København Universitets Gods

I gamle dage ejede København Universitet en del jorde i Præstø Amt, hvilket var grundlaget for, at universitetet kunne løbe rundt økonomisk. 

Når man var jordbesidder, skulle man naturligvis også varetage de funktioner, som rigtige godser havde, og det var bl.a. at lave skifter, når ens fæstebønder eller deres ægtefæller gik bort. Du finde et uddrag af sådanne skifter herunder fra protokollernes start i 1755 til 1797.

Den 19. februar 1755: Gårdmand Hans Sørensen af Ringsbjerg i Sædder sogn er død. Enken er Birgitte Andersdatter. Børn: Søn, Søren Hansen, 4 år [1750], datter, Mette Hansdatter, ½ år [1754]. Lavværge for enken er Jacob Jensen af Tolstrup i Sædder sogn under Vallø Stifts gods. Formynder for drengen er smed Anders Nielsen af Ringsbjerg i Sædder sogn, mens formynder for pigen er Hans Mortensen af Brochehuset i Herfølge Overdrev i Herfølge sogn. Vurderingsmænd: Johan Friderich Staxen af Lidemark og Niels Ibsen af Lidemark [skrevet Liemache]. Boet bliver registreret til en værdi af 260 rigsdaler. Der mangler både heste og vogne på gården. Stuehuset mod syd er på 14 fag. Længen mod vest er på 4 fag og er hølade og port. Længen mod nord er på 13 fag, som er lo, lade og stald. Længen mod øst er på 8 fag, som er lo og lade. I boet er der gæld for 200 rigsdaler, og der er således 60 rigsdaler til arv, som deles mellem enken og børnene. Enken ønsker at beholde gården og overtage mandens fæstebrev. Børnenes arv bliver stående i boet, indtil de er myndige. Uægte underskrifter fra Birgitte Andersdatter, Jacob Jensen, Anders Nielsen Smed, Hans Mortensen, Johan Friderich Staxen og Niels Ibsen.
Den 21. februar 1755:
Maren Jensdatter af Vallebo i Hylleholt sogn er død [skrevet i Faxe sogn]. Maren var trolovet til fæstemand Christen Hansen, som nu har gården. Børn: Søn, Jens Laursen af Faxe by under Rosenlunds gods, søn, Hans Laursen af Faxe. Vurderingsmænd: Peder Hansen af Fuglsang i Hylleholt sogn og Rasmus Nielsen af Rejnstrup i Hylleholt sogn. Boet bliver registreret. Halvdelen af Marens ejendele er solgt på auktion den 5. februar 1755, hvis købere er: Laurs Pedersen af Vallebo i Hylleholt sogn, Hans Skrædder af Hovby i Faxe sogn, Mads Jensen af Hylleholt, Peder Slangerup af Rødehus ved Rosenlund, Jørgen Eilersen af Stubberup i Faxe sogn, Niels Laursen af Faxe, Niels Bødker af Hovby i Faxe sogn, Peder Væver ved Rosenlund, Niels Larsen af Rejnstrup, gårdmand Rasmus Hansen af Faxe, Jens Pedersen, som tjener hos Poul Hansen af Lille Favrby i Hylleholt sogn, Hans Olsen i Ellebækshuset, Peder Hansen af Fuglesang i Hylleholt sogn, Forvalter Hverring, Anders Pedersen af Hovby i Faxe sogn, husmand Jochum Michelsen af Strandhoved i Hylleholt sogn, Hans Smed af Tystrup i Faxe sogn, en datter til Johan Pas af Vallebo i Hylleholt sogn, Karen Lauritzdatter af Vallebo, Peder Pedersen af Borreshoved i Faxe sogn, Peder Mogensen af Orup i Roholte sogn, Thomas Mortensen af Faxe, Hans Jensen af Jyderup i Faxe sogn, Thomas Hansen af Faxe, Hans Jørgensen af Hylleholt, Hermand Hansen af Vallebo i Hylleholt sogn, hr. Jægind af Faxe, Laurs Dreyer ved Stranden i Faxe sogn, Hemming Hansen af Vallebo, Christen Andersen af Vallebo i Hylleholt sogn, Jens Smed af Tystrup i Faxe sogn samt s. Peder Wiimb på Favrby. Der er gæld til Hans Jensens søn, Jørgen Hansen, og skoleholder Michel Rohl samt Rasmus Nielsen af Rejnstrup og Peder Hansen af Fuglsang i Hylleholt sogn. Endvidere er der gæld til Niels Pedersen af Faxe og Hans Laursen af Borreshoved i Faxe sogn. Underskrifter fra Laurs Pedersen og Rasmus Nielsen. Skoleholderen [Michel Rohe] er fra Karise. Til sidst underskrifter fra Christen Hansen, Martinus From, Peder Hansen og Rasmus Nielsen.
Den 24. februar 1755: Dorthe Pedersdatter, som var gift med Knud Jørgensen af Gødstrup i Toksværd sogn, er død. Børn: Søn, Jens Pedersen, datter, Mette Pedersdatter, som er gift med Peder Pedersen af Borreshoved i Faxe sogn. Vurderingsmænd: Stephen Rasmussen af Gødstrup og Jens Rasmussen af Gødstrup i Toksværd sogn. Boet bliver registreret. Der er et mindre overskud i boet, som skal deles mellem ægtemanden og børnene. Jens Pedersen giver afkald på arv til fordel for sin stedfar, Knud Jørgensen, som tak for den kærlighed, der har været mellem hans mor og Knud Jørgensen. Underskrifter fra Knud Jørgensen, Jens Pedersen, Peder Pedersen af Borreshoved, Stephan Rasmussen og Jens Rasmussen.
Den 25. februar 1755: Husmand
Thomas Ingvorsen af Stenstrup i Rønnebæk sogn er død. Enken er Maren Bendtsdatter. Børn: Søn, Niels Thomæsen, 10 år [1745]. Lavværge for enken er Jørgen Larsen af Gødstrup i Toksværd sogn. Fødselsværge for drengen er Ingvor Jørgensen af Gødstrup i Toksværd sogn. Vurderingsmænd: Lars Jespersen Smed af Åderup i Næstved Landsogn og Søren Lintrup af Gødstrup. Boet bliver registreret til en værdi af 22 rigsdaler. Gælden er på 9 rigsdaler, så der er 12 rigsdaler til deling mellem enken og sønnen. Drengen får dog 10 rigsdaler, hvilket tages af boets indhold. Underskrifter fra Maren Bendtsdatter, Jørgen Laursen, Ingvor Jørgensen, Laurs Jespersen og Søren Lindtrup. [Sønnen er måske lig med den 43-årige gårdmand Niels Thommesen af Stenstrup i Rønnebæk sogn, som er registreret ved FT1787?].
Den 11. marts 1755: Anders Christensen af Gødstrup i Toksværd sogn er død. Enken er Kirsten Larsdatter. Arvinger: Bror, Peder Christensen af Høsten i Sønder Dalby sogn under Turebyholms gods, bror, Christopher Christensen af Kæderup i Tureby sogn under Turebyholm gods, søster, Inger Christensdatter, som er gift med Daniel Pedersen af Olstrup i Ulse sogn under Gisselfeld gods, søster, Mette Christensdatter, som er gift med Peder Christensen af Olstrup i Ulse sogn under Gisselfeld gods. Lavværge for enken er Jørgensen af Gødstrup. Vurderingsmænd: Stephan Rasmussen af Gødstrup og Jens Rasmussen af Gødstrup. Boet bliver registreret. Der er gæld til enkens bror, Anders Larsen af Kongsted Brødløsehus i Kongsted under Sparresholm gods. Gælden er større end indtægterne, så der er ikke noget til arvingerne at arve. Enken giver dog hans brødre lov til at arve hans gangklæder. Underskrifter fra Kirsten Laursdatter, Anders Larsen, gårdmand Peder Christensen af Kæderup på egne og søsteren, Mettes vegne, indsidder Christopher Christensen af Kæderup samt Inger Christensdatter.

Den 3. juni 1755: Gårdmand Mads Olufsen af Strøby er død. Enken er Maren Christensdatter. Arvinger: Søster, Bodil Olufsdatter, som var gift med Anders Skrædder af Magleby under Gjorslev Gods, men som er død og har efterladt sig: Søn, gårdmand Jens Andersen af Magleby, søn, gårdmand Mads Andersen af Magleby, søn, husmand Hans Andersen under Gjorslev Gods, datter, Birthe Andersdatter, som er gift med husmand Peder Thomæsen af Strøby. Lavværge for enken er unge Niels Christensen af Strøby. Vurderingsmænd: Niels Bech af Strøby og Christen Erichsen af Strøby. Boet bliver registreret til en værdi af 142 rigsdaler, mens der er gæld for 308 rigsdaler. Der er gæld til Hans Nielsen, som enken betaler med det samme. Gården har 3 længer med stuehuset på 12 fag mod nord. Der mangler både heste, vogne og sæd på gården. Enken forbliver på sin gård. Underskrifter fra Maren Christensdatter, Niels Christensen, Niels Jeppesen Bech og Christen Erichsen.
Den 28. juni 1755: Kirsten Ibsdatter, som var gift med Rasmus Larsen af Elsborghuset i Faxe sogn, er død alias Kirsten Jeppesdatter. Børn: Datter, Marie Pedersdatter, som er gift med Niels Hansen i Lystrup i Hårlev sogn, datter, Ane Pedersdatter, hvis formynder er Lars Pedersen i Ammerup [i Hårlev sogn], datter, Karen Pedersdatter, hvis formynder er Niels Hansen i Lystrup [i Hårlev sogn]. Martinus From i Elmue afholder skiftet sammen med vurderingsmændene Peder Hansen af Fuglesang [i Hylleholt sogn] og Rasmus Nielsen af Rejnstrup [i Hylleholt sogn]. De 2 af døtrene opholder sig hos Rasmus Larsen. Underskrifter fra Rasmus Larsen, Niels Hansen af Lystrup, Lars Pedersen, Peder Hansen og Rasmus Nielsen.
Den 18. september 1755: Indsidder Rasmus Christensen af Herlufmagle er død. Enken er Kirsten Pedersdatter. Børn: Søn, Christen Rasmussen, 4 år [1751], søn, Søren Rasmussen, 2 år [1753]. Lavværge for enken er gårdmand Mads Hansen af Herlufmagle. Formynder for børnene er gårdmand Jens Michelsen af Herlufmagle. Vurderingsmænd: Anders Veile og Poul Christensen af Herlufmagle. Gæld til Niels Simonsen Koemand i Herlufmagle. Gælden er langt større end indtægterne, og der er intet at arve, men enken lover at betale for al gælden. Underskrifter fra Kirsten Pedersdatter, Mads Hansen, Jens Michelsen, Anders Veile og Poul Christensen.

Den 13. februar 1756: Maren Jeppesdatter, som var gift med gårdmand Oluf Nielsen af Strøby, er død. Børn: Søn, Mads Olsen, 24 år [1732], som tjener hos gårdmand Hans Nielsen af Strøby, søn, Niels Olsen, 22 år [1734], som opholder sig hos sin far, søn, Christen Olsen, 16 år [1740], som tjener hos gårdmand Peter Erlandsen af Strøby, søn, Jens Olsen, 14 år [1742], som er hos sin far, og hvis formynder er gårdmand Peter Erlandsen, datter, Bodil Olsdatter, som er gift med gårdmand Peter Erlandsen af Strøby. Vurderingsmænd: Niels Bech af Strøby og Christen Erichsen af Strøby. Boet bliver registreret til en værdi af 177 rigsdaler. Gårdens stuehus mod nord er på 8 fag. Længen mod syd er på 7 fag, mens længen mod vest er på 4 fag. Der er også en længe mod øst på 7 fag, som skal repareres en del. Sammenlagt er der gæld for 190 rigsdaler. Der er således ikke noget til enkemanden eller børnene at arve. Datteren har dog fået betalt sit bryllup. De to ældste sønner har også fået penge, så de to yngste sønner får hver en ko. Ægte underskrifter fra Oluf Nielsen, Mads Olufsen, Niels Olufsen, Peder Erlandsen, Niels Jeppesen Bech og Christen Erichsen.
Den 29. juni 1756: Anna Catrina Boes, som var gift med Jochum Buchflies af Sønder Dalby, er død. Børn: Søn, Christopher Rasmussen, 10 år [1746], hvis formynder er degnen Mons. Boe til Enderslev og Vråby, søn, Jochum Jochumsen Buchfleisch, 6 år [1750], som er hjemme hos sin far med formynder, Hans Pedersen af Dalby, datter, Birgitta Jensdatter, som tjener i København. Anna Catrina døde på Jomfruens Egede gods, hvor hun tjente, og hvis formynder er mons. Boes, der er fødeværge, da han er bror til Anna Catrine Bøss. Vurderingmænd: Oluf Hansen af Fakse by og Hans Pedersen af Sønder Dalby. Der blev holdt Vurdering over hendes ting i Hollænderhuset ved Jomfruens Egede den 11. november 1755. Tingene blev solgt i Dalby den 10. marts 1756. Vurderingsmænd var Rasmus Pedersen og Jens Hansen af Egedegaard. Køberne på auktionen var: Hendrich Danielsen af Rode i Sønder Dalby sogn, Povel Christensen af Sønder Dalby, Hans Thomsen, som tjener hos præsten i Sønder Dalby, Peder Eriksen Snedker af Follerød, Peder Bødker af Fakse, Niels Rasmussen af Thielstrupgaard i Fakse sogn, Anders Smed af Freerslev, Hans Madsen af Viverup, korporal Hans Laursen af Sønder Dalby, Anders Pedersen Gaard af Shiaderup, Bodil, som tjener hos Laurs Pedersen i Frenderup, Niels Skomager i Prossehuset i Favrby sogn, husmand Niels Thomasen i Forde, Mads Christensen i Dalby-Borup, Christen Pedersen i Schrodsberg, Oluf Hansens enke i Jenstrup, Christopher Pedersen i Frenderup, Oldriks enke i Tågerup, Simon Bødker i Dalby, Morten Rasmussen i Aas, Morten Pedersen i Druestrup, Husmand Mads Jensen i Babberup, Hans Nielsen Kromand i Dalby, Mogens Hansen Møller i Babberup Mølle, Qvist Skrædders enke i Tågerup, Mons. Kaabe i Sønder Dalby Skov, smeden Uldrich i Sønder Dalby, Morten Jensen Spillemand i Fakse, Hans Olsen i Babberup og Anders Olsen i Babberup. Gæld til Hans Nielsen af Dalby og Uldrich Pedersen Smed af Dalby. Regning fra Anders Olsen af Køge. Underskrifter fra Jochum Buchfleisch, Oluf Hansen og Hans Pedersen.
Den 20. juli 1756: Maren Christensdatter, som var gift med gårdmand Peder Nielsen Bech af Strøby, er død. Arvinger: Bror, unge Niels Christensen af Strøby. Vurderingsmænd: Christen Erichsen af Strøby og Niels Jeppesen Bech af Strøby. Boet registreres ikke, da der indgås en venlig forening mellem broren, Niels Christensen, og ægtemanden, Peder Nielsen Bech, som lover at holde gården i forsvarlig stand og betale sine skatter og gæld. Ægte underskrifter fra Peder Nielsen Bech og Niels Christensen, mens der er uægte underskrifter fra Niels Jeppesen og Christen Eriksen.
Den 30. september 1756: Anna Hansdatter, som var gift med Jens Jensen af Faxe, er død. Arvinger: Søster, Maren Hansdatter, som er gift med Christen Erichsen af Strøby under Gjorslev gods, søster, Magdalena Hansdatter, som er gift med Hans Nielsen af Strøby under Gjorslev gods, søster, Margaretha Hansdatter, som er hjemme hos sin far, søster, Elisabeth Hansdatter, som er hjemme hos sin far, bror, Hans Hansen af Strøby under Universitetsgodset. Vurderingsmænd: Oluf Hansen af Faxe og Lars Andersen af Faxe. Huset er på 4 fag. Boet bliver registreret til en værdi af 22. rigsdaler. Der er gæld for 25 rigsdaler, så der er ikke noget til Annas søskende at arve. Underskrifter fra Jens Jensen, Oluf Hansen og Laurs Andersen.

Den 29. april 1757: Sidsel Larsdatter, som var gift med Hans Larsen af Strøby, er død [også fejlagtigt skrevet Sidsel Nielsdatter]. Børn: Søn, Lars Hansen, 9 år [1748], søn, Peder Hansen, 4 år [1753], datter, Inger Hansdatter, 14 år [1743]. Vurderingsmænd er Christen Erichsen af Strøby og Niels Jeppesen Bech af Strøby. Sidsel døde i et hus kaldet Mosehus i Strøby ved Store Heddinge. Fødselsværge for børnene er Rasmus Larsen af Elsborghuset i Faxe sogn, som nok er den afdødes bror. Boet bliver registreret til en værdi af 5 rigsdaler. Der er gæld for 7 rigsdaler, og der er således ikke noget til enkemanden eller børnene at arve. Underskrifter fra Hans Larsen, Rasmus Larsen, Niels Jeppesen og Christen Erichsen.
Den 29. april 1757: Jens Thuesen af Strøby er død. Enken er Birgitha Espensdatter [der underskriver sig med Inger]. Børn: Søn, Thue Jensen, 10 år [1747], datter, Maren Jensdatter, 8 år [1749], datter, Karen Jensdatter, 5 år [1752], datter, Margaretha Jensdatter, 7 uger [1757]. Lavværge for enken er Thue Thuesen. Formynder for børnene er Christen Christensen. Vurderingsmænd er Niels Bech og Christen Erichsen af Strøby. Der er gæld til Lars Jordhøy. Underskrifter fra Inger Espensdatter, Thue Thuesen, Christen Christensen, Niels Jeppesen Bech og Christen Eriksen.

Den 13. september 1757: Birthe Jensdatter, som var gift med indsidder Søren Jensen af Hellested, er død. Børn fra første ægteskab: Søn, Niels Christensen af Stevnshuset i Tåstrup i Hellested sogn under Juellinge Gods. Børn fra andet ægteskab: Søn, Jens Hemmingsen, som er livdragon i Holstein. Børn fra tredje ægteskab: Søn, Jens Sørensen, som tjener hos Lars Pedersen af Ammerup i Hårlev sogn, datter, Ane Sørensdatter, som er gift med Jens Pedersen af Arnøje i Hellested sogn under Juellinge Gods. Birthe og Søren var indsiddere hos bonden Hendrich Joensen af Hellested. Rasmus Larsen af Elsborghuset i Fakse sogn er mødt op for at varetage sagen på børnenes vegne. Vurderingsmænd: Christen Erichsen af Strøby og Hendrich Joensen af Hellested. Boet er meget lille, så udgifterne omkring begravelsen giver underskud. Underskrifter fra Søren Jensen, Rasmus Larsen, Hendrich Joensen og Christen Eriksen.
Den 22. november 1757: Søren Jacobsen af Tommestrup i Store Heddinge sogn er død. Enken er Inger Rasmusdatter. Børn: Stedsøn, Hemming Gregersen, 19 år [1738], søn, Jens Sørensen, 14 år [1743], søn, Peder Sørensen, 13 år [1744], søn, Lars Sørensen, 6 år [1751], søn, Gregers Sørensen, 4 år [1753], datter, Ane Sørensdatter, 9 år [1748]. Lavværge for enken er Peder Pedersen af Tommestrup. Formynder for børnene er gårdmand Svend Jacobsen af Lyderslev. Vurderingsmænd: Niels Carlsen af Særslev og Anders Jensen af Ringe. Gårdens stuehus er på 11 fag. Der er en længe mod vest på 15 fag. Længerne mod syd er på 6 fag og mod øst på 4 fag. Der er endnu et hus bygget på gårdens jord, som er på 4 fag. Gælden overstiger indtægterne, da gården er temmelig brøstfældig, og en del af besætningen. dvs. vognheste og plovheste, mangler, og der er således ikke noget til enken og børnene at arve. Underskrifter fra Inger Rasmusdatter, Peder Pedersen, Svend Jacobsen, Niels Karlsen og Anders Jensen.
Den 16. januar 1758: Snedker Jochum Buchfleisz [Jochim Buchfleish] af Sønder Dalby by og sogn er død. Børn: Søn, Jochum Jochumsen Buchfleisz. Formynder for drengen er degnen Mads Boe for Enderslev og Vraaby menighed, der er drengens morbror. Vurderingsmænd: Oluf Hansen af Fakse og Hans Pedersen af Dalby. Der blev afholdt auktion over snedkerens ting den 2. november 1757, hvor køberne var: Laurs Jensen Slagter i Krageborghuset, Mads Hansen af Frenderup, Oluf Jensen af Store Elmue i Roholte sogn, Peder Bødker af Fakse, Hans Nielsen af Dalby, gørtleren i Fakse, Hans Christian Corporal af Fakse, Rasmus Brand af Fakse, Anders Sørensen af Frenderup i Sønder Dalby sogn, Niels Rasmussen af Frenderup, Hans Skrædder af Sønder Dalby, sergent Hans Larsen af Sønder Dalby, Povel Skrædder i Nybyhuset, Jørgen Thomæsen af Sønder Dalby, Oluf Andersen af Nielstrup i Ulse sogn, Jørgen Snedker af Fakse, Lars Dreyer af Fakse, Morten Nielsen af Babberup i Sønder Dalby sogn, Christopher Pedersen af Frenderup, Daniel Nielsen af Druestrup i Sønder Dalby sogn, Jørgen Rasmussen af Atterup i Øster Egede sogn, Niels Rasmussen af Kejlstrup, Jørgen Snedker af Præstø, sergent Anders Larsen af Fakse, Lars Jensen af Viverup i Sønder Dalby sogn, Steenberg i Sønder Dalby, Niels Ladefoged i Fakse, Niels Hansen i Høsten i Sønder Dalby sogn, Peder Skomager af Ås i Sønder Dalby sogn, Jens Ibsen af Borup i Kongsted sogn eller måske Dalby-Borup, Lars Andersen af Rode i Sønder Dalby sogn, Hans Larsen i Trondhjemhuset, Morten Pedersen af Druestrup, Anders Rød af Fakse, Jens Rasmussen af Atterup, Peder Nielsen af Jenstrup i Sønder Dalby sogn, Niels Hansen af Dalby-Borup, Jens Povelsen af Jenstrup, Mads Smed af Nielstrup, Lars Olsen af Olstrup i Ulse sogn, Christen Tømmermand af Nielstrup, Mons. Strich på Egede og Simon Jensen af Sønder Dalby. Boet har penge til gode hos Bendt Jacobsen af Tågerup i Sønder Dalby sogn. Udgifter til Hans Pedersen af Sønder Dalby for at grave graven og kromand Hans Nielsen af Sønder Dalby. Endvidere er der gæld til Jørgen Thomæsen af Dalby, Uldrich Smed af Sønder Dalby, Anders Pedersen af Sønder Dalby, Anders Larsen af Aas og Peder Skomager af Ås. Formynderen og morbroren angiver, at drengen er uopdraget, og han kræver en hel del penge til drengens skolegang og opdragelse. Underskrifter fra Mads Boes, Ole Hansen og Hans Pedersen.
Den 22. januar 1758: Husmand Lars Olsen af Endeslev er død [skrevet Laurs Olsen]. Enken er Sidsel Jørgensdatter. Børn: Søn: Oluf Larsen, 21 år [1737]. Formynder for Oluf er Laurs Pedersen af Ammerup i Hårlev sogn. Lavværge for enken er Oluf Thomæsen. Vurderingsmænd: Oluf Hansen af Fakse og Niels Jensen af Hovby i Fakse sogn. Boet bliver registreret. Huset er på 5 fag. Der er en regning fra afdøde Kirstine Flindt af Køge fra den 21. januar 1757. Gælden er større end indtægterne, så der er ikke noget til enken eller sønnen at arve. Enken lover at betale madame Flindt, og hun ønsker at forblive med at fæste huset i Endeslev, hvilket skifteforvalteren tillader. Underskrifter fra Sidsel Jørgensdatter, Laurs Pedersen, Ole Thomæsen, Ole Hansen og Niels Jensen.
Den 20. marts 1758: Maren Rasmusdatter, som var gift med gårdmand Niels Ibsen af Lidemark, er død. Børn fra 1. og 2. ægteskab: Søn, Hendrich Laursen, søn, Jens Nielsen, søn, Rasmus Nielsen, datter, Johanne Laursdatter, som er gift med Niels Jensen af Lidemark under Vallø Stiftgods, datter, Margrethe Laursdatter. Værge for Margrethe er Søren Rasmussen af Lidemark. Vurderingsmænd: Johan Friderich Stok af Lidemark og Anders Nielsen Smed af Ringsberg i Sædder sogn. Gården er i alt på 38 fag, hvoraf stuehuset mod nord er på 16 fag. Længen mod vest er på 17 fag, mens den mod øst er på 5 fag. Endeligt er der et havrehus på 4 fag samt et indsidderhus ved enden af den østre længe på 5 fag. Gælden overstiger indtægterne, og der er således ikke noget at arve. Underskrifter fra Niels Ipsen, Hendrich Laursen, Søren Rasmussen, Johan Friderich Stok og Anders Nielsen.

Den 21. marts 1758: Maren Hansdatter, som var gift med husmand Erich Christensen af Strøby, er død. Arvinger: Halvbror, Hans Envoldsen Kleinsmed af Store Heddinge, søster, Ane Hansdatter, som er gift med grenadier Espen Bendixen, søster, Johanne Marie Hansdatter af Testrup under Gisselfelt Gods [Testrup sogn i Sorø Amt]. Værge for arvingerne er Bendt Krag af Store Heddinge. Skiftet foretages af Martinus From af Store Elmue med vurderingsmænd Niels Jeppesen og Peder Sørensen af Strøby. Johanne Marie Hansdatter skriver under på, at der er betalt den arv, der tilfalder hende. Underskrift fra Johanne Marie Hansdatter. Grenadier Espen Bendixen under major Grævenkops kompagni skriver under på, at han på hustruens vegne har modtaget den arv, der tilfaldt dem. Underskrift fra Expen Bendixsen. Vidne: Hans Falch Mellsinge. Hans Envoldsen Kleinsmed skriver under på, at han har modtaget den arv, der tilfaldt ham. Underskrift fra Hans Envoldsen bevidnet af Peder Pedersen og Niels Larsen. Til sidst underskrifter fra Erich Christensen, Hans Envoldsen, Niels Jeppesen og Peder Sørensen.
Den 6. august 1758: Mette Andersdatter, som var gift med Jochum Carstensen af Faxe, er død. Arvinger: (1) Bror, Niels Andersen, som er død og har efterladt sig: Søn, Anders Nielsen, som tjener hos gårdmand Peder Pedersen af Hovby i Faxe sogn under baron Rosenkrantz, datter, Maria Nielsdatter, der er gift med gårdmand Niels Rasmussen af Algestrup i Sædder sogn under Tureby Gods [skrevet Alkestrup], (2) søster, Maren Andersdatter, som er død og har efterladt sig: Datter, Maria Knudsdatter, der er gift med skrædder Erich Børresen af Faxe, (3) bror, Christopher Andersen, der er død og har efterladt sig: Søn: Niels Christophersen, som bor i et hus i Borreshoved i Faxe sogn under baron Rosenkrantz. Vurderingsmænd: Gårdmand Oluf Hansen af Faxe og husmand Laurs Andersen af Faxe. Alle er repræsenteret med undtagelse af familien fra Algestrup. Mette og Jochum boede i et hus i Faxe. Boet bliver registreret til en værdi af 11 rigsdaler. Husets brøstfældighed anslås til en værdi af 14 rigsdaler. Der er gæld til musiker Lundbye, gamle Niels Larsen og Niels Juul samt Niels Hansen af Stubberup. Sammenlagt er gælden på 25 rigsdaler. Der er således ikke noget til arvingerne at arve. Ægte underskrifter fra Jochum Carstensen, Erich Børresen, Anders Nielsen, Oluf Hansen og Laurs Andersen.

Den 8. august 1758: Maria Sørensdatter, som var gift med indsidder Jens Olsen af Udby, er død. Børn: Søn, Christen Jensen, 7 år [1751], søn, Hans Jensen, 3 år [1755]. Formynder for børnene er Peder Knudsen af Udby. Vurderingsmænd: Peder Knudsen af Udby og Rasmus Larsen af Elsborghuset i Fakse sogn, som begge hører under Universitetsgodset. Boet bliver registreret, men der er ikke specielt meget i boet. Gælden er større end indtægterne, så der er ikke noget til Jens Olsen eller børnene at arve. Underskrifter fra Jens Olsen, Peder Knudsen og Rasmus Laursen.
Den 4. oktober 1758: Gårdmand
Peder Larsen af Hoby i Fakse sogn er død. Enken er Margrethe Elisabeth Jensdatter. Børn: Søn, Hans Pedersen, 3 år [1755], datter, Ana Margaretha Pedersdatter, 5 år [1753], datter, Inger Maria Pedersdatter, 1 år [1757]. Lavværge for enken er Lars Sørensen Møller af Hoby Mølle. Formynder for børnene er Jens Jensen af Dyrhavehuset ved Jomfruens Egede, der er fødselsværge efter loven [vel som morbror?]. Sr. Andreas Sahl af Ebbeskov er til stede på den afdødes halvbrors vegne, som er brændevinsbrænder Michel Knudsen af København. Vurderingsmænd er Peder Hansen af Fuglsang i Hylleholt sogn og gårdmand Oluf Hansen af Fakse. Boet bliver registreret til en værdi af 132 rigsdaler og sammenlagt 240 rigsdaler. Der er gæld for 199 rigsdaler, så der er 40 rigsdaler i arv til enken og børnene. Enken giver efterfølgende noget af sin arv til børnene, som er udlæg i boet. Underskrifter fra Margaretha Elisabeth Jensdatter, Lars Sørensen Møller, Andreas Sahl, Jens Jensen, Peder Hansen og Oluf Hansen.
Den 16. november 1758: Indsidder
Jens Svendsen af Sigerslev i Store Heddinge sogn er død. Enken er Ane Hansdatter. Børn: Søn, Niels Jensen, 21 år [1737], søn, Svend Jensen, 16 år [1742], datter, Maren Jensdatter, 15 år [1743], søn, Hans Jensen, 8 år [1750], søn, [navn ikke angivet] Jensen, 6 år [1752]. Lavværge for enken er Peder Pedersen af Tommestrup i Store Heddinge sogn, hvor skiftet foregår. Formynder for børnene er Niels Karlsen af Sigerslev. Jens Svendsen med familie boede hos Niels Carlsen af Sigerslev. Vurderingsmænd: Peder Christensen af Tommestrup og Hemming Gregersen af Tommestrup. Boet bliver registreret til en værdi af 8 rigsdaler. Der er gæld til tjenestekarl Rasmus Carlsen hos Christen Erichsen af Strøby. Boet har gæld for 15 rigsdaler. Underskrifter fra Ane Hansdatter, Niels Carlsen, Niels Jensen, Peder Christensen og Hemming Gregersen.
Den 7. februar 1759: Gårdmand
Jacob Hansen af Strøby er død. Enken er Karen Larsdatter. Børn: Søn, Peder Jacobsen, 25 år [1733], datter, Ane Jacobsdatter, som er gift med gårdmand Jens Andersen af Strøby under Vallø Stifts gods, datter, Cathrine Jacobsdatter, som er gift med gårdmand Peder Nielsen Bech af Strøby under Universitetsgodset. Lavværge for enken er Niels Jeppesen Bech af Strøby. Vurderingsmænd: Christen Erichsen af Strøby og Peder Sørensen af Strøby. Boet bliver ikke registreret, da enken indgår en aftale med alle arvingerne, som alle er myndige, og de er tilfredse. Enken har afstået gården til sin søn imod at bo på gården i sin livstid og få nogle af dyrene samt den korn, hun skal bruge. Underskrifter fra Karen Larsdatter, Peder Jacobsen, Niels Jeppesen, Peder Nielsen, Jens Andersen, C. Erichsen og Peder Sørensen.
Den 7. februar 1759: Indsidder
Niels Hansen af Strøby er død. Enken er Maren Christiansdatter. Børn fra første ægteskab med Kirsten Christensdatter: Søn, gårdmand Hans Nielsen af Strøby, som har overtaget sin fars gård. Børn fra andet ægteskab: Datter, Karen Nielsdatter, 6 år [1752], datter, Ane Marie Nielsdatter, 25 uger [1758]. Lavværge for enken er Christian Nielsen. Formynder for børnene i andet ægteskab er Christian Nielsen. Vurderingsmænd: Niels Bech af Strøby og Christen Erichsen af Strøby. Boet bliver registreret til en værdi af 15 rigsdaler. Der er gæld til Rasmus Carlsen af Strøby og sønnen Hans Nielsen og i alt på 9 rigsdaler. Overskuddet deles mellem enken og børnene, men Hans Nielsen overlader sin arv til sine halvsøskende. Børnenes arv tages som udlæg i boet. Underskrifter fra Maren Christensdatter, Christen Nielsen, Hans Nielsen, Niels Jeppesen Bech og C. Erichsen.
Den 30. april 1759: Skomager
Niels Bodolph af Faxe er død. Enken er Bodil Frandsdatter. Børn: Søn, Hans Nielsen Bodolph, 6 år [1753], søn, Johannes Nielsen Bodolph, 2 år [1757], datter, Inger Maria Nielsdatter Bodolph, 7 år [1752]. Lavværge for enken er Thomas Mortensen af Faxe. Formynder for børnene er gårdmand Oluf Hansen af Faxe. Der er gæld til smeden Rasmus Larsen af Vallebo i Hylleholt sogn og gårdmand Oluf Hansen af Faxe. Boet bliver registreret til en værdi af 2 rigsdaler. Familiens hus er på 4 fag. Der er gæld for 18 rigsdaler. Underskrifter fra Bodil Frandsdatter, Thomas Mortensen, Oluf Hansen samt vurderingsmændene Lars Dreyer og Oluf Hansen.
Den 31. juli 1759: Inger Maria Pedersdatter, som var datter af afdøde gårdmand Peder Larsen i Hoby i Fakse sogn, er død. Inger Maria opholdte sig da hos sin stedfar, Jens Jacob Hendrichsen i Hoby i Fakse sogn. Skiftet foretages af Martinus From fra Kongsted. Arvinger: Mor: Margaretha Elisabeth Jensdatter, bror, Hans Pedersen, søster, Anna Margaretha Pedersdatter, hvis formynder er Jens Jensen. Vurderingsmænd: Oluf Hansen i Fakse og Jesper Nielsen i Hoby. Arven efter Inger Maria havde hun fået efter sin afdøde far, gårdmand Peder Larsen i Hoby af den 14. oktober 1758. Jens Jacob Hendrichsen giver afkald på sin hustrus vegne på arv, så hendes part også tilkommer de to børn. Underskrifter fra Jens Jacob Hendriksen, Oluf Hansen [på vegne af Jens Jensen, der har forfald], Oluf Hansen og Jesper Nielsen.

Den 10. november 1759: Indsidder Jørgen Pedersen hos gårdmand Anders Smed i Ringsberg i Sædder sogn er død. Enken er Ane Hansdatter. Lavværge for enken er Mogens Pedersen. Alle arvinger er til stede, men Jørgen Hansen får mandat til det. Vurderingsmænd: Anders Pedersen Smed af Ringsberg og Friderich Siersen. Gælden er større end indkomsterne, men enken lover at betale hver end sit. Underskrifter fra Ane Hansdatter, Mogens Pedersen, Jørgen Hansen, Anders Nielsen og Friderich Siersen.
Den 25. februar 1760: Inger Giødersdatter, som var gift med Oluf Larsen i Endeslev, er død. Arvinger: Mor: Birthe Giøderts, bror, Rasmus Giødersen i Ammerup i Hårlev sogn, søster, Ane Giødersdatter, som er gift med gårdmand Hans Pettersen i Gjevnø i Lyderslev sogn under Vemmetofte gods, søster, Christine Giødersdatter, som tjener hos forpagter Borsenius på Juelingegaard. Vurderingsmænd: Lars Pedersen i Ammerup [i Hårlev sogn] og Oluf Hansen af Fakse. Underskrifter fra Oluf Larsen, Rasmus Giødersen, Lars Pedersen og Oluf Hansen.
Den 26. februar 1760: Husmand Hans Christensen i Endeslev by og sogn er død. Enken er Ane Christensdatter. Børn fra 1. ægteskab med ?: Søn, Ottho Hansen, 9 år [1751]. Børn fra 2. ægteskab med Ane Christensdatter: Søn, Jens Hansen, 2 år [1758], datter, Ane Hansdatter, 7 år [1753]. Lavværge for enken er Rasmus Povelsen af Endeslev. Formynder for børnene er husmand Oluf Larsen af Endeslev. Vurderingsmænd: Lars Pedersen af Ammerup i Hårlev sogn og Oluf Hansen af Fakse. Huset er på 6 fag. Gæld til gårdmand Hendrich Christensen i Veschølle for lånte penge. Der er underskud i boet, men enken får af KU lov til at beholde huset imod at holde det i stand. Underskrifter fra Ane Christensdatter, Rasmus Povelsen, Oluf Larsen, Lars Pedersen og Oluf Hansen.

Den 11. juni 1760: Karen Jensdatter, som var gift med Christen Christensen i Strøby, er død. Børn: Datter: Sidsel Rasmusdatter, som er gift med gårdmand Søren Rasmussen i Strøby under Lindencrones Gods. Vurderingsmænd: Niels Bech og Christen Erichsen af Strøby. Vurderingen gav et mindre beløb, som enkemanden med det samme betalte til Søren Rasmussen, hvorefter skiftet afsluttes uden indskrivning af ting og sager. Underskrifter fra Christen Christensen, Søren Rasmussen, Niels Jeppesen Bech og Christen Erichsen.
Den 11. juni 1760: Birthe Olsdatter, som var gift med Laurs Jordhøy i Strøby, er død. Børn: Datter, Benthe Laursdatter Jordhøy, 3½ år [1756]. Formynder for datteren er Christen Erichsen af Strøby. Vurderingsmænd: Niels Bech og Christen Erichsen af Strøby. Gårdens stuehus er på 18 fag, som er inddelt til lade, stald og hus. Dertil er en længe mod øst på 6 fag, som er vognhus samt lade- og tørrehus. En længe mod vest er på 11 fag, der er indrettet til lade, stald og fårehus. Gæld til afdøde madame Flindt i Køge, som enkemanden erkender. Udgifterne i boet overstiger indtægterne, men enkemanden lover at sætte gården i stand. Enkemanden nægter at underskrive skiftet, da der blev gjort udlæg i dødsboet i form af en jernovn. Underskrifter fra Niels Jeppesen Bech og Christen Erichsen.
Den 15. juni 1761: Maren Sørensdatter Brandbech, som var gift med løjtnant Mathias Eilertsen, og som døde indsidder hos Anders Veile i Herlufmagle, er død. Ingen arvinger er mødt op, så Anders Veile er værge for disse ukendte arvinger. Boet sælges på auktion. Køberne til Marens ting er: Anders Veile i Herlufmagle, Samuel Skrædder i Herluflille, Niels Larsen skomager i Herlufmagle, Clemen Jochumsen i Herlufmagle, Christen Møller i Herlufmagle, Jonas i Herlufmagle, Iver hos Christen Michelsen i Herlufmagle, Maren Jonasens i Herlufmagle, Knud Spillemand i Spragelse, Michel Christensen i Herlufmagle, Christen Hansen i Herlufmagle, Jens Heboe i Herlufmagle, Niels Jensens karl i Herlufmagle, Christopher Smed i Herlufmagle. Der er gæld til Christen Nielsen Møller i Herlufmagle. Underskrifter fra Anders Weile og vurderingsmænd: Christen Michelsen af Herlufmagle og Povel Christensen af Herlufmagle.

Den 15. juni 1761: Mette Mortensdatter, som var gift med Christen Michelsen af Herlufmagle, er død. Børn fra første ægteskab: Datter, Sara Stephensdatter, som er gift med Jørgen Nielsen Rytter under oberst Exsteds kompagni under generalmajor Greve af Holch, der ligger i kvarter i Holsten. På grund af ægtemandens fravær har Sara som lavværge valgt kromand Niels Simonsen af Herlufmagle. Børn fra andet ægteskab med Christen Michelsen: Søn, Michel Christensen, 17 år [1744], søn, Stephen Christensen, 12 år [1749], søn, Christen Christensen, 11 år [1750], søn, Hans Christensen, 3 år [1758], datter, Kirsten Christensdatter, 7 år [1754], datter, Ane Christensdatter, 6 år [1755]. Formynder for børnene er skomager Niels Larsen af Herlufmagle. Vurderingsmænd: Anders Veile og Povel Christensen af Herlufmagle. "Boet blef funden i saa slette omstændigheder, at der icke noget i ringeste maade kunde blive at arve". Sara Stephensdatter giver derfor fuldkommen afkald på arv, da hun i forvejen havde fået det af sin mor, som hun var blevet lovet. Mette Mortensdatters øvrige ejendele fordeles derefter mellem de øvrige børn. Underskrifter fra Christen Michelsen, Niels Larsen, Niels Simonsen, Anders Weile og Povel Christensen.
Den 14. november 1761: Skomager Niels Andersen af Herlufmagle er død. Enken er Else Nielsdatter. Børn fra første ægteskab: Søn, købmand og handelsmand Rosbierg af Sorø. Børn fra andet ægteskab med Else Nielsdatter: søn, Christen Nielsen, 4 år [1757], datter, Ane Nielsdatter. Lavværge for enken er degnen Harboe af Herlufmagle. Formynder for de to umyndige børn er hr. Rosbierg af Sorø. Vurderingsmænd: Anders Veile og Povel Christensen af Herlufmagle. Boet bliver registreret. [Resten af skiftet bliver vist ikke indsat ved en fejl].

Den 10. september 1761: Enke og indsidder Ane Mortensdatter af Elsborghuset i Fakse sogn er død. Hun døde hos husmand Rasmus Larsen. Arvinger: Bror, gårdmand Jens Mortensen af Ebbeskov i Fakse sogn under Vemmetofte gods, og andre, som han repræsenterer. Boet er i slet tilstand, og der er ikke noget at arve. Vurderingsmænd: Gårdmand Oluf Hansen af Fakse og husmand Rasmus Larsen af Elsborgshuset i Fakse sogn. Jens Mortensen lover at betale for begravelse og resterende husleje. Underskrifter fra Jens Mortensen, Oluf Hansen og Rasmus Larsen.
Den 20. november 1761: Elisabeth Larsdatter, som var gift med gårdmand Christen Hansen af Vallebo i Hylleholt sogn, er død. Børn: Datter, Ane Christensdatter, 4 år [1757], datter, Maren Christensdatter, 2 år [1759]. Formynder for børnene er deres morbror, husmand Jens Larsen af Jyderup i Fakse sogn [under baroniet Rosenlunds gods]. Vurderingsmænd: Gårdmand Oluf Hansen af Fakse og gårdmand Peder Hansen af Fuglsang. Noget af indboet er solgt den 23. september 1761, hvor køberne var: Peder Sommer ved Egede, Oluf Hansen af Fakse, Frenne Olsen af Fakse, Jens Larsen af Fakse, Christen Hansen af Vallebo, Jens Larsen af Borreshoved, Peder Rasmussen af Fakse, Jørgen Skomager af Hoby i Fakse sogn, Ole Larsen af Vallebo, Ole Hansen husmand af Fakse, Peder Larsen husmand af Fakse, Jørgen Davidsen af Stubberup i Fakse sogn, Christen Olsen af Fakse, Gundelach af Tystrup, Niels Hemmingsen af Lille Elmue i Fakse sogn, Jens Trane af Fakse og Hans Hansen husmand af Fakse. Underskrifter fra Christen Hansen, Jens Larsen, Peder Hansen og Oluf Hansen.

Den 28. november 1761: Gårdmand Svend Jacobsen af Lyderslev er død. Enken er: Birthe Jensdatter. Børn: Søn, Jacob Svendsen, 5 år [1756], søn, Jens Svendsen, 2 år [1759], datter, Johanne Svendsdatter, 6 år [1755], datter, Ellen Svendsdatter, 1 år [1760]. Lavværge for enken er byfoged Jessen af Store Heddinge. Formynder for børnene er borger Jens Pedersen af Store Heddinge, der er enkens far. Vurderingsmænd: Gårdmand Peder Pedersen af Tommestrup og gårdmand Oluf Hansen af Faxe. Boet bliver registreret til en værdi af 188 rigsdaler, og der er gæld for 272 rigsdaler. Der er gæld til Lars Christensen af Lyderslev, Peder Larsen af Lyderslev og enkens far, Jens Pedersen af Store Heddinge. Da der ikke er noget at arve, frasiger enken sig gården og fraflytter den med sine børn for at befatte sig med gælden at betale. Underskrifter fra Birthe Jensdatter, N. Jessen, Jens Pedersen, Oluf Hansen og Peder Pedersen.
Den 22. april 1762:
Ellen Andersdatter, som var gift med indsidder Ingvar Jørgensen af Stenstrup i Rønnebæk sogn, er død. Børn fra første ægteskab med Ole Boesen: Datter, Maren Olsdatter af Rønnebæk, og med værge Hans Hansen af Stenstrup i Rønnebæk sogn. Børn fra andet ægteskab med Ingvar Jørgensen: Søn, gårdmand Jørgen Ingvarsen af Stenstrup i Rønnebæk sogn, søn, Thomas Ingvarsen, der er død og har efterladt sig: Søn, Niels Thomæsen, 16 år [1746], og hvor storebroren er værge, datter, Kirsten Ingvarsdatter, der er gift med husmand Peder Hansen af Stenstrup i Rønnebæk sogn under Grevens Vænges gods. Vurderingsmænd: Gårdmand Stephan Rasmussen af Gødstrup i Toksværd sogn og husmand Jens Christensen af Gødstrup i Toksværd sogn. Boet bliver registreret til en værdi af 34 rigsdaler, og der er udgifter for 17 rigsdaler, som deles mellem enkemanden og børnene. Da der ikke er rede penge i boet, gives arven til børnene af indholdet i boet. Underskrifter fra Ingvar Jørgensen, Maren Olesdatter, lavværge Hans Hansen, Jørgen Jørgensen, Jørgen Ingvarsen, Peder Hansen, Stephen Rasmussen og Jens Christensen.
Den 19. maj 1762: Landsoldat Stephen Karlsen af Strøby med garnison i København er død [skrevet Stephen Carlsen]. Enken er Kirsten Nielsdatter. Børn: Søn: Stephen Stephensen, 2 år [1760]. Lavværge for enken er Jens Frandsen af Strøby. Formynder for drengen er skomager Anders Sørensen af Frenderup i Sønder Dalby sogn under Jomfruens Egede Gods. Vurderingsmænd: Gårdmand Christen Erichsen Strøby og gårdmand Niels Bech af Strøby, som begge hører under Københavns Universitet Gods. Det lille bo bliver registreret til en værdi af 10 rigsdaler. Der er penge til gode hos indsidder Niels Christensen af Strøby. Der er også udlånt en pande til sergent Hoff. Der er udgifter for 2 rigsdaler, så de 8 rigsdaler deles mellem enken og sønnen. Da manden er blevet begravet i København, får enken begravelsespengene til hende og sønnen. Underskrifter fra Kirsten Nielsdatter, Jens Frandsen, Anders Sørensen, Christen Erichsen og Niels Jeppesen Bech.
Den 21. juli 1762: Birgitte Andersdatter, som var gift med gårdmand Friderich Siersen af Ringsbjerg i Sædder sogn, er død. Børn fra første ægteskab: Søn, Søren Hansen, 12 år [1750], datter, Mette Hansdatter, 8 år [1754]. Formynder for børnene er Jacob Jensen af Tolstrup under Vallø Gods. Vurderingsmænd: Johan Frederich Staxen af Lidemarke og Niels Ibsen af Lidemarke. Boet bliver registreret til en værdi af 288 rigsdaler. Der mangler en del dyr på gården til en værdi af 132 rigsdaler. Gården har 4 længer på i alt 40 fag. Stuehuset er på 14 fag. Mod vest er 4 fag, mod nord er 13 fag, og mod øst er 9 fag. Brøstfældigheden på bygningerne er 55 rigsdaler. I boet er der 30 rigsdaler efter børnenes far, Hans Sørensen af Ringsbjerg, fra skiftebrev dateret den 15. februar 1755. Sammenlagt er der gæld for 300 rigsdaler, hvorfor der ikke er noget til enkemanden eller børnene at arve. Enkemanden lægger dog 10 rigsdaler oven i den arv, som børnene har efter deres far, og lover at opdrage børnene på ordentlig vis. Underskrifter fra Friderich Siersen, Jacob Jensen, Johan Friderich Staxen og Niels Ibsen.
Den 21. juli 1762: Gårdmand
Anders Nielsen Smed af Ringsbjerg i Sædder sogn er død [skrevet Ringsbjerg i Lidemarke sogn]. Enken er Birthe Jensdatter. Børn fra første ægteskab med NNN Pedersdatter: Søn, Peiter Andersen, 15 år [1747], datter, Johanne Andersdatter, 13 år [1749]. Børn fra andet ægteskab med Birthe Jensdatter: Niels Andersen, 12 år [1750]. Lavværge for enken er gårdmand Jens Mortensen af Sædder under Vallø Stifts gods. Formynder for den yngste søn er hans farbror, gårdmand Jens Nielsen Smed af Sædder. Formynder for de to ældste børn er deres morfar, gårdmand Peder Hansen af Tågerup i Sønder Dalby sogn under Vallø Stifts gods. Vurderingsmænd: Johan Friderich Staxen af Lidemarke og Niels Ibsen af Lidemarke. Boet bliver registreret til en værdi af 309 rigsdaler. Gårdens stuehus mod syd er på 15 fag. Længen mod vest er lo, lade, fårehus og kammer. Længen mod nord er portrum, lo og stald, og den er på 13 fag. Længen mod øst er på 10 fag og indeholder portrum, lo og lade. Ved gården er der et decideret smedehus. Der mangler en del dyr på gården, bl.a. rideheste og plovheste. I alt er der gæld for 260 rigsdaler. Overskuddet på 49 rigsdaler deles mellem enken og børnene. Børnenes arv forbliver i boet, indtil de er myndige, med mindre at enken fraflytter gården. Underskrifter fra Birthe Jensdatter, Peder Hansen, Jens Nielsen, Johan Friderich Staxen og Niels Ipsen.
Den 22. juni 1763: Forrige ladefoged
Christian Ebbesen af Lidemarke er død [ved Juellund]. Enken er Marine Mortensdatter. Børn: Søn, Christen Christiansen Ebbesen, 12 år [1751], som er hos sin farbror, Niels Ebbesen af Kastrup i Gram sogn, søn, Friderich Christian Ebbesen, 7 år [1756], som er hos sin mor. Lavværge for enken er forpagter Bruun ved Juellund Vredder?. Formynder for børnene er Mads Hansen af Lidemarke. Vurderingsmænd: Friderich Siersen af Ringsbjerg i Sædder sogn og Niels Ibsen af Lidemarke. Boet blev registreret til 33 rigsdaler men blev solgt på auktion for 41 rigsdaler. Der er gæld til værtshusmanden Hans Christian i Yderholms hus i Lidemarke ifølge bevis dateret den 16. februar 1761, forvalter Jæger ved Giesegaard, Henrich Møller i Farendløse [skrevet Farmløse] samt forvalter Wulf Henrich Schlüter ved Juellund [skrevet Slytter]. Desuden skal Niels Ibsen have penge for at have fragtet "godset" til Enderslev, hvor auktionen fandt sted. I alt er der gæld for 48 rigsdaler. Underskrifter fra Marine Mortensdatter, Mads Hansen, Friderich Siersen og Niels Ipsen.

Den 19. december 1775: Charlotte Jørgensdatter, som var gift med husmand Hans Pedersen af Sønder Dalby, er død. Børn af første ægteskab med Hans Nicolai Werning: Datter: Karen Hansdatter Werning, som er gift med Mads Hansen af Ørslev. Børn af andet ægteskab med Hans Pedersen: Datter, Mette Hansdatter, 23 år [1752], datter, Ellen Hansdatter, 20 år [1755], søn, Jørgen Hansen, 15 år [1760] som alle er Ørslev under Giesegaards gods. Vurderingsmænd: Bondefoged Ole Hansen af Faxe og Anders Hansen af Rode i Sønder Dalby sogn. Boet bliver registreret. Der er et overskud på 10 rigsdaler til deling mellem enkemanden og de fire børn. Pigerne får deres mors gangklæder, og sønnen får en god kiste. Underskrifter fra Hans Pedersen, Mads Hansen, Ole Hansen og Anders Hansen.
Den 2. november 1784:
Karen Pedersdatter, som var gift med husmand Hans Pedersen af Sønder Dalby, er død. Børn fra første ægteskab med afdøde husmand Simon Jensen af Sønder Dalby: Søn, Jens Simonsen, 16 år [1768], som tjener hos skovfoged Bøgvat i Ganeskov. Værge for drengen er gårdmand Hans Sørensen af Sønder Dalby. Vurderingsmænd: Bondefoged Ole Hansen af Faxe og Niels Andersen af Rode i Sønder Dalby sogn. Boet bliver registreret til en værdi af 16 rigsdaler. Drengens morbror, gårdmand Jørgen Pedersen af Viverup i Sønder Dalby sogn, er mødt op. Huset er på 10 fag. Hans Pedersen lover sin stedsøn 1 får og 1 kiste. Underskrifter fra Hans Pedersen, Hans Sørensen, Ole Hansen og Niels Andersen. Fortsætter den 22. november 1784: Der er et meget lille underskud i boet, men Hans Pedersen forærer sin stedsøn alle sin mors gangklæder. Nye underskrifter fra Jens Simonsen og Jørgen Pedersen.
Den 20. maj 1784: Forrige gårdmand
Niels Hansen af Strøby er død. Enken er Karen Nielsdatter. Børn: Søn, Anders Nielsen, 18 år [1766]. Lavværge for enken er hendes bror, Peder Nielsen af Strøby. På drengens vegne er mødt hans farbror, gårdmand Jens Hansen af Bjælkerup i Store Heddinge sogn. Vurderingsmænd: Bondefoged Christen Erichsen af Strøby og gårdmand Rasmus Pedersen af Strøby. Boet bliver registreret. Gårdens stuehus er på 14 fag, hvoraf de 5 fag er stue. Der er en længe mod vest, som er på 13 fag. Underskrifter fra Karen Nielsdatter, Peder Nielsen og Jens Hansen. Fortsætter den 23. juni 1784: Lavværge for enken er nu gårdmand Benjamin Nielsen af Strøby [skrevet Bent Jamin Nielsen]. På gården mangler der bl.a. både plovheste og vognheste. Der skyldes løn til tjenestedrengen Hans Christophersen og tjenestepigen Bodil Rasmusdatter. Der er også en regning fra købmand Anders Olsen i Køge samt på skrædderløn til hustruen til Thomas Pedersen af Strøby. Ny underskrift fra Benjamin Nielsen.

Den 8. februar 1765: Gårdmand Christen Hansen af Orup i Tybjerg sogn og hustru Karen Christophersdatter er begge døde. Børn fra Christen Hansens første ægteskab med Maren Jørgensdatter: Datter, Karen Christensdatter. Børn fra andet ægteskab: Søn, Laurs Christensen, 17 år [1747], datter, Kirsten Christensdatter, 14 år [1751], søn, Hans Christensen, 11 år [1754], søn, Niels Christensen, 9 år [1756], søn, Jens Christensen, 7 år [1758], søn, Friderich Christensen, 4½ år [1760], datter, Maren Christensdatter, 1½ år [1763]. Vurderingsmænd: Foged Anders Weile af Herlufmagle og bonden Hans Jensen af Herlufmagle. Fødselsværge for børnene er deres farbror, Husmand Rasmus Hansen af Præstehuset i Herlufmagle. Karen og Christen har været gift i 22 år. Boet bliver registreret. Underskrifter fra Anders Weile og Hans Jensen. Fortsætter den 20. marts 1765: Foruden det i forvejen registrerede bo, er der nu fragtet en kiste tilbage til boet, som stod hos Hans Olsen af Orup i Tybjerg sogn. Hans Olsen fordrer samtidigt, at Christen Hansen havde lånt penge af ham til vin købt i de salige folks sygdom. Uægte underskrifter fra A. Weile, Hans Jensen og Rasmus Hansen. Fortsætter den 10. april 1765: Rasmus Hansen forlanger, at forældrenes gangklæder bliver fordelt mellem børnene, mens at det øvrige kan sælges på offentlig auktion, så pengene kan gå til børnenes arv. Ægte underskrifter fra Rasmus Hansen, A. Weile og Hans Jensen. Fortsætter den 30. april 1765: Auktionen over boet bliver holdt, hvilket indbringer 155 rigsdaler. Samme dag anmelder Ane Jensdatter, som tjener i Herlufmagle kro, at boet skylder penge til hendes afdøde bror, Iver Jensen, for løn mellem 1764 og til nytåret 1765. Desuden er der gæld til Lars Pedersen af Tybjerg, datteren, Karen Christensdatter for arbejde i boet, hustruens bror, Knud Christophersen, for at have taget det mindste barn i 14 dage, og Hemming Gregersen. Fortsætter den 15. juli 1765: Hemming Gregersen har overtaget fæstet på parrets gård og har påtaget sig opdragelsen af de 3 mindste børn, Jens, Friderich og Maren, indtil de fylder 9 år. Anders Weile er beskikket som kurator i denne forbindelse. Fortsætter den 7. december 1765: Der er indkommet en regning fra købmand Niels Hincheldey i Næstved [skrevet Niels Hinkeldei], som er betalt den 12. oktober 1765. Børnene angiver, at der er leveret 7 læs et eller andet til at røges hos Peder Falster. Hans Olsen af Orup skal have penge for at have opvartet de syge børn og for begravelsen. Der er nu en liste over fordelingen af gangklæderne til børnene. Da alle regninger og fordringer er betalt, er der 49 rigsdaler tilbage i overskud, som deles mellem børnene. Skiftet afsluttes med underskrifter fra Anders Weile og Rasmus Hansen.
Den 10. december 1766:
Maren Christensdatter, som var datter af afdøde Christen Hansen af Orup i Tybjerg sogn, er død. Maren Christensdatter boede hos bondefoged Stephan Rasmussen af Gødstrup i Toksværd sogn, og hun blev 3 år gammel. Skiftet efter faren er dateret den 8. februar 1765. Arvinger: Bror, Lars Christensen, 18 år [1748], bror, Hans Christensen, 12 år [1754], bror, Niels Christensen, 10 år [1756], bror, Jens Christensen, 8 år [1758], bror, Friderich Christensen, 5 år [1761], søster, Kirsten Christensdatter, 15 år [1751], halvsøster, Karen Christensdatter, som er gift med Hans Sørensen af Tybjerg. Vurderingsmænd: Anders Weile af Herlufmagle og Hans Jensen af Herlufmagle. Af arvinger er mødt op: Lars Christensen og bondefoged Hans Sørensen af Tybjerg på hustruens vegne. Formynder for børnene er deres farbror, husmand Rasmus Hansen af Herlufmagle. Børnenes tidligere beskikket formynder var Anders Weile af Herlufmagle. Der var i forvejen udbetalt 1 års arv til Hemming Gregersen, men da barnet døde inden for dette år, skal noget af beløbet betales tilbage. Hemming Gregersen har to af de andre børn og skulle endvidere have opfostret Maren til hendes 9. år. Marens arv efter forældrene fordeles mellem de andre børn. Underskrifter fra Lars Christensen, Hans Sørensen, Rasmus Hansen, Anders Larsen Weile og Hans Jensen.
Den 27. april 1785: Forrige husmand
Rasmus Hansen Bech af Strøby er død [skrevet Bek]. Enken er Ane Christensdatter. Børn: Datter, Ingeborg Rasmusdatter Bek, som er gift med gårdmand Anders Jensen af Strøby under Giorslev gods. Vurderingsmænd: Gårdmand Christen Erichsen af Strøby og gårdmand Rasmus Pedersen af Strøby. Boet er blevet registreret den 3. januar 1785 til en værdi af 32 rigsdaler. Til stede var Rasmus Beks svoger [som er svigersøn og ikke svoger], Anders Pedersen af Strøby under Giorslev gods. Huset er på 10 fag. Svigersønnen giver afkald på arven på hustruens vegne. Underskrifter fra Anne Christensdatter, Ingeborg Rasmusdatter Bech, Anders Jensen, Christen Erichsen og Rasmus Pedersen.

Den 13. april 1785: Inger Johnsdatter, som var enke efter Morten Nielsen af Sædder, er død. Børn: Datter, Kirsten Mortensdatter, som er gift med Niels Andersen i Sædder, datter, Ane Mortensdatter, som er gift med Peder Christensen i Herfølge. Vurderingsmænd: Bondefoged Anders Johansen af Lidemark og Hans Jensen Skomager af Sædder. Boet er opgjort den 31. december 1784. Underskrifter fra Peder Christensen, Niels Andersen, Hans Jensen og Anders Johansen. Selv om der vist er nogle uoverensstemmelser mellem de to par, går Niels Andersen med til, at Peder Christensens søn, Niels Pedersen, som tjener hos Niels Andersen, kan arve morfarens gangklæder, hvilket han skriver under på. Skifteskriveren skriver derefter: PS. Sl. Inger Johnsdatters efterladenskab blev ved lodtrækning delt mellem de 2de arvinger og modtaget. Der er så en liste over, hvem der får hvad.
Den 28. april 1785: Forrige gårdmand
Hans Nielsen af Strøby er død. Børn fra første ægteskab med Else Mogensdatter: Søn, gårdmand Christen Hansen af Strøby, søn, gårdmand Niels Hansen af Strøby, datter, Kirsten Hansdatter, som er gift med gårdmand Rasmus Hansen af Strøby under Giorslev gods, datter, Anne Hansdatter, som er gift med gårdmand Søren Hansen af Strøby under Giorslev gods, datter, Kirsten Hansdatter, som er gift med gårdmand Hans Nielsen af Strøby under Giorslev gods. Børn fra andet ægteskab med afdøde hustru, Anne Pedersdatter: Søn, Peder Hansen, 18 år [1767], søn, Hans Hansen, 14 år [1771], datter, Maren Hansdatter, 9 år [1776]. Vurderingsmænd: Bondefoged Christen Erichsen af Strøby og Rasmus Pedersen af Strøby. Boet er registreret den 24. december 1784 til en værdi af 24 rigsdaler. De tre børn fra andet ægteskab har fået dyr eller ting fra boet af deres far, mens han endnu levede, bl.a. får datteren den jernkakkelovn, som står hos husmand Mads Nielsen af Strøby. Der er således kun 9 rigsdaler tilbage at arve, som børnene fra første ægteskab giver afkald på. Underskrifter fra Christen Hansen, Niels Hansen, Rasmus Hansen, Hans Nielsen, Søren Hansen, Christen Erichsen og Rasmus Pedersen.

Den 18. juni 1797: Cathrine Pedersdatter, som er steddatter til gårdmand Niels Nielsen i Strøby, er død. Arvinger: Mor: Karen Pedersdatter, bror, Peder Pedersen, søster, Maren Pedersdatter. Formynder for de umyndige børn er Benjamin Nielsen af Strøby. Vurderingsmænd: Sognefoged Jens Nielsen og gårdmand Peder Hansen af Strøby. Underskrifter fra Niels Nielsen, Peder Pedersen, Benjamin Nielsen, Peder Hansen og Jens Nielsen.
Den 19. april 1797: Christen Hersleb er død i ?. Der er en enke og børn, som ikke navngives. Gæld til bager Wentzel. Den afdødes bror er Peder Hersleb af Roskilde. Der er en liste, som vist er udgifter, og hvor følgende nævnes: Købmand Olsen, gårdmand Hans Jensen i Tammerup, David Hass i Store Heddinge [måske Johan David Hase?], Peder Bendsen i Store Heddinge, Friderich Jacobsen Lundberg, gårdmand Poul Nielsen, professor Nissen i Sorø, Christian Hermandsen i ?, Peder Jacobsen, forvalter Gaade, trompeter Nah samt Peder Hersleb i Roskilde.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang