BELDRINGE GODS

Denne side indeholder skifter fra Beldringe gods i Præstø Amt. Denne skifteprotkol starter i 1833.

Den 10. december 1833: Husmand Niels Larsen af Grumløse i Udby sogn er død. Enken er Birthe Pedersdatter. Børn: Søn, Lars Nielsen, 19 år [1814], søn, Niels Nielsen, 6 år [1827], datter, Cathrine Nielsdatter, 22 år [1811], datter, Maren Nielsdatter, 14 år [1819], datter, Kirsten Nielsdatter, 10 år [1823], alle opholder sig i Grumløse. Enkens lavværge er Niels Pedersen af Grumløse. Formynder for børnene er gårdmand Hans Madsen af Grumløse. Vurderingsmænd: Sognefoged Jens Jensen og tingløber Anders Madsen af Grumløse. Enken vil indlade sig i ægteskab med Peder Nielsen af Grumløse. Underskrifter fra Birthe Pedersdatter, Niels Pedersen, Hans Madsen, Jens Jensen og Anders Madsen.
Den 30. december 1833:
Ole Olsen, der er søn af afdøde Ole Madsen af Faksinge i Beldringe sogn, er død. Drengen var født i september 1832. Moren er Maren Pedersdatter, der nu er gift med Niels Hansen. Til drengen var der udlagt en panteobligation i et hus i Vordingborg. Medarving er broren Peder Olsen, som repræsenteres af Rasmus Johansen af Faksinge. Vurderingsmænd: Hans Hansen og Lars Hansen af Faksinge. Underskrifter fra Maren Pedersdatter, Niels Hansen, Hans Hansen, Lars Hansen og Rasmus Johansen.
Den 10. januar 1834: Det anmeldes, at et uægte barn,
Jens Sørensen af Faksinge, er død. Drengen blev 8 dage gammel.
Den 14. februar 1834:
Johanne Pedersdatter, som var gift med husmand og smed Niels Andersen af Grumløse i Udby sogn, er død. Børn: Søn, Peder Nielsen af Grumløse, gift, som opholder sig på stedet, søn, Anders Nielsen af Ugledige i Allerslev sogn, 20 år [1814], tjenestekarl. På vegne af Anders er mødt gårdmand Jens Jensen af Grumløse. Vurderingsmænd: Anders Madsen af Grumløse og sognefoged Lars Hansen af Teglstrup. Der er gæld til sønnen, Peder Nielsen. Der er et overskud på 98 rigsdaler, der deles mellem faren og sønnerne. Peder Nielsen overtager hjemmet, hvor faren kan blive boende. Underskrifter fra Niels Andersen, Peder Nielsen, Jens Jensen, Lars Hansen og Anders Madsen.
Den 22. juli 1834: Husmand
Peder Olsen Terp af Hastrup i Beldringe sogn er død. Børn: Datter, Maren Pedersdatter Terp, 7 år [1827]. Dette er en anmeldelse, og der er ikke angivet andet.
Den 1. oktober 1834: Ungkarl
Peder Jensen af Grumløse i Udby sogn er død. Arvinger: Mor og søskende. Dette er en anmeldelse, og der er ikke angivet andet.
Den 18. november 1834: Ungkarl
Søren Jensen af Grumløse i Udby sogn er død. Han efterlader sig sin mor og søskende. Måske står der, at han har en datter, som er forsørget af fattigvæsenet. Dette er kun en anmeldelse, så der angives ikke mere.
Den 29. november 1834:
Ane Pedersdatter, som var gift med husmand Niels Jensen af Hastrup i Beldringe sogn, er død. Hun efterlader sig sin mand og 3 børn. Dette er kun en anmeldelse, så der angives ikke mere.
Den 2. december 1834:
Niels Andersen, som er en søn af Anders Madsen af Grumløse i Udby sogn, er død. Drengen blev 2 år gammel. Han efterlader sig intet. Dette er kun en anmeldelse, så der angives ikke mere.
Den 6. december 1834: Det anmeldes, at gårdmand Peder Nielsens enke i Grumløse, er død. Fortsætter den 23. december 1834: Ane Larsdatter, som var enke efter Peder Nielsen i Grumløse, er død. Børn: Søn, Hans Pedersen, som er gårdmand i Ugledige i Allerslev sogn, søn, Johannes Pedersen, som opholder sig på gården i Grumløse, søn, Jens Pedersen, som tjener i Snertinge i Sværdborg sogn, 25 år [1809], datter, Mette Marie Pedersdatter, som er gift med gårdmand Anders Hansen af Lundby, datter, Birthe Pedersdatter, som er gift med gårdmand Jens Hansen af Udby, datter, Ane Pedersdatter, 33 år [1801], ugift og hjemme på gården i Grumløse, datter, Maren Pedersdatter, som er død, men som var gift med gårdmand Ole Andersen af Ugledige i Allerslev sogn, og som har efterladt sig: Søn, Lars Olsen, 16 år [1818], søn, Niels Olsen, 14 år [1820], søn, Rasmus Olsen, 8 år [1826], datter, Karen Olsdatter, 19 år [1815], datter, Giertrud Olsdatter, 13 år [1821], som alle opholder sig hos faren i Ugledige. På de andre umyndige børns vegne er mødt sønnen Hans Pedersen af Ugledige. Vurderingsmænd: Sognefoged Jens Jensen og tingløber Anders Madsen af Grumløse. Underskrifter fra Hans Pedersen, Johannes Pedersen, Jens Pedersen, Anders Hansen, Jens Hansen, Jens Jensen og Anders Madsen.

Den 28. december 1834: Jens Jensen, som var søn af sognefoged Jens Jensen af Grumløse er død. Den lille Jens blev 27 uger gammel, og der er intet at arve.
Den 30. december
1834: Gårdmand Hans Rasmussen af Faksinge i Beldringe sogn er død
. Børn: Søn, Lars Hansen, som har overtaget farens gård, datter, Maren Hansdatter, datter, Lisbeth Hansdatter. På de umyndige døtres vegne er mødt gårdmand Niels Jørgensen af Dyrlev i Beldringe sogn. Vurderingsmænd: Sognefoged Frands Nielsen af Faksinge og tingløber Jens Hansen af Dyrlev i Beldringe sogn. Sønnen Lars Hansen har penge til gode i boet, idet han ikke har fået løn i de 6 år, hvor han har arbejdet for sin far. Desuden skyldes der for nogle skatter og noget landgilde. Der er overskud i boet, som deles mellem de 3 børn, så sønnen får 59 rigsdaler, og hver af døtrene 29 rigsdaler. Alle børnene forbliver på gården, indtil pigerne skal have et frit bryllup efter byens skik og brug eller skal have deres arv udbetalt ved bevilling. Gårdens bygninger skal udflyttes på de marker, som gården er tildelt. Underskrifter fra Lars Hansen, Niels Jørgensen, Frands Nielsen og Jens Hansen.
Den 13. januar
1835: Karen Hendrichsdatter, som var gift med gårdmand Jens Andersen af Hastrup i Beldringe sogn, er død
. Dette er en anmeldelse, og der er ikke angivet andet.
Den 1. januar
1834: Bodil Hansdatter, som var gift med gårdmand Ole Nielsen af Faksinge
, er død
. Børn: To døtre fra første ægteskab, som er myndige. Fortsætter den 16. januar 1835: Døtrene er gift med gårdmand Niels Hansen af Faksinge i Beldringe sogn og Lars Hansen af Ammendrup i Allerslev sogn. Der skal udbetales et beløb, foruden gangklæder der skal gives til Niels Hansen, hvorefter de to mænd fraskriver sig yderligere arv. Underskrifter fra Niels Hansen og til vitterlighed af M. Bastrup og J. Bastrup, samt fra Lars Hansen og til vitterlighed af Rasmus Jørgensen og Peder Olsen.
Den 29. april
1835: Det anmeldes, at Peder Pedersen, som var søn af Peder Hansen af Hastrup i Beldringe sogn, er død
. Drengen blev 3 år gammel. Der er intet at arve efter ham.
Den 11. maj
1835: Husmand og smed Søren Nielsen af Faksinge i Beldringe sogn er død
. Enken er Mette Hansdatter. Børn: Søn, Lars Sørensen, 18 år, datter, Maren Kirstine Sørensdatter, 13 år, datter, Bodil Sørensdatter, 8 år, datter, Ane Marie Sørensdatter, 4 år. Lavværge for enken er gårdmand Ole Nielsen af Faksinge. På børnenes vegne er mødt deres slægtning, Niels Jacobsen af Bårse. Vurderingsmænd: Sognefoged Frands Nielsen og Hans Pedersen af Faksinge. Enken ønsker at gifte sig på ny med Mathias Pedersen. Boet registreres. Der er gæld til smed Niels Jacobsen af Bårse, Mathias Pedersen, gårdmand Hans Pedersen af Faksinge, gårdmand Ole Nielsen af Faksinge og Lars Kaare af Kalvehave. Udgifterne er større end indtægterne, så der er ikke noget til enken eller børnene at arve. Underskrifter fra Mette Hansdatter, Niels Jacobsen, Ole Nielsen, Mathias Pedersen, Hans Pedersen og Frands Nielsen.
Den 20. maj 1835: Det anmeldes, at Rasmus Christensen, som var søn af Christen Rasmussen af Hastrup i Beldringe sogn, er død
. Han ejede intet.
Den 12. juni
1835: Det anmeldes, at Ane Nielsdatter, som var datter af gårdmand Niels Hansen af Faksinge, er død
. Pigen blev 1 år gammel. Hun ejede intet.
Den 1. juli
1835: Husmand Ole Jensen af Grumløse i Udby sogn er død
. Enken er Lisbeth Andersdatter. Børn: Datter, Karen Olsdatter, 8 år [1827], datter, Lisbeth Olsdatter, 2½ år [1832]. Fortsætter den 16. juli 1835: På børnenes vegne er mødt Jens Jensen. Lavværge for enken er Lars Andersen af Grumløse. Vurderingsmænd: Sognefoged Jens Jensen af Grumløse og tingløber Anders Madsen af Grumløse. Boet bliver registreret til en værdi af 198 rigsdaler. I boet er noget fædrenes arv til en værdi af 70 rigsdaler. Der er gæld i boet for 68 rigsdaler og således et overskud på 200 rigsdaler, som deles mellem enken og børnene. Børnenes arv skal indsættes i Overformynderiet. Underskrifter fra Lisbeth Andersdatter, Lars Andersen, Jens Jensen, Jens Jensen og Anders Madsen. [Ved FT1840 er de to piger plejebørn hos gårdmandsenken Kirsten Hemmingsdatter af Grumløse].

Den 6. juli 1835: Gårdmand Peder Larsen af Grumløse i Udby sogn er død. Hustruen, Ane Cathrine Hansdatter, er i forvejen død. Børn: Søn, gårdmand Hans Pedersen af Bakkebølle i Vordingborg Landsogn, søn, gårdmand Lars Pedersen af Ørslev, søn, gårdmand Jens Pedersen af Grumløse, datter, Kirsten Pedersdatter, som er gift med gårdmand Rasmus Mathiasen af Vestenbæk i Kalvehave sogn, datter, Ane Pedersdatter, som er gift med Niels Pedersen af Grumløse, datter, Maren Pedersdatter, 31 år [1804], som er ugift, datter, Karen Pedersdatter, som er død, men som var gift med gårdmand Anders Hansen af Udby, og som har efterladt sig følgende børn: Søn, Niels Andersen, 9 år [1826], datter, Ane Kathrine Andersdatter, 7 år [1828], datter, Johanne Margrethe Andersdatter, 5 år [1830], som alle 3 opholder sig hos deres far. Formynder for Maren Pedersdatter er hendes ældste bror, Lars Pedersen. Vurderingsmænd: Jens Jensen og Anders Madsen af Grumløse. Boet bliver registreret. I boet er en panteobligation fra Møller Lund i Grumløse Mølle dateret den 11. december 1823 på 149 rigsdaler i sedler og med renter. Sønnen Hans Pedersen af Bakkebølle fremviser en obligation dateret den 7. juni 1819 på 200 rigsdaler. I alt er boets indtægter på 570 rigsdaler. I det der kun er gæld på 20 rigsdaler, bliver der 550 rigsdaler til deling mellem arvingerne. Der omfordeles en del penge, da der er forskellige former for gæld mellem børnene. Underskrifter fra Hans Pedersen, Lars Pedersen, Jens Pedersen, Anders Hansen, Niels Pedersen, Rasmus Mathiesen, Jens Jensen og Anders Madsen.
Den 6. juli 1835: Johanne Nielsdatter, som var gift med husmand Ole Hansen af Grumløse i Udby sogn, er død. Børn: Søn, Niels Olsen, myndig, søn, Peder Olsen, 23 år [1812], som tjener i København, datter, Margrethe Olsdatter, 19 år [1816], som tjener i Hastrup i Beldringe sogn. Vurderingsmænd: Sognefoged Jens Jensen og tingløber Anders Madsen af Grumløse. Boet, som ikke er stort, bliver registreret. Der er gæld til Jacob Pedersen af Grumløse. Der er et mindre overskud i boet, som deles mellem enkemanden og de tre børn. Ole Hansen er villig til at udbetale pengene, når børnene forlanger det. Underskrifter fra Ole Hansen, Jens Jensen og Anders Madsen.
Den 6. juli 1835: Jens Rasmussen, som var søn af gårdmand Rasmus Hansen af Faksinge i Beldringe sogn, er død. Jens blev 7 år gammel og ejede intet.
Den 16. juli 1835: Ane Larsdatter, som var enke efter gårdmand Peder Nielsen af Grumløse i Udby sogn, er død. Børn: Søn, gårdmand Hans Pedersen af Ugledige i Allerslev sogn, gårdmand Johannes Pedersen af Grumløse, ungkarl Jens Pedersen af Snertinge i Sværdborg sogn, datter, Maren Pedersdatter, som er død i 1829 men var gift med gårdmand Ole Andersen af Ugledige i Allerslev sogn, der er mødt på sine børns vegne, datter, Birthe Pedersdatter, der er gift med gårdmand Jens Hansen af Udby, datter, Mette Maria Pedersdatter, der er gift med Anders Hansen af Lundby, datter, Ane Pedersdatter, der er umyndig. Vurderingsmænd: Sognefoged Jens Jensen og tingløber Anders Madsen af Grumløse. Boet bliver registreret. Peder Nielsens fæstebrev er dateret den 11. juli 1781. Der er gæld til sønnen Johannes Pedersen, gårdmand Jacob Pedersen af Grumløse og farver Kaabe. Gælden er større end indtægterne, så der er ikke noget til børnene at arve. Johannes Pedersen forbliver på stedet og betaler gældsposterne til Jacob Pedersen, Kaabe og sin umyndige søster, som Johannes har lovet nogle får mv. så længe hun er ugift. Underskrifter fra Johannes Pedersen, Jens Pedersen, Jens Hansen, Hans Pedersen, Ole Andersen, Anders Hansen, Ane Pedersdatter, Jens Jensen og Anders Madsen.

Den 17. juli 1835:
Ane Rasmusdatter, som var datter af gårdmand Rasmus Hansen af Faksinge i Beldringe sogn, er død. Pigen blev 5 år gammel. Dette er en anmeldelse, og der er ikke angivet andet.
Den 4. september 1835: Gårdmand
Hans Madsen af Grumløse i Udby sogn er død. Enken er Kirsten Pedersdatter. Børn: Søn, Jacob Hansen, myndig, søn, Rasmus Hansen, 15 år [1820], datter, Margrethe Hansdatter, 12 år [1823]. Lavværge for enken er husmand Hans Pedersen af Grumløse. Børnenes værge er deres farbror, gårdmand Niels Madsen af Lekkende i Øster Egesborg sogn. Vurderingsmænd: Sognefoged Jens Jensen af Grumløse og tingløber Anders Madsen af Grumløse. Fortsætter den 5. oktober 1835: Boet bliver registreret til en værdi af 325 rigsdaler. Der er en regning fra skomager Niels Jensen af Præstø. Underskrifter fra Kirsten Pedersdatter, Niels Jensen, Niels Madsen, Jens Jensen, Anders Madsen og Hans Pedersen.

Den 5. november 1835: En udøbt datter af gårdmand Lars Larsen af Dyrlev i Beldringe sogn er død. Hun blev 6 uger gammel. Dette er kun en anmeldelse, så der angives ikke mere.
Den 25. november 1835:
Lisbeth Pedersdatter, som var gift med husmand Rasmus Rasmussen af Beldringe Ronesbankehus, er død [skrevet Elisabeth Peitersdatter ved FT1834]. Børn fra første ægteskab med Jacob Hansen: Datter, Karen Jacobsdatter af København, 32 år [1803], ugift, og som tjener for xxx i Læderstræde 21 i København. Børn fra andet ægteskab: Datter, Frederikke Johannesdatter, som er gift med Andreas Peter Bruun af Sletten Strand ved Kolding, der har xxx, datter, Sophie Magdalene Johannesdatter, som var gift med gårdmand Henrich Jensen af Øster Egesborg men er død og har efterladt sig: Datter, Caroline Larsen, 13 år [1822], der opholder sig hos sin stedfar. Vurderingsmænd: Sognefoged Frands Nielsen af Faksinge og tingløber Jens Hansen af Dyrlev. Fortsætter den 7. december 1835: Boet bliver registreret til en værdi af 173 rigsdaler. Gårdmand Otto Jacobsen af Dyrlev i Beldringe sogn er til stede som formynder for samtlige arvinger. Boet sættes vist på auktion. Underskrifter fra Rasmus Rasmussen, Frands Nielsen, Jens Hansen, Otto Jacobsen og Karen Jacobsdatter.

Den 14. marts 1839: Gårdmand Jens Jensen af Grumløse i Udby sogn er død. Enken er Lisbeth Pedersdatter. Børn: Søn, gårdmand Peder Jensen af Hastrup i Beldringe sogn, søn, gårdmand Jens Jensen af Skallerup i Udby sogn, søn, Hans Jensen af Grumløse, som er gift, datter, Maren Jensdatter, som er gift med Hans Rasmussen af Sallerup i Køng sogn, datter, Johanne Jensdatter, 25 år [1814], datter, Karen Jensdatter, 18 år [1821], datter, Ane Jensdatter, 16 år [1823], disse 3 er hjemme, datter, Mette Jensdatter, 14 år [1825], som er hos Jens Jensen af Skallerup. Broren Peder Jensen er værge for de umyndige børn. Lavværge for enken er Niels Jensen af Grumløse. Vurderingsmænd: Jens Jensen af Grumløse og Anders Madsen af Grumløse. Underskrifter fra Jens Jensen, Peder Jensen, Hans Jensen, Hans Rasmussen, og vurderingsmænd Jens Jensen og Anders Madsen. Fortsættes den 20. juli 1839: Sognefoged Jens Jensen af Grumløse og Anders Madsen af Grumløse er til stede foruden enken med lavværge gårdmand Niels Jensen af Grumløse. På børnenes vegne er Peder Jensen af Hastrup til stede på egne og søstres vegne foruden Jens Jensen af Skallerup og Hans Jensen i dødsboet. Hans Rasmussen af Sallerup er der på hustruens vegne. Boet gøres op pengemæssigt i forhold til indtægter og udgifter. Peder Jensen af Hastrup, Jens Jensen af Skallerup og Hans Rasmussen af Sallerup giver afkald på arv til fordel for de andre yngre søskende. Underskrifter fra Lisbeth Pedersdatter, Peder Jensen, Hans Jensen, Jens Jensen, Hans Rasmussen, Niels Jensen, [sognefoged] Jens Jensen og Anders Madsen. Fortsætter den 19. februar 1840: Beregningen af boet ændres. [Måske hænger dette skifte sammen med skiftet efter ungkarl Hans Jensen af Bakkebølle i Vordingborg Landsogn, som findes under Lilliendal Gods i 1788?]
Den 31. marts 1839: Hans Christian Hansen, som er søn af Hans Christiansen af Dyrlev i Beldringe sogn, er død. Hans Christian var født i 1810 og var 29 år gammel. Der angives ikke mere end dette.
Den 3. april 1839: Indsidder Niels Madsen Musse af Bellevue er død. Han var enkemand og har efterladt sig en datter på 22 år. Der angives ikke mere end dette.

Den 6. maj 1839: Gårdmand Niels Bertelsen af Hastrup i Beldringe sogn er død. Han efterlader sig enke og 5 umyndige børn. Fortsættes den 3. juni 1839: Enken er Marie Larsdatter. Børn: Søn, Bertel Nielsen, 13 år [1826], søn, Niels Nielsen, 10 år [1829], søn, Lars Nielsen, 5 år [1834], søn, Jens Nielsen, 3 år [1836], datter, Johanne Nielsdatter, 7 år [1832]. Værge for børnene er Hans Bertelsen. Lavværge for enken er Jens Nielsen af Bårse. Vurderingsmænd er Jens Hansen af Dyrlev og sognefoged Peder Nielsen af Faksinge. Underskrifter fra Marie Larsdatter, Jens Nielsen af Bårse, Hans Bertelsen af Hastrup, Peder Nielsen af Faksinge og Jens Hansen af Dyrlev. Fortsætter den 22. juli 1839: Gårdmand Frands Nielsen af Faksinge er mødt op i stedet for sognefogden. Der er gæld til Lars Hansens enke af Bårse, Niels Jensen af Hastrup, Jens Bertelsen af Præstø og tjenestekarlen Hans Jensen. Underskrifter som tidligere foruden Frands Nielsen af Faksinge.

Den 30. juni 1839: Gårdmand Lars Jensen af Dyrlev i Beldringe sogn er død. Der angives ikke mere end dette.
Den 9. juli 1839: Pigen Sidse Jensdatter er død. Hendes far er husmand Jens Hansen. Sidse blev 20 år gammel. Der angives ikke mere end dette.
Den 14. august 1839: Gårdmand Peder Olsen af Dyrlev i Beldringe sogn er død. Han var enkemand og uden børn men har efterladt sig et bekræftet testamente dateret den 29. august 1833. Kirstine Hansdatter af Dyrlev er indsat som universalarving til gården. Kirstines bror, husmand Niels Hansen i Skovfogedhuset, er formynder for søsteren. Testamentet er bevidnet af Peder Johansen og Hans Jensen.
Den 1. oktober 1839:
Ane Marie Hansdatter, som var gift med gårdmand Lars Nielsen af Nygaard i Præstø sogn [Præstø Landdistrikt], er død. Børn: Søn, Hans Christian Larsen, 1½ år [1838], datter, Ane Marie Larsdatter, 12 år [1827], datter, Maren Hansine Larsdatter, 5 år [1834], alle hjemme hos faren. Fortsætter den 2. november 1839: Vurderingsmænd: Sognefoged Hans Christophersen af Skibinge og Jens Pedersen af Øen Smidstrup i Jungshoved sogn. Faren er selv værge for sine børn, mens tilsynsværge er børnenes morbror, Jens Hansen af Dyrlev i Beldringe sogn. Frands Nielsen af Faksinge nævnes, fordi ?. Boet bliver registreret til en værdi af 129 rigsdaler. Underskrifter fra Lars Nielsen, Jens Hansen, Frands Hansen, Jens Pedersen og Hans Christophersen. Fortsætter den 10. december 1840: Vurderingsmænd: Sognefoged Hans Christophersen af Skibinge og Jens Pedersen af Øen Smidstrup i Jungshoved sogn. Til stede er Lars Nielsen på sin egen og sine børns vegne og hans xxx, gårdmand Frands Nielsen af Faksinge. Gårdmand Hans Christiansen af Dyrlev i Beldringe sogn og hans søn, Jens Hansen, har 100 rigsdaler til gode i boet. I alt er der udgifter i boet til en værdi 264 rigsdaler. Der er altså intet til ægtemanden eller børnene at arve. Samme underskrifter som forrige gang.
Den 22. januar
1840: Gårdmand Ole Jacobsen af Dyrlev i Beldringe sogn er død. Han blev 58 år gammel. Ole Jacobsen efterlader sig en enke og to sønner. Der angives ikke mere end dette. Se også under den 26. februar 1841.
Den 7. februar
1840: Ane Hansdatter, som var enke efter gårdmand Hans Christiansen af Dyrlev Ladegaard i Beldringe sogn, er død. Børn: Søn, gårdbestyrer Jens Hansen af Dyrlev, søn, Hans Hansen, 23 år [1817], der opholder sig i dødsboet, datter, Ane Marie Hansdatter, der er død, men som var gift med gårdmand Lars Nielsen af Nygaard, og som har efterladt sig følgende børn: Søn, Hans Christian Larsen, 2 år [1838], datter, Ane Marie Larsdatter, 3 år [1837], datter, Maren Hansine Larsdatter, 5 år [1835], og som alle 3 opholder sig på Nygaard. Skifteforretningen er sat til at foregå den 6. marts 1840. Fortsætter den 6. marts 1840: Lars Nielsen af Nygaard er kurator for sin svoger, Hans Hansen af Dyrlev. Vurderingsmænd: Peder Bentsen af Faksinge og tingløber Jens Hansen af Dyrlev i Beldringe sogn. Boet bliver registreret. Gårdmand Rasmus Jørgensen af Ammendrup i Allerslev sogn angiver, at boet har gæld til ham, hvilket sønnen Jens Hansen angiver, er rigtigt. Der er også gæld til guldsmed Torkild Carstensen af Præstø samt til købmand Grønvald?. Desuden skal der udbetales løn til sønnen Hans Hansen. Underskrifter fra Jens Hansen, Hans Hansen, Lars Nielsen, Peder Bentsen og tingløber Jens Hansen.
Den 22. februar
1840: Husmand Niels Madsen af Dyrlev i Beldringe sogn er død. Enken er Kirsten Andersdatter. Niels Madsen efterlader sig en gift datter og en dattersøn. Der angives ikke mere end dette.
Den 1. marts
1840: Gårdmand Peder Nielsens søn af Faksinge i Beldringe sogn, Niels Pedersen, er død 5¾ år. Sønnen Niels efterlader sig intet, og der angives ikke mere end dette.
Den 15. marts 1840: Gårdmand Peder Nielsens hustru af Faksinge i Beldringe sogn, Ane Pedersdatter, er død. Ane Pedersdatter efterlader sig 3 børn.
Den 15. marts 1840 klokken 2: Gårdmand Peder Nielsens søn af Faksinge i Beldringe sogn, Peder Pedersen, er død 7 år gammel. Sønnen Peder efterlader sig intet, og der angives ikke mere end dette.
Den 15. marts
1840 klokken 6: Gårdmand og lægdsmand over Beldringe sogn Peder Nielsen af Faksinge er død. Peder Nielsen blev 39 år gammel. Peder Nielsen efterlader sig en søn og en datter, og der angives ikke mere end dette. Fortsætter den 1. juni 1840: Desuden er hans hustru og sønnerne Peder og Niels døde. Peder Nielsens bror, Ole Nielsen af Faksinge er til stede og siger, at arvingerne er en datter til afdøde og afdøde hustru: Datter, Maren Pedersdatter, 4 år [1836], søn, Rasmus Pedersen, 2 år [1838]. Til stede er også børnenes morbrødre, gårdmand Hans Pedersen af Rødstofte i Øster Egesborg sogn og husbeboer Jørgen Pedersen af Faksinge. Vurderingsmænd: Sognefoged Peder Bentsen af Faksinge og tingløber Jens Hansen. Boet bliver registreret. Ole Nielsen har de rede penge, der var i boet, hvilket er 242 rigsdaler. Desuden er der solgt en del hø og korn til en købmand i Præstø. Underskrifter fra Peder Bentzen, Jens Hansen, Ole Nielsen, Jørgen Pedersen og Hans Pedersen.
Den 8. april 1840: Ane Pedersdatter, som er steddatter til gårdmand Rasmus Nielsen af Dyrlev i Beldringe sogn, er død. Ane Pedersdatter efterlader sig en bror, der er 22 år gammel og derved myndig. Der laves intet skifte efter Ane, da hun kun ejer sine gangklæder.
Den 22. april
1840: Husmand Niels Andersen af Grumløse i Udby sogn er død. Niels Andersen blev 67 år gammel. Niels Andersen efterlader sig to sønner, der begge er myndige. Der angives ikke mere end dette. Se også under den 26. februar 1841.
Den 26. maj
1840: Tjenestepigen Maren Nielsdatter er død på Lars Larsens gård i Dyrlev i Beldringe sogn. Maren har en mor og en bror, men der laves ikke et skifte efter hende. Se også under den 26. februar 1841.
Den 24. juni
1840: Gårdmand Niels Pedersen af Grumløse i Udby sogn meddeler, at han har mistet en tjenestedreng på 24 år ved en ulykkelig hændelse i en ballemark. Drengens far er vist Hans Nielsen.

Den 3. juli 1840: Ane Cathrine Pedersdatter, der var datter af husmand Peder Christensen af Grumløse i Udby sogn, er død. Hun blev 14 dage gammel. Der angives ikke andet.
Den 31. august
1840: Kirsten Jørgensdatter, som var gift med sognefoged Jens Jensen af Grumløse i Udby sogn, er død. Hun efterlader sig ægtemanden og 6 børn. Se også under den 26. februar 1841.
Den 19. september 1840: Ane Hansdatter, der var en datter af avlsbruger Hans Jensen hos Jens Jensens enke af Grumløse i Udby sogn, er død 5/4 år. Der angives ikke andet.
Den 26. september
1840: Karen Clausdatter, som var gift med husmand Christen Rasmussen af Hastrup i Beldringe sogn, er død. Børn: Datter, Kirsten Christensdatter, 11 år [1829], datter, Karen Christensdatter, 4 år [1736], som begge er hjemme hos deres far. Fortsætter den 31. oktober 1840: Vurderingsmænd: Peder Jensen og Niels Bertelsen af Hastrup. Boet bliver registreret. Christen Rasmussen siger, at begravelsen har kostet ham 16 rigsdaler til kirken, øl og brændevin. Der er derfor et mindre underskud i boet, så der ikke er noget til enkemanden eller børnene at arve. Ægte underskrifter fra Christen Rasmussen, Peder Jensen og Niels Berthelsen. Se også under den 26. februar 1841.
Den 2. januar 1841:
Ane Cathrine Hansdatter, som var gift med gårdmand Hans Pedersen af Faksinge i Beldringe sogn, er død. Der angives ikke andet.
Den 6. januar 1841:
Magdalene Pedersdatter, som var gift med husmand Johannes Jensen af Grumløse i Udby sogn, er død. Der angives ikke andet.
Den 31. januar 1841: Gårdmand
Rasmus Hansen af Faksinge i Beldringe sogn er død. Han efterlader sig en enke. Der angives ikke andet.
Den 31. januar 1841:
Sidse Hansdatter af Hastrup i Beldringe sogn er død. Hun efterlader sig en fattig mor. Der angives ikke andet.
Den 14. februar 1841: Husmand
Christopher Jørgensen af Grumløse i Udby sogn er død. Han efterlader sig en enke. Der angives ikke andet.
Den 14. februar 1841: Husmand
Peder Rasmussen af Beldringe er død. Han efterlader sig en lille dreng, som er hos Rasmus Jensen.
Den 26. februar 1841: Ved gennemgang af denne protokol af
amtets gennemsyn er der anledning til følgende bemærkninger:
1: Der er myndige arvinger efter gårdmand Ole Jacobsen af Dyrlev i Beldringe sogn, som er død den 22. januar 1840.
2: Der er myndige arvinger efter husmand Niels Andersen af Grumløse i Udby sogn, som er død den 22. april 1840.
3: Der er myndige arvinger efter pigen Maren Nielsdatter af Dyrlev i Beldringe sogn, som er død den 26. maj 1840.
Der kræves efter loven således ikke, at der afholdes skifteforretning efter disse.
4: Det bemærkes, at der den 31. august 1840 i forbindelse med Kirsten Jørgensdatters død, som var gift med sognefoged Jens Jensen af Grumløse, at hun efterlader sig et umyndigt barn. Da skiftet efter hende ikke er foretaget, forventes det, at de øvrige 5 børn er myndige, eller at enkemanden er meddelt bevilling at sidde i uskiftet bo.
5: Ved skiftet efter Karen Clausdatter den 31. oktober 1840, som var gift med husmand Christen Rasmussen af Hastrup i Beldringe sogn, er enkemanden mødt som værge for de umyndige børn. ?Dette er vist ikke lovmæssigt muligt?

Den 18. marts 1842: Rasmus Rasmussen, som var søn af Rasmus Rasmussen af Dyrlev i Beldringe sogn er død. Dette meddeles godset. Rasmus Rasmussen blev 6 måneder gammel.
Den 25. marts 1842: Anders Hansen, der var søn af gårdmand Hans Andersen af Grumløse i Udby sogn, er død. Dette meddeles godset. Anders Hansen blev 5 uger gammel.
Den 26. marts 1842: Maren Pedersdatter, der var datter af gårdmand Peder Nielsen af Dyrlev i Beldringe sogn, er død. Dette meddeles godset. Maren Pedersdatter blev 6 uger gammel.
Den 28. marts 1842: Husmand Erik Jacobsen af Dyrlev i Beldringe sogn er død. Han efterlader sig myndige og umyndige børn. Han har i 5 år modtaget almisse af Beldringe sogn. Der angives ikke mere.
Den 27. april 1842: Jens Hansen, der var søn af gårdmand Hans Jensen af Grumløse i Udby sogn, er død. Dette meddeles godset. Jens Hansen blev nogle uger gammel.
Den 3. maj 1842: Husmand Jens Jensen Væver af Dyrlev i Beldringe sogn er død. Han efterlader sig 3 umyndige børn under noget fattige omstændigheder. Der angives ikke mere.
Den 28. maj 1842: Ane Marie Larsdatter, som var datter af husmand Lars Andersen af Dyrlev i Beldringe sogn, er død. Dette meddeles godset. Ane Marie Larsdatter blev ½ år gammel, og hun ejede intet.
Den 29. juni 1842: Ane Jensdatter, som var datter af husmand Jens Nielsen af Grumløse i Udby sogn, er død. Dette meddeles godset. Ane Jensdatter blev 4½ år gammel.
Den 20. december 1842: Husmand Lars Nielsen af Faksinge i Beldringe sogn er død. Enken er Maren Olsdatter [skrevet Hansdatter]. Børn: Søn, Hans Larsen, 18 år [1824], søn, Niels Larsen, 16 år [1826]. Lavværge for enken er gårdmand Hans Hansen af Faksinge. På drengenes vegne er mødt deres farbror, husmand Anders Nielsen af Faksinge. Vurderingsmænd: Tingløber Jens Hansen af Dyrlev i Beldringe sogn og sognefoged Peder Bentsen af Faksinge. Lavværgen fortæller, at enken agter at gifte sig igen med tingmanden Niels Bentsen af Faksinge. Det forrige ægteskab er fra protokollen fra den 20. februar 1838, og at hun med besvær har opfødt sine børn. Enken ønsker at beholde det hele imod at give sine børn, hvad der dem kunne tilkomme. Boet bliver registreret. Der er gæld til Jens Mortensen af Faksinge. Når udgifter og indtægter sammenlignes, er der 20 rigsdaler i overskud, hvoraf enken skal have halvdelen. Børnenes arv laves som indlægt i boet, bl.a. en kiste med initialerne M.O.D. Uægte underskrifter fra Maren Olsdatter, Hans Hansen, Hans Larsen, Anders Nielsen, Niels Bentsen, Peder Bendsen og Jens Hansen.
Den 25. januar 1843: Peder Hansen, der var søn af Hans Pedersen af Dyrlev i Beldringe sogn, er død. Peder blev 16 år gammel. Han har været hjemme hos sine forældre de sidste ¾ år, fordi han var syg og sengeliggende. Han ejede intet.

Den 18. maj 1849: Maren Olsdatter, som var gift med husmand Niels Bendsen af Faksinge i Beldringe sogn er, død. Børn: Søn, Hans Larsen, som er fra ægteskabet med Lars Nielsen. Underskrift fra Niels Bendsen. Fortsætter den 24. maj 1849: Værge for drengen er hans farbror, husmand Anders Nielsen af Faksinge. Gæld til Hans Olsen af Faksinge, købmand Hartmann i Præstø, tjenestepigen Bodil Bendsdatter af Faksinge, tjenestekarl Niels Nielsen af Hastrup, tjenestepigen Maren Rasmusdatter af Faksinge, indsidder Esben Rasmussen af Faksinge og gårdmand Jacob Bertelsen af Faksinge. Underskrifter fra Niels Bendsen, Anders Nielsen, Niels Hansen og Jens Hansen.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang