ISELINGEN GODS

steprotokol

Fæsteprotokollen fra Iselingen Gods mellem 1775 og 1884 findes under Statens Arkiver, hvoraf følgende er et uddrag.

Et link fører dig direkte til den side, hvor fæsteindgangen findes.

Den 25. februar 1775: Peder Olsen fæster den ½ gård i Ørslev af Morten Olsens afbrændte gård. Bevidnet den 30. februar 1775 og underskrevet af Peder Olsen, J. Heeboe og H. Stephani.
Den 8. april 1775: Johannes Hemmingsen [Johanes Hemesen] fæster den gård i Ornebjerg i Kastrup sogn, som Hemming Pedersen fradøde for 7 år siden, og hvis enke Johanne Hemmingsen ægter. Uægte underskrifter fra Johanne Hemmingsen, Heeboe og Stephani.
Den 8. april 1775: Hemming Rasmussen fæster den ½ gård i Ørslev af Morten Olsens afbrændte gård. Underskrifter fra Hemming Rasmussen, Heeboe og Stephani
Den 8. april 1775: Husmand Niels Jacobsen fæster den ½ gård i Ørslev, som Rasmus Hansen pga. svaghed og fattigdom ikke længere kunne beholde. Underskrifter fra Niels Jacobsen, Heeboe og Stephani.
Den 8. april 1775: Landsoldat Rasmus Larsen fæster dem gård på matrikel 10 i Snertinge i Sværdborg sogn, som hans stedfar, Niels Pedersen, ikke kan forblive på pga. fattigdom. Underskrifter fra Rasmus Larsen og til vitterlighed af Heeboe og Stephani.
Den 8. april 1775: Ungkarl Christen Hansen fæster den gård i Snertinge i Sværdborg sogn, som Christen Torckelsen pga. alderdom og fattigdom ikke kan forblive på. Underskrifter fra Christen Hansen og til vitterlighed af Heeboe og Stephani.
Den 8. april 1775: Husmand Peder Hansen fæster den gård på matrikel 5 i Skaverup i Sværdborg sogn, som Jens Knudsen pga. fattigdom ikke kan forblive på. Underskrifter fra Peder Hansen og til vitterlighed af Heeboe og Stephani.
Den 2. maj 1775: Husmand Anders Larsen fæster den gård på matrikel 6 i Græsbjerg i Ørslev sogn, som Jørgen Hendrichsen pga. armod og fattigdom ikke kan forblive på. Underskrifter til vitterlighed af Heeboe og Stephani.

Den 2. maj 1775: Indsidder Lars Jensen fæster det hus i Ørslev, som Niels Jacobsen er fraflyttet, da han har fået en gård. Underskrifter fra Lars Jensen og til vitterlighed af Heeboe og Stephani.
Den 2. maj 1775: Husmand Lars Hemmingsen fæster den gård på matrikel 3 i Skaverup i Sværdborg sogn, som Niels Rasmussen pga. fattigdom ikke kan forblive på. Underskrifter fra Lars Hemmingsen og til vitterlighed af Heeboe og Stephani.
Den 30. august 1775: Sr. Wulf Andresen fæster den halve ødegårdjord på matrikel 27 i Ørslev, som skovridder Hertz sidst har haft i fæste. Jorden har tidligere hørt under den gård, som Wulf Andresen nu har. Ingen underskrifter
Den [uden dato] 1775: Ungkarl Lars Andersen af Nyråd fæster det hus i Nyråd i Vordingborg Landsogn, som Ole Nielsen er fradød. Ingen underskrifter
Den 31. december 1775: Inderste Niels Hansen af Ørslev fæster det hus på matrikel 22 i Ørslev, som Lydick Jacobsen sidst beboede. Ingen underskrifter.
Den 31. december 1775: Husmand Hans Mortensen af Snertinge fæster det andet halve hus i Snertinge i Sværdborg sogn, som Niels Torkelsen godvilligt har afstået, hvorved Hans Mortensen fæster et helt hus. Ingen underskrifter
Den 6. maj 1776: Rasmus Larsen af Ørslev fæster den gård på matrikel 3 i Ørslev, som Niels Christensen godvilligt har afstået. Ingen underskrifter
Den 6. maj 1776: Landsoldat Hans Nielsen af Ørslev fæster den gård på matrikel 11 i Ørslev, som Niels Lydick er fradød, og hvis enke Hans Nielsen ægter.
Den 6. maj 1776: Ole Nielsen af Snertinge i Sværdborg sogn fæster den gård i Snertinge, som Anders Christophersen er fradød.
Den 3. august 1776: Jens Hansen af Græsbjerg i Sværdborg sogn fæster det hus på matrikel 1 i Græsbjerg, som Lars Olsen har afstået til ham.
Den 28. juni 1776: Rasmus Hansen af Nyråd i Vordingborg Landsogn fæster det hus i Nyråd, som Peder Stage er fradød. Underskrift fra Rasmus Hansen
Den 14. marts 1777: Ungkarl og landsoldat Peder Hansen af Ørslev fæster den gård i Ørslev, som Lars Frandsen er fradød, og hvis enke Peder Hansen ægter. Underskrift fra Peder Hansen og til vitterlighed af J. Heeboe.
Den 14. marts 1777: Landsoldat Hans Hansen af Sværdborg fæster den gård i Snertinge i Sværdborg sogn, som Ole Nielsen ved dom er frasadt. Underskrift fra Hans Hansen og til vitterlighed af J. Heeboe.

Den 18. oktober 1777: Indsidder Rasmus Hansen af Ørslev fæster det hus i Ørslev, som Niels Hansen er fradød. Underskrift fra Rasmus Hansen og til vitterlighed af J. Heeboe.
Den 14. marts 1777: Ungkarl Hans Nielsen Svan af Ørslev fæster den gård i Ørslev, som hans mor, der var enke efter Niels Mogensen, er fradød. Underskrift fra Hans Nielsen.

Den 3. januar 1778: Lars Hansen Lydich af Ørslev fæster den gård i Ørslev, som hans far, Hans Larsen, tidligere beboede. Underskrift fra Lars Lydick.
Den 3. januar 1778: Landsoldat Niels Jensen af Ørslev fæster den gård på matrikel 36 i Ørslev, som Hendrich Larsen godvilligt afstår til ham pga. sin høje alderdom. Ingen underskrift.
Den 3. januar 1778: Niels Povelsen fæster det hus, der ligger på matrikel 3 i Kastrup ved Vordingborg. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 3. januar 1778: Ungkarl Peder Jeppesen af Ornebjerg i Kastrup sogn fæster det hus i Ornebjerg, som Jens Andersen beboede og fradøde. Underskrift fra Peder Jeppesen.
Den 3. januar 1778: Rasmus Christophersen af Stuby i Kastrup sogn fæster det hus i Stuby, som Jens Mortensen beboede. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 3. januar 1778: Hans Torstesen af Stuby i Kastrup sogn fæster det hus i Stuby, som Hemming Mortensen beboede. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 3. januar 1778: Jens Petersen af Vordingborg Færgegaard fæster den lille gård i Nyråd i Vordingborg Landsogn, som Niels Fogets enke pga. alderdom og svaghed godvilligt afstår. Underskrift fra Jens Petersen.
Den 3. januar 1778: Indsidder Claus Pedersen af Nyråd i Vordingborg Landsogn fæster det hus Lars Hemmingsen beboede og fradøde. Ingen underskrift.
Den 3. januar 1778: Ungkarl Jens Pedersen af Nyråd i Vordingborg Landsogn fæster det hus, som han mor, enken efter Peder Schioning godvilligt har afstået til ham pga. alderdom og svaghed. Underskrift fra Jens Pedersen og til vitterlighed af Heeboe.
Den 16. januar 1778: Indsidder Hans Piil af Græsbjerg i Ørslev sogn fæster det hus i Ørslev, som Christopher Larsen godvilligt afstår pga. alderdom og svaghed. Ingen underskrift.
Den 3. januar 1778: Ungkarl Gregers Erichsen af Ørslev fæster det hus i Nyråd i Vordingborg Landsogn, som hans far, Erich Gregersen, godvilligt afstår pga. alderdom og svaghed. Ingen underskrift.

Den 3. januar 1778: Jørgen Jacobsen af Græsbjerg fæster det hus No. 4 i Græsbjerg. Ingen underskrift.
Den 16. januar 1778: Indsidder Jens Thomasen af Ørslev fæster det hus i Ørslev, som Morten Olsen godvilligt har afstået pga. svaghed. Som indfæstning er der betalt 2 rigsdaler og 4 mark. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 3. januar 1778: Peder Jensen Lollich fæster det hus i Ørslev, som Niels Jacobsen tidligere beboede. Den årlige afgift er 2 rigsdaler og 4 mark. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 3. januar 1778: Jacob Nielsen af Ørslev fæster det hus i Ørslev, som Knud Rytter tidligere beboede. Den årlige afgift er 2 rigsdaler samt 4 høst- eller ladedage årligt. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 3. januar 1778: Rasmus Larsen af Ørslev fæster det hus i Ørslev, som Hendrich Mogensen tidligere beboede. Foruden huslejen skal der forrettes 4 høst- eller ladedage årligt. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 3. januar 1778: Hans Nielsen af Ørslev fæster det hus i Ørslev, som Hans Bødker beboede. Den årlige afgift er 2 rigsdaler samt 4 høst- eller ladedage årligt. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 16. januar 1778: Indsidder Niels Hansen af Stenbjerg i Kastrup sogn fæster det hus, der er ved Vordingborgs Østre Port, som Mathias Bromsted er fradød. Enken efter Mathias Bromsted skal nyde frie husværelser, så længe hun lever. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 3. januar 1778: Ole Larsen af Snertinge i Sværdborg sogn fæster det hus i Snertinge, som Hans Olsen hidtil har beboet. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 3. januar 1778: Jesper Pedersen af Snertinge i Sværdborg sogn fæster det hus i Snertinge, som Peder Nielsen hidtil har beboet. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 16. januar 1778: Landsoldat Jørgen Friderichsen af Snertinge i Sværdborg sogn fæster det hus i Snertinge, som har være benyttet af kirkebonde Lars Hansen. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 3. januar 1778: Jens Hovgaard af Snertinge i Sværdborg sogn fæster det hus i Snertinge, som Peder Pedersen hidtil har beboet. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.
Den 3. januar 1778: Niels Nielsen fæster det hus i Snertinge i Sværdborg sogn, som Rasmus Olsen hidtil har beboet. Underskrevet til vitterlighed af Heeboe.

Den [uden dato] 1780: Indsidder Søren Hansen fæster den gård på matrikel 25 i Ørslev, som Ole Matthiasen beboede men frivilligt har afstået pga. alderdom og armod. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1780: Ungkarl Bendt Nielsen af Kastrup fæster den gård på matrikel 3 i Kastrup, som Niels Simonsen beboede og fradøde, og hvis enke han ægter. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1780: Ungkarl Hemming Jensen af Nyråd fæster det hus i Nyråd i Vordingborg Landsogn, som Søren Pedersen godvilligt har afstået. Forevist i Næstved den 17. januar 1780. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1781: Ungkarl Hans Rasmussen af Kastrup fæster den gård på matrikel 5 i Kastrup, som Rasmus Hansen godvilligt afstår pga. alderdom og svaghed. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1781: Ungkarl Peder Pedersen af Snertinge fæster det hus i Snertinge i Sværdborg sogn, som Jesper Pedersen beboede. Ingen underskrifter.

Den 10. september 1782: Niels Haagensen Skyt, som er skytte og skovfoged ved Iselingen, fæster det hus med tilhørende plovjord, som skovfoged Jørgen Larsen af Græsbjerg er fradød. Huset er et stuehus på 11 fag med et udhus på 3 fag. Underskrevet af Niels Haagensen og til vitterlighed af H. Borch og P. Wensten.
Den 29. april 1783: Ungkarl og landsoldat Peder Hansen af Ring i Hammer sogn under Øberggaard fæster den gård i Kastrup sogn, som Andreas Pedersen er fradød, og hvis enke Peder Hansen ægter. Underskrevet af Peder Hansen og til vitterlighed af U. Mortensen.
Den 29. april 1783: Ungkarl og landsoldat Niels Hemmingsen fæster den gård på matrikel 8 i Snertinge i Sværdborg sogn, som hans far, Hemming Nielsen, beboede og er fradød. Underskrifter fra Niels Hemmingsen og til vitterlighed af U. Mortensen. Forevist i Næstved den 22. januar 1784.
Den 1. juni 1785: Christopher Olsen, som tjener hos madam sal. Larsen på Iselingen, fæster den gård på matrikel 4 i Ornebjerg i Kastrup sogn, som Peder Pedersen beboede og fradøde, og hvis enke Christopher Olsen ægter. Underskrevet af Christopher Olesen og til vitterlighed af S. B. Worm.

Den 18. oktober 1785: Landsoldat Rasmus Hansen af Kastrup fæster den gård i Græsbjerg i Vordingborg Landsogn, som Søren Nielsen beboede. Ingen underskrifter.
Den 1. december 1785: Ungkarl Hans Jensen af Ørslev fæster den ødeplads hos udflytteren Hans Hendrichsen, som kaldes Purtoft i Ørslev og er en tønde land. Det har været en øde-smedeplads [og disse lå altid lidt uden for byen pga. brandfare]. Der skal Hans Jensen bygge et hus på 4 fag. Han får tømmeret af herskabet imod selv at betale de øvrige fornødenheder. Underskrift fra Hans Jensen.
Den 1. december 1785: Ungkarl og landsoldat Niels Hansen af Ornebjerg i Kastrup sogn fæster det hus i Ørslev, som Peder Pedersen er frasadt pga. slet opførsel. Underskrift fra Niels Hansen.
Den 12. april 1786: Ungkarl Niels Olsen fæster den gård i Øster Ørslev, som Rasmus Hansen sidst beboede. Ingen underskrifter.
Den 29. april 1786: Ungkarl og friemand Peder Simonsen Smed fæster det hus i Kastrup ved Vordingborg, som Claus Mathiasen beboede og er fradød, idet Peder Simonsen ægter enken. Huset er på 6 fag. Underskrift fra Peder Simonsen.
Den 1. december 1786: Ungkarl Christian Rasmussen af Udby fæster det hus i Nyråd i Vordingborg Landsogn, som Lars Christense
n er fradød, idet Christian Rasmussen ægter enken. Underskrift fra Christian Rasmussen.

Den 16. september 1790: Lars Jørgensen af Ørslev fæster det hus i Ørslev, som Jacob Jørgensen godvilligt har afstået til ham. Til huset hører der en tilliggende have. Huset er på 4 fag. Underskrifter fra Lars Jørgensen og til vitterlighed af H. Allerup og R. Phen.
Den 16. september 1790: Hans Ingvorsen af Ørslev fæster det hus i Ørslev, som hans far, Ingvor Jensen ikke længere kunne beholde pga. alderdom og svaghed, og som faren derfor godvilligt har afstået til ham. Til huset, der er på 7 fag, hører der en have. Underskrifter fra Hans Ingvorsen og til vitterlighed af H. Allerup og Peder Knudsen.
Den 13. december 1790: Ungkarl Hans Larsen af Ørslev fæster den gård i Ørslev, som hans far, Lars Lydiksen er fradød. Gården er leveret med lovligt syn. Underskrifter fra Hans Larsen og til vitterlighed af H. Allerup og Ole Michelsen.
Den 16. april 1791: Ungkarl Jens Nielsen af Ørslev fæster den gård i Ørslev, som hans far, Niels Jacobsen, er fradød. Gården er leveret med lovligt syn. Underskrifter fra Jens Nielsen og til vitterlighed af Ole Michelsen.
Den 16. april 1791: Ungkarl Hans Olsen af Ørslev fæster den gård i Ornebjerg i Kastrup sogn, som stod tom efter at have været fæstet af Johannes Hemmingsen. Gården er leveret med lovligt syn. Underskrifter fra Hans Olsen og til vitterlighed af Ole Michelsen.

Den [uden dato] 1793: Niels Danielsen af Nyråd fæster det hus i Nyråd i Vordingborg Landsogn, som [ikke angivet] pga. alderdom ikke kan blive boende i og godvilligt har afstået. Til huset hører der en have. Huset er på [ikke angivet] fag, som er leveret med lovligt syn. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1793: Ungkarl Jens Hansen fæster det hus i Ørslev, som Niels Hansen sidst beboede. Huset er på 7 fag. Ingen underskrifter.
Den [uden dato] 1793: Hans Pedersen fæster det hus i Ørslev, som Hans Ingvorsen sidst beboede. Huset er på 3 fag. Ingen underskrifter.
Den 12. april 1793: Ungkarl Niels Nielsen Svan af Allerslev fæster den gård i Græsbjerg i Ørslev sogn, som gamle Peder Jørgensen beboede og fradøde. Ingen underskrifter.

Den 20. december 1794: Indsidder Peder Olsen af Ørslev fæster det hus under Ørslev Skovriddergaard, som har en gård- og haveplads.
Den 20. december 1794: Indsidder Lars Rasmussen af Ørslev fæster de husværelser i Ørslev Skovriddergaard, som har tilhørende gård- og haveplads. Huset leveres med lovligt syn. Ingen underskrifter.
Den 20. december 1794: Indsidder Hans Sørensen af Ørslev fæster de husværelser i Ørslev Skovriddergaard, som har tilhørende gård- og haveplads.
Den 20. december 1795: Jens Nielsen af Langebæk i Kalvehave sogn fæster de husværelser i Ørslev Skovriddergaard, som har tilhørende gård- og haveplads.
Den 20. december 1795: Hans Rasmussen Smed af Ørslev fæster det hus i Ørslev by, som Niels Juul sidst beboede.

Den 6. december 1797: Peder Rasmussen af Neder Vindinge i Kastrup sogn fæster det hus i Neder Vindinge, som Niels Espesen sidst beboede. Peder Rasmussen må plukke fra husets kirsebær- og blommetræer. Uægte underskrift fra Peder Rasmussen.
Den 6. december 1797: Simon Bentsen af Græsbjerg i Ørslev sogn fæster den gård i Græsbjerg, som Niels Nielsen sidst beboede. Simon Bentsen skal inden for de første 2 år have gravet grøfter, hvor der nu er gærde. Simon Bentsen må plukke fra gårdens æble-, pære-, kirsebær- og blommetræer. Der må ikke bo indsiddere på gården, med mindre han indhenter en speciel tilladelse. Ved Simon Bentsens død kan enken beholde gården på samme vilkår. Uægte underskrift fra Simon Bentsen.
Den 31. december 1797: Husmand Niels Jørgensen fæster det hus i Nyråd i Vordingborg Landsogn, som han har beboet i nogle år. Der må ikke tages indsiddere i huset.
Den 30. december 1797: Husmand Anders Larsen fæster det hus i Ørslev, som Christen Jensen sidst beboede. Christen Jensen skal have 2 fag af huset til beboelse.
Den 30. december 1797: Poul Boesen fæster det hus i Snertinge i Sværdborg sogn, som er resterne af en nedlagt gård med gårdsplads og have. Poul Boesen må plukke fra husets æble-, pære-, kirsebær- og blommetræer.

Den 31. december 1819: Indsidder Jens Olsen fæster den jord, som Hans Jensen Stæhr sidst rådede over, som er 2 tønder land. Jorden er beliggende på pladsen ved udflyttergårdmand Niels Olsen, og Jens Olsen vil der bygge et hus på 4 fag. Jens Olsen skal beholde sit sted, selv hvis gårdmand Niels Olsen afgår ved døden. Underskrevet af Jens Olsen og til vitterlighed af Holger Drange.
Den 31. december 1819: Peder Hemmingsen fæster det hus i Ørslev, som Jacob Jørgensen sidste beboede. Der hører 2 tønder land til huset. Underskrevet af Peder Hemmingsen og til vitterlighed af Thiis og Holger Drange.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang