LUNDBYGAARDS GODS

Denne side indeholder skifter fra Lundbygaards gods i Præstø Amt. 

Indtil videre er der skifter fra 1782 til 1832, hvoraf der de senere år er en del dødsanmeldelser.

Den 31. januar 1782: Lisbeth Madsdatter, som var gift med gårdmand Hemming Pedersen af Risby i Bårse sogn, er død. Børn fra første ægteskab med Niels Hemmingsen: Søn, Jens Nielsen, der er gift og bor i Risby, søn, Mads Nielsen, der er gift og bor i Dyrlev i Beldringe sogn, datter, Karen Nielsdatter, der er gift med Peder Jensen af Lundby, datter, Maren Nielsdatter, der er gift med husmand Jens Rasmussen af Lundby. Vurderingsmænd: Hans Jacobsen af Risby og Jens Nielsen af Lundby. Boet blev opgjort den 31. oktober 1781. Boet indeholder 11 heste, hopper og føl, 12 kvæg og kalve, 10 får, 9 svin og 4 grise. Gårdens stuehus er på 7 fag, længen mod øst på 12 fag, længen mod syd på 13 fag, og længen mod vest på 13 fag. Der skal betales løn til tjenestekarlen Nicolai. Udgifterne overstiger langt over indtægterne, så der bliver ikke noget at arve til børnene. Uægte underskrifter fra Hemming Pedersen, Jens Nielsen og Hans Jacobsen.
Den 18. februar
1782: Gårdmand Jochum Johansen af Hammer i Præstø Amt er død. Enken er Kirsten Hansdatter. Børn: Søn, Ejler Jochumsen, 19 år [1763], søn, Niels Jochumsen, 17 år [1765], søn, Hans Jochumsen, 11 år [1771], søn, Johan Jochumsen, 8 år [1774], søn, Anders Jochumsen, 5 år [1777], søn, Jens Jochumsen, 1½ år [1780], datter, Kirsten Jochumsdatter, 13 år [1769], datter, Anna Jochumsdatter, 9 år [1773]. Lavværge for enken er Povel Pedersen af Hammer, mens formynder for børnene er Lars Clant af Hammer. Vurderingsmænd: Jens Nielsen af Lundby og Hans Jacobsen af Risby i Bårse sogn. Jochum Johansen havde i forvejen skænket nogle ting til begge sine to døtre, hvilke ting indskrives i skiftet. Gårdens stuehus mod syd er på 18 fag, vestlængen er på 11 fag, nordlængen på 15 fag og østlængen på 11 fag. Der er overskud i boet, som deles mellem enken og børnene. Underskrifter fra Povel Pedersen, Lars Hemmingsen Clant, Jens Nielsen af Lundby og Hans Jacobsen af Risby.

Den 18. februar 1782: Gårdmand Lars Madsen af Hammer i Præstø Amt er død. Enken er Karen Hansdatter. Børn: Datter, Ane Larsdatter, 8 år [1774], datter, Ellen Larsdatter, 5 år [1777], datter, Johanne Larsdatter, 3 år [1779]. Formynder for børnene er Hans Jacobsen. Lavværge for enken er Peder Pedersen af Hammer. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Nielsen og Bondefoged Hans Jacobsen af Risby i Bårse sogn. Gårdens stuehus er på 18 fag. Længen mod øst er på 11 fag, længen mod syd på 17 fag og længen mod vest på 7 fag. Til gården hører 2 vognheste, 6 plovheste, 4/4 køer, 16/4 får og en vogn. Der er intet at arve for enken og børnene, men stedfaren, Anders Axelsen, sætter penge til side til hvert af pigernes bryllup. Ægte underskrift fra Karen Hansdatter, og uægte underskifter fra Hans Jacobsen, Peder Pedersen, Jens Nielsen og Hans Jacobsen.
Den 20. september 1782: Gårdmand Søren Hansen af Hammer-Torup er død [i 1779]. Enken er Maren Hansdatter. Børn: Datter, Dorthea Sørensdatter. Formynder for pigen er Ole Hansen. Lavværge for enken er Ole Svendsen. Vurderingsmænd: Jens Ladefoged af Lundby og Hans Jacobsen af Risby i Bårse sogn. Boet var blevet opgjort den 4. august 1779. Stuehuset er på 11 fag, bygningen mod vest er på 7 fag, bygningen mod nord er på 10 fag, og bygningen mod øst er på 10 fag. Gården har 2 vognheste og 4 plovheste. Gæld til Niels Hansen, Ole Hansen, Peder Madsen fra nytår 1780 samt Torkild Hansen i Hammer. Underskrifter fra Niels Pedersen, Olle Hansen, Olle Svendsen, Hans Jacobsen af Risby og Jens Pedersen af Lundby.
Den 22. april
1782: Kromand Peder Steffensen af Hammer-Torup er død. Enken er Helvig Jensdatter. Børn: Datter, Anne Marie Pedersdatter, datter, Johanne Pedersdatter. På pigernes vegne er mødt Lars Larsen Skrædder af Lundby. Lavværge for enken er Jens Pedersen af Lundby. Vurderingsmænd: Jens Nielsen af Lundby og Jens Jacobsen af Risby i Bårse sogn. Gæld til købmand Wilken Hornemann i Næstved, Weysendunck i Præstø, Hans Feldbereder af Præstø, Jochum Snedkers enke af Præstø, gamle Jens Nielsen af Blangslev i Hammer sogn, Børring på Lundbygaard for kakkelovn. Der er intet at arve, men faren har på forhånd givet datteren Johanne en bryggerkedel, en fyrekiste og et fyresengested. Ægte underskrifter fra Helvig Jensdatter, Lars Larsen, Jens Nielsen og Jens Jacobsen, mens Jens Pedersens underskrift nok er uægte.
Den 20. december 1782: Gårdmand Jens Hansen Jyde af Lundby er død. Enken er Anne Rasmusdatter. Børn: Datter, Anne Jensdatter Jyde, som er gift med husmand Peder Johansen af Lundby, datter, Karen Jensdatter Jyde, som er gift med Peder Hansen på stedet [Jydes gård], datter, Sidsel Jensdatter Jyde, 20 år [1762], søn, Rasmus Jensen Jyde, 13 år [1769], datter, Mette Jensdatter Jyde, 11 år [1771], datter, Kirsten Jensdatter Jyde, 6 år [1776]. Lavværge for enken er Hans Pedersen. Formynder for umyndige børn er Søren Nielsen af Lundby. Vurderingsmænd: Jens Nielsen og Carsten Larsen af Lundby. Gårdens stuehus er på 12 fag, den vestre længe på 14 fag, den søndre længe på 12 fag, og den østre længe på hhv. 6 og 4 fag. Der er gæld til Hans Pedersen af Lundby, købmand Wessendunk, købmand Terpager Staal og tjenestefolk. Gælden er større end indtægterne, og der er ikke noget at arve. Peder Hansen overtager dog gården på vegne af sønnen Rasmus Jensen Jyde til denne bliver gammel nok til at overtage, og pigerne skal have et bryllup. Underskrifter fra Hans Pedersen, Søren Nielsen, Jens Nielsen og Carsten Larsen.

Den 12. februar 1783: Maren Clausdatter, som var gift med husmand Lars Nielsen af Lundby, er død. Børn: Søn, Niels Larsen, 3 år [1780], datter, Anne Larsdatter, 5 år [1778]. Vurderingsmænd: Jens Nielsen og Peder Hansen af Lundby. Boet er registreret i juni 1782, men morens tøj havde hun givet til datteren, før hun døde. Der er gæld til købmand Terpager i Vordingborg, købmand Peder Staal i Vordingborg, madame Nestins og Søren Nielsen. Dødsboet er et hus på 5 fag samt en lade. Der er ellers intet at arve.
Den 28. juli
1783: Ole Sørensen af Lundby Torp er død. Enken er Birthe Nielsdatter. Børn: Søn, Søren Olsen, 16 år [1767], datter, Margrethe Olsdatter, 22 år [1761], datter, Anne Olsdatter, 11 år [1772]. På de umyndige børns vegne er mødt Jens Clausen af Lundby. Lavværge for enken er Niels Andersen af Lundby Torp. Vurderingsmænd: Jens Nielsen af Lundby og Hans Hartvigsen af Lundbygaard. Gårdens stuehus er på 12 fag, en vestre længe på 12 fag, en nordre længe på 8 fag samt en østre længe på 12 fag. Der er gæld til Niels Jacobsen af Pederstrup i Mogenstrup sogn. Der er overskud i boet, som deles mellem enken og børnene. Enken giver derudover noget at indboet til børnene. Underskrifter fra Birte Nielsdatter, Niels Andersen, Jens Clausen, Jens Nielsen og Hans Hartvigsen.
Den 8. september
1783: Husmand Christopher Jensen af Lundby er død. Enken er Sidse Nielsdatter. Børn af første ægteskab: Søn, Jens Christophersen af Øbjerggaard Gods, datter, ?, som er gift med husmand Hans Hiort af Lundby. Børn af andet ægteskab: Datter, Bodil Christophersdatter, som er gift med husmand Hermand Bentsen af Lundby. Som observant for børnene er mødt husmand Hans Pedersen af Lundby. Lavværge for enken er gårdmand Jens Hansen af Ugledige i Allerslev sogn. Vurderingsmænd: Hans Hartvigsen af Lundbygaard og gårdmand Jens Hansen af Lundby. Der er gæld til husmand Jens Olsen af Lundby samt til broren Jens Hansen af Ugledige. Begge døtrene er tilfredse med, hvad de allerede har fået, og sønnen får mandens gangklæder foruden de penge, som han havde til gode, og som enken lover at betale. Uægte underskrifter fra Hans Hartvigsen, Jens Hansen, Hans Pedersen, Jens Hansen, Jens Hiort, Hermand Bentsen og Jens Christoffersen.
Den 17. december 1783: Johanna Jensdatter, som var gift med gårdmand Lars Pedersen af Lundby, er død. Børn: Søn, Hans Larsen, 5 år [1778], datter, Maren Larsdatter, 11 år [1772], datter, Sophia Larsdatter, 9 år [1774], datter, Bodil Larsdatter, 1½ år [1782]. På de umyndige børns vegne er mødt Peder Hansen. Vurderingsmænd: Jens Nielsen af Lundby og Hans Hartvigsen af Lundbygaard. Boet bliver registreret. De fire af køerne på gården er tilstået de fire børn. Gårdens stuehus er på 11 fag. Der er en længe mod øst på 10 fag. Længen mod syd er på 13 fag, mens længen mod vest er på 10 fag. Der skyldes løn til tjenestekarlen Andreas Knudsen. Der er endvidere gæld til købmand Terpager Staal af Vordingborg, gårdmand Rasmus Jensen af Lundby og ungkarl Christen Torkildsen. Udgifterne overstiger indtægterne, så der er ikke noget til enkemanden eller børnene at arve. Dette konflikter med, at familien på forhånd har givet børnene noget af kvæget. Uægte underskrifter fra Lars Pedersen, Peder Hansen, Hans Hartvigsen og Jens Nielsen.
Den14. juni
1784: Gårdmand Niels Andersen af Hammer-Torup er død. Enken er Anne Sørensdatter. Børn: Søn, Anders Nielsen, 22 år [1762], datter, Karen Nielsdatter, 24 år [1760], datter, Margrethe Nielsdatter, 19 år [1765], datter, Sidse Nielsdatter, 16 år [1768]. Lavværge for enken er Ole Svendsen. Formynder for umyndige børn er Peder Axelsen af Hammer i Præstø Amt. Vurderingsmænd: Hans Hartvigsen på Lundbygaard og Ole Hansen af Hammer-Torup. Boet bliver registreret, hvoraf nogle ting på forhånd er givet til de tre døtre. Gårdens stuehus mod vest er på 14 fag. Der er en længe mod syd på 8 fag, en længe mod øst på 15 fag samt en længe mod nord 9 fag. Der er gæld til Peder Axelsen af Hammer for begravelsen. Desuden er der gæld til degnen Birchedahl af Hammer, Anders Hansen af Risby i Bårse sogn, Lars Espersen og købmand Terpager Staal i Vordingborg. Sønnen Anders Nielsen skal have tjenesteløn for 4 år. Udgifterne overstiger indtægterne, og der er således ikke noget til enken eller børnene at arve. Enken ønsker at forblive på gården og overtage fæstebrevet. Uægte underskrifter fra Hans Hartvigsen, Ole Hansen, Peder Axelsen og Ole Svendsen.
Den 15. juni
1784: Husmand Peder Bendtsen Smed af Hammer-Torup er død. Enken er Helvig Boesdatter. Børn: Datter, Karen Pedersdatter, 14 år [1770], datter, Anne Pedersdatter, 9 år [1775], datter, Birthe Pedersdatter, 4 år [1780]. Lavværge for enken er Peder Axelsen af Hammer. Formynder for børnene er Hermand Bentsen af Lundby. Vurderingsmænd: Hans Hartvigsen på Lundbygaard og Jens Nielsen af Lundby. Boet bliver registreret. Et af kvæget er hos avlskarl Niels Caspersen af Ring i Hammer sogn under Øbjerggaard. Huset er på 7 fag. Der er gæld til Hans Hartvigsen og Lars Caspersen. Der er et mindre overskud i boet, som deles mellem enken og de 3 døtre. Derefter en længere historie om huset, hvor familien bor, som Peder Bentsen Smed selv har bygget. Uægte underskrifter fra Peder Axelsen, Hermand Bentsen, Hans Hartvigsen og Jens Nielsen.
Den 17. juni 1785: Gårdmand Jens Jensen af Hammer i Præstø Amt er død. Enken er Ellen Hansdatter. Børn: Søn, Jens Jensen, 11 år [1774], søn, Hans Jensen, 9 år [1776]. Lavværge for enken er Christian Pedersen. Værge for børnene er Eiler Jochumsen. Vurderingsmænd: Hans Hartvigsen af Lundbygaard og bondefoged Jens Nielsen. Boet bliver registreret. Stuehuset er på 16 fag. Der er en længe mod vest på 12 fag, en mod nord på 16 fag samt en mod øst på 10 fag. Der er overskud i boet, som skal deles mellem enken og børnene, hvoraf drengene hver får 17 rigsdaler. Uægte underskrifter fra Christian Pedersen, Eiler Jochumsen, Hans Hartvigsen og Jens Nielsen.

Den2. december 1785: Marie Christophersdatter, som var gift med gårdmand Rasmus Jensen af Lundby er død. Børn: Datter, Anne Rasmusdatter. Vurderingsmænd: Bondefoged Jens Nielsen af Lundby og Hans Hartvigsen af Lundbygaard. Boet bliver registreret. Marie skænkede til sin datter, men hun levede, sin kiste og gangklæder. Desuden et skrin, en fyrseng og flere ting. Gårdens stuehus er på 13 fag. Den nordre og den søndre længe er hver på 16 fag, mens den mod øst er på 8 fag. Der skyldes løn til tjenestekarlen Anders Jensen og tjenestepigen Sisse Rasmusdatter. Der er ingen gæld, så der er temmelig meget til enkemanden og datteren at arve. Datterens ejendele kan blive stående på gården, indtil hun bliver gift. Uægte underskrifter fra Rasmus Jensen, vidnerne Henrich Larsen af Hammer, Frands Jensen af Bårse samt vurderingsmændene Jens Nielsen og Hans Hartvigsen.

Den 18. februar 1786: Gårdmand Lars Hemmingsen af Hammer i Præstø Amt er død. Enken er Karen Rasmusdatter. Børn: Søn, Rasmus Larsen, 14 år [1772], søn, Hemming Larsen, 6 år [1780], datter, Kirsten Larsdatter, umyndig. Lavværge for enken er gårdmand Hemming Pedersen af Grumløse i Udby sogn. Formynder for børnene er gårdmand Anders Hansen af Hammer. Vurderingsmænd: Jens Nielsen og Hans Hartvigsen af Lundby. Boet bliver registreret. Der er ingen gæld udover gårdens brøstfældighed, der omfatter manglende vognheste og plovbæster. Der er derfor et større overskud i boet, som deles mellem enken og børnene, hvoraf drengene får hver 40 rigsdaler, mens datteren får 20 rigsdaler. Desuden får datteren noget af indboet, såsom en dragkiste samt nogle dyner og puder, mens Rasmus bl.a. får en kakkelovn, og Hemming får en kobberkedel. Underskrifter fra Karen Rasmusdatter, Hemming Pedersen, Anders Hansen, Jens Nielsen og Hans Hartvigsen. Den første og de to sidste er vist uægte.
Den 27. november 1786: Anne Andersdatter, som var gift med husmand Torkild Hansen af Lundby, er død. Børn fra første ægteskab: Søn, Poul Christiansen, 14 år [1772]. På sønnens vegne er mødt Søren Nielsen af Lundby. Vurderingsmænd: Jens Nielsen og Mads Torkildsen af Lundby. Boet bliver registreret. På stedet er kun to får og en gås. Huset er på 8 fag. Der er gæld til Ole Hansen på Svinø i Køng sogn. Gælden er større end indtægterne, så der er ikke noget til enkemanden eller sønnen at arve. Torkild Hansen forbliver på stedet imod at sætte huset i stand og betale gælden. Uægte underskrifter fra Torkild Hansen, Søren Nielsen, Jens Nielsen og Mads Torkildsen.

Den 3. oktober 1789: Kirsten Frantzdatter, som var gift med gårdmand Hans Nielsen, er død. Børn: Datter, ?, datter, ?. Hans Nielsen er mødt op sammen med sin svoger, Hans Frantzen. Vurderingsmænd: Gårdmand Peder Axelsen af Hammer og Anders Hansen af Hammer. Hans Nielsen kommer med et tilbud, som skifteretten accepterer. Underskrifter fra Hans Nielsen, Hans Frantzen, Peder Axelsen og Anders Hansen.

Opsummering af nogle skifter den 16. april 1791:
1. Kirsten Frantzdatter, som var gift med gårdmand Hans Nielsen, er død. Vurderingsmænd: Ladefoged Søren Paulsen og gårdmand Anders Hansen af Hammer. Hans Nielsen erklærer, at han har holdt sig til sin givne erklæring den 3. oktober 1789.
2. Ingeborg Jensdatter, som var gift med gårdmand Anders Hansen af Hammer i Præstø Amt, er død. Børnenes fødselsværge er deres farbror, Rasmus Hansen. Vurderingsmænd: Ladefoged Søren Paulsen og gårdmand Hans Nielsen af Hammer. Anders Hansen erklærer, at han har holdt sig til sin givne erklæring den 16. oktober 1789. Underskrifter fra Hans Nielsen, Anders Hansen, Hans Frendsen, Rasmus Hansen, Hans Nielsen endnu engang og Anders Hansen endnu engang.

Den 27. november 1797: Ellen Andreasdatter, som var enke efter afdøde husmand Knud Nielsen af Lundby, er død. Børn: Søn, Niels Knudsen, 37 år [1760], som opholder sig på stedet, søn, Andreas Knudsen Hugger, 35 år [1762], som opholder sig ved Køge, søn, Frantz Knudsen, 26 år [1771], som tjener hos Frantz Rasmussens enke på Trangsinggaard i Lundby, datter, Ellen Knudsdatter, som er gift med Peder Olsen Væver ved Køng Fabrique men opholder sig på stedet, datter, Johanne Knudsdatter, 26 år [1771], som tjener hos inspektør Voelker i Køng. Værge for Johanne er hendes morbror, gårdmand Rasmus Andreasen af Lundby. Vurderingsmænd: Sognefogedens søn, Hans Hansen, og husmand Peder Christensen af Lundby. Skiftet udsættes, og Niels Knudsen lover at få de fraværende arvinger til at møde op næste gang. Underskrifter fra Niels Knudsen, Ellen Knudsdatter, Rasmus Andreasen, Hans Hansen og Peder Christensen.

Den 22. oktober 1811: Anne Hansdatter, som var gift med gårdmand unge Peder Jørgensen af Hammer, er død. Børn: Søn, Poul Pedersen, 9 år [1802], søn, Peder Pedersen, 6 år [1805], datter, Karen Pedersdatter, 2 år [1809], datter, Else Pedersdatter, 3 uger [1811]. På børnenes vegne er mødt Hans Pedersen af Lundby Torp og Jens Christophersen af Ring i Hammer sogn. Vurderingsmænd: Sognefoged Hans Hansen af Hammer og Peder Axelsen af Hammer. Boet bliver registreret til en værdi af 761 rigsdaler. Der er ingen gæld i boet, så efter begravelses- og skifteomkostninger er der 606 rigsdaler i overskud til arv mellem enkemanden og børnene. Peder Jørgensen beslutter sammen med formynderen at lade børnenes arv stå i boet, da han ikke er i stand til at betale beløbet til overformynderiet på nuværende tidspunkt. Underskrifter fra Peder Jørgensen, Hans Pedersen, Jens Christophersen, Hans Hansen og Peder Axelsen. Fortsætter den 6. marts 1812: Da man får talt efter, er der 780 rigsdaler i boet, og arven forhøjes med nogle få rigsdaler. Peder Jørgensen er nu klar til at indbetale i overformynderiet, så børnene kan få renter af deres arv. Samme underskrifter som forrige gang.
Den 25. juni 1812: Gårdmand
gamle Peder Jørgensen af Hammer er død. Enken er Gertrud Johansdatter. Børn: Søn, husmand Jørgen Pedersen af Nymarkshuset under Lundbygaard Gods, 37 år [1775], søn, husmand Niels Pedersen af Tågerup i Sønder Dalby sogn, 35 år [1777], søn, soldat Lars Pedersen, 31 år [1781], søn, Jens Pedersen af Hammer, som opholder sig i boet, datter, Maren Pedersdatter. Lavværge for enken er husmand Claus Hansen af Pederstrup i Mogenstrup sogn. Gårdmand Ole Jørgensen af Køng er mødt som formynder for den umyndige datter. Vurderingsmænd: Sognefoged Hans Hansen af Hammer og tingløber Eiler Nielsen af Hammer. Boet bliver registreret til en værdi af 510 rigsdaler. Underskrifter fra Giertrud Johansdatter, Claus Hansen, Ole Jørgensen, Jørgen Pedersen, Hans Hansen Sognefoged og Eiler Nielsen. Fortsætter den 31. januar 1813: Bortset fra mangler på gården, begravelser mv. er der ingen gæld i boet, men sammenlagt for dette er der gæld for 545 rigsdaler, og der er altså intet til enken eller børnene at arve. Enken har dog foræret en kvie til sønnen Lars Pedersen, der er i Kongens tjeneste. Fortsætter den 2. oktober 1813: Vurderingsmænd: Peder Hansen af Hammer og Søren Nielsen af Hammer. Der er nogle fordringer i boet efter husmand Lars Nielsen af Lundby. Fortsætter den 7. september 1814: Den 23. juni 1813 er der lavet en syns- og taksationsrapport over gården. Den afdødes fæstebrev er dateret den 4. januar 1775 fra en skrivelse fra Lundbygaard den 5. september 1814. Familien protesterer over Lundbygaards fordringer, men ved dom godkendes de.
Den 27. marts 1813:
Husmand Lars Nielsen af Lundby er død. Enken er Marie Clausdatter. Børn: Søn, Ole Larsen, 30 år [1782], søn, Niels Larsen, 23 år [1789], datter, Ane Larsdatter, datter, Maren Larsdatter. Lavværge for enken er Peiter Smed af Lundby Torp. På vegne af umyndige børn er mødt gårdmand Søren Nielsen af Lundby. Vurderingsmænd: Sognefoged Peder Hansen og tingløber Mads Torkildsen af Lundby. Boet bliver registreret. Underskrifter fra Marie Clausdatter, Søren Nielsen, Peder Hansen og Mads Torkildsen. Fortsætter den 31. april 1813: Alle er tilstedet. Boet har indtægter for 153 rigsdaler. Der er gæld til gårdmand Lars Pedersen af Blangslev i Hammer sogn, gårdmand Rasmus Espensen af Lundby, Ole Hemmingsen af Lundby og Søren Nielsen af Lundby. Boets udgifter er 230 rigsdaler, og der er således ikke noget til enken eller børnene at arve. Samme underskrifter som forrige gang. Fortsætter den 29. oktober 1813: Børnenes formynder, gårdmand Søren Nielsen af Lundby, erklærer, at han er fuldstændig klar over rigtigheden af gælden i boet. Underskrifter fra Søren Nielsen og til vitterlighed af Peder Hansen og Jacob Willumsen.
Den 31. april 1813:
Husmand Hans Madsen af Lundby er død. Enken er Karen Larsdatter. Børn: Søn, Peder Hansen, 44 år [1768], søn, Mads Hansen, 24 år [1788], datter, Sidse Hansdatter, som er gift med husmand Peder Torkildsen af Rødstofte i Øster Egesborg sogn. Lavværge for enken er Vincent Nielsen af Lundby. Vurderingsmænd: Sognefoged Peder Hansen af Lundby og tingløber Mads Torkildsen af Lundby. Boet bliver registreret til en værdi af 10 rigsdaler, mens der er udgifter for 14 rigsdaler. Der er således intet at arve. Underskrifter fra Karen Larsdatter, Vincent Nielsen, Mads Hansen, Peder Hansen og Mads Torkildsen.
Den 31. april 1813:
Husmand Niels Pedersen af Lundby Torp er død. Enken er Kirsten Knudsdatter. Børn: Datter, Maren Nielsdatter. Lavværge for enken er gårdmand Hans Knudsen af Lundby Torp. Formynder for datteren er gårdmand Knud Hansen af Lundby Torp. Vurderingsmænd: Hans Hansen af Hammer og tingløber Eiler Nielsen af Hammer. Boet bliver registreret til en værdi af 29 rigsdaler, mens der er udgifter for 30 rigsdaler. Der er således intet at arve. Underskrifter fra Kirsten Knudsdatter, Hans Knudsen, Knud Hansen, Hans Hansen og Eiler Nielsen.

Den 12. juli 1813: Husmand og bødker Jens Steffensen af Risby Skov i Bårse sogn og hustru Ane Marie Hansdatter er begge døde. Børn fra mandens første ægteskab: Peder Jensen, 7 år [1806], datter, Bodil Jensdatter, 12 år [1802]. Børn fra andet ægteskab med Ane Marie Hansdatter: Datter, Kirsten Jensdatter, 2 år [1811]. Den afdødes stedfar, Rasmus Jørgensen af Lundby, er til stede. Formynder for Peder og Bodil er deres morbror, Rasmus Jensen af Risby. Formynder for datteren i sidste ægteskab er hendes morbror, gårdmand Hans Henrichsen af Lekkende i Øster Egesborg sogn. Vurderingsmænd: Sognefoged Lars Pedersen af Bårse og husmand Hans Nielsen af Hammer. Boet bliver registreret til en værdi af 111 rigsdaler, hvilket skal på auktion den 19. juli 1813. Da huset ligger i skoven og afsides fra alt, flyttes indboet til Lundbygaard. Underskrifter fra Rasmus Jensen, Hans Hendrichsen, Rasmus Jørgensen, Lars Pedersen og Hans Nielsen. Fortsætter den 19. juli 1813: Den nye fæster af Jens Bødkers lod er Bendt Jensen. Bodil Jensdatter opholder sig på Engelholm som forsøg, mens formynderne tilbød at medtage børnene Peder og Kirsten. Underskrifter fra Rasmus Jensen, Hans Hendrichsen, Bendt Jensen, Lars Pedersen og Hans Nielsen. Fortsætter den 24. februar 1814: Peder Jensen har 67 rigsdaler til gode, mens Bodil Jensdatter har 33 rigsdaler til gode fra morens bo, hvilket indsættes i overformynderiet. Vurderingsmænd: Sognefoged Lars Pedersen af Bårse og husmand Peder Larsen af Hammer. Underskrifter fra Rasmus Jensen, Hans Hendrichsen, Lars Pedersen og Peder Larsen. [Red: Ved FT1801 hedder han Jens Stephansen af Lundby og bor med Bodil Andersdatter. Hustruen angives dog til at være 72 år gammel. Den 26. juni 1801 bliver enkemand Jens Stephensen af Lundby viet til pigen nnn Jensdatter. Da datteren Bodil bliver døbt i Lundby i 1802, kaldes han for Jens Stephensen, mens navnet på moren ikke er angivet.]
Den 19. oktober
1813: Ane Mathiasdatter, som var gift med husmand Hans Nielsen af Hammer, er død. Børn: Søn, Niels Hansen, 26 år [1787], søn, Mathias Hansen, 23 år [1790], søn, Jens Hansen, 16 år [1797], datter, Inger Hansdatter, ugift. Formynder for børnene er husmand Jens Hansen af Hammer-Thorup. Vurderingsmænd: Sognefoged Hans Hansen af Hammer og tingmand Eiler Nielsen af Hammer. Gæld til husmand Bendt Jørgensen. Overskuddet i boet deles mellem enkemanden og børnene. Underskrifter fra Hans Nielsen, Niels Hansen, Mathias Hansen, Jens Hansen, Hans Hansen og Eiler Nielsen.
Den 2. oktober 1813:
Ellen Hansdatter, som var gift med husmand Niels Knudsen af Lundby, er død. Børn: Søn, Knud Nielsen, 15 år [1798], datter, Ellen Nielsdatter, 9 år [1804], datter, Mette Nielsdatter, 8 år [1805], datter, Karen Nielsdatter, 6 år [1807]. Formynder for umyndige børn er forrige gårdmand Hans Pedersen af Lundby. Vurderingsmænd: Sognefoged Peder Hansen og tingmand Mads Torkildsen af Lundby. Underskrifter fra Niels Knudsen, Hans Pedersen, Peder Hansen og Mads Torkildsen.
Den 3. december 1813: Kirsten Nielsdatter, som var gift med husmand Niels Olsen af Risby Hestehave i Bårse sogn, er død. Børn: Søn, Ole Nielsen, 14 år [1799], datter, Gyde Nielsdatter, datter, Ane Maria Nielsdatter, datter, Maren Nielsdatter. Børnenes værge er deres farbror, husmand Lars Olsen af Øen Smidstrup i Jungshoved sogn. Vurderingsmænd: Sognefoged Lars Pedersen af Bårse og husmand Peder Larsen af Risby. Gæld til købmand Worm i Præstø. Underskrifter fra Lars Olsen, Niels Olsen, Lars Pedersen og Peder Larsen.
Den 28. april 1814:
Gårdmand Peder Axelsen af Hammer i Præstø Amt er død. Børn: Søn, Niels Pedersen, 21 år [1793], datter, Karen Pedersdatter, som er gift med gårdmand Morten Hansen af Lundby Torp, datter, Maren Pedersdatter, ugift, datter, Ane Pedersdatter, ugift. Børnenes farbror, gårdmand Anders Axelsen af Hammer, er værge for de 3 umyndige børn. Vurderingsmænd: Sognefoged Hans Hansen af Hammer og gartner Peder Larsen på Lundbygaard. Underskrifter fra Morten Hansen, Anders Axelsen, Hans Hansen og Peder Larsen. Fortsætter den 13. maj 1814: Vurderingsmænd: Sognefoged Hans Hansen af Hammer og tingmand Eiler Nielsen af Hammer. Børnenes farbror, Anders Axelsen af Hammer, er til stede. Fæstebrevet er udstedt den 24. april 1786. Der er en regning fra forpagter Schrøder på 425 rigsdaler. Boet bliver registreret til en værdi af 1039 rigsdaler. Underskrifter fra Anders Axelsen, Morten Hansen, og til vitterlighed af Hans Hansen og Eiler Nielsen. Fortsætter den 27. maj 1814: Til stede er arvingerne med deres værge formedelst forpagter Schrøders fallit, hvor boet endnu ikke er opgjort, og der kan derfor ikke oplyses noget om regningen. Underskrifter fra Anders Axelsen, Hans Hansen og Eiler Nielsen.

Den 4. februar 1832: Husfæster Niels Nielsen af Almindel ? meddeler, at hans søn, Niels Nielsen, er død 4 år gammel.
Den 21. februar 1832: Husfæster Hans Nielsen Fog af Hammer meddeler, at hans hustru, Maren Pedersdatter, er død. Fortsætter den 22. marts 1832: Børn: Søn, Hans Hansen Fog, 32 år [1800], datter, Margrethe Hansdatter Fog, som er gift med husmand Anders Poulsen i Hammer.
Den 22. februar 1832: Husfæster Anders Hansen Smed af Lundby meddeler, at hans datter, Lisbeth Andersdatter, er død.
Den 24. februar 1832: Husfæster Christen Andersen af Lundby meddeler, at hans datter, Ingeborg Christensdatter, er død 8 år gammel.
Den 25. februar 1832: Husfæster Jens Pedersen Smed alias Jens Pedersen Riis af Lundby er død. Enken sidder i uskiftet bo.
Den 7. marts 1832: Ane Jensdatter, som var gift med husfæster Hans Hansen i Lundby, er død. Enkemanden sidder i uskiftet bo.
Den 21. marts 1832: Karen Andersdatter, som var gift med husfæster Hans Hansen i Hammer-Torup, er død.
Den 26. marts 1832: Om skiftet efter gårdmand Peder Olsen og hustru af Hammer.

Den 1. marts 1833: Drengen Niels Jensen Riis, der var søn af afdøde Jens Pedersen Riis af Lundby, er død. Niels blev 12 år gammel [1821], og der er intet at arve.
Den 2. marts
1833: Dorthea Andreasdatter, som var gift med gårdmand Niels Olsen af Lundby, er død. Børn: Søn: Andreas Nielsen, 21 år [1814], søn, Ole Nielsen, 8 år [1825], datter, Maren Nielsdatter, 13 år [1820]. Sønnen Andreas er repræsenteret af Peder Hermansen. Formynder for de to mindre børn er deres morbror, Christen Andreasen af Bakkebølle i Vordingborg Landsogn. Vurderingsmænd: Sognefoged Niels Jensen og tingmand Peder Hansen af Lundby. Der er overskud i boet, som deles mellem enkemanden og de 3 børn. Underskrifter fra Andreas Nielsen, Peder Hermansen, Christen Andresen, Niels Jensen og Peder Hansen.
Den 2. marts
1833: Gårdmand Hans Hansen af Hammer-Thorup i Hammer sogn og tidligere hans kone, Karen Andersdatter, er begge døde. Børn: Søn, gårdmand Hans Hansen af Lundby, datter, Ane Hansdatter, som er gift med gårdmand Niels Larsen af Hammer, datter, ?, som er gift med Niels Hansen af Skælskør, bror?, Morten Andersen af Lille Næstved. Formynder for umyndige børn er gårdmand Ole Hansen af Næs i Kastrup sogn, der dog ikke er mødt op pga. sygdom. Vurderingsmænd: Peder Hermansen og Peder Hansen af Lundby. Der er gæld til Christopher Hansen af Nyråd i Vordingborg Landsogn, Niels Hansen af Skælskør, Morten Andersen af Lille Næstved og købmand Grønvold af Præstø. Der skal betales løn til to tjenestekarle og en tjenestepige. Der fordeles ikke noget overskud, så der er nok ikke noget at arve. Underskrifter fra Niels Larsen, Christopher Hansen, Peder Hansen, Peder Hermansen og Peder Hansen.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang