BÆKKESKOV GODS

Herunder er der materiale fra fæsteprotokollerne under Bækkeskov Gods, og disse starter i 1741.

På denne side er der fæstesager frem til 1894.

Den 20. juli 1741: Hans Pedersen fæster den gård på matrikel 5 og 7 i Hemmestrup i Everdrup sogn, som Peder Olsen beboede og er fradød. Ingen underskrifter.
Den 21. juli 1
741: Hans Pedersen Kaalderød fæster den gård på matrikel 9 i Brøderup i Snesere sogn, som Frederich Pedersen sidst beboede og er fradød. Ingen underskrifter.
Den 25. juli
1741: Niels Bendsen fæster det hus i Sjolte i Snesere sogn med en dertilhørende liden kålhaveplads, som Niels Sørensen sidst beboede og er fradød. Ingen underskrifter.
Den 5. august
1741: Jens Christensen fæster det hus mellem indbekket og møllemarken på Bækkeskovgaard Hovedgaards grund i Everdrup sogn, som Hans Kaalderød side beboede og godvilligt har afstået. Ingen underskrifter.
Den 9. august
1741: Erich Michelsen Hylling Tømmermand fæster det hus i Stavnstrup i Everdrup sogn, som Peder Nielsen sidste beboede og er fradød. Huset er på 5 fag og har en tilliggende haveplads. I forbindelse med huset ligger der noget tømmer. Ingen underskrifter.
Den 7. oktober
1741: Hans Jensen, som er født i Næstelsø, fæster den gård på matrikel 3 i Næstelsø, som Lars Ibsen beboede og er fradød.
Den 8. marts
1743: Mads Nielsen Haurebierg fæster den nybyggede Stavnstrup Mølle sammen med det hus i Stavnstrup by i Everdrup sogn, som Jesper Nielsen beboede og godvilligt har afstået. Underskrift fra Madtz Nielsen Møller. Fæstepristen nedsættes senere hen "siden møllen ikke kand love at skaffe reent ruug meel". Underskrift fra Madtz Nielsen Møller.
Den 8. maj
1743: Peder Larsen fæster det hus i Sjolte i Snesere sogn på tre fag og med kålhave, som Niels Sørensen er fradød, og som Niels Bendsen sidst beboede. Uægte underskrift fra Peder Larsen.
Den 16. september 1743:
Niels Jørgensen Steensætter fæster det hus i Hemmestrup i Everdrup sogn, som Søren Mortensen sidst beboede. Niels Jørgensen er født i Thy i Jylland. Huset er på 6 fag med tilhørende have og agerland. Niels Jørgensen skal forrette arbejde for godset tillige med de andre af godsets husmænd i forhold til hans profession. Uægte underskrift fra Niels Jørgensen.
Den 28. september 1743:
Møllebygger og tømmermand Johan Reismand fæster en grund ved Bækkeskovs område Ved Stranden i Everdrup sogn sammen med sin hustru, hvor han vil bygge et hus, der skal være på 9 fag i mur- og bindingsværk. Johan skal derfor ikke betale noget til indfæstningen. Underskrift fra Johan Reisman.
Den 28. september 1744: Landsoldat
Jens Rasmussen fæster den gård på matrikel 15 i Brøderup i Snesere sogn, som Anders Ibsen er fradød. Der indskrives en liste over inventaret i gården. Underskrifter fra Jens Rasmussen og til vitterlighed af Niels Bendtsen og Erich Hylling.
Den 27. september 1744:
Hans Pedersen Kolderød fæster det hus i Sjolte i Snesere sogn [skrevet Kaalderød], som består af 3 fag med kålhave. Underskrifter fra Hans Pedersen Kaalderød og til vitterlighed af Cort Larsen af Stavnstrup i Everdrup sogn og Anders Pedersen af Sjolte.
Den 5. januar
1745: Anders Pedersen fæster den gård på matrikel 4 i Sjolte i Snesere sogn, som Jeppe Nielsen beboede og er fradød. På gården er der 8 bæster og 2 plager, 6 kvæghoveder, 2 ungkvæg, 12 får, 10 svin, 4 gæs, 1 gase, 4 ænder, 1 andrik, 4 høns og 1 hane. Der er indsat en liste over, hvad der ellers er af inventar. Underskrifter fra Anders Pedersen, Cort Larsen af Hemmestrup i Everdrup sogn og Hans Nielsen af Hemmestrup.
Den 5. januar 1745:
Cort Larsen fæster den gård på matrikel 4 i Hemmestrup i Everdrup sogn, som Peder Bertelsen Schade beboede og fraveg. Der er indsat en liste med inventar på gården. Underskrifter fra Cort Larsen og til vitterlighed af Anders Pedersen af Sjolte og Peder Truelsen af Brøderup i Snesere sogn.
Den 5. januar 1745:
Hans Nielsen fæster den gård på matrikel 1 i Hemmestrup i Everdrup sogn, som Jørgen Hansen beboede og fraveg. Hans Nielsen har været tjenestekarl hos Ole Hansen af Stavnstrup. På gården er der 11 heste, 3 køer, 1 kalv, 4 får, 1 lam, 6 svin, 3 gæs, 1 gase og 2 høns. Der er indsat en liste med andet inventar på gården. Underskrifter fra Hans Nielsen og til vitterlighed af Anders Pedersen af Sjolte og Peder Truelsen af Brøderup i Snesere sogn.
Den 5. januar 1745:
Peder Truelsen fæster den gård på matrikel 9 i Brøderup i Snesere sogn med inventar, som Hans Pedersen Kolderød [skrevet Kaalderød] beboede og fraveg. Besætningen består af 8 heste, 3 køer, 1 studekalv, 8 får, 3 grise, 2 gæs, 1 gase og 1 høne, hvilket ikke er nok, så Peder Truelsen skal supplere besætningen op temmelig meget. Inventaret indskrives i fæsteprotokollen med værdi på hvert enkelt ting. Underskrifter fra Peder Truelsen og til vitterlighed af Cort Larsen af Hemmestrup og Hans Nielsen af Hemmestrup i Everdrup sogn.
Det efterfølgende fæste er blevet revet ud af fæsteprotokollen, men var underskrevet af Hans Jensen og til vitterlighed af Niels Jørgensen og Lars Hansen.
Den 10. marts 1745:
Christen Christensen fæster den gård på matrikel 16 i Brøderup i Snesere sogn, som Steen Ibsen sidst beboede og er fraflyttet. Ved indfæstningen er der 8 heste og 2 føl, 3 køer, 1 stud, 1 studling, 2 kalve, 5 får, 5 svin, 2 gæs, 19 ?, 3 ænder og 5 høns. Christen Christensen er aldeles fritaget for at betale noget af sin foremands gæld. Underskrevet af Christen Christensen og til vitterlighed af Peder Truelsen af Brøderup og Jørgen Olsen af Tvede [vel Lille Tvede i Næstelsø sogn].
Den 11. juli 1747:
Just Justesen fæster et hus i Lille Røttinge i Snesere sogn på 6 fag sammen med sin hustru og dertil liggende have. Underskrevet af Just Justesen.
Den 2. januar 1749:
Jens Pedersen fæster en gård i Leestrup i Kongsted sogn. På gården er der 6 vogn- og plovheste, 1 plag, 1 føl, 6 kvæg, 1 kalv, 10 får, 6 svin, 3 gæs, 3 ænder og 4 høns. Ingen underskrifter.
Den 30. september 1749:
Anders Hermansen fæster den gård i Mosebølle i Roholte sogn, som Peder Larsen førhen beboede. På gården er der 6 vogn- og plovheste, 1 plag, 1 føl, 6 kvæg, 1 kalv, 10 får, 6 svin, 3 gæs, 3 ænder og 4 høns. Ingen underskrifter.
Den 2. januar 1750:
Hans Christophersen fæster det hus i Stavnstrup i Everdrup sogn, som førhen har været beboet af Lars Hansen Langeland. Ingen underskrifter.
Den 2. januar 1748:
Niels Hansen fæster den gård i Sjolte i Snesere sogn, som før var beboet af Jørgen Schou. På gården skal der være 8 vogn- og plovheste, 1 plag, 1 føl, 6 køer, 2 stude, 1 kvie, 2 studlinger, 2 kalve, 12 får, 8 svin, 3 gæs, 3 kalkuner, 3 ænder og 4 høns. Ingen underskrifter. Derefter er indsat en liste over gårdens indbo.
Den 2. januar 1749:
Niels Jeppesen fæster den gård i Sjolte i Snesere sogn, som før var beboet af Hans Nielsen. På gården skal der være 8 vogn- og plovheste, 1 plag, 1 føl, 6 køer, 2 stude, 1 kvie, 2 studlinger, 2 kalve, 12 får, 8 svin, 3 gæs, 3 kalkuner, 3 ænder og 4 høns. Ingen underskrifter. Derefter er indsat en liste over gårdens indbo.
Den 2. januar 1750:
Hans Nielsen Schytte fæster det hus i Stavnstrup i Everdrup sogn, som før var beboet af Mads Sørensen. Huset er på 6 fag med indhegnet kålhave.
Den [uden dato] 1750:
Jørgen Schow fæster det hus i Store Kohave i ? sogn, som før var beboet af Erik Rasmussen. Huset er på [ikke angivet antal] fag og med tilliggende enge. Ingen underskrifter.
Den 1. oktober 1750:
Lars Olsen fæster det hus i Næstelsø by, som før var beboet af Lars Christensen. Huset er på 8 fag. Til huset hører en beplantet have og et gedegårdrum. Underskrifter fra Lars Olsen og til vitterlighed af Ole Jensen og Niels Jørgensen.
Den 30. marts 1751:
Hans Nielsen fæster det hus i Even i Snesere sogn, som før var beboet af Jørgen Pedersen. Huset er på 6 fag med tilliggende have. Underskrifter fra Hans Nielsen og til vitterlighed af Christen Hansen og Jens Nielsen.
Den 30. marts 1751:
Niels Lundbye fæster det hus i Hemmestrup by i Everdrup sogn, som før var beboet af Hans Rasmussen. Huset er på 6 fag med tilliggende vænge. Underskrifter fra Niels A. Lundbye og til vitterlighed af Steen Ibsen og F. Müller.
Den 4. oktober 1751: Hans Larsen fæster den gård i Sølperup i Snesere sogn, som hans far, Lars Rasmussen, afstår til ham. På gården skal der være 8 vogn- og plovheste, 2 plager, 2 føl, 6 køer, 2 stude, 2 studlinger, 2 kvier, 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 3 ænder og 6 høns. Underskrift fra Hans Larsen.
Den 4. oktober 1751: Rasmus Hansen fæster den gård i Lille Tvede i Næstelsø sogn, som hans far, Hans Rasmussen, har lovet at afstå til ham. På gården skal der være 10 vogn- og plovheste, 2 plager, 2 føl, 8 kvæghøvder, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Underskrevet af Rasmus Hansen og til vitterlighed af Christian Nielsen og Christopher Ulrichsen.
Den 8. juli 1751: Jens Pedersen fæster det hus i Even i Snesere sogn, som før var beboet af Jens Ibsen. Huset er på 6 fag med tilliggende have. Underskrifter fra Jens Pedersen og til vitterlighed af J. P. Woydemann og Jens Christensen Aling.

Den 2. januar 1752: Esben Clausen fæster det hus i Stavnstrup i Everdrup sogn, som før var beboet af Hans Christophersen. Huset er på 6 fag med tilliggende vænge og kålhave. Ingen underskrifter.
Den 2. januar 1752: Peder Pedersen fæster det hus i Brøderup i Snesere sogn, som før var beboet af Wincentz Albrechtsen. Huset er på 6 fag med tilliggende vænge og kålhave. Underskrift fra Peder Pedersen.
Den 2. januar
1752: Jens Jørgensen fæster det hus i Brøderup i Snesere sogn, som før var beboet af Niels Schouge. Huset er på 6 fag med tilliggende vænge og kålhave. Underskrift fra Jens Jørgensen.
Den [uden dato]
1752: Anders Ibsen fæster det hus i Brøderup i Snesere sogn, som er på 6 fag, og som tidligere var beboet af [ikke indskrevet]. Til huset hører et tilliggende vænge. Ingen underskrifter.
Den 19. september
1752: Hans Christophersen fæster den gård i Hemmestrup i Everdrup sogn, som før var beboet af Esben Clausen. Underskrifter fra Hans Christophersen og til vitterlighed af Hans Larsen og Lars Christensen.
Den 10. april 1752:
Samuel Bjørnsen Smid fæster det hus ved Bækkeskov Strand i Everdrup sogn, som Anthon Dister sidst har beboet. Huset er på 7 fag med tilliggende have og vænge. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1752:
Henrich Jochumsen fæster det hus Ved Stranden i Everdrup sogn, som før var beboet af Peder Larsen. Til huset er der kålhave og vænge. Ingen underskrifter.
Den 21. juli 1752: Lars Hansen fæster den gård i Næstelsø, som Hans Jensen sidst beboede. På gården skal der være 8 vogn- og plovheste, 6 køer, 2 studlinger, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns.
Den [uden dato] 1752: Peder Hansen fæster den gård på matrikel 4 i Sølperup i Snesere sogn, som hans farbror, Thomas Pedersen, har haft og har afstået til ham. På gården er der 8 vogn- og plovheste, 2 pager og 2 føl, 8 vognkvægshøvder, dvs. 6 køer og 2 stude, 2 studlinger, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns.

Den 2. januar 1752: Lars Langeland fæster den halvepart af det hus, der ligger mellem Springmark og Sølperup by i Snesere sogn. Huset er på 6 fag og er bygget i 1751. Til huset er der et vænge og en kålhave. Ingen underskrifter.
Den 2. januar 1752: Christen Frølund fæster den halvepart af det hus, der ligger mellem Springmark og Sølperup by i Snesere sogn. Huset er på 6 fag og er bygget i 1751. Til huset er der et vænge og en kålhave. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1753: Morten Pedersen fæster den gård i Hemmestrup i Everdrup sogn, som førhen var beboet af Mads Rasmussen.
Den 1. oktober 1753: Peder Clausen fæster den gård i Hemmestrup i Everdrup sogn, som hans far, Claus Esbensen har afstået til ham. Underskrevet af Peder Clausen og til vitterlighed af B. H. Grube og Christen Hansen.
Den 12. februar 1753: Andreas Andresen fæster det hus i Brøderup i Snesere sogn, som er på 9 fag med indhegnet kålhave samt jord bag huset, og som hans far, Andreas Jensen, godvilligt har afstået til ham pga. alderdom og svaghed. Underskrifter fra Andres Andresen, Chr. Andres og B. H. Grube.
Den 12. maj 1753: Landsoldat Ole Pedersen fæster den gård på matrikel 4 i Hyllede i Kongsted sogn, som Jens Olsen fradøde. Gården er efter den nye matrikulering sammenhørende med matrikel 5 og 6. Ingen underskrifter.
Den 23. juni 1753: Landsoldat Rasmus Christophersen fæster den gård på matrikel 4 i Sølperup i Snesere sogn, som Peder Hansen er fradød. Foruden fæstegæld fra Peder Hansen overtager Rasmus også gælden fra dennes forgænger, Thomas Pedersen. Ingen underskrifter.
Den 17. september 1753: Landsoldat Anders Pedersen fæster den gård på matrikel 5 i Hyllede i Kongsted sogn, som Lars Madsen er fradød. Gården leveres med en fuld besætning af dyr fra Lars Madsen. Gården er efter den nye matrikulering sammenhørende med matrikel 4 og 6. Ingen underskrifter.
Den 2. januar 1749: Hemming Nielsen fæster den gård på matrikel 5 i Stavnstrup i Everdrup sogn, som Hans Frantzen beboede. Gården overtages i god stand og med god besætning af dyr foruden en jernkakkelovn. Ingen underskrifter.
Den  19. februar 1754: Lars Jensen fæster den gård på matrikel 3 i Stavnstrup i Everdrup sogn, som hans stedfar, Hans Nielsen, fradøde, og som hans mor, Karen Larsdatter, godvilligt afstår til ham. Gården overtages i god stand, med tilstrækkelig besætning af dyr og med godt indbo. Som ydelse til Karen Larsdatter skal Lars Jensen holde en ko, fire får samt en seng med skikkelige sengeklæder. Underskrifter fra Lars Jensen og til vitterlighed af B. H. Grube og C. C. Andreæ.
Den 23. september 1754: Rasmus Carstensen fæster det hus i Stavnstrup i Everdrup sogn, som før var beboet af Niels Pedersen Rygter. Huset er på 6 fag med indhegnet vænge og kålhave. Til fæstet hører 4 arbejdsdage samt 2 rejser til København årligt for godset. Rasmus Carstensens pas er fra Holmegårds Gods.

Den 23. september 1754: Christen Christensen fæster det hus i Næstelsø, som før var beboet af Hans Nielsen. Huset er på 5 fag med tilliggende have og et lille vænge.
Den 23. september 1754: Ole Jensen det hus med indhegnet vænge, som ligger i Ved Stranden i Everdrup sogn, og som før var beboet af Hendrich Jochumsen. Underskrifter fra Ole Jensen og til vitterlighed af Steen Ibsen og Niels Jørgensen.
Den 20. december 1754: Jørgen Hansen fæster den gård på matrikel 12 i Bøgesø i Everdrup sogn, som hans svigerfar, Peder Jacobsen, har afstået til ham. Til gengæld skal Jørgen Hansen lade svigerforældrene beholde en halv tønde land og eng til et læs hø, en ko, et får, et lam, to grise og en gås. Underskrifter fra Jørgen Hansen, P. Thøgersen og Ole Jensen.
Den 8. februar 1755: Frantz Jensen fæster den gård i Næstelsø, som hans far, Jens Hansen, er fradød, og som hans mor har afstået til ham. Underskrifter fra Frantz Jensen og til vitterlighed af Christen Hansen Weybye og N. Jørgensen.

Den 3. april 1755: Rasmus Christensen fæster den gård på matrikel 6 i Stavnstrup i Everdrup sogn, som han far, Christen Olesen, havde i fæste men frivilligt har afstået til sin søn. Gården er i god stand med tilstrækkelig besætning. Underskrifter fra Rasmus Christensen og til vitterlighed af Hans Jensen og Johan Friderich Christensen.
Den 4. januar 1750: Hans Hermandsen fæster den gård i Lille Tvede i Næstelsø sogn, som hans far, Hermand Uldrichsen frivilligt afstår til ham. På gården er der 6 køer, 2 stude, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs og 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Underskrevet af Hands Hermandsen og til vitterlighed af Bærtel Grube og Christen Hansen Weybye.
Den 4. oktober 1751: Hans Christophersen fæster den gård i Lille Tvede i Næstelsø sogn, som hans far, Christopher Uldrichsen frivilligt afstår til ham. Gården er i god stand med en god besætning. På gården er der 6 køer, 2 stude, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs og 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Underskrevet af Hans Christophersen og til vitterlighed af Christian Nielsen og Rasmus Hansen.

Den 27. marts 1753: Michael Rebstoch fæster det hus ved Bækkeskov Strand i Everdrup sogn, som Anthon Dister tidligere beboede. Huset er på 7 fag med tilliggende have og vænge. Underskrifter fra Mikkel Rebstock og til vitterlighed af A. G. Gren og Johan Gotlieb Richter.
Den 2. december
1753: Mads Rasmussen fæster det hus i Næstelsø sogn, som Jørgen Olsen tidligere beboede. Huset er på 6 fag med have og et lille vænge. Underskrifter fra Mads Rasmussen, og til vitterlighed af B. H. Grube og Ludvig Hvidt.
Den 4. januar
1754: Væver Peder Larsen fæster det hus, der ligger ved Bækkeskov Strand i Everdrup sogn, og som Johan Veismand tidligere beboede. Huset er på 9 fag med have og vængeplads. Uægte underskrifter fra Peder Larsen Væfver, og til vitterlighed af O. Falch og Hans Brun.
Den 7. januar
1754: Jens Larsen fæster det hus, der kaldes Grovhuset, og som ligger Ved Stranden i Everdrup sogn. Huset er på 6 fag. Til huset hører en indhegnet frugt- og humblehave. Uægte underskrifter fra Jens Larsen og til vitterlighed af B. H. Grube og N. S. Kuckelin.
Den 7. januar
1754: Niels Nielsen Bødker fæster det hus, der ligger på en mark mellem Bækkeskov Marker og Leestrup Marker i Everdrup sogn. Huset er på 9 fag, og der hører et vænge til huset. Uægte underskrifter fra Niels Nielsen og til vitterlighed af B. H. Grube og N. S. Kuckelin.
Den 11. januar
1754: Mads Rasmussen fæster den gård på matrikel 16 i Brøderup i Snesere sogn, som Christen Christensen beboede og er fraveget. Besætningen, som skal være på gården, er 8 vogn- og plovheste, 2 plager, 6 køer, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 10 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Underskrifter fra Mads Rasmussen og til vitterlighed af Peder Troelsen og Jens Rasmussen.
Den 29. juli 1755: Peder Jensen Unnerup fæster Helledes Mølle i Everdrup sogn med der udestående huse samt den dertil hørende mølledam, møllehave, indlukket vænge og møllemarken på Sølperup Mark, baseret på svarene og erklæringerne fra Michel Møller. Uægte underskrift fra Peder Jensen Unnerup.
Den 3. november 1755: Tobaksbinder Christian Holst fæster det hus i Lille Røttinge Vænge i Snesere sogn, som Just Justsen tidligere beboede. Huset er på 7 fag i god og forsvarlig stand. Til huset hører en have og et tilliggende vænge. Uægte underskrifter fra Christian Holst og til vitterlighed af Niels Jensen samt ægte underskrift fra Lars Christensen.
Den 29. december 1755: Hans Pedersen fæster den gård i Hemmestrup i Everdrup sogn, som Morten Pedersen tidligere beboede. Besætningen, som skal være på gården, er 8 vogn- og plovheste, 2 plager, 2 føl, 6 køer, 2 stude og 2 studlinger, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Ægte underskrifter fra Hans Pedersen og til vitterlighed af Lars Christensen og Peder Clausen.
Den 2. januar 1756: Grovsmed Jens Nielsen fæster det hus i Sølperup i Snesere sogn, som er på 5 fag foruden et smedehus på 3 fag. Der er en tilhørende kålhave og et stykke jord. Hørende til fæstet er to rejser til København for godset. Uægte underskrifter fra Jens Nielsen og til vitterlighed af B. H. Grube og Andreas Nielsen Lundbye.
Den 2. januar 1756: Lars Hermansen fæster den gård på matrikel 4 i Lille Røttinge i Snesere sogn [skrevet Hermandsen], som Mads Jørgensen sidst beboede. Besætningen, som skal være på gården, er 10 vogn- og plovheste, 2 plager, 2 føl, 6 køer, 2 stude og 2 studlinger, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Underskriver fra Lars Hermandsen og til vitterlighed af B. H. Grube og Hans Jensen.
Den 9. januar 1756:
Christen Rasmussen fæster den gård i Stavnstrup i Everdrup sogn, som før var beboet af Peder Nielsen Heboe. Besætningen, som skal være på gården, er 8 vogn- og plovheste, 2 plager, 2 føl, 6 køer, 2 stude og 2 studlinger, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Underskrifter fra Christen Rasmussen og til vitterlighed af B. H. Grube og N. S. Kückelin.
Den 3. februar 1756:
Væver Hans Andreasen fæster det hus i Brøderup i Snesere sogn, som før var beboet af hans far, Andreas Andersen, der overdragede huset til sin ældste søn pga. alderdom og svaghed, hvorefter han døde. Huset er på 9 fag, og til huset er der en kålhave og jord bag huset. I forbindelse med fæstet er der 4 arbejdsdage om året samt 2 rejser til København. Underskrifter fra Hans Andreasen og til vitterlighed af B. H. Grube og A. Richardt.
Den 5. juni 1756:
Mads Madsen Havrebierg fæster den nybyggede vandmølle ved Stavnstrup i Everdrup sogn, hvor der er husgårdsrum og have, som hans far, Mads Nielsen Havrebierg, har haft fæstebrev på dateret den 8. marts 1743, og som faren har afstået og overleveret til ham. Der skal bygges et nyt beboelseshus på 8 fag. Underskrifter fra Mads Nielsen Møller og Mads Madsen Havrebierg samt til vitterlighed af O. Falch og B. H. Grube.
Den 2. januar 1757:
Hans Jensen fæster det hus, som ligger Ved Stranden i Everdrup sogn, og som er på 7 fag med et tilliggende vænge. Underskrifter fra Hans Jensen og til vitterlighed af A. Werlin og Steen Ipsen.
Den 3. januar 1757:
Steen Ibsen fæster det hus i Sølperup i Snesere sogn, som før hen var beboet af Hans Rasmussen. Huset er på 4 fag. Til huset er der en indhegnet kål- og frugthave. Til fæstningen hører 4 arbejdsdage om året samt 2 rejser til København. Underskrifter fra Steen Ibsen og til vitterlighed af B. H. Grube og N. S. Kuckelin.
Den 3. januar 1757:
Peiter Nielsen fæster den gård på matrikel 6 i Næstelsø, som Hans Frandsen er fradød. Besætningen, som skal være på gården, er 8 vogn- og plovheste, 2 plager, 2 føl, 6 køer, 2 stude og 2 studlinger, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Underskrift fra Peiter Nielsen.
Den 4. januar 1757:
Jacob Giønge fæster det hus i Lille Røttinge i Snesere sogn, som er beliggende på vænget tilhørende Preben Olsen. Huset er på 6 fag. På jorden kan der avles 3 læs hø. Underskrifter fra Jacob Giønge og til vitterlighed af O. Falch og N. S. Kückelin.
Den 4. januar 1757:
Morten Pedersen fæster det hus i Engelstrup i Everdrup sogn, som Ole Jørgensen beboede og fraveg. Huset ligger på Springmarken og er på 6 fag med tilhørende kål- og humlehave. Underskrifter fra Morten Pedersen og til vitterlighed af T. Werlin og Samuel Friderich Hoffman.
Den 3. januar 1757:
Gunder Olsen Svinmand fæster det hus i Stavnstrup i Everdrup sogn, som ligger på Stavnstrup Mark. Huset er på 6 fag med kålhave. Underskrifter fra Gunder Ollesøn og til vitterlighed af B. H. Grube og N. S. Kükelin.
Den 4. januar 1757:
Andreas Nielsen Lundby fæster det hus i Hemmestrup i Everdrup sogn, som før var fæstet af hans far, Niels Andreasen Lundbye. Huset er på 6 fag med frugt- og kålhave. Underskrifter fra Andreas Lundbye og til vitterlighed af B. H. Grube og N. S. Kückelin.

Den 3. januar 1757: Hans Nielsen Høy fæster det hus i Stavnstrup by i Everdrup sogn, som før var beboet af Gunder Olsen. Huset er på 9 fag. Til huset er en indhegnet vænge og kålhave. Hoveriet til huset består af 4 arbejdsdage om året. Underskrift fra Hans Nielsen Høy.
Den 3. januar 1757:
Hans Hansen fæster den gård i Lille Røttinge i Snesere sogn, som ejendomsbonden Preben Olsen sidst beboede. Der hører desuden et ved stranden beliggende vænge til gården, hvor der tidligere har boet husmænd. Hans Hansen overtager gården i god stand og med god besætning. Besætningen, som skal være på gården, er 10 vogn- og plovheste, 2 plage og 2 føl, 6 køer, 2 stude, 2 studlinger, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Uægte underskrifter fra Hans Hansen og til vitterlighed af B. H. Grubbe og Hans Jensen.
Den 2. januar 1757:
Hans Rasmussen fæster det hus i Lille Røttinge i Snesere sogn, som Iver Truelsen har beboet. Huset er på 6 fag med dertil liggende kålhave. Hoveriet til huset består af 4 arbejdsdage om året. Uægte underskrifter fra Hans Rasmussen og til vitterlighed af T. Werlin og Steen Ipsen.
Den 3. januar 1757:
Jacob Hermansen fæster den gård på matrikel 3 i Lille Tvede i Næstelsø sogn, som Christian Jensen sidst beboede. Jacob Hermansen overtager gården i god stand og med god besætning. På gården er der en bryggerkedel og en jernkakkelovn. Besætningen, som skal være på gården, er 10 vogn- og plovheste, 2 plage og 2 føl, 8 vognkvæghøvder, 6 køer, 2 stude, 2 studlinger, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Uægte underskrifter fra Jacob Hermandsen og til vitterlighed af B. H. Grubbe og J. P. Lund.
Den 3. januar 1757:
Hans Knudsen fæster den gård på matrikel 5 i Lille Tvede i Næstelsø sogn, som Peder Jensen sidst beboede. Hans Knudsen overtager gården i god stand og med god besætning. Besætningen, som skal være på gården, er 10 vogn- og plovheste, 2 plage og 2 føl, 8 vognkvæghøvder, 6 køer, 2 stude, 2 studlinger, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Uægte underskrifter fra Hans Knudsen og til vitterlighed af B. H. Grubbe og J. P. Lund.
Den 3. januar 1757:
Otte Hermansen fæster den gård på matrikel 1 i Lille Tvede i Næstelsø sogn, som Niels Pedersen sidst beboede. Otte Hermansen overtager gården i god stand og med god besætning. Besætningen, som skal være på gården, er 10 vogn- og plovheste, 2 plage og 2 føl, 8 vognkvæghøvder, 6 køer, 2 stude, 2 studlinger, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Uægte underskrifter fra Otto Hermandsen og til vitterlighed af B. H. Grubbe og J. P. Lund.
Den 3. januar 1757:
Peder Jensen fæster det hus i Lille Tvede i Næstelsø sogn, som før var beboet af Hans Pedersen, som nu er gårdmand i Hemmestrup i Everdrup sogn. Huset er på 3 fag, hvortil der er en lille kålhave. Til fæstet hører der 2 rejser til København. Uægte underskrifter fra Peder Jensen og til vitterlighed af B. H. Grubbe og Johan Friderich.
Den 3. januar 1757:
Christian Jensen fæster det hus i Brøderup i Snesere sogn, som Jacob Larsen er fradød [skrevet i Everdrup sogn]. Huset er på 4 fag med en indhegnet kålhaveplads. Til fæstet hører der 2 rejser til København. Uægte underskrifter fra Christian Jensen og til vitterlighed af B. H. Grubbe og Jens Larsen.
Den 4. januar 1757:
Lars Christensen fæster den gård på matrikel 6 i Hemmestrup i Everdrup sogn, som han i forvejen beboer, og hvortil han fik fæstebrev fra Vordingborg Amt den 29. marts 1737. Gården var før fæstet af Jochum Caspersen. På gården er der en bryggerkedel og en jernkakkelovn. Besætningen, som skal være på gården, er 8 vogn- og plovheste, 2 plage og 2 føl, 8 vognkvæghøvder, 6 køer, 2 stude, 2 studlinger, 2 kvier og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Uægte underskrifter fra B. H. Grubbe og L. Christensen.
Den 7. april 1757:
Hans Jensen fæster den gård i Ringsbjerg i Sædder sogn, som før var beboet af hans far, Jens Hansen. Der er en kontakt mellem faren og sønnen, så faren forbliver på gården og har en del af dyrene. Ingen underskrifter.

Den 4. marts 1757: Peder Schade fæster det hus i Brøderup i Snesere sogn, som før var beboet af Poul Pedersen. Huset er på 6 fag. Ingen underskrifter.
Den 19. december 1758:
Jørgen Hermansen Hovgaard fæster det hus Ved Stranden i Everdrup sogn, som enken efter Hans Jensen Brun og hendes søster beboede. Underskrifter fra Jørgen Hermandsen Howgaard og til vitterlighed af LRS
Den 13. juni 1759:
Jørgen Jensen fæster den gård på matrikel 6 i Næstelsø by, som Jens Andersen beboede. En del af fæstet er at lave to rejser til København årligt [for herskabet formodentlig]. Besætningen, som tilhører gården, er 2 plage og 2 føl, 8 vognkvægshøvder, 6 køer, 2 stude, 2 studlinger, 2 kvæg og 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Underskrifter fra Jørgen Jensen, Ole Jensen og Jens Nicolajsen [men ikke ægte].
Den 28. december 1759:
Gotfried David Witte fæster det hus på Sølperup Mark ud til Sjolte i Snesere sogn, som er på 9 fag med tilhørende frugthave. Underskrifter fra Gotfred David Witte og til vitterlighed af Niels Chrondahll og Morten Pedersen.
Den 4. marts 1757:
Adrian Pedersen fæster det hus i Brøderup i Snesere sogn, som før var beboet af Christopher Rasmussen. Huset er på 6 fag med tilliggende frugt- og kålhave. Ingen underskrifter.
Den 2. april 1766: Ungkarl
Jacob Jensen fæster den gård på matrikel 4 i Hemmestrup i Everdrup sogn, som Cort Laursen pga. armod og sygdom har måtte forlade. Besætningen er på 8 vogn- og plovheste, 2 plager og 2 føl, 4 køer, 2 stude, 2 kvier, 2 studlinger, 2 kalve, 12 får, 10 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. En liste over gårdens inventar er indsat. 1766 er måske indskrivningsåret, og gården er måske i stedet fæstet i 1763? Ingen underskrifter.

Den [uden dato] 1764: Hans Olsen fæster den gård på matrikel [mangler] i Hemmestrup i Everdrup sogn, som Hans Laursen pga. vedvarende sygdom afstår. Besætningen er på 8 vogn- og plovheste, 2 plager og 2 føl, 4 køer, 2 stude, 2 kvier, 2 studlinger, 2 kalve, 12 får, 10 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. En liste over gårdens inventar er indsat. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1764:
Ole Pedersen fæster den gård i Stavnstrup i Everdrup sogn, som Hemming Nielsen beboede. Besætningen er på 8 vogn- og plovheste, 2 plager og 2 føl, 6 køer, 2 stude, 2 kvier, 2 studlinger, 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. En liste over gårdens inventar er indsat. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1764: Ove Mogensen fæster det hus i Stavnstrup i Everdrup sogn, som tidligere var beboet af Espen Clausen. Huset er på 6 fag med tilhørende vænge og kålhave, og som ligger uden for byen [er vist smedehus].

Den [uden dato] 1764: Forrige gårdmand af Stavnstrup i Everdrup sogn, Jørgen Pedersen, fæster den gård på matrikel 16 i Brøderup i Snesere sogn, som Jens Rasmussen beboede og fradøde. Besætningen er på 8 vogn- og plovheste, 2 plager og 2 føl, 4 køer, 2 stude, 2 kvier, 2 studlinger, 2 kalve, 12 får, 10 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. En liste over gårdens inventar er indsat. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1764:
Alexander Ottesen fæster det hus i Bøgesø i Everdrup sogn, som Christian Friderichsen sidst beboede. Huset er på 5 fag med indhegnet kålhave. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1764:
Peder Nielsen fæster det hus i Stavnstrup i Everdrup sogn, som Johan Erichsen sidst beboede. Til huset hører en tilliggende vænge og kålhave. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1764:
Niels Jensen fæster et hus i Stavnstrup i Everdrup sogn, som er på 6 fag med tilhørende kålhave. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1764:
Peder Olsen fæster det hus i Sølperup i Snesere sogn, som før var beboet af Niels Crondahl. Huset er på 4 fag med tilhørende kålhave. Ingen underskrifter.
Den 8. juni 1766:
Rasmus Hansen fæster den gård på matrikel 9 i Næstelsø by og sogn, som Michel Hansen godvilligt har afstået. En mindre del af jorden får Michel Hansen rådighedsret til i resten af sin livstid. Rasmus Hansen har tidligere haft en gård i Lille Tvede i Næstelsø sogn. Underskrifter fra Rasmus Hansen og til vitterlighed af Jørgen Jyde og A. Cortnum. Annoteret den 4. juli 1770.
Den [uden dato] 1771: Ungkarl
Niels Christensen fæster den gård i Hemmestrup i Everdrup sogn, som Peder Clausen pga. slet husholdning og restancer ikke længere er betroet. På gården er der 8 vogn og plovheste, 2 plager, 2 føl, 4 køer, 2 kvier, 2 studlinger, 2 kalve, 12 får, 10 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 enske og 6 høns. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1771:
Christen Christensen fæster den gård i Hemmestrup i Everdrup sogn, som Jens Jensen pga. slet husholdning og restancer ikke længere er betroet. På gården er der 8 vogn og plovheste, 2 plager, 2 føl, 3 køer, 2 kvier, 2 studlinger, 2 kalve, 12 får, 10 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 enske og 6 høns. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1771: Bondekarl
Ole Andersen fæster den gård i Hemmestrup i Everdrup sogn, som Hans Christophersen pga. restancer ikke kunne forblive på. På gården skal der være 8 vogn- og plovheste, 2 plager, 2 føl, 3 køer, 2 kvier, 2 studlinger, 2 kalve, 12 får, 10 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 enske og 6 høns. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1776: Ungkarl
Ole Pedersen fæster det hus i Hemmestrup i Everdrup sogn, som er på 5 fag med tilhørende frugt- og kålhave. Bag huset er der en beliggende agerjord. Underskrevet af Ole Pedersen og til vitterlighed af M. Roested og P. Børring.
Den 22. januar 1777: Bertel Pedersen fæster det hus i Sjolte i Snesere sogn, som er på 5 fag med tilhørende frugt- og kålhave. Underskrifter fra Bertel Pedersen og til vitterlighed af M. Roested og P. Børring.
Den 19. januar 1777: Ungkarl Jochum Henrichsen fæster det hus ved Stranden i Everdrup sogn, som er på 6 fag med tilhørende frugt- og kålhave. Bag huset er der en beliggende agerjord. Underskrifter fra Jochum Henrichsen og til vitterlighed af M. Roested og C. Grøn.

Den 20. januar 1778: Ungkarl Niels Hansen fæster den gård i Hemmestrup i Everdrup sogn, som Lars Christensen godvilligt afstår pga. sin og sin hustrus alderdom og svaghed efter beboelse på gården i 40 år. En listen over gårdens indbo indsættes herefter i protokollen. Underskrift fra Niels Hansen og til vitterlighed af M. Roested og C. Grøn.
Den 16. februar 1778: Ungkarl Peder Nielsen fæster den gård i Snesere Torp i Snesere sogn, som Niels Olsen ikke længere kunne forestå og godvilligt afstår pga. stor restance og uformenehed. En listen over gårdens indbo indsættes herefter i protokollen. Underskrift fra Peder Nielsen og til vitterlighed af M. Roested og C. Grøn.
Den 16. februar 1778: Ungkarl og forhenværende landsoldat Rasmus Hansen fæster den gård i Snesere Torp i Snesere sogn, som Ole Clausen ikke længere kunne forestå og godvilligt afstår pga. stor restance og uformenehed. Underskrift fra Rasmus Hansen og til vitterlighed af M. Roested og C. Grøn. En listen over gårdens indbo indsættes herefter i protokollen.
Den 16. februar 1778: Ungkarl
Niels Jensen fæster det hus i Leestrup i Kongsted sogn, som er på 15 fag med indhegnet frugt- og kålhave. Underskrift fra Niels Jensen og til vitterlighed af M. Roested og C. Grøn.
Den 2. marts 1778: Frie mand
Niels Junge fæster det hus ved Herredsbroen i Bårse? sogn [oprindeligt skrevet Henrich Junge]. Huset er på 6 fag og har indhegnet kålhave. Der har tidligere været ildebrand i stuehuset, hvorfor der kan lugte brændt i huset i nogen tid. Underskrifter fra Niels Junge og til vitterlighed af M. Roested og R. Green.
Den 4. marts 1778:
Christian Friderichsen fæster et hus Ved Stranden i Everdrup sogn. Huset er på 3 fag med et tilhørende vænge. Til fæstet hører arbejdsdage og to rejser til København. Underskrifter fra Christian Friderichsen og til vitterlighed af M. Roested og R. Green.
Den 4. marts 1778: Landsoldat
Hans Hansen fæster et hus Ved Stranden i Everdrup sogn. Huset er på [ikke angivet] fag og er omgivet af have og eng. Til fæstet hører arbejdsdage og to rejser til København. Underskrifter fra Hans Hansen og til vitterlighed af M. Roested og R. Green.
Den 6. marts 1778:
Niels Hansen fæster det nyopbyggede hus ved Kongens Mølle bro i Sjolte i Snesere sogn og omgivet af et vænge. Huset er på [ikke angivet] fag. Underskrifter fra Niels Hansen og til vitterlighed af M. Roested og R. Green.
Den 2. maj 1778: Husmand
Niels Christensen af Bøgesø i Everdrup sogn fæster en gård i Hemmestrup. Til fæstet hører to rejser til København. På gården skal der være 8 vogn- og plovheste, 2 plager, 3 køer, 2 stude, 2 kalve, 12 får og 10 svin. Underskrifter fra Niels Christensen og til vitterlighed af M. Roested og R. Green.
Den [ikke angivet og nok i]
1778: Anders Hansen fæster den gård på matrikel 9 i Næstelsø, som Rasmus Hansen er fradød. Anders Hansen er forpligtet til at afgive til Michel Hansen den indtægt af god og ryttet jord, efter at et nyt skel er indsat, og som Michel Hansen kan beholde i sin livstid. På gården skal der være 8 vogn- og plovheste, 2 plager, 2 føl, 2 studlinger, 2 kvier, 2 kalve, 16 får, 12 svin, 4 gæs, 3 kalkuner, 4 ænder og 6 høns. Underskrifter fra Anders Hansen, M. Roested og R. Green.
Den 4. oktober 1763: Bondekarl
Ole Andersen fæster den gård i Snesere Torp, som Michel Eschildsen [skrevet Eskildsen] godvilligt har afstået pga. sine store restancer og slette tilstand. På gården skal der være 8 vogn- og plovheste, 2 plager, 3 køer, 2 kalve, 12 får og 10 svin. Underskrift fra Ole Andersen.
Den 1. oktober 1773 [udstreget]: Husmand
Anders Pedersen fæster den gård i Snesere Torp, som Jørgen Pedersen godvilligt har afstået pga. sine store restancer og slette tilstand.
Den 4. januar 1761: Indsidder
Peiter Nielsen af Snesere Torp fæster det hus i Snesere Torp, som Mads Hugger har kvittet. Underskrift fra Peiter Nielsen.

Den 8. maj 1773: Hans Jensen fæster den gård i Snesere Torp, som Peder Olsen ved døden har forladt, og hvis efterladte enke Hans Jensen i ægtestand indtager. En del af fæstet er at foretage 2 rejser til København om året på lige fod med andre bønder. Underskrift fra Hans Jensen.
Den 2. oktober 1772: Ungkarl og landsoldat
Jørgen Hansen fæster den gård i Hemmestrup i Everdrup sogn, som Hans Christophersen sidst beboede og har afstået pga. stor restance [gæld]. Bygningerne er i god stand, men besætningen skal forbedres og skal bestå af 8 dygtige vej- og plovheste, 2 køer, 3 plager, 2 stude, 2 kalve, et antal får og 10 svin. Underskrift fra Jørgen Hansen.
Den 28. april 1778: Husmand
Christen Christensen fæster den gård i Hemmestrup i Everdrup sogn, som han har beboet i en del år uden at have fæstebrev. Underskrevet af Christen Christensen og til vitterlighed af N. S. Grun og M. Roested. [Er vel en gentagelse af fæstet fra 1771?].
Den[uden dato men nok 1778]: Indsidder
Hans Christophersen fæster et hus i Hemmestrup i Everdrup sogn. Huset er på 5 fag med indhegnet frugt- og kålhave. Til fæstet hører 1 dags arbejde årligt. Underskrift fra Hans Christophersen.
Den [uden dato men nok 1778]: Indsidder
Søren Madsen fæster et hus i Lille Røttinge i Snesere sogn. Huset er på 6 fag med skorsten og indhegnet frugt- og kålhave. Til fæstet hører 1 dags arbejde årligt. Underskrift fra Søren Madsen.
Den 31. marts 1778: Boemand
Rasmus Hansen fæster den gård i Lille Røttinge i Snesere sogn, som Hans Jensen er fradød. Besætningen skal bestå af 8 dygtige vej- og plovheste, 2 plager, 2 køer, 2 stude, 2 kalve, 12 får og 18 svin.
PÅ ARKIVALIERONLINE MANGLER DER SIDE 174 OG 175.
Den 31. marts 1778 [DA
FØRSTE DEL AF SIDEN MANGLER, KENDES STEDET IKKE]
Besætningen skal bestå af 8 dygtige vej- og plovheste, 2 plager, 2 køer, 2 stude, 2 kalve, 12 får og 18 svin. Underskrift fra Peder Andersen.
Den 31. marts 1778: Indsidder
Hans Knudsen fæster et hus i Lille Tvede i Næstelsø sogn. Huset er nyopbygget men antal fag er ikke angivet. Til huset hører en have. Underskrift fra Hans Knudsen og til vitterlighed af Green og Roested.
Den 22. maj 1778: Ungkarl
Rasmus Andersen fæster den gård i Sølperup i Snesere sogn, som Rasmus Christensen godvilligt har afstået pga. gårdens slette tilstand. Til fæstet hører der årligt 2 rejser til København. Der skal i dette tilfælde ikke betales indfæstningspenge. Besætningen skal bestå af 8 dygtige vej- og plovheste, 3 køer, 2 stude, 2 kalve, 12 får og 10 svin. Underskrifter fra Rasmus Andersen og til vitterlighed af M. Roested og R. Green.
Den 31. marts 1778: Husmand
Jens Pedersen fæster et hus i Lille Tvede i Næstelsø sogn. Huset er på ikke angivet antal fag med tilliggende have. Underskrift fra Jens Pedersen og til vitterlighed af Green og Roested.
Den 19. oktober 1781: Carl Uldrichsen Bødker fæster det hus Ved Stranden i Everdrup sogn, som er på 7 fag med dertil liggende vange.
Den 19. december 1781: Peder Jørgensen fæster det gårdhus i Stavnstrup i Everdrup sogn med tilliggende vange og kålhave, som Steen Michelsen beboede. Huset er på 6 fag.
Den 9. december 1782: Jacob Hansen, som er betegnet som uegnet ved den årlige landmilitssession i Fakse, fæster den gård på matrikel 4 i Hyllede i Kongsted sogn, som hans far, Hans Nielsen, ved døden har forladt. På gården er der 8 bæster [heste], 1 føl, 4 køer, 2 stude, 2 kalve, 10 får og 8 svin.
Den 9. december 1782: Soldat Ole Pedersen fæster den gård i Bøgesø i Everdrup sogn, som Hans Pedersen beboede og frivilligt har afstået til ham. Gården har 2 køer, 2 stude, 2 kalve, 10 får og 10 svin. Ingen underskrifter.

Den 9. december 1782: Andreas Hansen Bødker fæster det gamle hus på Sølperup Mark ved Sjolte i Snesere sogn, som er på 9 fag med tilhørende frugthave.
Den 9. december 1782: Daniel Christensen Væver fæster det hus i Snesere torp, som er på [ikke indskrevet] fag med tilhørende frugthave.

Den 7. januar 1787: Niels Jensen Skov fæster et hus i Hemmestrup i Everdrup sogn. Huset er på 7 fag med tilliggende vænge.
Den 7. januar
1787: Jens Hansen fæster et hus i Hemmestrup i Everdrup sogn. Ingen underskrifter.
Den 7. januar 1787:
Peder Adriansen fæster et hus i Hemmestrup i Everdrup sogn. Ingen underskrifter.
Den 7. januar
1787: Thomas Jensen fæster et hus på Hemmestrup Mark i Everdrup sogn. Huset er på 5 fag med tilliggende vænge. Ingen underskrifter.
Den 7. januar 1787:
Ole Gotfredsen fæster et hus på Hemmestrup Mark i Everdrup sogn [skrevet Gotfriedsen]. Huset er på 5 fag med tilliggende vænge. Ingen underskrifter.
Den 10. januar
1773: Jens Diderichsen fæster et hus i Brøderup i Snesere sogn med tilliggende have og frugttræer. Fæstet er ikke underskrevet af Jens Diderichsen eller vitterlighedsvidner.
Den 16. januar 1787: Ernst Olsen fæster et hus i Brøderup i Snesere sogn med tilliggende have og frugttræer. Fæstet er ikke underskrevet af Ernst Olsen eller vitterlighedsvidner.
Den 22. januar 1778: Michel Erichsen fæster et hus i Brøderup i Snesere sogn med tilliggende have og frugttræer. Fæstet er ikke underskrevet af Michel Erichsen eller vitterlighedsvidner.
Den 14. januar 1787: Husmand Peder Nielsen fæster den gård på Hemmestrup Mark i Everdrup sogn, som før var fæstet af Hans Christophersen, der fragiver gården pga. skrøbelighed og fattigdom. Fæstet er ikke underskrevet af Peder Nielsen eller vitterlighedsvidner.

Den 4. marts 1793: Bondekarl Ole Peitersen af Bækkeskovs Gods fæster den gård på matrikel 5 og halvdelen af den nedlagte gård 6 i Hyllede i Kongsted sogn, som Ole Espersen beboede og fradøde. På gården er der 7 bæster [heste], 2 plager samt 3 andre trækdyr. Desuden 1 ko, 1 kvie og 1 stud foruden 6 får, 7 svin, 3 gæs og 2 høns. Synet af gården er foretaget den 10. januar 1793 af Peder Hansen og Peder Steensen af Engelstrup. Gårdens stuehus er på 13 fag. Laden er på 8 fag. Laden er nyrenoveret. Gårdens østre længe er på 11 fag, hvoraf de 7 fag er renoverede. Uægte underskrift fra Ole Peitersen. Læst op i tinget under påhør af Lars Samuelsen af Dyrlev i Beldringe sogn, Jens Nielsen af Store Røttinge i Snesere sogn, Lars Pedersen af Ambæk i Jungshoved sogn, Rasmus Hemmingsen af Allerslev, Casper Olsen af Lekkende i Øster Egesborg sogn, Niels Brakker af Ørslev, Christen Jørgensen af Udby og Ole Matthiæsen af Ørslev. Gårdens indbo er nu indsat i protokollen, hvilket er registreret den 14. juli 1792 af Lars Jensen og Jacob Hansen.
Den 9. februar 1794: Lars Larsen fæster et hus med tilliggende have i Sølperup i Snesere sogn. Huset er på 8 fag. Underskrifter fra Lars Larsen og til vitterlighed af Ole Munsted og A. E. Samuel. Den 13. februar 1794: Tilføjelse: Huset består kun af 7 fag
Den 13. februar 1794: Tilføjelse: Lejekontrakt for husmand Jens Jensen Skipper af Sjolte i Snesere sogn: Huset består kun af 7 fag.
Den 13. februar 1794: Tilføjelse: Lejekontrakt for husmand Peder Hansen af Snesere Torp: Huset består kun af 7 fag.
Den 13. februar 1794: Tilføjelse: Lejekontrakt for husmand Hans Jacobsen af Brøderup i Snesere sogn: Huset består kun af 9 fag.
Synet af 4 ovennævnte er foretaget af gårdmændene Peder Hansen og Peder Steensen af Engelstrup i Everdrup sogn. Forevist i Næstved den 23. januar 1795.

Den 1. august 1798: Husmand af Sparresholm Gods, Niels Larsen, fæster den udflyttede gård i Hemmestrup i Everdrup sogn, som kaldes Elles Hauge [Elleshave], og som før var beboet af Jørgen Hansen, der fratages gården pga. "ualmindelig ligegyldighed". Der hører ikke skovhugst med til gården. Underskrift fra Niels Larsen samt byskriveren i Præstø Amt og birkedommeren ved Vordingborg Birk. Gården synes den 6. september 1798 af Peder Hansen og Peder Steensen i Engelstrup. Disse 2 mænd fremlægger deres bedømmelse af gården den 11. oktober 1798. Stuehuset i nord består af 9 fag vinduer, som indeholder køkken, to stuer og 1 kammer. Taget på gården er af langhalm. Gårdens østre længe er en stald på 10 fag. Kornladen mod syd er på 11 fag. Længen mod vest er på 10 fag og indeholder fårehus, stald og hølade. Der hører 9 hopper og heste til gården foruden 4 køer, 10 får, 1 gris + kakkelovn og mange andre ting. Underskrifter fra Peder Hansen og Peder Steensen [men næppe ægte] samt Niels Larsen [ægte]. Bevidnet på tinget af Ole Mathiesen af Ørslev, Rasmus Hemmingsen af Allerslev, Jens Nielsen af Store Røttinge [i Snesere sogn] samt Lars Pedersen af Ambæk [i Jungshoved sogn].
Den 1. august 1798: Hans Nielsen fæster den såkaldte Engelstrupgaard, som er udflyttet fra Engelstrup by, og som hans svigerfar, Niels Hansen, sidst havde i fæste og har afstået til ham. Ingen af gårdens marker er udlejet eller udlånt til andre. Da gården ved indfæstningen var i dårlig stand, er der bygget en ny lade på 11 fag. I stedet for penge ved indfæstningen forpligter Hans Nielsen sig til at bygge en ny sidebygning af Eg og fyr magen til den, der allerede er opsat. Vurderingen af gården er foretaget den 6. september 1798 af Peder Hansen og Peder Steensen af Engelstrup. Rapporten fremlægges den 11. oktober 1798. Stuehuset er på 9 fag, hvoraf de fag går til 2 stuer, 1 fag til kammer og 3 fag til køkken. Længen mod øst er på 9 fag, som er stald. Længen mod syd er en kornlade på 11 fag. Længen mod vest er et fårehus og hølade på 9 fag. Der er 9 heste og hopper på gården, foruden 4 køer/tyr og 2 kalve. Der er 1 får, 2 svin, en kakkelovn samt en jerngryde. Underskrift fra Hans Nielsen. Bevidnes på tinget af Ole Mathiesen af Ørslev, Rasmus Hemmesen af Allerslev, Lars Pedersen af Ambæk og Jens Nielsen af Store Røttinge.

Den 8. juni 1804: Husmand Hans Jochumsen af Næstelø fæster den gård på Hemmestrup Mark i Everdrup sogn, som før var fæstet af Peder Nielsen. Vilkårene indskrives, bl.a. at det er aldeles forbudt at tage indsiddere til huse [der må ikke udlejes værelser på gården]. Til fæstet hører 6 favne brænde fra Bækkeskov skov. Underskrives af Hans Jochumsen. Vitterlighedsvidner er Peder Hansen og Peder Steensen af Engelstrup den 17. maj 1804. Gårdens stuehus mod vest er på 9 fag [vinduer]. Der er en nord-længe på 10 fag, en øster-længe på 11 fag og en sønder-længe af fyr og bøg ud over stuehuset på gården. Underskrifter fra Peder Hansen og Peder Steensen. Vidner i retten er Peder Nielsen af Sallerup, Mads Terkelsen af Lundby, Christen Jørgensen af Udby og Casper Olsen af Lekkende. Afsluttet den 29. august 1804.
Den 8. juni 1804: Forpagter ved Bækkeskov David Sim fæster Engelstrupgaard i Engelstrup by, som før var fæstet af forpagter Peder Madsen, som nu er fratrådt. Vitterlighedsvidner er sognefoged Niels Hansen af Bøgesø og Jens Larsen af Snesere den 16. august 1804. Det bekendtgøres i retten den 20. september 1804, efter de havde afholdt syn den 14. september 1804. Gårdens stuehus mod øst er på 8 fag [vinduer]. Der er en sønder-længe på 12 fag, en vester-længe på 12 fag og en nordre-længe på 17 fag ud over stuehuset på gården. Uægte underskrifter fra Niels Hansen og Jens Larsen. Vidner i retten er Lars Pedersen af Egebjerg, Ole Mathiasen af Ørslev, Lars Samuelsen af Dyrlev og Rasmus Hemmingsen af Allerslev.
Den 23. august 1804: Husmand Rasmus Andersen af Snesere Torp fæster den gård i Sølperup i Snesere sogn, som Peder Andersen sidst beboede og havde i fæste. Fæstet betales årligt med 4 tønder byg, 1 landgås, 1 kalkun, 2 ænder og 2 høns. Peder Andersen overtager samtidigt Rasmus Andersens hus i Snesere Torp. Underskrives af Rasmus Andersen. Gården er blevet vurderet den 9. august 1804 af sognefoged Niels Hansen i Bøgesø og Jens Larsen af Snesere. I retten er mødt Peder Steensen af Engelstrup og Jens Larsen af Snesere. Gårdens stuehus er på 9 fag. Længen mod nord er på 14 fag lade og stald, længen mod øst på 9 fag til lade og vognskur, længen mod syd er på 9 fag til lade og stald. Uægte underskrifter fra Rasmus Andersen, Peder Steensen, Jens Larsen og bevidnet på tinget med uægte underskrifter af Peder Nielsen af Sallerup i Køng sogn, Mads Torkildsen af Lundby, Christen Jørgensen af Udby og Lars Olsen af Lekkende i Øster Egesborg sogn. Afsluttet den 20. september 1804.
Den 30. december 1806: Husmand Hans Rasmussen af Bøgesø i Everdrup sogn fæster det hus i Bøgesø, som han selv bor i med tilliggende have og jord. Underskrift fra Hans Rasmussen.
Den 31. december 1806: Morten Hansen fæster det hus på Engelstrup Mark i Everdrup sogn med tilliggende have og jord, som Peder Hansen beboede og frivilligt har afstået imod at nyde husly på livstid. Ingen underskrift.

Den 27. august 1894: Arbejdsmand Jens Peter Larsen lejer matrikel 4b af Bækkeskov Hovedgaard og matrikel 9 i Sølperup by i Snesere sogn. Huset var tidligere lejet af Niels Pedersen. Den årlige leje for jord og hus er 80 kroner og skal betales første gang den 1. november 1894 for det forløbne halvår. Lejen nedsættes med 15 kroner, når lejeren arbejder for forpagteren på Bækkeskov Gods. Huset består af 11 fag i bindingsværk med murede vægge af brændte sten, bræddegulve stråtag. Underskrifter fra Jens Peter Larsen og til vitterlighed af Th. Olsen. Synsforretning den 30. september 1904 af skytten Nielsen og Jens Peter Larsen: Huset er bygget således: I syd og nord med gavlene består af 6 fag, længde 16 alen, dybde 9 alen, højde 3 ¼ alen, opført af ege-bindingsværk, murede vægge af dels rå og dels brændte sten med overtømmer af fyr, tag af strå og gavle af brædder. Underskrifter fra P. Nielsen og J. P. Larsen.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang