ENGELHOLM GODS

Her er der skifter fra Engelholm gods i Præstø Amt, der starter i 1775. Foreløbigt er der indsat skiftesager frem til 1791.

Indtil videre er der skifter fra Bårse, Snesere og Kalvehave sogne.

Den 6. januar 1775: Ane Michelsdatter, som var gift med gårdmand Rasmus Larsen Wildbrad af Vestenbæk i Kalvehave sogn, er død. Børn: Søn, Lars Rasmussen Wildbrad, 6 år [1769], datter, måske Bodel? Rasmusdatter Wildbrad, 10 år [1765]. Vurderingsmænd: Christen Nielsen af Vrangsgaarde og Jens Nielsen af Vestenbæk. Gårdens stuehus er på 12 fag. Der er en nordre længe på 11 fag, en vestre længe på 10 fag og en søndre længe på 4 fag. Skatterestancerne dækker fra 1772 til 1774. Der er gæld til Hans Rasmussen af Løbergården og Johan Steffens i Vordingborg. Udgifterne overstiger indtægterne, og der er ikke noget at arve. Underskrifter fra Jens Nielsen og Christen Nielsen.
Den 18. august
1775: Ingeborg Christensdatter, som var gift med husmand Povel Jensen af Vestenbæk i Kalvehave sogn, er død. Børn: Søn, Christen Povelsen, 11 år [1764], datter, Mette Povelsdatter, 20 år [1755]. Vurderingsmænd: Jørgen Larsen og Rasmus Andersen [nok af Vestenbæk]. Gæld til Johan Steffens i Vordingborg. Underskrifter fra Povel Jensen, Jørgen Larsen og Rasmus Andersen.
Den 8. marts
1776: Gårdmand Niels Pedersen af Snesere Torp i Snesere sogn er død. Enken er Ingeborg Nielsdatter. Børn: Søn, Niels Nielsen, 21 år [1755], søn, Peder Nielsen, 17 år [1759], søn, Hans Nielsen, 13 år [1763], datter, Anne Nielsdatter, som er gift med Peder Hillebrand af Snesere Torp. Lavværge for enken er Povel Albretsen af Brohave. Formynder for børnene er Hans Jensen af Snesere Torp. Vurderingsmænd: Jacob Ebbesen af Bårse og Christen Pedersen af Store Røttinge i Snesere sogn. Gårdens stuehus er på 14 fag. Der er en østre længe på 11 fag, en søndre længe på 9 fag samt en vestre længe på 8 fag. Der er ingen gæld i boet. Da der er overskud i boet, deles pengene mellem børnene, men disse udbetales i naturalier, da der ikke er penge i boet. Underskrifter fra Ingeborg Nielsdatter, Povel Albrethsen, Hans Jensen, Jacob Ebbesen og Christen Pedersen.
Den 13. juni 1776: Maren Rasmusdatter, som var gift med Rasmus Hansen af Vestenbæk i Kalvehave sogn, er død. Børn: Søn, Hans Rasmussen, 4 år [1772], søn, Peder Rasmussen, 2 år [1774]. Værge for børnene er Jens Skonning af Vestenbæk i Kalvehave sogn. Vurderingsmænd: Jørgen Larsen og Jens Nielsen af Vestenbæk. Der er brøstfældighed på gårdens nordre længe, som er på 12 fag, og på den søndre længe, som er på 6 fag. Der er gæld til Peder Hendrichsen af Ornebjerg i Kastrup sogn og til ungkarl Lars Jørgensen af Vestenbæk. Der er overskud i boet, som deles mellem faren og sønnerne, som hver får 10 rigsdaler. Underskrifter fra Jens Skonning, Jørgen Larsen og Jens Nielsen.
Den 6. november
1776: Sidse Villadsdatter, som var gift med husmand Hans Hansen af Nørre Smidstrup i Snesere sogn, er død. Børn: Søn, Jens Hansen, 10 år [1766], datter, Ellen Hansdatter, 2 år [1774]. Vurderingsmænd: Jacob Ebbesen af Bårse og gårdmand Niels Hansen af Nørre Smidstrup. Der er gæld til Christian Hansen af Nørre Smidstrup og Dorthe Hansdatter af Nørre Smidstrup. Der er underskud i boet og ikke noget at arve. Underskrifter fra Hans Hansen, J. Ebbesen og Niels Hansen.
Den 1. april
1777: Husmand Hans Nielsen af Store Røttinge i Snesere sogn er død. Enken er Bodil Hansdatter. Børn: Søn, Niels Hansen, 1 år gammel [1776], datter, Else Hansdatter, 3 år gammel [1774]. Lavværge for enken er hendes nye fæstemand, Hans Jørgensen. Formynder for børnene er indsidder Peder Lorentsen af Store Røttinge. Vurderingsmænd: Sr. Ebbesen af Bårse og ladefoged Peder Povelsen af Engelholm. Boet er registreret den 17. januar 1777. Der er et mindre overskud i boet, som deles mellem enken og børnene. Underskrifter fra Bodil Hansdatter, Hans Jørgensen, Peder Lorentsen, J. Ebbesen og Peder Povelsen.

Den 1. april 1777: Husmand Peder Hansen af Store Røttinge i Snesere sogn er død. Enken er Margrethe Hansdatter. Børn: Søn, Lars Pedersen, 30 år [1747], som bor i Bårse, søn, Hans Pedersen, 25 år [1752], datter, Margrethe Pedersdatter, som er Hemming Hansens enke på stedet, datter, Ellen Pedersdatter, 22 år [1755], datter, Ane Pedersdatter, 18 år [1759], som er hos sin mor. Lavværge for enken er indsidder Peder Lorentsen af Store Røttinge. Formynder for umyndige børn er broren, Lars Pedersen af Bårse. Vurderingsmænd: Sr. Ebbesen af Bårse og ladefoged Peder Povelsen af Store Røttinge. Boet er registreret den 17. januar 1777. Huset er på 6 fag. Der er gælde til Hans Larsen af Store Røttinge, gårdmand Niels Nielsen af Store Røttinge og hr. Ebbesen af Bårse. Der er et mindre overskud i boet, som deles mellem enken og børnene. Underskrifter fra Margrethe Hansdatter, Lars Pedersen, Hans Pedersen, J. Ebbesen og Peder Povelsen.
Den 16. juli 1777: Gårdmand Niels Hansen af Bårse er død. Enken er Johanne Hansdatter. Børn: Søn, Hans Nielsen, 24 år [1753], søn, Ole Nielsen, 20 år [1757], søn, Jens Nielsen, 12 år [1765], som alle opholder sig hos deres mor. Lavværge for enken er gårdmand Peder Olsen af Bårse. Formynder for børnene er gårdmand Jeppe Larsen af Bårse. Vurderingsmænd: Sr. Ebbesen af Bårse og ladefoged Peder Povelsen af Engelholm. Boet er registreret den 13. maj 1777. Stuehuset er på 12 fag. Der er længe mod vest på 13 fag samt en længe mod nord på 6 fag [usædvanligt at stuehuset ikke ligger mod nord]. Der er gæld til gårdmand Jeppe Larsen af Bårse, købmand Wessendunk i Præstø, købmand Petersen i Præstø, sognepræsten Plum i Bårse, Christen Smed af Bårse, gårdmand Anders Olsen af Bårse og gårdmand Anders Pedersen af Bårse. Gælden er langt større end indtægterne, og der er ikke noget til enken eller børnene at arve. Enken beholder gården og lover at betaler hver især sit samt supplere besætningen op med de manglende dyr. Underskrifter fra Johanne Hansdatter, Peder Olsen, Jep Larsen, J. Ebbesen og Peder Povelsen. Der er efterfølgende noget fordeling mellem sønnerne, som underskrives af Johanne Hansdatter, Peder Olsen og Jep Larsen.
Den 5. november
1777: Husmand Niels Nielsen af Store Røttinge i Snesere sogn er død. Enken er Ane Svendsdatter. Børn: Søn, Svend Nielsen, 3 år [1774], datter, Ane Nielsdatter, ¾ år [1777], som begge er hjemme hos deres mor. Lavværge for enken er gårdmand Hans Larsen af Store Røttinge. Formynder for de umyndige børn er deres farbror, gårdmand Christen Nielsen af Aaside i Snesere sogn og gårdmand Ole Clausen af Store Røttinge. Vurderingsmænd: Sr. Ebbesen af Bårse og ladefoged Peder Povelsen af Engelholm. Boet er blevet registreret den 16. august 1777. Huset er på 10 fag. Der er gæld til gårdmand Hans Larsen af Store Røttinge. Der er overskud i boet, så sønnen arver 8 rigsdaler og datteren 4 rigsdaler. Underskrifter fra Ane Svendsdatter, Hans Larsen, Christen Nielsen, Ole Clausen, J. Ebbesen og Peder Povelsen.
Den 17. februar
1778: Mette Hansdatter, som var gift med gårdmand Hemming Rasmussen af Lille Røttinge i Snesere sogn, er død. Børn fra andet ægteskab med Hemming Rasmussen: Søn, Jens Hemmingsen, 3 år [1775]. Formynder for sønnen er gårdmændene Lars Christensen og Niels Hansen af Snesere. Vurderingsmænd: Ladefoged Peder Povelsen på Engelholm og indsidder Niels Andreasen af Store Røttinge. Boet bliver registreret. Gårdens stuehus er på 14 fag. Længen mod vest er på 13 fag, mens længen mod nord også er på 13 fag. Endeligt er den en længe mod øst på 7 fag. Mette Hansdatters barn har arvepart i et skifte dateret den 16. juni 1768. Der er gæld til købmand Wessendunk i Præstø samt til Anders Smed af Snesere. Der er et lillebitte overskud i boet, som skal deles mellem enkemanden og sønnen samt dennes halvbrødre, der også har 20 rigsdaler til gode fra skiftet i 1768. Underskrifter fra Hemming Rasmussen, Niels Hansen, Lars Christensen og Niels Andreasen.
Den 23. februar 1778: Gårdmand Peder Bentsen af Bårse er død. Enken er Birthe Hansdatter. Børn: Søn, Bent Pedersen, 18 år [1760], datter, Kirsten Pedersdatter, 17 år [1761], datter, Anna Pedersdatter, 13 år [1765], datter, Maren Pedersdatter, 11 år [1767], datter, Mette Pedersdatter, 8 år [1770], søn, Hans Pedersen, 5 år [1773], søn, Eiler Pedersen, 2 år [1776], som alle er hjemme hos deres mor. Lavværge for enken er hendes bror, møller Christen Hansen af Køng Mølle. Formyndere for børnene er bondefoged og gårdmand Anders Pedersen af Aaside i Snesere sogn og gårdmand Niels Larsen af Bårse. Vurderingsmænd: Ladefoged Peder Poulsen og skovfoged Johan Marcussen af Engelholm. Boet, der er temmelig stort, bliver registreret. Familien havde nogle rigsdaler liggende hos Christen Torchildsen af Neble i Sværdborg sogn, som er sendt til Ugledige Tinghus i forbindelse med en sag, hvor dommen skulle være afsagt. Indsidder Anders Hansen af Vejlø er kommet med et brev fra Birthe Skriver og prokurator Normann af Vejlø, som herefter indskrives i skiftebogen. Der er vedlagt en regning på 31 rigsdaler, som også vedrører sagen mod Christen Torkelsen af Neble i Sværdborg sogn. Det er en regning med tilgodehavende hos ham i et ejendomshus i Neble i Sværdborg sogn, hvorefter der er en længere beregning. Fortsætter den 13. april 1778: Vurderingsmænd: Johan Marchussen og Johan Christiansen, som begge tjener på Engelholm. Der er en dom ved birketinget, som siger, at Christen Torchildsen skal betale Peder Bentsens enke 42 rigsdaler. Enken fremviser et bevis fra borger og skomager Matthias Lahmann af Præstø [anden gang skrevet Matthias Lachmann af Præstø], hvori han erkender at skylde 25 rigsdaler til Peder Bentsen og Inger, der er enke efter Jens Madsen af Bårse dateret den 12. januar 1765. Igen den 3. marts 1769 har Mathias Lachmann lånt penge af Peder Bentsen, og denne gang er det 36 rigsdaler, og senere igen 18 rigsdaler. Gårdens stuehus er på 7 fag foruden en kvist-stue på 4 fag. Desuden er der en længe mod nord på 10 fag, en mod øst på 6 fag, en mod syd på 14 fag samt en mod vest på 9 fag. Der er et større overskud i boet på 326 rigsdaler, som skal deles mellem enken og børnene. Drengene arver 32 rigsdaler og pigerne 16 rigsdaler. Ægte underskrifter fra Birthe Hansdatter, Christen Hansen, Anders Pedersen, Niels Larsen, Johan Marchusen og Johan Christiansen.

Den 28. februar 1778: Gårdmand Anders Olsen af Bårse er død. Enken er Maren Hansdatter. Arvinger: Mor: Zidse Olsdatter, bror, gårdmand Jens Olsen af Bårse, bror, indsidder Ole Olsen, halvbror, gårdmand Peder Olsen, halvsøster, Maren Olsdatter, som er gift med husmand Jørgen Mortensen af Bårse. Lavværge for enken er gårdmand Jørgen Pedersen af Bårse. Vurderingsmænd: Johan Marcussen på Engelholm og Johan Christiansen på Engelholm. Alle arvinger er til stede og siger, at de er blevet enige med enken om arven efter deres bror, og denne arv bliver indskrevet i skiftet. Enken ønsker at beholde gården og lover holde den i ordentlig stand. Underskrifter fra Maren Hansdatter, Jørgen Pedersen, Zidse Olsdatter, Jens Olsen, Ole Olsen, Peder Olsen, Jørgen Mortensen, Johand Marchusen og Johand Christiansen.
Den
26. marts 1778: Husmand Lars Pedersen Smed af Bårse er død. Enken er Lisbeth Nielsdatter. Børn: Datter, Margrethe Larsdatter, umyndig, datter, Ellen Cathrine Larsdatter, umyndig, datter, Karen Larsdatter, umyndig, søn, Jørgen Larsen, 15 år [1762]. Lavværge for enken er gårdmand Peder Madsen af Bårse. Formynder for børnene er gårdmand Peder Olsen af Bårse. Vurderingsmænd: Johan Marcussen på Engelholm og Johan Christiansen på Engelholm. Boet bliver registreret til en værdi af 143 rigsdaler. Stuehuset er på 9 fag, og der er et udhus på 5 fag. Der er gæld til købmand Peder Staal af Vordingborg, købmand Wessendunk af Præstø, enken Zidse Olsdatter af Bårse, Jeppe Larsen af Bårse, Ole Nielsen af Bårse og Jacob Ottesen af Dyrlev i Beldringe sogn, hvilket i alt udgør 53 rigsdaler. Den overskydende arv deles mellem enken og børnene. Børnenes arv laves som udlæg i boets ejendele. Hvis der sker noget ukorrekt, skal arven straks udbetales til overformynder Petersen på Engelholm. Underskrifter fra Lisbeth Nielsdatter, Peder Madsen, Peder Olsen, Johan Marchusen og Johan Christiansen. Note: Arven udbetalt af Ole Smed, som har ægtet Ellen Cathrine og bor på stedet.

Den 31. juli 1779: Husmand Povel Jensen Beckmand af Vestenbæk i Kalvehave sogn er død. Enken er Ane Jacobsdatter. Børn fra første ægteskab med ?: Søn, Christen Povelsen, 19 år [1760], som tjener hos gårdmand Rasmus Hansen af Vestenbæk, datter, Kirsten Povelsdatter, som er gift med husmand Peder Christiansen af Skibinge, datter, Mette Povelsdatter, som tjener hos gårdmand Rasmus Hansen af Vestenbæk. Formynder for børnene er gårdmand Rasmus Hansen af Vestenbæk. Lavværge for enken er gårdmand Niels Andreasen af Vestenbæk. Vurderingsmænd: Gårdmand Jørgen Larsen af Vestenbæk og gårdmand Niels Larsen af Vestenbæk. Registreringen af boet fandt sted den 28. juni 1779 til en værdi af 36 rigsdaler. Sønnen Christen har fået sin fars gangklæder, før han døde, idet søstrene havde fået deres mors gangklæder, da hun var død, hvilket bekræftes af gårdmand Jens Nielsen af Vestenbæk og ungkarl Lars Jørgensen af Vestenbæk. Huset er på 6 fag. Der er gæld til købmand Johan Steffensen af Vordingborg. I alt er der udgifter for 26 rigsdaler. Overskuddet deles mellem enken og børnene. Enken betaler med det samme arven til Peder Christiansen af Skibinge, der er fornøjet. Underskrifter fra Ane Jacobsdatter, Peder Christiansen, Rasmus Hansen, Niels Larsen og Jørgen Larsen.
Den 28. juni 1778: Gårdfæster
Jacob Ebbesen af Bårse er død. Enken er Cathrine Eilersdatter. Børn: Søn, Peder Ebbesen, 19 år [1759], som tjener hos forvalter Holm på Marienborg på Møn. Lavværge for enken er hendes stedsøn, Carsten Hansen af Køng Mølle. Formynder for drengen er hans afdødes fars stedfar, Ephraim Schumacher af Rødstofte i Øster Egesborg sogn, selv om Peder er fyldt 18 år og efter loven er myndig til at råde over sine egne midler. Vurderingsmænd: Johan Marcussen af Store Røttinge i Snesere sogn og Niels Andreasen af Store Røttinge. Jacob Ebbesen havde gården på matrikel 3 i Bårse. Alt gæld vil blive betalt, da enken har 200 rigsdaler efter sin første ægtemand. Enken vil betale sønnen 200 rigsdaler, hvilket kurator er tilfreds med. Der er en obligation på 96 rigsdaler fra klokker Christian Gantzel af Præstø dateret den 19. juni 1769. Der er derfor 103 rigsdaler tilbage i boet. Enken lover også sønnen Peder halvdelen af de 750 rigsdaler fra en obligation dateret den 4. december 1773 til hr. Willumsen af København. Lidt af boet bliver registreret. Underskrifter fra Cathrine Eilersdatter, Chasten Hansen, Peder Ebbesen, E. Schumacher, Johand Marchusen og Niels Andreasen.

Den 19. april 1780: Anne Nielsdatter, som var gift med gårdmand Peder Larsen af Bårse, er død. Børn: Søn, Lars Pedersen, 18 år [1762], søn, Niels Pedersen, 12 år [1768], søn, Jacob Pedersen, 9 år [1771], datter, Cathrine Pedersdatter, 15 år [1765], datter, Inger Pedersdatter, 5 år [1775], datter, Margrethe Pedersdatter, 3 år [1777], alle hjemme hos deres far. Vurderingsmænd: Bondefoged Jens Olsen af Bårse og Rasmus Pedersen af Store Røttinge i Snesere sogn. Synsforretningen er foretaget den 17. april 1780. Stuehuset er på 18 fag, den østre længe på 14 fag, den søndre længe på 9 fag, og den vestre længe på 8 fag. Der er overskud i boet, som deles mellem enkemanden og børnene. Underskrifter fra Peder Larsen og til vitterlighed af Jens Olsen og Rasmus Pedersen.
Den 28. juni
1780: Kirsten Nielsdatter, der er gift med husmand Rasmus Jensen af Bårse, er død. Børn: Søn, Rasmus Christensen, 26 år [1754], datter, Ane Christensdatter. På børnenes vegne er mødt gårdmand Anders Pedersen af Bårse. Vurderingsmænd: Bondefoged Rasmus Pedersen af Store Røttinge og gårdmand Niels Larsen af Bårse. Boet bliver registreret. Huset er på 5 fag. Gælden består kun af omkostningerne til begravelsen og skifteforretningen. Der bliver dog underskud i boet efter begravelsesomkostningerne, så der er ikke noget til børnene at arve. Underskrifter fra Rasmus Jensen, Anders Pedersen, Rasmus Pedersen og Niels Larsen.
Den 28. juni
1780: Gårdmand Jeppe Larsen af Bårse er død. Enken er Cathrine Jensdatter. Børn: Søn, navn angives ikke, 17 år [1763], datter, Maren Jeppesdatter, 9 år [1771], der begge opholder sig hos deres mor. Lavværge for enken er hendes fæstemand, Peder Jeppesen af Bårse. Formynder for børnene er Anders Pedersen af Bårse og gårdmand Lars Jeppesen af Risby. Vurderingsmænd: Bondefoged Rasmus Pedersen af Store Røttinge i Snesere sogn og gårdmand Niels Larsen af Bårse. Boet blev registreret den 13. november 1779. Der nævnes nu en del personer, men jeg ved ikke hvorfor, men det hører under indtægter: Johan Willumsen Holm af Præstø, Johan Erichsen af Præstø, Ole Hansen af Bårse, Christoffer Pedersen af Bårse, Peder Olsen af Bårse, Johan Hansen af Bårse, Anders Larsen af Bårse, Jens Slagter af Bårse, Johan Mortensen af Broskov, Ole Hansen af Beldringe, Niels Jacobsen af Udby, Peder Nielsen af Faksinge og hr. Petersen af Engelholm. Når udgifter er trukket fra indtægter, er der et større overskud, som deles mellem enken og børnene. Hr. Petersen har erholdt den panteobligation, som Johan Willumsen Holm af Præstø er skyldig. Underskrifter fra Cathrine Jensdatter, Peder Jepsen, Lars Ibsen [Jeppesen] og Anders Pedersen.
Den 5. november
1781: Johanne Pedersdatter, som var gift med husmand Hans Pedersen af Nørre Smidstrup i Snesere sogn, er død. Børn: Peder Hansen, 15 år [1766], datter, Zidse Hansdatter, datter, Margrethe Hansdatter, som alle er hjemme hos deres far. Vurderingsmænd: Bondefoged Peder Olsen af Bårse og Rasmus Pedersen af Store Røttinge i Snesere sogn. Stuehuset er på 5 fag, og udhuset er på 4 fag. Der er et lillebitte overskud i boet, som deles mellem enkemanden og børnene. Underskrifter fra Hans Pedersen, Peder Olsen og Rasmus Pedersen.

Den 23. januar 1782: Indsidder Peder Hemmingsen af Vestenbæk i Kalvehave sogn er død. Enken er Ane Nielsdatter. Børn: Datter, Cathrine Pedersdatter, 12 år [1770], Ane Pedersdatter, 9 år [1773], datter, Karen Pedersdatter, 6 år [1776], datter, Maria Pedersdatter, 3 år [1779], søn, Hemming Pedersen, ¾ år [1781]. Lavværge for enken er hendes stedfar, Jørgen Larsen af Vestenbæk. Formynder for børnene er Rasmus Hansen af Vestenbæk. Vurderingsmænd: Gårdmændene Wulf og Jens Hansen af Vestenbæk. Der er gæld til stedfaren, Jørgen Larsen, købmand Staal i Vordingborg, ungkarl Jens Nielsen og gårdmand Lars Rasmussen af Ørslev. Gælden er større end indtægterne, og der er ikke noget at arve. Underskrifter fra Ane Nielsdatter, Jørgen Larsen, Rasmus Hansen, ? og Jens Hansen.
Den 5. marts
1783: Else Olufsdatter, som var gift med husmand Gregers Pedersen af Bårse, er død. Arvinger: Bror, Hans Olsen, som er død og har efterladt sig følgende børn: søn, Ole Hansen, 15 år [1768], som tjener i Broskov i Bårse sogn, søn, Peder Hansen, 3 år [1780], datter, Anna Maria Hansdatter, 9 år [1774], datter, Christiana Hansdatter, 7 år [1776], hvoraf de tre sidste er hjemme hos deres mor i Vordingborg, søster, Ellen Olufsdatter, som er gift med husmand Lars Hansen af Skibinge, søster, Kirsten Olufsdatter, som er gift med gårdmand Tønne Olsen af Nedre Vindinge i Kastrup sogn. På søskende vegne er til stede Lars Hansen af Skibinge. Vurderingsmænd: Peder Olsen og Jens Olsen af Bårse. Boet bliver registreret. Arvinger er indkaldt vha. en bekendtgørelse af den 27. februar 1783. Gregers Pedersen var tidligere gift med Kirsten Larsdatter, som der er skifte efter fra den 27. marts 1767. Med Kirsten Larsdatter har Gregers Pedersen en datter: Anne Gregersdatter. Huset er på 4 fag med et udhus på 3 fag. Der er gæld til købmand Wessendunk i Præstø og til ungkarl Peder Jensen af Bårse. Der er underskud i boet og således intet at arve. Underskrifter fra Lars Hansen, Jens Olsen og Peder Olsen.
Den 17. april 1784: Anna Christiansdatter, som var gift med indsidder Hans Pedersen af Store Røttinge i Snesere sogn, er død. Børn: Søn, Jeppe Hansen, 3 år [1781]. Faren er selv værge for sønnen, mens tilsynsværge er drengens morbror, gårdmand Peiter Christiansen af Store Røttinge. Vurderingsmænd: Foged Rasmus Pedersen af Store Røttinge og husmand Jens Nielsen af Store Røttinge. Boet bliver registreret. Ægte underskrift fra Hans Pedersen og uægte underskrifter fra Rasmus Pedersen og Jens Nielsen. Boet er blevet solgt på auktion den 23. marts 1784. Køberne er vægter Peder Hansen på Beldringe, gårdmand Peder Christiansen af Store Røttinge, husmand Hans Thomsen af Store Røttinge, husmand Jens Nielsen af Store Røttinge, husmand Niels Olsen af Snesere, husmand Hans Jacobsen af Store Røttinge, tjenestepigen Kirsten hos gårdmand Niels Jørgensen af Store Røttinge, gårdmand Jens Andersen af Snesere, husmand Niels Larsen af Snesere, smed Jacob Frentzel af Nørre Smidstrup, gårdmand Niels Nielsen af Store Røttinge, husmand Rasmus Hansen af Store Røttinge, husmand Ole Andersen af Snesere, husmand Andreas Nielsen af Nørre Smidstrup, smed Hans Engel af Store Røttinge, foged Rasmus Pedersen af Store Røttinge, hr. Krøyer af Præstø, gårdmand Christen Pedersen af Store Røttinge, husmand Niels Brems af Nørre Smidstrup og husmand Ole Clausen af Store Røttinge. Der er gæld til købmand Krøyer i Præstø og Søren Envoldsen af Præstø. Der er overskud i boet, som deles mellem enkemanden og sønnen. Ægte underskrifter fra Hans Pedersen og Peiter Christiansen, samt uægte fra Rasmus Pedersen og Jens Nielsen.

Den 5. februar 1791: Anne Marie Rasmusdatter, som var gift med møllersvend Peder Olsen af Vestenbæk i Kalvehave sogn, er død. Børn: Søn, Friderich Pedersen, 6 år [1784], datter, Else Pedersdatter, 10 år [1780], datter, Maria Pedersdatter, 4 år [1786]. Vurderingsmænd: Gårdmand Jens Hansen af Vestenbæk og husmand Jesper Pedersen af Vestenbæk. Peder Olsen er selv formynder for sine børn. Boet er registreret den 2. april 1787 af Jens Hansen af Vestenbæk og Niels Kær af Vestenbæk, og det bliver indskrevet til en værdi af 85 rigsdaler [senere skrives datoen som den 2. oktober 1787]. Formynder i 1787 var Mads Pedersen af Bakkebølle i Vordingborg Landsogn. Uægte underskrifter fra Mads Pedersen, Niels Hansen og Jens Hansen. På forhånd giver Peder Olsen noget arv til sine børn med uægte underskrifter fra Peder Olsen, Mads Pedersen, Niels Kier og Jens Hansen. Der er overskud i boet, som deles mellem enkemanden og børnene.
Den
5. februar 1791: Husmand Rasmus Andersen af Vestenbæk i Kalvehave sogn og hans enke Maren Larsdatter er begge døde. Børn: Søn, Lars Rasmussen, 15 år [1775], søn, Hans Rasmussen, 11 år [1779], søn, Peder Rasmussen, 9 år [1781]. På børnenes vegne er mødt gårdmand Peder Jørgensen af Græsbjerg i Vordingborg Landsogn, hvis hustru, Anna Larsdatter, er moster til børnene, og han er også værge for børnene. Vurderingsmænd: Gårdmand Jens Hansen af Vestenbæk og husmand Jesper Pedersen af Vestenbæk [først skrevet Jørgen Pedersen]. Registreringen er foretaget den 9. december 1789. Uægte underskrifter fra Peder Jørgensen, Jens Hansen og Jesper Pedersen. Der er gæld til købmand Terpager Staal i Vordingborg, karl Christen Beckmann samt hustruen til Allifas Nielsen af Vestenbæk. Hr. Malling i Stensby Mølle havde betalt for Maren Larsdatters kiste, mens øvrige begravelsesomkostninger er betalt af Peder Jørgensen. Der er overskud i boet, som deles mellem børnene. Peder Jørgensen tager drengene Hans og Peder med sig til Græsbjerg.
Den 5. februar 1791:
Margrethe Lovise Knudsdatter, som var gift med Peder Olsen Smed af Vestenbæk i Kalvehave sogn, er død [skrevet Peder Ohlsen ved FT1787]. Børn: Søn, Knud Pedersen, 12 år [1779], datter, Kirsten Pedersdatter, 4 år [1786]. Peder Olsen er selv formynder for sine egne børn. Vurderingsmænd: Gårdmand Jens Hansen af Vestenbæk og husmand Jesper Pedersen af Vestenbæk foruden skovfoged Jeppe Andersen af Vestenbæk [skrevet Jeppe Skovfoged]. Boet er registreret den 1. maj 1789 til en værdi af 73 rigsdaler, hvor hun kun kaldes for Lovise Knudsdatter. Sagen blev lukket på Stensby Mølle den 20. maj 1789, fordi der ikke var mere at sige og underskrevet af Peder Smed, Lars Kock og Jeppe Andersen. Der er gæld til kuratoren i et købmandsfallitbo i Vordingborg samt til dødsboet efter købmand Brøndel af Vordingborg. Der er også gæld til købmand Terpager Staal af Vordingborg. I alt er der gæld for 25 rigsdaler. Overskuddet deles mellem enkemanden og børnene. Underskrifter fra Peder Olsen, Jens Hansen og Jesper Pedersen.
Den 7. februar 1787: Gårdmand
Rasmus Jensen Piil af Vestenbæk i Kalvehave sogn er død. Enken er Maren Hansdatter. Arvinger: Bror, gårdmand Hans Jensen af Kastrup, søster, Torne Jensdatter, som er gift med gårdmand Andreas Jensen af Oreby i Kastrup sogn [som i FT1787 hedder Rasmus Jensen, men rigtigt nok Andreas Jensen ved FT1801, men hvor hustruens navn skrives Thorne Jensdatter]. Lavværge for enken er gårdmand Peder Henrichsen af Ornebjerg i Kastrup sogn. Vurderingsmænd: Wulf Andersen af Vestenbæk og Jens Hansen af Vestenbæk. Boet er registreret den 22. maj 1786 af Wulf Andersen og Hans Jensen af Vestenbæk til en værdi af 195 rigsdaler, og hvor den afdøde kaldes for Rasmus Piil. Underskrifter fra Maren Hansdatter, lavværge Jens Nielsen, Jens Hansen og Wulf Andersen. Gårdens stuehus er på 10 fag. Stalden og laden er på 11 fag. Desuden er der en længe mod øst på 8 fag. Der er gæld til Peder Henrichsen af Ornebjerg, købmand Brøndel af Vordingborg, gårdmand Hans Olsen af Vallebogaard i Øster Egesborg sogn, hr. Malling i Stensby Mølle samt ungkarl Niels Hansen af Kastrup, som har været tjenestekarl hos parret. I alt er der gæld for 222 rigsdaler. Underskrifter fra Maren Hansdatter, Peder Hendriksen, Hans Jensen, Wulf Andersen og Jens Hansen. Bemærk: Skiftet er dårligt indskrevet, så der er noget tvivl om nogle af navnene, bl.a. hvad den afdøde egentlig hedder til fornavn. I Kalvehave kirkebog er der ikke indskrevet nogen begravelse vedr. denne mand i begyndelsen af 1786. Det, der er tættest på, er begravelsen af gårdmand Jens Piil af Vestenbæk, der bliver begravet som 60-årig i 1784, men skiftet kan vel næppe være efter ham?
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang