SVÆRDBORG SOGNEKALD

Her er et uddrag af skifter fra Sværdborg sognekald, dvs. de fæstebønder, som hørte under Sværdborg kirke. 

Denne skifteprotokol indeholder skifter fra 1738 til 1806.

Den 19. februar 1738: Lars Jensen Skrædder af Sværdborg er død. Han døde i Jens Sørensens hus i Sværdborg. Boet bliver registreret. Vurderingsmænd: Thomas Tøxen og Jacob Christensen af Sværdborg. Fortsætter den 26. marts 1738: Der afholdes auktion over Lars Skrædders indbo. Arvingerne stævner dem, som skyldte Lars Skrædder penge, og som ikke vil betale efter hans død. Fortsætter den 11. marts 1739: Følgende er dømt til at betale boet: Peder Smid af Over Vindinge i Sværdborg sogn, Jacob Pedersen af Neble Torp, Hans Nielsen af Sværdborg og Claus Ibsen af Sværdborg. Der er udgifter til auktionen, begravelsen, Jacob Pedersen, Thorkild Christensen og Jens Andersen. Der er et lille overskud på 4 rigsdaler, når udgifter er fratrukket indtægter. Disse skal deles mellem disse arvinger: Hel broderlod til afdøde Albert Jensens børn, halv broderlod til afdøde Ole Jensens børn af Skaverup, halv broderlod til afdøde Hans Jensens børn af Næs i Kastrup sogn, halv søsterlod til Karen Jensdatter, som er gift med Hans Jørgensen af Sallerup i Køng sogn, halv søsterlod til Anne Jensdatter, som er gift med Hans Olesen af Knudsby i Vordingborg Landsogn, halv søsterlod til Cidse Jensdatter, som er gift med Jacob Nielsen af Oreby i Kastrup sogn. Da beløbet er så lille, udleverer skifteretten med det samme pengene til de forskellige arvinger. Underskrifter fra Ole Madsen på sin stedbørns og Hans Jensens børns vegne, Hans Jørgensen på hustruens vegne, Hans Olesen på hustruens vegne og Jacob Nielsens hustrus vegne samt Hans Andersen på Ole Jensens børns vegne.
Den 30. april 1739: Adam Pedersen af Sværdborg er død. Enken er Karen Rasmusdatter. Børn: Datter, Karen Adamsdatter, 12 år [1727]. Lavværge for enken er Christen Nielsen, som nu er trolovet til enken og har fået den afdødes hus i fæste. Formynder for datteren er Jacob Christensen af Sværdborg. Vurderingsmænd: Thomas Tøxen af Sværdborg og Jens Sørensen af Sværdborg. Adam Pedersen boede i et hus under præstegården. Boets indtægter og omkostninger bliver registreret. Der er et mindre overskud i boet, som deles mellem enken og datteren. Datteren er syg og svag og kræver daglig pleje. Christen Nielsen beder derfor om at beholde barnets arv, og det bevilliges, så de kan passe hende godt efter bedste evne, så hun kan vokse op og tjene og indgå i ægteskab. Ægte underskrifter fra Christen Nielsen, Jacob Christensen, T. P. Tøxen og Jens Sørensen.
Den 3. januar 1741: Christen Nielsen af Sværdborg er død. Enken er Karen Rasmusdatter. Børn: Søn, Niels Christensen, 12 uger [1740]. Lavværge for enken er Nilaus Rasmussen af Sværdborg, som nu er trolovet til enken og har fået den afdødes hus i fæste. Tilsynsværge for den umyndige søn er skoleholder Thomas Tøxen af Sværdborg. Vurderingsmænd: Jens Sørensen og Claus Jensen af Sværdborg. Boets indtægter og udgifter bliver registreret. Vurderingsmændene eftergiver Karen Adamsdatters arv efter sin far, Adam Pedersen, som forblev i boet. Christen Nielsen boede i et hus, som tilhører præstegården. Der er et mindre overskud i boet, som deles mellem moren og sønnen. Barnet er spæd og lidet og kan komme til at koste langt mere end den liden del, ham kunne tilkomme, når han endog nød sin fulde Arvelod. Nilaus Rasmussen lover, at steddatteren Karen Adamsdatters arvelod kommer hende til gode, når hun kommer i mandsværge, dvs. bliver gift. Underskrifter fra Nilaus Rasmussen, Jens Sørensen og Claus Jensen af Sværdborg.
Den 4. oktober 1742:
Hustruen til Lars Sørensen af Mensalgaarden i Neble i Sværdborg sogn er død. Børn: Datter, Anne Larsdatter, 17 år [1725], søn, Ole Larsen, 15 år [1727], søn, Hans Jacob Larsen, 13 år [1729], søn, Mads Larsen, 9 år [1733]. Værge for børnene er Hans Christensen af Sværdborg, som er gift med deres moster. Vurderingsmænd er Peder Nielsen af Neble i Sværdborg sogn og Jørgen Jensen af Neble i Sværdborg sogn. Der er penge til gode hos Rasmus Pedersen af Neble i Sværdborg sogn, Lars Christophersen af Svinninge i Sværdborg sogn, Barbara Hanses af Oreby i Kastrup son og Ole Olesen af Skallerup i Udby sogn. Underskrifter fra Lars Sørensen, Hans Christensen, Peder Nielsen og Jørgen Jensen.
Den 7. juni 1743:
Rasmus Christophersen af Snertinge i Sværdborg sogn er død. Enken er Ellen Nielsdatter. Børn af første ægteskab: Søn, Christopher Rasmussen af Snertinge, 25 år [1718], som tjener på stedet, datter, Birthe Rasmusdatter, 23 år [1720], som er gift med Lars Nielsen af Snertinge, som er til stede på sin hustrus vegne. Børn af andet ægteskab med Ellen Nielsdatter: Datter, Johanne Rasmusdatter af Snertinge, 19 år [1724], som tjener på stedet, søn, Niels Rasmussen, 10 år [1733], datter, Mette Rasmusdatter, 5 år [1738]. Som lavværge for enken er mødt gårdmand Ole Pedersen af Snertinge. Formynder for de umyndige børn er Lars Nielsen af Snertinge og Peder Christophersen af Grumløse, der er børnenes farbror. Vurderingsmænd er Ole Boesen af Snertinge og Hemming Rasmussen af Snertinge. Der er gæld til købmand Peder Falster af Vordingborg. Sønnen Christopher skal have løn for sit arbejde for sin far. Underskrifter fra Ole Pedersen, Christopher Rasmussen, Lars Nielsen, Peder Christophersen, Ole Boesen og Hemming Rasmussen. Gregorius Hansen har befriet Ellen Nielsdatter og fået gården i fæste. Gregorius afgiver løfte til de tre yngste af børnene. Dette bevidnes den 18. juli 1743 af Rasmus Nielsen af Rødstofte i Øster Egesborg sogn og Mads Hansen af Ørslev. Der er nu underskrifter fra Gregorius Hansen, Rasmus Nielsen og Mads Hansen.
Den 13. december 1745:
Anne Henrichsdatter, som var gift med Mads Rasmussen af Snertinge i Sværdborg sogn, er død. Børn: Søn, Rasmus Madsen, 1½ år [1744], datter, Giertrud Madsdatter, 8 år [1737], datter, Maren Madsdatter, 5 år [1740]. Mads Rasmussen er selv værge for sine børn. Anne Henrichsdatter er død i august 1745. Vurderingsmænd: Gregorius Hansen af Snertinge og Ole Boesen af Snertinge. Der er gæld til Peder Olsen af Over Vindinge i Sværdborg sogn, Niels Giøde af Neble i Sværdborg sogn, Rasmus Larsen af Snertinge og Hans Pedersen af Snertinge. Der er et lille overskud i boet, som deles mellem faren og børnene. Underskrifter fra Mads Rasmussen, Ole Boesen og Gregorius Hansen.

Den 5. september 1748: Lars Sørensen i Mensalgaarden i Neble i Sværdborg sogn er død. Enken er Karen Andersdatter. Børn af første ægteskab: Datter, Anne Larsdatter, 23 år [1725], søn, Ole Larsen, 21 år [1727], søn, Hans Jacob Larsen, 19 år [1729], søn, Mads Larsen, 15 år [1733]. Børn af andet ægteskab: Datter, Ellen Larsdatter, 4 år [1744], søn, Lars Larsen, 11 uger [1748] og født 27 uger efter farens død. Værge for børnene er Jens Hiort, der er gift med den første hustrus søster. Didrich Schade er dog værge for den sidste søn, og Lars Sørensen arbejdede under ham. Vurderingsmænd er Niels Nielsen og Peder Nielsen [nok af Neble i Sværdborg sogn]. Regninger fra hr. Morten Børring og Anders Jørgensen. Underskrifter fra Jens Jensen Hiort, Lars Nielsen, Niels Nielsen og Peder Nielsen.
Den 14. juli 1749: Giertrud Nielsdatter, som var gift med Hans Jensen af Snertinge, er død i sit hus. Børn: Datter, Karen Hansdatter, 5 år [1744]. Vurderingsmænd: Gregorius Hansen af Snertinge og Ole Boesen af Snertinge. Lars Nielsen af Snertinge, der er pigens morbror, er værge for datteren. Gæld til: Giertruds bror, Jacob Nielsen, Hans Staal i Vordingborg, Peder Staal i Vordingborg, Vincens Rasmussen, som tjener hos Ole Foget i Oreby og Gregorius Hansen i Snertinge. Underskrifter fra Hans Jensen, Lars Nielsen, Ole Boesen og Gregorius Hansen.
Den 6. september 1751: Jacob Christensen af Sværdborg er død. Enken er Ellen Olufsdatter. Alle børn, som han fik med Ellen, er døde. Arvinger er derfor søskende og søskendebørn: Bror, Torchild Christensen, som er gårdmand på kongens gods i Sværdborg; bror, Peder Christensen i Køng, som er død og har efterladt sig: Datter, Anne Pedersdatter, som er gift med Jens Pedersen i Oreby; søster, Lisbeth Christensdatter, som er død og har efterladt sig: Søn, Friderich Hemmingsen, som er gårdmand i Over Vindinge i Sværdborg sogn, søn, Rasmus Hemmingsen, 22 år [1729], datter, Johanne Friderichsdatter, som er gift med gårdmand Jesper Pedersen i Snertinge; søster, Anne Christensdatter, som er gift med husmand Jens Sørensen i Sværdborg; søster, Birthe Christensdatter, som er gift med Peder Rasmussen i Svinninge. Lavværge for enken er Hans Lollike. Vurderingsmænd er Hemming Christensen og Nilaus Rasmussen af Sværdborg. Underskrifter fra Torkild Christensen af Sværdborg, Jens Pedersen af Oreby, Jens Sørensen af Sværdborg, Peder Rasmussen af Svinninge, Ellen Olufsdatter, Hans Olsen Lollike af Sværdborg samt takseringsmænd Peder Jensen og I.I.S. [måske Jens Jensen].
Den 6. august 1754: Nilaus Rasmussen af Sværdborg er død. Enken er Karen Rasmusdatter. Arvinger er ubekendte. Peder Hansen Funch, borger og feldbereder i Vordingborg har sendt skrivelse dateret den 10. juli 1754, som angiver, at han skulle være søskendebarn til afdøde, men Peder Funch er ikke mødt op. Lavværge for enken er Ole Nielsen i Sværdborg. Vurderingsmænd: Jens Sørensen og Hemming Christensen af Sværdborg. Gæld til Peder Staal i Vordingborg, Svend Hiort, Christian Skiønning og Ole Nielsen. Peder Hansen Funch har sendt et nyt brev den 19. september 1754 til skoleholder Hans Piilsmid i den kongelige danske skole i Sværdborg, hvor han giver fuldmagt til Hans Piilsmid. Der viser sig dog, at der ikke er noget at arve. Underskrifter far Karen Rasmusdatter, Ole Nielsen og Hans Piilsmid.
Den 28. januar 1755: Hustruen, som var gift med Bruus Rasmussen i Kaholthuset, er død. Børn: Søn, Rasmus Bruusen, søn, Torchild Bruusen, søn, Oluf Bruusen, datter, Karen Bruusdatter, datter, Ellen Bruusdatter. Der var ingen arvinger mødt op. Værge for børnene er Anders Stephansen. Forsætter den 4. februar 1755: Hustruens gamle mor levede hos parret i Kaholthuset, og der forbliver hun i sin seng. Der er gæld til købmand Christian Falster af Vordingborg, Peder Staal af Vordingborg, Christen Kudsk på Svinø, Ole Nielsen Væver af Sværdborg, Jens Olsen, som tjener hos degnen i Sværdborg, Hans Boesen af Sallerup i Køng sogn og sønnen Rasmus Bruusen. Rasmus Bruusen får sin arv af faren, når det er muligt at betale. De andre børns arv lægges hos præsten. Underskrifter fra Bruus Rasmussen, Anders Stephansen og vurderingsmændene Frands Olsen og Peder Rasmussen. En note fra den 3. marts 1763 angiver, at pengene til afdøde sognepræst Jacob Møller ikke skal kræves af hans enke, da den nuværende præst, Westengaard, ikke har modtaget noget krav.

Den 3. marts 1763: Hans Christensen af Sværdborg er død. Enken er Karen Jensdatter. Børn: Søn, Jens Hansen, 4 år [1759]. Lavværge for enken er hendes nabo, Hans Rasmussen. Værge for drengen er Hans Rasmussen af Stuby i Kastrup sogn. Hans Rasmussen af Stårby i Øster Egesborg sogn er søskendebarn til Hans Christensen. Karen Jensdatters far, hvis enke er Anne Christensdatter, er tidligere død, uden at den foregående præst lavede et skifte efter ham, hvilket derfor laves samtidigt. De 17 rigsdaler til sønnen bliver hos Karen Jensdatter, til han bliver myndig. Underskrifter fra Anne Christensdatter, Karen Jensdatter, Hans Rasmussen af Stårby og Hans Rasmussen af Sværdborg.
Den 12. oktober 1763: Hustruen til husmand Hans Jensen af Snertinge i Sværdborg sogn er død. Børn: Søn, Lars Hansen, 3 år [1760], datter, Giertrud Hansdatter, 3 år [1760]. Vurderingsmænd: Gregorius Hansen og Christen Thorkildsen. Der er gæld til Anders Jensen, Gregorius Hansen, Lars Larsen af Lundby og enken efter Hans Staal. Hans Jensen er flyttet med sine børn til deres venner i Roskilde ifølge Morten Smed, som er flyttet fra Mensalgaardens grund til Hans Persens enge. Note 1768: Hans Jensen er død og børnene er i København.
Den 6. februar 1768: Karen Andersdatter, som var gift med Lars Nielsen af Neble i Sværdborg sogn, er død. Arvinger fra Karen Andersdatters første ægteskab med Lars Sørensen i Mensalgaarden: Søn, Lars Larsen, 20 år [1748], datter, Ellen Larsdatter, 22 år [1746]. Børnenes værge er deres morbror, Jens Andersen af Ornebjerg i Kastrup sogn. Vurderingsmænd: Knud Pedersen og Niels Nielsen Giøde [skrevet Giød] af Neble i Sværdborg sogn. Der er nogle få ting at arve men ingen penge. Uægte underskrifter fra Lars Nielsen, Lars Larsen, Ellen Larsdatter, Jens Andersen, Knud Persen og Niels Nielsen Giøde.

Den 7. august 1768: Johanne Pedersdatter, som var gift med indsidder Niels Pedersen af Neble i Sværdborg sogn, er død. Børn: Datter, Maren Nielsdatter, datter, Lisbeth Nielsdatter. Johanne Pedersdatter var en datter af Peder Rasmussen af Svinninge i Sværdborg sogn, som er til stede sammen med Jacob Olsen af Svinninge, samt Hans Rasmussen af Sværdborg, der er svoger til Niels Pedersen. Desuden er Niels Pedersens bror, Ole Pedersen af Neble i Sværdborg sogn, til stede. Vurderingsmænd: Hans Christensen og Christen Hansen af Sværdborg. Når udgifterne er betalt, er der ikke noget til børnene at arve. Fortsætter den 5. juni 1791: Maren Nielsdatter og Lisbeth Nielsdatter skriver under på, at de har modtaget arven efter deres mor, Johanne Pedersdatter, som var gift med mensalbonden, Niels Pedersen af Neble. Som vitterlighedsvidner underskriver deres farbror, Ole Pedersen af Neble i Sværdborg sogn, samt Hans Nielsen, der er avlskarl i Sværdborg præstegård. Fortsætter den 2. juli 1791: Der udbetales fædrene og mødrene arv til Johanne Nielsdatter og Maren Nielsdatter.
Den 18. juni 1772: Kirsten Pedersdatter, som var gift med Hans Rasmussen af Sværdborg Præstehus, er død. Børn: Søn, Christen Hansen, 9 år [1763], datter, Sophie Hansdatter, 5 år [1767], datter, Maren Hansdatter 1½ år [1770]. Arven til børnene udbetales hhv. den 2. juli 1791 til pigerne og den 17. juli 1791 til drengen. Uægte underskrifter fra Peder Rasmussen af Svinninge, Hans Rasmussen af Sværdborg og vurderingsmændene Hans Larsen og Jeppe Larsen af Sværdborg. Fortsættes den 17. juli 1784: Christen Hansen, som er søn af Hans Rasmussen af Sværdborg præstehus, og som er født i 1763, er i dag fyldt 21 år, og han kan derfor modtage sin mødrene arv, som er hos Ole Sørensen af Sværdborg. Underskrevet af Hans Rasmussen og Christen Hansen. Fortsætter den 2. juli 1791: Sophie Hansdatter, som er datter af Hans Rasmussen i Sværdborg præstehus, bekræfter, at hun har modtaget sin mødrene arv. Underskrifter fra Sophie Hansdatter og til vitterlighed af hendes bror, Christen Hansen, samt hendes formynder, Jens Jørgensen.

Den 21. maj 1774: Bruus Rasmussen og hans hustru, Karen Nielsdatter, er begge døde med et kort mellemrum i Mensalhuset, også kaldet Kaholt, i Sværdborg. Hans børn af 1. ægteskab: Søn, Thorkild Bruusen, borger i København, søn, [Ole] Oluf Bruusen, tjener i København, datter, Ellen Bruusdatter, som er gift med Oluf Bruun i Estelev?, afdøde søn, Rasmus Bruusen, som har efterladt sig følgende børn: Datter, Sidsel Rasmusdatter, 15 år [1759], datter, Kirsten Rasmusdatter 8 år [1766], hvis formynder er Hans Rasmussen i Sværdborg, der er deres farbror. Fælles børn i 2. ægteskab: Søn, Peder Bruusen, 14 år [1760], som tjener i Sværdborg, Jens Bruusen, 8 år [1766], som opholder sig i Sværdborg, Niels Bruusen, 3 år [1771], som opholder sig i Næs [i Kastrup sogn], datter, Sidsel Bruusdatter, 16 år [1758], som tjener i København. Formynder for børnene af 2. ægteskab er husmand Niels Nielsen i Næs [i Kastrup sogn]. Vurderingsmænd: Jens Clausen og Hans Rasmussen i Skaverup [i Sværdborg sogn]. Gæld til: Niels Nielsen i Sværdborg, Peder Madsen i Sallerup, købmand P. Stage i Vordingborg, husmand Peder Larsen i Sallerup, Jens Clausen og Ellen Bruusdatter foruden skoleholder Høst i Knudsby. Rasmus Bruusens børn er i Knudsby [i Vordingborg sogn]. Underskrifter fra Oluf Jacobsen Bruun, Hans Rasmussen i Sværdborg, Niels Nielsen i Næs i Kastrup sogn, Jens Clausen og Hans Rasmussen i Skaverup. Oluf Bruusen har givet fuldmagt til sin bror, Thorkild Bruusen den 5. juli 1774. Bevidnes af Peder Hansen, kusk i præstegården. Fortsætter den 26. november 1780: Peder Jensen i Oreby i Kastrup sogn har nu på hustru Sidsel Rasmusdatters vegne modtaget arven efter hendes farfar, Bruus Rasmussen i Kaholt. Underskrives af Peder Jensen og Jens Madsen. Fortsætter den 11. september 1783: Ole Bruusen, borger og købmand på Christianshavn i København, skriver under på, at hans bror, Peder Bruusen, som nu er 22 år gammel [1761], har modtaget sin arv. Peder Bruusen er døbt 18 p Trin 1761. Underskrift fra Ole Bruusen af København. Fortsætter den 7. februar 1785: Niels Christensen, som tjener hos Anders Larsen i Neder Vindinge i Kastrup sogn, har på vegne af sin hustru, Kirsten Rasmusdatter, modtaget arven efter hendes farfar. Underskrevet af Niels Christensen. Fortsætter den 2. oktober 1786: Niels Bruusen får udbetalt sin fædrene og mødrene arv hos Peder Knudsen i Kastelev fra 7. til 21. år. Der gives derved afkald.
Den 23. juni 1775: Niels Sørensen af Knudsby i Vordingborg Landsogn har modtaget arven efter sin afdøde datter, Maren Nielsdatter, der var gift med Hans Rasmussen. Underskrives af Niels Sørensen af Knudsby, Hans Rasmussen af Præstehuset, Hans Rasmussen af Sværdborg og Jens Jørgensen af Sværdborg.

Den 26. juli 1779: Jens Hansen skriver under på, at han som fyldt 18 år har modtaget arven efter sin far, husmand Hans Christensen i Præstehuset i Sværdborg. Underskrives desuden af Jens Jørgensen og Hans Kieldahl.
Den 3. oktober 1779: Hemming Hansen, der er søn af Hans Larsen på kirkens gård i Over Vindinge i Sværdborg sogn, har nu modtaget sin arv, skriver præsten.

Den 4. maj 1781: Kirsten Hemmingsdatter, som var gift med husmand Ole Olesen af Snertinge i Sværdborg sogn, er død. Arvinger: Bror, Jens Hemmingsen, søster, Sidse Hemmingsdatter, som er gift med Peder Larsen af Udby, søster, Ane Hemmingsdatter, som er død og har efterladt sig følgende børn: Søn, Jens Larsen af Snertinge, søn, Christen Larsen af Snertinge, søn, Hemming Larsen af Skallerup i Udby sogn; søster, Maren Hemmingsdatter, som er gift med Lars Rasmussen af Sværdborg præstehus. Ingen var mødt op. Husmandsstedet ligger på gårdmand Gregorius Hansens grund. Kirsten døde den 8. marts 1781. Vurderingsmænd: Gregorius Hansen og Thorkild Olsen. Der er gæld til Peder Staal, Hans Thomesen, Johan Steffen i Vordingborg, Christen Skrædder, sønnen Ole Olesen. Underskrifter fra Thorkild Olesen, Gregorius Hansen og Ole Olsen.
Den 17. maj 1781: Rasmus Bentsen af Sværdborg er død. Enken er Maria Nielsdatter. Rasmus Bentsen døde i sit hus. Til stede ved skifteforretningen er Rasmus Bentsens bror, Hans Bentsen af Knudsby i Vordingborg Landsogn, en nabo ved navn Anders Madsen af Sværdborg samt Hans Olsen af Skaverup i Sværdborg sogn. Rasmus Bentsen døde den 9. maj 1781. Hans Bentsen giver afkald på arv efter sin bror til fordel for enken. Underskrifter fra Hans Bentsen, Anders Madsen, Hans Olsen samt Christen Hansen af Sandby ved Næstved, da han er lavværge for enken.
Den 6. juli 1781: Marie Jensdatter, som var gift med Christen Jensen af Snertinge i Sværdborg sogn, er død. Børn: Søn, Hans Christensen, 9 år [1772], søn, Jens Christensen, 2 år [1779], datter, Johanne Christensdatter, 6 år [1775]. Thorkild Olsen er til stede som tilsynsværge for børnene på vegne af deres farbrødre, der var fraværende. Vurderingsmænd: Gregorius Hansen og Hans Thomesen af Snertinge. Marie Jensdatter døde den 6. juni 1781. Der er gæld til købmændene Peder Staal og hr. Terpager i Vordingborg. Christen Jensen vil afholde auktion over sin kones klæder og give det indtjente til sine børn. Underskrifter fra Christen Jensen, Thorkild Olsen, Gregorius Hansen og Hans Thomesen. Fortsætter den 12. november 1781: Auktionen er afholdt, og beløbet deles mellem de 3 børn. Underskrifter fra Christen Jensen, Lars Jensen, der er børnenes farbror og Peder Jensen, der også er deres farbror. Indsat note: Jens Christensen er død den 9. marts 1784, og hans arv deles mellem de to sidste børn.
Den 3. oktober 1785: Jens Sørensen har modtaget arven efter både sin far og sin mor samt løn for 3 år. Underskrevet af Jens Sørensen og præsten.

Den 30. januar 1786: Lars Nielsen af Mensalgaarden i Neble i Sværdborg sogn er død. Enken er Karen Jacobsdatter. Børn: Søn, Jacob Larsen, 11 år [1775], datter, Karen Larsdatter, 17 år [1769], datter, Lisbeth Larsdatter, 14 år [1772], datter, Ane Larsdatter, 4 år [1782], datter, Maren Larsdatter. ¾ år [1785]. Lavværge for enken er hendes stedfar, Erik Nielsen af Neble Torp. Tilsynsværge for børnene er unge Lars Nielsen af Neble. Vurderingsmænd: Knud Pedersen og Niels Nielsen af Neble. Underskrifter fra Karen Jacobsdatter, Erik Nielsen, Knud Pedersen og Niels Nielsen. Fortsætter den 20. februar 1786: Lavværge for enken er Eric Nielsen af Neble Torp i Sværdborg sogn. Gårdens stuehus er på 12 fag. Længerne mod hhv. vest, nord og øst er 6, 16 og 6 fag. Der er gæld til Lars Terpager Staal og købmand Hans Ravn i Vordingborg. Desuden til den afdøde karl, Jørgen Pedersen, og enkens søster, Ane Jacobsdatter. Karlens mor er Bodil Als af Snertinge. Underskrifter fra Karen Jacobsdatter, Erik Nielsen, Lars Nielsen, Knud Persen og Niels Nielsen. [Hans første hustru er der skifte efter i 1768.]
Den 8. februar 1787: Husmand Peder Hansen af Sværdborg er død. Enken er Karen Jensdatter. Børn: Søn, Hans Pedersen, 2½ år [1784]. Lavværge for enken er Hans Larsen af Sværdborg. Formynder for sønnen er Jeppe Larsen af Sværdborg. Vurderingsmænd: Ole Bentsen af Sværdborg og Hemming Larsen [af Sværdborg?]. Der er gæld til Kirsten Rasmusdatter af Snertinge i Sværdborg sogn samt Ole Bentsen og Hans Larsen af Sværdborg. Overskuddet i boet deles mellem enken og sønnen. Underskrifter fra Karen Jensdatter, Ole Bertelsen, Hemming Hansen, Hans Larsen og Jeppe Larsen. Fortsætter den 2. januar 1795: Enken Karen Jensdatter, som var gift med Peder Hansen, har giftet sig igen med Peder Jørgensen [som i skiftet efter hende korrekt kaldes Jens Jørgensen], og nu har hun ifølge skiftet udbetalt arven til sønnen, Hans Pedersen, hvilket er 15 Rigsdaler.

Den 23. juni 1788: Christen Jensen af Mensalhuset i Snertinge i Sværdborg sogn er død. Enken er Johanne Hansdatter. Børn: Søn, Hans Christensen, 17 år [1771], datter, Johanne Christensdatter, 13 år [1775], datter, Maria Christensdatter, 6 år [1782]. Formyndere for børnene er deres farbrødre, Peder og Lars Jensen. Vurderingsmænd: Gårdmændene Hans Pedersen og Jens Thomesen af Snertinge. Fortsætter den 20. september 1788: Christen Jensen fortalte på sig sygeleje til sine brødre, at han ikke skyldte nogen noget med undtagelse af præsten. Den ældste datter er i Stavreby i Jungshoved sogn hos sin faster, Marie. Hans Christensen er tjenestedreng i Sværdborg præstegård. Underskrifter fra Johanne Hansdatter, Per og Lars Jensen, Hans Thomesen og Jens Persen [men uægte]. Fortsætter den 15. november 1790: Der laves om på fordelingen af arv i forhold til penge og materielle ting, og Hans Christensen er nu over 18 år og skal have udbetalt sin arv. Drengens farbrødre skal altså stille op til møde i præstegården. Fortsætter den 31. december 1790: Hans Christensen skriver under på, at han har modtaget sin arv. Til vitterlighed underskriver avlskarl Hans Nielsen og kusk Rasmus Pedersen af Sværdborg præstegård. Fortsætter juni 1795: Der udbetales yderligere til Christen Jensens døtre, Johanne og Maria.
Den 23. marts 1789: Peder Hansen Væver af Sværdborg er død. Enken er Lisbeth Hansdatter. Arvinger: Bror, Lars Hansen, bror, Anders Hansen, bror, Jens Hansen, bror, Hemming Hansen, søster, Karen Hansdatter, som er gift med Jørgen Friderichsen af Snertinge i Sværdborg sogn. Lavværge for enken er Niels Jensen. Vurderingsmænd: Rasmus Hemmingsen Skrædder, Hans Larsen og Hemming Rasmussen af Sværdborg. Når Lisbeth Hansdatter dør, skal hendes bror, Hans Hansen eller hans børn have nogle af pengene fra boet. Alle Peder Hansens søskende giver derefter afkald på arv. Underskrifter fra Lars Hansen, Anders Hansen, Hemming Hansen, Jørgen Friderichsen, Lisbeth Hansdatter, Niels Jensen, Hemming Rasmussen, Hans Larsen og Rasmus Hemmingsen.

Den 29. juli 1789: Lisbeth Christoffersdatter, som var gift med Ole Bentsen af Sværdborg, er død. Børn: Søn, Bent Olsen, 25 år [1764], datter, Karen Olsdatter, som er gift med Peder Olsen af Vestenbæk i Kalvehave sogn, datter, Lisbeth Olsdatter, som er ugift, datter, Ellen Olsdatter, som er ugift. Formynder er børnenes morbror, Gregers Christoffersen. De to ældste børn er til stede og utilfredse med, hvad deres far har givet dem i arv. Faren tilstår, at de to yngste børn har fået et sengested og ved lejlighed en skilling, og at han kunne ønske sig, at de to ældste børn kunne opføre sig som skikkelige børn. Der gøres ikke mere ved sagen. Underskrifter fra Ole Bentsen, Bent Olsen, Karen Olsdatter, Lisbeth Olsdatter, Gregers Christoffersen og med Hans Larsen som vidne.

Den 4. september 1795: Karen Jensdatter, som var gift med Jens Jørgensen af Sværdborg, er død. Børn: Søn, Jens Hansen, søn: Jørgen Jensen, søn, Hans Jensen 17 år [1778]. Vurderingsmænd: Gårdmændene Hans Larsen og Hemming Rasmussen samt Rasmus Hemmingsen Skrædder, alle af Sværdborg. Karen døde den 31. august 1795. Boet gøres op, og skiftet udsættes til mandag den 5. oktober 1795. Underskrifter fra Jens Jørgensen, Jørgen Jensen, Hans Jensen, Hemming Rasmussen, Hans Larsen og Rasmus Hemmingsen. Fortsætter den 5. oktober 1795: Christen Hansen Stær af Sværdborg er valgt som formynder for hendes søn af første ægteskab med Jens Hansen, som er dømt til at gå i ?. Ingen andre børn er mødt op. Vurderingsmænd: Gårdmand Hans Larsen af Sværdborg og Rasmus Hemmingsen Skrædder af Sværdborg. Skiftet udsættes til den 16. november 1795. Uægte underskrifter fra Jens Jørgensen, Christen Hansen, Hans Larsen og Rasmus Hemmingsen. Fortsættes den 16. november 1795: Sønnen Jørgen Jensen er myndig, og som formynder for Hans Jensen, er valgt hans farbror, gårdmand Peder Jørgensen af Kastelev i Sværdborg sogn. Christen Hansen Stær er formynder for den i ? værende Jens Hansen. Samme vurderingsmænd som tidligere. Der er overskud, hvilket giver til udbetaling af 8 Rigsdaler til hver af de 3 sønner. Det ser ud til, at Jørgen Jensen fraskriver sig sin arv, mens Jens Jørgensen skal udbetale arv til Jens Hansen og Hans Jensen. Underskrifter fra Hemming Rasmussen, Hans Larsen, Rasmus Hemmingsen, Jens Jørgensen, Peder Jørgensen, Christen Hansen og Jørgen Jensen. Fortsætter den 10. januar 1796: Jørgen Jensen skriver under på, at præsten har udbetalt arven efter hans mor. Vitterlighedsvidner: Skoleholderen i Snertinge, Hans ?, og Christoffer Rasmussen af Sværdborg præstegård. Fortsætter den 24. maj 1796: Da Hans Jensen er fyldt 18 år, og tjener hos Hemming Rasmussen af Sværdborg, udbetales hans arv. Underskrives af Hans Jensen, gårdmand Hemming Rasmussen af Sværdborg og Peder Nielsen, som tjener i Sværdborg præstegård.
Den 12. juni 1798: Hans Jørgensen af Mensalgaarden i Snertinge i Sværdborg sogn er død. Enken er Maren Larsdatter. Børn: Søn: Jørgen Hansen, søn, Hans Hansen, datter, Ane Hansdatter, datter, Maren Hansdatter. Lavværge for enken er hendes far, Lars Hansen. Formynder for børnene er deres farbror, Peder Hansen af Vallebo, som er Vallebogården eller Vallebohuset i Øster Egesborg sogn. Vurderingsmænd: Sognefoged Peder Knudsen af Kastelev i Sværdborg sogn og gårdmand Anders Hansen af Snertinge. Hans Jørgensen har haft penge liggende hos præsten, som der føres bevis på. Underskrifter fra Peder Knudsen, Anders Hansen, Lars Hansen og Peder Hansen. Sagen udsættes. Fortsætter den 16. juli 1798: Der er gæld til Torkild Olsen af Snertinge, Peder Pedersen af Snertinge, Niels Hansen af Snertinge, Hans Nielsen af Snertinge, Jens Hansen af Snertinge, Jens Hiort af Snertinge, Andreas Brok af Neder Vindinge i Kastrup sogn, købmand Jensen i Vordingborg, skovfoged Peder Hansen af Fæby i Ørslev sogn samt landmåler Grønvold af Allerslev. Der er overskud i boet, som deles mellem enken og børnene. Enken forbliver på gården og lover at istandsætte, hvad der kræves istandsat. Samme underskrifter som tidligere.
Den 1. november 1798: Husmand Ole Olsen af Snertinge i Sværdborg sogn er død. Enken er Margrethe Thomesdatter. Børn: Søn, gårdmand Ole Olsen af Neble i Sværdborg sogn, søn, Jens Olsen, 16 år [1782], søn, Peder Olsen, 6 år [1792]. Lavværge for enken er Jens Hansen af Snertinge. Husmandsstedets hus står på grunden hos gårdmand Peder Hansen af Snertinge. Vurderingsmænd: Sognefoged Peder Knudsen af Kastelev i Sværdborg sogn og gårdmand Ole Larsen af Sallerup i Køng sogn. Boet bliver registreret. Gårdmand Ole Olsen repræsenterer sine to umyndige brødre. Den ældste søn ønsker kun 2 stykker tøj efter sin far og giver derefter afkald på resten til fordel for sin stedmor og halvbrødre. Ægte underskrifter fra Peder Hansen og Ole Larsen samt uægte underskrifter fra Margrethe Thomesdatter, Jens Hansen og Ole Olsen. Fortsætter den 27. maj 1799: Der tillægges yderligere indtægter på 3 rigsdaler til boet, så der i alt er indtægter for 24 rigsdaler, men der er ikke arv til enken eller børnene. Enken erklærer, at hun ikke vil gifte sig igen. Underskrifter fra Margrethe Thomasdatter, Ole Olsen på egne og brorens vegne samt Jens Hansen.
Den 21. februar 1799: Husmand Lars Jensen af Snertinge i Sværdborg sogn giver afkald på arv efter Johanne Christensdatter. Uægte underskrift fra Lars Jensen.
Den 15. juni 1806: Rasmus Hemmingsen af Sværdborg er død. Enken er Karen Jensdatter. Børn: Datter, Birthe Rasmusdatter, som er gift med Rasmus Pedersen af Fuglebæk, dvs. Fuglebækshuse i Sværdborg sogn, datter, Anne Rasmusdatter, som er gift med Niels Nielsen af Udby, datter, som er død og har efterladt sig to sønner: Søn, Søren Johannesen, 22 år [1784], søn, Anders Johannesen, 14 år [1792]. Drengenes far, Johannes Andersen af Ornebjerg i Kastrup sogn, er mødt op på deres vegne. Lavværge for enken er Peder Jørgensen af Sværdborg. Vurderingsmænd: Sognefoged Peder Knudsen og gårdmand Hemming Rasmussen af Sværdborg. Der er gæld til Johanne Mortensdatter af Sværdborg. Underskrifter fra Karen Jensdatter, Peder Jørgensen, Rasmus Pedersen, Niels Nielsen, Hemming Rasmussen og Peder Knudsen af Sværdborg. Fortsætter den 27. juli 1806: Udgifter til begravelse m.v. gøres op, og der er intet at arve.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang