ISELINGEN GODS

Her er der skifter fra Iselingen gods, der indtil videre dækker dele af årene 1775 til 1834.

Den 28. december 1775: Birthe Pedersdatter, som var gift med gårdmand Jens Knudsen af Skaverup i Sværdborg sogn, er død. Jens Knudsen er for nogen tid siden bortrømt. Arvinger: Bror: Hans Pedersen Smed af Grumløse i Udby sogn, som er død og har efterladt sig: søn, Anders Hansen Smed af Kastelev i Sværdborg sogn, søn, Ole Hansen Smed af Hårlev, datter, Maria Hansdatter, som tjener i Næstved; bror, Svend Pedersen af Vordingborg, som er død og har efterladt sig: Søn: Peder Svendsen af Udby, søn, Niels Svendsen, som ikke vides hvor er, søn, Christen Svendsen, som ikke vides hvor er. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Vordingborg og Niels Pedersen af Kastelev. Vurderingen fandt sted den 9. januar 1775, hvor det angives, at det foregår hos Niels Rasmussen i Skaverup. Gæld til købmand Peder Staal i Vordingborg, tjenestepigen Maren Christensdatter for løn og Ingvor Rasmussen af Neder Vindinge i Kastrup sogn. Underskrifter fra Jens Christensen og Niels Pedersen.
Den 28. december
1775: Gårdmand Anders Christophersen af Snertinge i Ørslev sogn er død. Enken er Zidse Olsdatter. Lavværge for enken er Ole Nielsen. Arvinger: Søster, Mette Christophersdatter, som er gift med Peder Olsen af Snertinge, søstersøn, Christopher Rasmussen, 14 år [1761], som tjener hos Peder Olsen i Snertinge, søstersøn, Jens Madsen Høgh, 10 år [1765], søstersøn, Rasmus Madsen Høgh, som begge er hos Mads Høgh i Udby, søsterdatter, Kirsten Rasmusdatter, 22 år [1763], som er hos Peder Olsen i Snertinge, søsterdatter, Anne Rasmusdatter, 16 år [1759], som tjener i Bårse. Kun Peder Olsen af Snertinge er mødt op. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Vordingborg og Friderich Hemmingsen af Over Vindinge. Underskrifter fra Zidse Olsdatter, Ole Nielsen, Peder Olsen, Jens Christensen og Friderich Hemmingsen.
Den 28. december
1775: Husmand Niels Pedersen af Ørslev er død. Enken er Kirsten Andersdatter. Lavværge for enken er Jep Povelsen af Kastrup ved Vordingborg. Arving: Far: Peder Andreasen af Ørslev. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Vordingborg og Niels Hansen af Ørslev. Gæld til købmand Peter Staal i Vordingborg. Gælden er større end indtægterne, og der er ej noget at arve. Underskrifter fra Kirsten Andersdatter, Peder Andreasen, Jeppe Povelsen, J. Christensen og Niels Hansen.
Den 29. december
1775: Karen Rasmusdatter, som var gift med indsidder Ole Clausen af Svinninge i Sværdborg sogn, er død. Børn: Datter, Karen Olsdatter, 1 år [1774]. Formynder for datteren er gårdmand Henrich Nielsen af Svinninge. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Vordingborg og Niels Pedersen af Kastelev i Sværdborg sogn. Registreringen af boet fandt sted den 16. februar 1775. Uægte underskrifter fra Jens Christensen og Niels Pedersen. Gæld til karlen Jens Pedersen af Sværdborg. Nogle af morens ting gives til formynderen Henrich Nielsens forvaring. Der er et mindre overskud i boet, som deles mellem faren og datteren. Underskrifter fra Ole Clausen, Hendrick Nielsen, Jens Christensen og Niels Pedersen.
Den 30. december
1775: Husmand Niels Hansen af Ørslev er død. Enken er Ellen Knudsdatter, hvis lavværge er Niels Jacobsen. Børn: Søn, Peder Nielsen, 3 år gammel [1772], datter, Johanne Nielsdatter, 10 år gammel [1765]. Formynder for børnene er Jens Jørgensen af Lekkende i Øster Egesborg sogn. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Vordingborg og Niels Hansen af Ørslev. Vurderingen blev foretaget den 23. maj 1775. Huset er bygget med 5 fag. Gæld til købmand Peter Staal i Vordingborg. Underskrifter fra Ellen Knudsdatter, Niels Jacobsen, Jens Jørgensen, Jens Christensen og Niels Hansen.
Den 30. december
1775: Sidse Andersdatter, som var gift med gårdmand Niels Jacobsen af Ørslev, er død. Børn: Søn, Jens Nielsen, 12 år [1763], søn, Jacob Nielsen, 6 år [1769], datter, Kirsten Nielsdatter, 18 år [1757], datter, Karen Nielsdatter, 9 år [1766]. Der ordineres en formynder for børnene, hvis der bliver noget at arve. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Vordingborg og Niels Hansen af Ørslev. Boet blev opgjort den 23. maj 1775. Gårdens stuehus består af 17 fag og den søndre længe af 8 fag. Gæld til købmand Steffensen i Vordingborg og ungkarl Hans Jensen af Ørslev. Gælden er større end indtægterne, så der er ikke noget at arve. Underskrifter fra Niels Jacobsen, Jens Christensen og Niels Hansen.
Den 5. marts
1776: Karen Pedersdatter, som var gift med Johan Hendrich Christophersen af Vordingborg, som også kaldes for Johan Vægter, er død. Arvinger: 1- Peder Hansen af Fæby i Ørslev sogn, hvis hustru, Marie, er en datter af afdøde Jens Pedersen af Fæby, der var helbror til den afdøde, 2- Søren Pedersen af Ørslev, som er helbror til afdøde, 3- Afdøde Hans Nyegaard af Nygaard, der var halvbror til den afdøde, og som efterlader sig: Børn: Søn, Peder Hansen Nyegaard, 9 år [1767], datter, Thrine Hansdatter Nyegaard, 17 år [1759], datter, Anne Hansdatter Nyegaard, 15 år [1761], 4- afdøde halvbror Peder Nyegaard, som har efterladt sig børn: Datter, Karen Pedersdatter Nyegaard, 10 år [1766], datter, Johanne Pedersdatter Nyegaard, 8 år [1768]. Til stede ved skifteforretningen er Peder Hansen af Fæby, Søren Pedersen af Ørslev, Jacob Nyegaard, der er formynder for Hans Nyegaards børn, og Lars Andersen af Allerslev, der er formynder for Peder Nyegaards børn. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Iselingen og Ole Michelsen af Ornebjerg i Kastrup sogn. Vurderingen af boet er foregået den 29. december 1775. Gæld til snedkersvend Reimer. Helbrødrene giver afkald på arv til fordel for enkemanden. Som arv til halvbrødrenes børn tages der ting i boet. Underskrifter fra Johan Hendrik Christophersen, Peder Hansen, Søren Pedersen, Jacob Nyegaard, Lars Andersen af Allerslev, Jens Christensen og Ole Michelsen.
Den 17. september
1776: Gårdmand Lars Frandsen af Ørslev er død. Enken er Kirsten Jensdatter. Børn: Søn, Lars Larsen, 15 år [1761], datter, Mette Larsdatter, 10 år [1766]. Lavværge for enken er hendes fæstemand, Peder Hansen. Der bliver udnævnt en formynder, hvis der bliver noget at arve. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Iselingen og Niels Hansen af Ørslev. Vurderingen blev foretaget den 20. maj 1776. Gårdens stuehus er på 10 fag. Der er en nordre længe på 9 fag, en østre længe på 4 fag samt en søndre længe på 9 fag. Gæld til gårdmand Lars Jensen af Ørslev og købmand Rasmus Brøndel i Vordingborg. Gælden overstiger indtægterne, og der er ikke noget for børnene at arve. Underskrifter fra Kirsten Jensdatter, Peder Hansen, Jens Christensen og Niels Hansen.
Den 17. september
1776: Gårdmand Niels Lyddik af Ørslev er død. Enken er Kirsten Pedersdatter. Børn: Datter: Kirstine Nielsdatter Lyddik, 18 år [1758], datter, Sidse Nielsdatter Lyddik, 17 år [1759], datter, Kirsten Nielsdatter Lyddik, 9 år [1767]. Lavværge for enken er hendes fæstemand, Hans Nielsen. Der ordineres en formynder til børnene, hvis der bliver noget at arve. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Vordingborg og Niels Hansen af Ørslev. Boet er registreret den 13. juni 1776. Gårdens stuehus er på 10 fag, den sydlige længe på 9 fag og den østlige længe på 6 fag. Gæld til Knud Pedersen af Neble i Sværdborg sogn, datteren Kirstine, Hans Pedersen af Fæby i Ørslev sogn og købmand Steffensen af Vordingborg. Gælden overstiger indtægterne, og der er ikke noget til børnene at arve. Underskrifter fra Kirsten Pedersdatter, Hans Nielsen, Jens Christensen og Niels Hansen.
Den 17. september
1776: Maren Jensdatter, som var gift med Ole Pedersen af Ørslev, er død. Børn: Søn, Peder Olsen, 5 år [1771]. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Vordingborg og Niels Hansen af Ørslev. Boet er opgjort den 13. juni 1775. Huset er på 3 fag. Der er gæld til Peder Olsen af Ørslev og Niels Munch af Ørslev. Gælden overgår formuen, og der bliver intet at arve. Underskrifter fra Ole Pedersen, Jens Christensen og Niels Hansen.
Den 17. september
1776: Indsidder Hans Rasmussen af Ørslev er død. Enken er Trude Rasmusdatter. Børn: Søn, Jens Hansen, 23 år [1753], søn, Rasmus Hansen, 8 år [1768]. Vurderingsmænd: Jens Christensen af Vordingborg og Niels Hansen af Ørslev. Der er gæld til Rasmus Jacobsen af Ørslev. Et hurtigt overblik viser, at der ikke bliver noget til børnene at arve. Underskrifter fra Trude Rasmusdatter, Jens Christensen og Niels Hansen.
Den 9. december
1776: Husmand Jens Andersen af Ornebjerg i Kastrup sogn er død. Børn: Søn, Anders Jensen, 34 år [1742], søn, Peder Jensen, 13 år [1763], søn, Jeppe Jensen, 4 år [1772], datter, Karen Jensdatter, som er gift med Peder Jepsen af Ornebjerg i Kastrup sogn, datter, Anne Jensdatter, 8 år [1768], datter, Maren Jensdatter, 16 år [1760], datter, Dorthea Jensdatter, 7 år [1769]. Vurderingsmænd: Jens Christensen af Iselingen og Ole Michelsen af Ornebjerg. Der er afholdt auktion over Jens Andersens sager den 20. maj 1776. Køberne er: Peder Jepsen af Ornebjerg, Anders Jensen af Udby, Peder Hansen af Snertinge i Sværdborg sogn, Ole Andersen af Kastrup ved Vordingborg, skytten Anthon, Peder Larsen af Stuby i Kastrup sogn, Lars Skrædder af Udby, Hans Johansen af Græsbjerg i Ørslev sogn, Knud Nielsen af Skallerup i Udby sogn, Søren Jensen af Nyegaardshus, Lars Olsen af Ornebjerg, Hans Andersen af Græsbjerg, Hans Bendsen af Stuby, Peder Nielsen af Ørslev, Jens Olsen af Snertinge, Christian Jensen af Ørslev, Jens Bødker af Ørslev, Hemming Jensen af Kastrup, Ole Michelsen af Ornebjerg, Lars Krog af Ornebjerg, Søren Christensen af Ørslev, Hemming Hansen af Græsbjerg, Ole Nielsen af Ørslev, Peder Sørensen af Udby, Peder Hendrichsen af Ornebjerg, Hans Jensen af Ørslev og Peder Pedersen af Ornebjerg. Der er gæld til købmand Peter Staal i Vordingborg, købmand Terpager Staal i Vordingborg, Christen Bendsen af Ornebjerg, Hemming Jensen af Kastrup, Ole Andersen af Ornebjerg, Hans Pedersen af Nygaards Mølle, ungkarl Ole Pedersen af Ornebjerg, udestående børnepenge af skiftebrev dateret den 22. oktober 1757 til sønnen Anders, Johan Peter Olsen af København, smed Christian Jensen og købmand Brøndel i Vordingborg. Gælden er større end indtægterne, og der er ikke noget til børnene at arve. Underskrifter fra Anders Jensen, Peder Jeppesen, Jens Christensen og Ole Mickelsen.
Den 14. december
1776: Ungkarl Peder Sørensen af Snertinge i Sværdborg sogn er død. Arvinger: Bror, Hans Sørensen, som tjener i Lekkende i Øster Egesborg sogn, halvbror, Jens Sørensen af Sværdborg, halvbror, Rasmus Sørensen af Lekkende i Øster Egesborg sogn, halvbror, Lars Sørensen af Lekkende i Øster Egesborg sogn, halvsøster, Anne Sørensdatter, som var gift med Jens Peitersen af Ugledige i Allerslev sogn, som er død og har efterladt sig følgende børn: Søn, Peder Jensen, 9 år [1767], søn, Hans Jensen, 7 år [1769]. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen på Iselinge og Rasmus Pedersen af Knudsby i Vordingborg Landsogn. Der er afholdt auktion over Peder Sørensens ting den 29. april 1776. Køberne er Rasmus Nielsen af Udby, husmand Lars Rasmussen af Snertinge, Rasmus Pedersen af Knudsby, Hans Sørensen af Lekkende, ungkarl Jørgen Petersen af Snertinge, Anders Hansen hos Jens Rasmussen, Anders Hansen af Snertinge, Ole Tingløber af Snertinge, Hans Hansen hos Niels Giøde af Neble i Sværdborg sogn, Bendt Pedersen hos Hans Thomesen, husmand Peder Jørgensen af Snertinge, Peder Sørensen af Lekkende, Niels Nielsen hos Lars Smed af Over Vindinge, Jens Sørensen af Sværdborg, husmand Niels Nielsen af Snertinge, Rasmus Hansen Skov af Udby, Jens Olsen af Snertinge, Peder Nielsen af Udby, Hans Jensen hos Jens Christensen af Svinninge, Weyersløv, Sr. Nohr af Udby, husmand Mads Hiort, Lars Smed af Over Vindinge, Jens Hansen hos gamle Hans Nielsen af Snertinge og husmand Ole Fyen af Hastrup i Beldringe sogn. Følgende havde gæld til Peder Sørensen, som nu er betalt: Hans Nielsen af Snertinge, husmand Peder Jensen af Snertinge, inderste Jens Olsen af Snertinge, gårdmand Ole Hansen af Snertinge, husmand Ole Hansen af Snertinge, husmand Peder Hansen af Snertinge, Ole Olsen af Snertinge samt Gregorius Hansen af Snertinge. Følgende har IKKE betalt alt: gårdmand Hans Nielsen af Snertinge og husmand Ole Larsen af Snertinge. Boet har gæld til degnen Hochlandt af Sværdborg, gårdmand Jens Olsen af Snertinge, ungkarl Hans Hansen af Snertinge og husmand Anders Hansen af Snertinge. Der er et stort overskud i boet, som deles mellem arvingerne. Formynder for den afdøde søsters to børn bliver Hans Sørensen af Lekkende for Peder og Jens Sørensen af Sværdborg for Hans. Underskrifter fra Hans Sørensen, Jens Sørensen, Jens Christensen og Rasmus Pedersen.

Den 3. marts 1777: Zidse Pedersdatter, der var gift med gårdmand Lars Hemmingsen af Skaverup i Sværdborg sogn, er død. Børn: Søn, Peder Larsen, 30 år [1747], søn, Hans Larsen, 22 år [1755], søn, Jens Larsen, 16 år [1761], søn, Søren Larsen, 14 år [1763], søn, Henrich Larsen, 12 år [1765], søn, Hemming Larsen, 9 år [1768], datter, Anne Jacobsdatter, som er gift med indsidder Jens Jensen af Oreby i Kastrup sogn, datter, Kirsten Larsdatter, 10 år [1767]. Vurderingsmænd: Ladefoged Christensen af Iselingen og foged Rasmus Pedersen af Knudsby i Vordingborg Landsogn. Registreringsforretningen fandt sted den 22. november 1776, hvorefter boet er registreret. Vurderingsmænd var Niels Pedersen og Peder Rasmussen. Gårdens stuehus mod øst er på 11 fag. Mod syd er der en længe på 9 fag. Længen mod vest er på 14 fag, men den nye længe mod nord er på 9 fag, men som dog endnu er uden tag. Der er gæld til købmændene Terpager og Peder Staal af Vordingborg, Peder Madsen af Sallerup i Køng sogn, smed Morten Hansen af Knudsby i Vordingborg Landsogn, Anders Smed af Stuby i Kastrup sogn, hr. Westergaard i Sværdborg samt ungkarl Hans Hansen af Næs i Kastrup sogn. Gælden overstiger formuen, så der er intet til børnene at arve. Ægte underskrifter fra Lars Hemmingsen, F. Christensen og R. P:sen [Rasmus Pedersen]. Redaktøren: Husmand Lars Hemmingsen fæster den 2. maj 1775 denne gård på matrikel 3 i Skaverup under Iselingen Gods. Ingen af familiens børn ser ud til at være født i Sværdborg sogn.
Den 3. marts 1777: Husmand Hans Mortensen af Snertinge i Sværdborg sogn er død. Enken er Kirsten Torkelsdatter. Børn: Søn, Peder Hansen, 10 år [1767], søn, Morten Hansen, 8 år [1769], datter, Maren Hansdatter, 25 år [1752], som er gift med Christen Rasmussen af Dyrlev i Beldringe sogn, datter, Johanne Hansdatter, 21 år [1756], datter, Lisbeth Hansdatter, 7 år [1770]. Lavværge for enken er Ole Larsen. Vurderingsmænd: Ladefoged Christensen af Iselingen og foged Rasmus Pedersen af Knudsby i Vordingborg Landsogn. Gælden er større end indtægterne, så der er ikke noget til enken eller børnene at arve. Underskrifter fra Ole Larsen, Jens Christensen og Rasmus Pedersen.

Den 7. marts 1777: Zidse Larsdatter, som var gift med indsidder Claus Pedersen af Nyråd i Vordingborg Landsogn, er død. Arvinger: Ingen. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Iselingen og foged Niels Hansen af Nyråd. Der er intet til overs at arve. Underskrifter fra Jens Christensen og Niels Hansen.
Den 7. marts
1777: Kirsten Jacobsdatter, som var gift med indsidder Jørgen Mikkelsen af Oreby i Kastrup sogn, er død. Vurderingsmænd: Jens Christensen og Ole Michelsen. Et hurtigt overblik viser, at der ikke er noget at arve. Underskrifter fra Jens Christensen og Ole Mickelsen.
Den 7. marts
1777: Gårdmand Niels Haagensen af Græsbjerg i Ørslev sogn er død. Enken er Johanne Pedersdatter. Børn: Søn, Hans Nielsen, 16 år [1761], søn, Peder Nielsen, 10 år [1767], datter, Margrethe Nielsdatter, 28 år [1749], datter, Johanne Nielsdatter, 26 år [1751], datter, Karen Nielsdatter, 24 år [1753], som er gift med gårdmand Jacob Bendsen af Bakkebølle i Vordingborg Landsogn, datter, Anne Nielsdatter, 21 år [1756], datter, Kirsten Nielsdatter, 20 år [1757], datter, Else Nielsdatter, 15 år [1762]. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Iselingen og foged Niels Hansen af Ørslev. Boet er registreret den 2. juli 1776. Gårdens stuehus er på 25 fag, den østre længe er på 17 fag, den søndre længe er på 10 fag og den vestre længe på 10 fag. Der er gæld til købmand Johann Steffensen i Vordingborg og Zidse Hansdatter, som er enke efter Anders Frandsen af Bårse. Overskuet i boet deles mellem enken og børnene. Lavværge for enken er Niels Hansen af ?. Formynder for børnene er Ole Michelsen af Ornebjerg i Kastrup sogn. Underskrifter fra Johanne Pedersdatter, lavværgen Niels Hansen, Ole Michelsen, Jens Christensen og Niels Hansen af Ørslev.
Den 7. marts
1777: Husmand Ole Nielsen af Nyråd i Vordingborg Landsogn er død. Enken er Maren Hansdatter, som er trolovet igen til Lars Andersen. Børn: Søn, Jacob Olsen, 3 år [1774]. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Iselingen og foged Niels Hansen af Ørslev. Der er et mindre overskud i boet, og da Maren Hansdatter frasiger sig sin arv, går arven til sønnen. Formynder for drengen bliver Niels Hansen af Ørslev. Underskrifter fra Maren Hansdatter, Niels Hansen, Lars Andersen, Jens Christensen og Niels Hansen af Ørslev.
Den 7. marts
1777: Husmand Peder Sørensen Stage af Nyråd i Vordingborg Landsogn er død. Enken er Anne Marie Hansdatter. Børn: Datter, Kirsten Pedersdatter Stage, 2 år [1775]. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Iselingen og foged Niels Hansen af Ørslev. Der er lidt overskud i boet, som deles mellem enken og datteren. Som formynder for datteren blev ordineret Anders Restgaard. Underskrifter fra Anne Marie Hansdatter, Rasmus Hansen [som må være lavværge for enken], Jens Christensen og Niels Hansen.
Den 7. marts
1777: Niels Mogensens enke af Ørslev er død. Børn: Søn, Hans Nielsen, 37 år [1740], søn, Christen Nielsen, 30 år [1747], datter, Ellen Nielsdatter, som er gift med gårdmand Jens Rasmussen af Vester Egesborg, datter, Karen Nielsdatter, som er gift med gårdmand Peder Larsen af Skibinge, datter, Zidse Nielsdatter, som er ugift og 22 år [1755]. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Iselingen og foged Niels Hansen af Ørslev. Der er gæld til: Købmand Steffensen i Vordingborg, Niels Brakker [Bragger] af Ørslev, ungkarl Christen Olsen, som tjener hos Wulf i Ørslev. Underskrifter fra sønnen Hans Nielsen på egne og andre arvingers vegne, Jens Christensen og Niels Hansen.
Den 7. marts
1777: Kirsten Hemmingsdatter, som var gift med Hemming Jensen af Nyråd i Vordingborg Landsogn, er død. Børn: Søn, Jens Hemmingsen, 9 år [1768], søn, Søren Hemmingsen, 6 år [1771], søn, Christen Hemmingsen, 4 år [1773]. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Iselingen og Niels Hansen af Ørslev. Der er gæld til Wimmer af Hulemose Mølle. Boet er meget lille, og der er ikke noget til børnene at arve. Underskrifter fra Hemming Jensen, Jens Christensen og Niels Hansen.
Den 7. marts
1777: Karen Christensdatter, som var gift med Erich Gregersen af Nyråd i Vordingborg Landsogn, er død. Børn: Søn, Gregers Erichsen, 26 år [1751], datter, Kirsten Erichsdatter, 22 år [1755], datter, Mette Erichsdatter, 5 år [1772]. Vurderingsmænd: Ladefoged Jens Christensen af Iselingen og Niels Hansen af Ørslev. Der er gæld til sønnen Gregers Erichsen. Gælden er større end indtægterne, og der er ikke noget at arve. Underskrifter fra Erich Gregersen, Jens Christensen og Niels Hansen.
Den 6. april 1778: Gårdmand Niels Jepsen af Græsbjerg i Ørslev sogn er død. Enken er Kirsten Mogensdatter. Børn: Søn, Søren Nielsen. Vurderingsmænd: Christen Olsen af Ørslev og Christen Nielsen af Græsbjerg. Boet er registreret den 17. januar 1778. Der er en kontrakt mellem enken og sønnen, hvori han bekræfter, at han ikke fordrer noget efter sin far. Det behøves således ikke, at skifteforretningen fortsætter. Underskrifter fra Kirsten Mogensdatter, Søren Nielsen, Christen Olsen og Christen Nielsen.
Den 6. april 1778: Cathrine Sørensdatter, som var gift med gårdmand Friderich Fugl af Græsbjerg i Ørslev sogn, er død [først skrevet Fugel]. Børn: Søn, Hendrich Friderichsen Fugl, 16 år [1762], søn, Niels Friderichsen Fugl, 11 år [1767], søn, Lars Friderichsen Fugl, 9 år [1769], søn, Hans Friderichsen Fugl, 5 år [1773], datter, Maren Friderichsdatter Fugl, 6 år [1772]. Vurderingsmænd: Bondefoged Christen Olsen af Ørslev og gårdmand Christen Nielsen af Græsbjerg. Formynder for de tre ældste sønner er deres far. Formynder for de to yngste børn er gårdmand Søren Nielsen af Græsbjerg. Boet er blevet registreret den 5. marts 1778 til en værdi af 135 rigsdaler, hvor vurderingsmænd var Jens Christensen af Iselingen og Niels Hansen af Ørslev. Gårdens stuehus mod syd er på 7 fag. Der er en længe mod øst på 4 fag, en længe mod nord på 11 fag samt en længe mod vest på 10 fag. Gælden udgør 131 rigsdaler, idet der mangler nogle vogne og heste, samt at der er brøstfældighed på gården for 26 rigsdaler. Det meget lille overskud deles mellem enkemanden og børnene. Underskrifter fra Friderich Fugl, Søren Nielsen, Christen Olsen og Christen Nielsen.

Den 4. oktober 1779: Gårdmand Niels Simonsen af Kastrup ved Vordingborg er død. Enken er: Johanne Jensdatter. Børn: Søn, Jens Nielsen, 15 år [1764], datter, Maren Nielsdatter, som er gift med gårdmand Peder Knudsen af Lundby, datter, Bodil Nielsdatter, 10 år [1769], datter, Maria Nielsdatter, 8 år [1771]. Vurderingsmænd: Borger Jens Christensen af Vordingborg og bondefoged Ole Michelsen af Ornebjerg i Kastrup sogn. Boet er opgjort den 1. maj 1779: Gårdens stuehus er på 17 fag. Længen mod vest er på 9 fag. Længen mod nord er ikke i forsvarlig stand og tælles derfor ikke med. Længen mod øst, som er stald, er på 11 fag. Der er et mindre overskud i boet, da ingen er mødt op med fordringer. Svigersønnen, Peder Knudsen af Lundby, forlanger, at arven med det samme bliver delt mellem børnene. Enkens nye fæstemand, Bendt Nielsen, beholder de umyndige børns arv til deres bryllup. Peder Knudsen vælges som formynder for børnene sammen med deres mosters mand, gårdmand Hans Hansen af Kastrup ved Vordingborg. Underskrifter fra Johanne Jensdatter, Bendt Nielsen, Hans Hansen, Peder Knudsen, Jens Christensen og Ole Michelsen.
Den 4. oktober
1779: Inger Pedersdatter, som var gift med indsidder Jens Sørensen af Kastrup ved Vordingborg, er død. Børn: Søn, Peder Jensen, 9 år [1770]. Vurderingsmænd: Borger Jens Christensen af Vordingborg og foged Ole Michelsen af Ornebjerg i Kastrup sogn. Boet er registreret den 7. juni 1779. Formynder for drengen er Ole Mikkelsen. Gæld til købmand Terpager i Vordingborg. Der er et overskud i boet, som deles mellem Jens Sørensen og hans søn. Underskrifter fra Jens Sørensen, Ole Mikkelsen, Jens Christensen og Ole Michelsen
Den 4. oktober
1779: Gårdmand Lars Andersen Smed af Ornebjerg i Kastrup sogn er død. Enken er Giertrud Jacobsdatter. Børn: Søn, Hans Larsen, 33 år [1746], søn, Anders Larsen, 31 år [1748], søn, Jacob Larsen, 26 år [1753], søn, Jens Larsen, 25 år [1754], søn, Christen Larsen, 19 år [1760], datter, Anne Larsdatter, som er gift med gårdmand Torkild Larsen af Ornebjerg i dødsboet, datter, Dorthe Larsdatter, som er gift med gårdmand Hans Hansen af Knudsby i Vordingborg Landsogn. Vurderingsmænd: Gårdmand Ole Mikkelsen og gårdmand Peder Hendrichsen af Ornebjerg. Boet er registreret den 17. juni 1779. Gårdens bygninger er i alt på 59 fag. Underskrifter fra Ole Mikkelsen og Peder Hendriksen. Gæld til Lars Andersens bror, Ole Andersen af Ornebjerg, købmændene Terpager og Brøndel af Vordingborg, Peder Jacobsen af Knudsby, sønnerne Hans, Jens, Anders, Christen og Jacob og Torkel Larsen af Ornebjerg. Der er et mindre overskud, som tilfalder børnenes krav og især til Dorthe. Underskrifter fra Giertrud Jacobsdatter, Hans Hansen, Thorkel Larsen, Jacob Larsen, Jens Larsen, Hans Larsen, Anders Larsen, Ole Michelsen og Peder Hendrichsen.
Den 1. november
1779: Husmand Lars Rasmussen Krog af Ornebjerg i Kastrup sogn er død. Enken er Margrethe Christiansdatter. Børn: Søn, Andreas Larsen Krog, 24 år [1755], søn, Jacob Larsen Krog, 23 år [1756], søn, Christian Larsen Krog, 20 år [1759], søn, Jens Larsen Krog, 14 år [1765], datter, Maren Larsdatter Krog. Vurderingsmænd: Borger Jens Christensen af Vordingborg og foged Ole Michelsen af Ornebjerg. Boet er registreret den 27. februar 1779. Der er et overskud i boet, som deles mellem enken og børnene. Underskrifter fra Margrethe Christiansdatter, hendes fæstemand, Niels Andersen, børnenes formynder, Ole Michelsen, og vurderingsmænd, Jens Christensen og Ole Michelsen.
Den 1. november 1779: Husmand Rasmus Torkilsen af Ornebjerg i Kastrup sogn er død. Enken er Marie Larsdatter. Børn: Søn, Lars Rasmussen, 17 år [1762], søn, Mads Rasmussen, 11 år [1768]. Vurderingsmænd: Borger Jens Christensen af Vordingborg og foged Ole Michelsen af Ornebjerg. Boet er registreret den 7. februar 1779 og bliver indskrevet. Udover husets brøstfældighed og begravelsen er der ingen gæld. Overskuddet på 36 rigsdaler deles mellem enken og de to sønner. Formynder for sønnerne er gårdmand Peder Hemmingsen af Ornebjerg. Børnenes arv bliver indboet, som Peder Hemmingsen skal holde opsyn med. Underskrifter fra Marie Larsdatter, Peder Hendrichsen, J. Christensen og Ole Michelsen. Forevist på tinget i Næstved den 17. januar 1780.

Den 15. januar 1781: Husmand Niels Michelsen af Ornebjerg i Kastrup sogn er død. Enken er Maren Torkildsdatter. Vurderingsmænd: Gårdmændene Ole Michelsen og Peder Pedersen af Ornebjerg. Gælden er større end indtægterne, og der er ikke noget at arve. Underskrifter fra Maren Torkildsdatter, Ole Mikkelsen og P. Pedersen.
Den 9. april
1781: Anne Pedersdatter, som var gift med gårdmand Hans Johansen af Ornebjerg i Kastrup sogn, er død. Børn: Søn, Johannes Hansen, 13 år [1768], datter, Kirsten Hansdatter, 6 år [1775]. Formynder for børnene er gårdmand Christen Bendsen af Ornebjerg. Vurderingsmænd: Foged Ole Mikkelsen og F. Phaff af Iselingen. Boet er registreret den 16. februar 1781. Gården er temmelig stor, og der er en del arv til ægtemanden og børnene. Hans Johansen giver en del af gårdens indbo som en del af arven. Underskrifter fra Hans Johannesen, Christen Bendsen, P. H. Phaff og Ole Mikkelsen.
Den 9. april
1781: Indsidder Rasmus Erlandsen af Ørslev er død. Enken er Maren Nielsdatter. Arvinger: Halvbror, gårdmand Hans Hansen af Udby, halvsøster, Sidse Hansdatter, som er gift med husmand Mads Jacobsen af Hastrup i Beldringe sogn, halvsøster, Maren Hansdatter, som er gift med husmand Jørgen Jensen af Hastrup i Beldringe sogn. Lavværge for enken er gårdmand Christen Olsen af Ørslev. Vurderingsmænd: Foged Christen Olsen af Ørslev og husmand Niels Brakker af Ørslev. Der bliver afholdt auktion over Rasmus Erlandsens ting den 11. november 1781, hvortil der var følgende købere: Ramlov i Vordingborg, Jørgen Jensen af Hastrup, Mads Jensen af Hastrup, husmand Hans Hansen af Hastrup, Ole Pedersen af Ørslev, Christian Smed af Ornebjerg i Kastrup sogn, Jens Nielsen af Ørslev, Jens Thomsen af Ørslev, Frands Henriksen af Ørslev, unge Søren Hansen af Ørslev, Jens Andersen Skrædder af Ørslev, Mads Jacobsen af Hastrup, sergent Beetz og Hans Thomsen af Ørslev. Boet har penge til gode hos Christen Christensens tjenestekarl, Jens Olsen af Ørslev samt Hans Christian Husmand af Ørslev. Hans Hansen af Udby har betalt for begravelsen og skal have udlægget tilbage. Der er overskud i boet, som deles mellem enken og Rasmus Erlandsens halvsøskende. Underskrifter fra Maren Nielsdatter, Christen Olsen, Hans Hansen, Mads Jacobsen, Jørgen Jensen, Christen Olsen og Niels Bracker.
Den 14. juni
1781: Gårdmand Jeppe Povelsen og hustru Dorthe Andreasdatter af Kastrup i Præstø Amt er begge døde. Børn: Datter, Maren Jeppesdatter, 23 år [1758], datter, Anne Jeppesdatter, 21 år [1760], søn, Andreas Jeppesen. Formynder for Andreas er Peder Olsen af Oreby, for Maren er det Rasmus Pedersen af Køng, og for Anne er det Andreas Povelsen af Sallerup. Vurderingsmænd: Gårdmand Ole Michelsen af Ornebjerg og hr. Raff af Iselingen Gods. Boet bliver registreret. Gårdens stuehus er på 12 fag. Der er en længe mod øst på 16 fag, hvoraf 6 fag er nye, samt en længe mod vest på 10 fag. Der er gæld til gårdmand Andreas Povelsen af Sallerup i Køng sogn, Peder Olsen af Oreby i Kastrup sogn, idet Jeppe Povelsen gjorde forretning med hans stedfar, Anders Brun af Vester Egesborg på vegne af sin hustru, Stine Olsdatter, Andreas Povelsen på vegne af sin hustru, Maren Olsdatter, samt Rasmus Pedersen af Køng på vegne af sin hustru, Zidse Olsdatter. Der er et overskud i boet på 172 rigsdaler, som skal deles mellem de tre børn. Underskrifter fra Peder Olsen, Rasmus Pedersen, Andreas Povelsen og Ole Mikkelsen.

Den 13. marts 1787: Anna Nielsdatter, som var gift med husmand Hemming Nielsen af Nyråd i Vordingborg Landsogn, er død. Børn: Datter, Ana Sophia Hemmingsdatter, 9 år [1778], Margrethe Hemmingsdatter, 4 år [1783]. Vurderingsmænd: Bondefoged Peder Olsen af Snertinge i Sværdborg sogn og skovfoged Ole Larsen af Teglværket. Børnenes morbror, Peder Corneliussen af Vordingborg, er deres formynder. Boet blev opgjort den 25. januar 1787 af Ole Larsen og Peder Olsen. Udgifterne overstiger indtægterne, og der er ikke noget at arve. Underskrifter fra Hemming Nielsen, Peder Corneliussen, Peder Olsen og Ole Larsen.
Den 13. marts
1787: Gårdmand Jørgen Andersen af Ørslev er død. Enken er Else Hendrichsdatter Bragger. Børn: Datter, Karen Jørgensdatter, 1 år [1786]. Barnets farbror, Niels Andersen Krog i Ornebjerg i Kastrup sogn, er formynder for barnet. Lavværge for enken er hendes far, Hendrich Bragger af Ørslev. Vurderingsmænd: Bondefoged Peder Olsen af Snertinge i Sværdborg sogn og skovfoged Ole Larsen af Teglværket. Boet blev opgjort den 9. januar 1787 af Ole Larsen og Peder Olsen. Gæld til Niels Krog i Ornebjerg og Jens Larsen i Ørslev. Indtægter og udgifter er ens, så der er ikke noget at arve. Underskrifter fra Else Hendrichsdatter Bragger, Niels Andersen Krog, Hendrich Brager, Peder Olsen og Ole Larsen.
Den 24. marts
1787: Mette Steensdatter, som var gift med Peder Corneliussen af Vordingborg, er død. Arvinger er søskende: Søster, Anne Steensdatter, 50 år [1737], som var gift med husmand Jeppe Jensen på Bogø, men som er død og har efterladt sig: Børn: Datter, Anne Jensdatter, 24 år [1763], datter, Ingeborg Jeppesdatter, 17 år [1770], og hendes far er til stede ved skifteforretningen, og han er også formynder for sin steddatter; Søster, Johanne Steensdatter, som er gift med gårdmand Giert Mortensen af Stensby i Kalvehave sogn, der er mødt op på konens vegne; Søster, Bodil Steensdatter, som var gift med gårdmand Lars Zachariasen på Bogø, men som er død og har efterladt sig: Børn: Søn, Peder Larsen, 9 år [1778], datter, Kierstine Larsdatter, 16 år [1773], men da børnenes far er syg, er på hans vegne mødt Ole Matthiasen for at observere; Søster, Kirsten Steensdatter, som er gift med gårdmand Ole Pedersen på Bogø, der er til stede på sin hustrus vegne. Vurderingsmænd: Bondefoged Ole Michelsen og skovfoged Ole Larsen på Teglværket. Boet blev opgjort den 8. januar 1787 af Ole Michelsen af Ornebjerg i Kastrup sogn og Ole Larsen af Teglværket. Underskrift fra Peder Corneliussen. Ole Michelsen har medbragt en regning fra forpagter Thanning på Iselingen per 20. marts 1787. Gæld til regimentsfeltskærer Nicolay Christian Petersen for medikamenter. Underskrifter fra Peder Corneliussen, Jeppe Jensen, Geert Mortensen, Oge Pedersen, Lars Sachariassen, Ole Michelsen og Ole Larsen. Forevist i Næstved den 22. januar 1788.
Den 15. maj
1789: Karen Nielsdatter, som var gift med husmand Jens Hansen af Græsbjerg i Ørslev sogn, er død. Børn: Søn, Niels Jensen, 13 år [1776], søn, Peder Jensen, 13 år [1776], søn, Ole Jensen, 8 år [1781], datter, Birthe Jensdatter, 6 år [1783]. Jens Hansen er selv formynder for sine børn. Vurderingen af boet blev foretaget den 13. januar 1788. Vurderingsmænd: Ole Larsen og Peder Olsen. Det viser sig, at udgifterne overstiger indtægterne, så der bliver intet at arve. Underskrifter fra de tre samme mænd. Underskrifter fra Jens Hansen, Ole Larsen og Peder Olsen.
Den 15. maj
1789: Gårdmand Jørgen Madsen af Græsbjerg i Ørslev sogn er død. Enken er Maren Nielsdatter. Børn: Søn, Peder Jørgensen af Græsbjerg, 28 år [1761], søn, Mads Jørgensen af Græsbjerg, 21 år [1768], søn, Niels Jørgensen af Græsbjerg, søn, Anders Jørgensen af Græsbjerg, datter, Karen Jørgensdatter, som er gift med gårdmand Christen Svann af Græsbjerg. Lavværge for enken er gårdmand Jens Hansen af Græsbjerg. Formynder for umyndige børne er gårdmand Christen Svan. Vurderingsmænd: Bondefoged og gårdmand Peder Olsen af Snertinge i Sværdborg sogn og Ole Larsen Skovfoged ved Teglværket. Boet er registreret i april 1787. Gælden er større end indtægterne pga. gårdens brøstfældighed [tilstand], og der er ikke noget til enken og børnene at arve. Underskrifter fra Maren Nielsdatter, Jens Hansen, Peder Jørgensen, Christen Nielsen Svan, Peder Olsen og Ole Lassen.
Den 16. maj
1789: Gårdmand Lars Lydich af Ørslev er død. Enken er Marie Jacobsdatter. Børn: Søn, Jacob Larsen Lydich, 34 år [1755], søn, Hans Larsen Lydich, 31 år [1758], søn, Peder Larsen Lydich, 26 år [1763], datter, Sidse Larsdatter Lydich, 53 år [1736], som er enke, datter, Bodil Larsdatter Lydich, som er gift med husmand Ole Mathiesen af Ørslev, datter, Maren Larsdatter Lydich, som var gift med gårdmand Ole Ibsen af Faksinge i Beldringe sogn, men som er død og har efterladt sig følgende barn: Datter, Lisbeth Olsdatter, 7 år [1782], som er hos faren i Faksinge; datter, Margrethe Larsdatter, 40 år [1759], som er gift med Lars Madsen af Ørslev, datter, Ane Larsdatter, 38 år [1761], som er gift med Peder Nielsen af Faksinge i Beldringe sogn. Lavværge for enken er gårdmand Lars Jensen Stæhr [skrevet Stehr]. Formynder for sin egen kone og de øvrige arvinger er Lars Madsen af Ørslev. Vurderingsmænd: Gårdmand og bondefoged Hans Jensen af Ørslev og skovfoged Ole Larsen af Teglværket. Boet er blevet vurderet den 2. marts 1789. Boet bliver registreret. Ved synsforretningen var Jacob Larsen, Hans Larsen og husmand Ole Mathiesen til stede. Underskrifter fra Marie Jacobsdatter, Jacob Larsen, Hans Larsen, Ole Mathiesen, Hans Jensen og Ole Larsen. Gælden er større end indtægterne, så der er ikke noget til enken eller børnene at arve. Foruden de forrige underskrifter er der nu også underskrifter fra Lars Madsen og Lars Jensen Stæhr.
Den 19. maj
1789: Gårdmand Niels Jacobsen af Øster Ørslev er død. Enken er Ellen Knudsdatter. Børn fra første ægteskab med Zidse Hansdatter: Datter, Kirsten Nielsdatter af Ørslev, 29 år [1760], som er gift, søn, Jens Nielsen, 26 år [1763], datter, Karen Nielsdatter af Møn, 23 år [1766], der er gift, søn, Jacob Nielsen, 20 år [1769]. Jens Nielsen repræsenterer sig selv og sin lillebror. Lavværge for enken er udflyttede gårdmand Lydich Jacobsen af Ørslev. Vurderingsmænd: Bondefoged Hans Jensen af Ørslev og Ole Larsen af Teglværket. Registreringen af boet blev foretaget den 20. maj 1788, hvortil der nu tilføjes 6 bæster. Der er restance på gården fra maj 1784 til 1788. Der er gæld til forpagter Thaning, hr. Stephensen af Vordingborg, Rasmus Laursen af Ørslev, Niels Olsen af Ørslev samt løn til sønnen Jacob Nielsen for 1 år. Den oprindelige registrering fra 1788 bliver nu indsat. Underskrift fra Ellen Knudsdatter, Hans Jensen og Ole Larsen. Udgifterne overstiger langt indtægterne, og der er således ikke noget til enken eller børnene at arve. Underskrifter fra Ellen Knudsdatter, Lydich Jacobsen og Jens Nielsen.

Den 16. marts 1790: Enken Anna Sophia Gyrsting, som var enke efter Peder Pedersen Post af Ornebjerg i Kastrup sogn, er død. Børn: Søn, Peder Wilhelm Pedersen, søn, Hemming Pedersen, søn, Jacob Pedersen, datter, Maren Pedersdatter, som er gift med husmand Anders Jensen Krog af Ørslev, datter, Margrethe Pedersdatter, datter, Zidse Pedersdatter. Vurderingsmænd: Bondefoged og gårdmand Ole Michelsen af Ornebjerg og gårdmand Thorkild Larsen af Ornebjerg. Underskrifter fra Ole Michelsen og Thorkild Larsen. Anna Sophias ting og sager sættes på auktion, hvor køberne er: Indsidder Hans Winter af Ørslev, Peder Olsen af Snertinge i Sværdborg sogn, husmand Johan Andresen af Neble i Sværdborg sogn, skoleholder Giertsen af Ørslev, Anders Krog af Ørslev, Jørgen Boesen af Krækestredehus [måske Kirkestrædehus?], skoleholder Niels Christensen af Sallerup i Køng sogn, husmand Jens Hansen af Ørslev, Niels Skytte af Græsbjerg i Vordingborg Landsogn, som køber 4 gamle bøger, husmand Hemming Hansen af Græsbjerg, Peder Stæhr af Ornebjerg, Jens Nielsen hos Ole Michelsen af Ornebjerg, Ole Michelsen af Ornebjerg, husmand Jens Thomasen af Ørslev og Peder Hovgaard af Kastrup ved Vordingborg, som køber en gammel kaffemølle. Ingen underskrifter.
Den 23. december 1791: Gårdmand Peder Jensen af Ørslev ved Vordingborg er død. Enken er Susanne Jensdatter. Børn: Datter, Kirsten Pedersdatter, som er gift med Jens Larsen, der fæster svigerfarens gård, datter, Maren Pedersdatter, som er ugift og umyndig. Formynder for Maren er indsidder Niels Jensen af Ørslev. Vurderingsmænd: Skovfoged Oluf Larsen ved Ingeværket og Hans Jensen af Ørslev. Lavværge for enken er Oluf Michelsen af Ornebjerg i Kastrup sogn. Der er lavet en kontrakt med Jens Larsen dateret den 1. februar 1791. Underskrifter fra Susanne Jensdatter, Ole Michelsen, Niels Jensen Mørck, Jens Larsen, Hans Jensen og Ole Lassen. Fortsætter [med indskrivning] af den 8. april 1791: Vurderingsmænd: Skovfoged Ole Larsen fra Ingeværket og bondefoged Hans Jensen Mørk af Ørslev vurderer boet. Underskrifter fra Susanne Jensen, Ole Michelsen, Hans Jensen og Ole Larsen.
Den 23. december 1791: Cidsel Andersdatter, som var gift med indsidder Anders Christensen af Ørslev, er død. Børn: Datter, Maren Andersdatter, som er gift med gårdmand Peder Olsen af Ørslev, søn, Johannes Pedersen Møller, som bor i Grumløse Mølle. Sønnens far var husmand Peder Bertelsen af Ornebjerg i Kastrup sogn. Vurderingsmænd: Hans Jensen af Ørslev og Ole Laursen af Ingeværket. Gæld til gårdmand Rasmus Laursen af Ørslev og kakkelovnsejer Laurs Buge af Ørslev. Underskrifter fra Anders Christensen, Hans Jensen og Ole Lassen. Fortsætter den 16. december 1791: Anders Christensens hustru af Ørslev kaldes nu for Sidse Andersdatter. Vurderingsmænd: Bondefoged Hans Jensen af Ørslev og Ole Skovfoged på Ingeværket. Arven gøres op. Underskrifter fra Anders Christensen, Hans Jensen og Ole Larsen.

Den 23. december 1791: Indsidder Oluf Hansen [Ole Hansen] af Snertinge i Sværdborg sogn er død. Enken er: Ingeborg Olsdatter. Børn fra første ægteskab med Sidsel Hemmingsdatter: Søn, Rasmus Olsen, 22 år [1769], som tjener i Svindinge i Sværdborg sogn, datter, Sidsel Olsdatter, 24 år [1767], som tjener i Sværdborg. Børn fra sidste ægteskab med Ingeborg Olsdatter: Søn, Ole Olsen, 9 år [1782], søn, Hans Olsen, 3 år [1788], begge hjemme hos moren. Formynder for umyndige børn er Peder Olsen af Snertinge. Vurderingsmænd: Peder Olsen af Snertinge og Ole Larsen Skovfoged ved Ingeværket. Boet blev vurdereret den 5. november 1790. Gæld til gårdmand Hans Thomesen [Hans Thomasen] af Snertinge, hr. Terpager Staal af Vordingborg, mølleren i Grumløse i Udby sogn, Hans Christiansens enke af Vordingborg og indsidder gamle Niels Pedersen af Snertinge. Udgifterne overstiger indtægterne, og der er ikke noget at arve. Underskrifter fra Ingeborg Olsdatter, Hans Thomesen, Peder Olsen og Ole Larsen. Fortsætter den 5. november 1790: Listen over boet er indsat. Børnenes navne indsættes, men her antages, at datteren Sidse Olsdatter er 26 år gammel. Underskrifter fra Ingeborg Olsdatter, Peder Olsen og Ole Larsen.
Den 24. september
1792: Gårdmand "gamle" Peder Hansen af Fæby i Ørslev sogn er død. Enken er Elle Olesdatter. Arvinger: Halvbror, gårdmand Peder Hansen af Ørslev, halvbror, indsidder Niels Hansen af Ørslev. Brødrene har givet afkald på arv til fordel for enken den 11. juli 1792. Lavværge for enken er gårdmand Hans Pedersen af Fæby. Enken er nu blevet gift med Jens Frantzen af Fæby. Vurderingsmænd: Gårdmand Ole Michelsen af Ornebjerg i Kastrup sogn og bondefoged Peder Olsen af Snertinge. Der er gæld til gårdmand Hans Pedersen af Fæby. Underskrifter fra Eile Olsdatter, Jens Frandsen, Hans Pedersen, Ole Michelsen og Peter Olsen.
Den 24. september
1792: Gårdmand Hans Jensen af Kastrup ved Vordingborg er død. Enken er Anne Jensdatter. Børn: Søn: Gårdmand Jens Hansen af Græsbjerg i Vordingborg Landsogn, søn, Niels Hansen, som tjener i Gentofte ved København, 26 år [1766], søn, Hans Hansen af Kastrup, 20 år [1772], søn, Rasmus Hansen, som boede i Græsbjerg, men som er død og har efterladt sig to børn: Søn, Jens Rasmussen, 10 år [1782], søn, Ole Rasmussen, 7 år [1785], som begge er hos deres mor i Græsbjerg; datter, Maren Hansdatter, som er gift med gårdmand Mads Jensen af Stuby i Kastrup sogn, datter, Ellen Hansdatter, som er gift med gårdmand Jacob Larsen af Nyråd i Vordingborg Landsogn. Lavværge for enken er gårdmand Rasmus Olsen af Kastrup. Formynder for umyndige børn er gårdmand Jens Hansen af Græsbjerg. Vurderingsmænd: Gårdmand Ole Michelsen af Ornebjerg i Kastrup sogn og gårdmand Peder Olsen af Snertinge i Sværdborg sogn. Der skal betales løn til tjenestekarlen Jens Hemmingsen og tjenestepigen Else Jensdatter. Der er desuden gæld til gårdmand Peder Olsen af Snertinge. De to ugifte sønner får 20 rigsdaler til deres bryllup. Der er alligevel overskud i boet, som deles mellem enken og børnene. Underskrifter fra Anne Jensdatter, Rasmus Olsen, Jens Hansen, Jacob Larsen, Mads Jensen, Ole Michelsen og Peder Olsen.

Den 18. september 1828: Christiane Amlingsdatter, som var enke efter gårdmand Hans Jacobsen af Ørslev, er død. Arvinger efter Hans Jacobsen: Bror, gårdmand Ole Jacobsen af Remkolde i Sværdborg sogn, bror, gårdmand Johannes Jacobsen af Øster Egesborg, bror, gårdmand Niels Jacobsen af Remkolde, søster, Christiane Jacobsdatter, som er enke efter gårdmand Rasmus Nielsen af Over Vindinge i Sværdborg sogn, søster, Ellen Jacobsdatter, som var gift med gårdmand Rasmus Rasmussen af Ore i Vordingborg Landsogn, men som er død og har efterladt: Søn, Peder Rasmussen, 21 år [1807], datter, Birthe Rasmusdatter, som opholder sig i Skovhuse i Øster Egesborg sogn, som er enke efter indsidder Hans Piil af Skovhuse. Arvinger efter Christiane Amlingsdatter: Husmand Berthel Mogensen af Øster Egesborg, som er søskendebarn til den afdøde. Vurderingsmænd: Rasmus Hansen Piil og sognefoged Jens Nielsen repræsenteret af sin søn, Niels Jensen, begge af Ørslev. Underskrifter fra Niels Jacobsen, Olle Jakobsen, Johanes Jakobsen, Niels Jensen og Rasmus Hansen Piil. Fortsætter den 24. september 1828: Parret havde oprettet et testamente. I testamentet er Hans Jacobsens slægtninge udeladt, og følgende er udpeget til arvinger: Gårdmand Christen Pedersen af Ørslev, gårdmand Peder Hansen af Ornebjerg i Vordingborg Landsogn, husmand Berthel Mogensen af Rødstofte i Øster Egesborg sogn, skomager Lars Christensen af Mern, husmand Anders Willumsen af Ørslev, indsidder Niels Jensen af Ørslev, husmand Lars Hansen af Ørslev og husmand Lars Hansen af Knudsby i Vordingborg Landsogn. Disse var mødt, men det angives, at der er flere arvinger, og skiftesagen udsættes. Fortsætter den 16. april 1828: Christiane Amlingsdatter har givet noget til sin stedsøn, Niels Hansen Svan på stedet i Ørslev. Underskrifter fra Christen Pedersen, Anders Willumsen, Niels Hansen Svan, og vurderingsmænd: Hans Frandsen og Hans Larsen, som begge nok er af Ørslev.
Den 3. november 1828: Kirsten Olsdatter, som var gift med gårdmand Christen Nielsen af Ørslev, er død. Arvinger: Bror, aftægtsmand Niels Olsen af Ørslev, bror, afdøde husmand Hemming Olsen af Ørslev, som har efterladt sig følgende: Søn, Ole Hemmingsen, 11 år [1818], datter, Kirsten Hemmingsdatter, 7 år [1821], begge umyndige; bror, Jens Olsen, som er gårdmand og udflytter af Ørslev, bror, afdøde husmand Peder Olsen af Ørslev, som har efterladt sig følgende: Søn, husmand Niels Pedersen af Ørslev, 24 år [1804], datter, ugifte Anne Pedersdatter af Ørslev, datter, Sidse Pedersdatter, som er gift med gårdmand Niels Jensen af Ørslev, datter, Kirsten Pedersdatter, som er gift med indsidder Christen Pedersen af Ørslev, datter, ugifte Maren Pedersdatter af Ørslev; bror, aftægtsmand Christen Olsen af Ørslev, søster, Anne Olsdatter, som er gift med gårdmand Jacob Nielsen af Ørslev. Vurderingsmænd: Sognefoged Jens Nielsen af Ørslev men pga. sygdom er på hans vegne mødt gårdmand Ole Larsen af Ørslev samt tingløber Rasmus Hansen [Piil] af Ørslev. På de umyndiges vegne er mødt gårdmand Niels Jensen og husmand Niels Jensen Østermand. Underskrifter fra Ole Larsen, Rasmus Hansen, Niels Olsen, Jens Olsen, Christen Olsen, Niels Jensen gaardmand og Jacob Nielsen. Fortsætter den 12. januar 1829: Vurderingsmænd: Tingløber Rasmus Hansen Piil og lokarl Bendt Larsen af Iselingen. Af arvinger er mødt op: gårdmand Jens Olsen, og gårdmand Niels Jensen, som også er formynder for Peder Olsens umyndige børn, husmand Niels Jensen Meinke, der er stedfar til Hemming Olsens børn, Christen Olsen samt Kirsten Pedersdatters mand, Christen Pedersen samt Jacob Nielsen. Enkemanden har penge til gode hos smed Hans Hansen af Vordingborg. Gæld til skolelærer Petersen og tjenestekarl Niels Hansen af Ørslev. Der er et pænt overskud i boet, som deles mellem arvingerne. Underskrifter fra Christen Nielsen, Niels Jensen, Jens Olsen, Jacob Nielsen, Christen Olsen, Niels Jensen, Christen Pedersen, Rasmus Hansen Piil og Bendt Larsen.

Den 14. september 1830: Sognefoged og gårdmand Ole Larsen af Ørslev anmelder, at hans søn, Rasmus Olsen, er død 2 måneder gammel. Der udfærdiges attest til præsten.
Den 17. september 1830: Sognefoged og gårdmand Ole Larsen af Ørslev anmelder, at hans hustru, Cathrine Rasmusdatter, er død. Der udfærdiges attest til præsten. Fortsætter den 8. oktober 1830: Katrine Rasmusdatter, som var gift med gårdmand Ole Larsen af Ørslev, er død. Børn: Søn, Lars Olsen, 12 år [1818], datter, Maren Olsdatter, 11 år [1819], datter, Anne Olsdatter, 9 år [1821], datter, Trine Olsdatter, 7 år [1823], søn, Hans Olsen, 4 år [1826], datter, Kirsten Olsdatter, 3 år [1827]. Formynder for de umyndige børn er deres morbror, sognefoged og gårdmand Lars Hansen i Teglstrup i Udby sogn. Vurderingsmænd: Sognefoged Peder Jørgensen og tingmand Rasmus Hansen af Ørslev. Boet gøres op i ting. Enkemanden angiver, at der til ham af gårdmand Jens Hemmingsen [skrevet Hemesen] i Kastrup ved Vordingborg er udstedt en panteobligation den 1. april 1823 på 200 Rigsdaler i forbindelse med afdøde Hans Jensen i Ørslev. Der er desuden udstedt en panteobligation den 11. december 1823 til enkemanden fra borger og Spækhøker Hans Christian Andersen af Vordingborg på 250 Rigsdaler. Endvidere er der til enkemanden udstedt en panteobligation på 1000 Rigsdaler den 20. april 1829 af selvejerhusmand Anders Jensen i Bakkebølle i Vordingborg Landsogn i forbindelse med Rasmus Olsen af Ornebjerg i Kastrup sogn, hvoraf der er afbetalt 200 Rigsdaler. Underskrifter fra Peder Jørgensen, Rasmus Hansen, Lars Hansen og Ole Larsen.

Den 29. september 1830: Gårdmand Niels Hansen af Ørslev anmelder, at hans tjenestepige, Bodil Nielsdatter, er død 22 år gammel.
Den 9. oktober
1830: Kirsten Pedersdatter, som er enke efter husmand Jens Jacobsen af Ørslev, møder op med sin lavværge, aftægtsmand Jens Nielsen af Ørslev, og meddeler, at hun er berettiget til at sidde i uskiftet bo. [Red. Jens Jakobsen af Ørslev er død i august 1829 som 66-årig.]
Den 9. oktober
1830: Enken efter husmand Jens Andersen Skrædder af Ørslev møder op med sin lavværge, husmand Morten Olsen af Ørslev, og meddeler, at hun er berettiget til at sidde i uskiftet bo.
Den 26. oktober
1830: Gårdmand Hans Olsen af Ørslev er død. Enken er Karen Larsdatter. Børn: Søn, Lars Hansen, 9 år [1821], søn, Jens Hansen, 3 år [1827], datter, Anne Hansdatter, 5 år [1825]. Lavværge for enken er gårdmand Mads Larsen af Ørslev. Formynder for de umyndige børn er deres farbror, indsidder Peder Olsen af Ørslev. Vurderingsmænd: Sognefoged Ole Larsen og tingmand Rasmus Hansen af Ørslev. Gæld til Peder Jensen Sager af Sværdborg sogn. Som arv til børnene besluttes, at sønnerne får penge samt en ko på 4 til 6 år, mens datteren får en seng med klæder samt andre ting ved sit bryllup eller nogle penge og to får. Underskrifter fra Karen Larsdatter, Mads Larsen, Peder Olsen, Ole Larsen og Rasmus Hansen.
Den 29. oktober
1830: Maren Christensdatter, som var enke efter gårdmand Ole Michelsen af Ornebjerg i Kastrup sogn, er død. Børn: Søn, gårdmand Hans Olsen af Remkolde i Sværdborg sogn, 37 år [1793], søn, Christen Olsen, som er død og har efterladt sig følgende børn: Datter, Maren Christensdatter, 15 år [1815], datter, Margrethe Christensdatter, 12 år [1818]. Formynder for de to umyndige børn er deres farbror, gårdmand Peder Olsen af Neder Vindinge i Kastrup sogn [skrevet Nr Vindinge]. Vurderingsmænd: Sognefoged Hans Pedersen og ?mand Peder Jensen af Ornebjerg. Boet bliver registreret, hvilket er temmelig stort med 428 indgange. Underskrifter fra Hans Olsen, Peder Olsen, Hans Pedersen og Peder Jensen.

Den 30. april 1832: Husmand Bendt Larsen af Nyråd Havnehus i Vordingborg Landsogn er død. Enken er Ellen Gotfredsdatter, som ønsker at indgå et nyt ægteskab. Børn: Datter, Kirsten Bendtsdatter, 9 år [1823]. Lavværge for enken er aftægtsmand Søren Pedersen af Bakkebølle i Vordingborg Landsogn. Formynder for pigen er hendes farbror, husmand Peder Larsen af Bakkebølle. Vurderingsmænd: Sognefoged Peder Madsen og Tingløber Willum Hendrichsen af Bakkebølle. Underskrifter fra Peder Madsen, Willem Henriksen, Søren Pedersen og Peder Larsen.

Den 3. april 1834: Gårdmand Jacob Nielsen af Ørslev er død. Enken er Anne Olsdatter. Børn: Søn, Anders Jacobsen, 32 år [1802], som er tjenestekarl i Ørslev, datter, Anne Jacobsdatter, som er gift med indsidder Mads Pedersen af Rødstofte i Øster Egesborg sogn, datter, Sidse Jacobsdatter, som er gift med husmand Hans Hansen af Ørslev, datter, Maren Jacobsdatter, 23 år [1811], ugift og hjemme hos moren, søn, Hans Jacobsen, 21 år [1813], hjemme hos moren, søn, Ole Jacobsen, 18 år [1816], hjemme hos moren. Lavværge for enken er aftægtsmand Christen Olsen af Ørslev. Formynder for umyndige børn er gårdmand Anders Jensen af Ørslev, som er søskendebarn til Jacob Nielsen. Vurderingsmænd: Sognefoged Ole Larsen af Ørslev og skolelærer Petersen. Underskrifter fra Ole Larsen, J. Petersen, Christen Olsen, Anders Jensen, Mads Pedersen, Hans Hansen og Anders Jacobsen. Fortsætter den 7. juni 1834: Vurderingsmænd: Sognefoged Ole Larsen af Ørslev og tingmand Peder Jensen af Ornebjerg. De to sønner og de to svigersønner er til stede foruden Anders Jensen af Ørslev. Begge svigersønner giver fuld afkald på arv på vegne af deres hustruer. Anders Jacobsen giver også afkald på arv efter begge forældre. Underskrifter fra Mads Pedersen, Hans Hansen, Anders Jacobsen, Hans Jacobsen, Anders Jensen, Christen Olsen, Ole Larsen og Peder Jensen.
Den 3. april 1834: Dødsanmeldelse: Gårdmand Peder Hansen af Ornebjerg i Vordingborg Landsogn er død og efterlader sig enke og umyndige børn. Fortsætter den 11. april 1834: Enken er Gertrud Thorchildsdatter. Børn: Datter, Maren Pedersdatter, 17 år [1817], ugift og hos moren, datter, Gertrud Pedersdatter, 15 år [1819], ugift og hos moren, søn, Torchild Pedersen, 10 år [1824], hos moren, søn, Hans Pedersen, 5 år [1829], hos moren, søn, Jens Pedersen, 2 år [1832], hos moren. Lavværge for enken er husmand Jens Hansen af Ornebjerg. Værge for børnene er deres søskendebarn, gårdmand og smed Ole Olsen af Kastrup. Vurderingsmænd: Sognefoged Jørgen Pedersen og tingmand Peder Jensen Kalstrup, begge af Ornebjerg. Underskrifter fra Jørgen Pedersen, Peder Jensen, Jens Hansen og Ole Olsen. Fortsætter den 9. juni 1834: Gæld til: Peder Madsen i Bakkebølle i Vordingborg Landsogn, købmand Jens Hage i Vordingborg på regning i slutningen af 1833, Den Lærde Skole i Vordingborg for 1832 og 1833, Peder Hansen i Sværdborg, Lars Skovfoged og sognefoged Jørgen Pedersen af Ornebjerg. Underskrifter fra Jens Hansen, Ole Olsen, Jørgen Pedersen og Peder Jensen.
Den 15. april 1834: Dødsanmeldelse: Husmand Peder Pedersen Steffensen i Ørslev er død og efterlader sig enke og tre børn.
Den 6. juni 1834: Inger Hemmingsdatter, som var gift med husmand Niels Mortensen i Ørslev, er død. Børn fra første ægteskab med Peder Clausen: Søn, Ole Pedersen, myndig, datter, Anne Pedersdatter, umyndig. Formynder for umyndig søn er dennes farbror, husmand Anders Clausen af Ørslev. Vurderingsmænd: Sognefoged Ole Larsen af Ørslev og tingløber Villum Hendrichsen af Græsbjerg. Underskrifter fra Ole Pedersen, Anders Clausen, Niels Mortensen, Ole Larsen og Villum Henriksen.

Den 7. juni 1834: Husmand Hans Bendsen i Kalvevadshuset er død. Enken er Kirstine Johannesdatter, der nu er gift med Anders Nielsen i Ørslev, som er mødt på hustruens vegne. Børn: 5 drenge, datter, Sidse Marie Hansdatter. Formynder for umyndige børn er husmand Hans Jacobsen af Bjerremarken. Vurderingsmænd: Sognefoged Ole Larsen af Ørslev og tingløber Peder Jensen af Ornebjerg. Gæld til Lars Hansens tjenestekarl, Ole Hansen i Ørslev. Underskrifter fra Anders Nielsen, Hans Jacobsen, Ole Larsen og Peder Jensen.
Den 3. juli 1834: En udøbt søn af gårdmand Lars Jensen og Anne Christensdatter i Ørslev anmeldes død. Attest til præsten er udstedt.
Den 28. juli 1834: Den 8-årige Maren Pedersdatter, som er en datter af Peder Frandsen i Ørslev, anmeldes død den 26. juli 1834. Attest til præsten er udstedt.
Den 4. august 1834: Anders Jacobsens steddatter, Sidse ? på ½ år, anmeldes død uden at efterlade sig noget.
Den 14. august 1834: Birthe Rasmusdatter, som var gift med Peder Villumsen i Ørslev, er død. Børn: Søn, Rasmus Pedersen, 17 år [1817], datter, Anne Pedersdatter, 22 år [1812]. Formynder for børnene er deres farbror, Anders Villumsen af Ørslev. Vurderingsmænd: Sognefoged Ole Larsen og tingmand Willum Hendrichsen af Ornebjerg. Enkemanden ønsker at gifte sig igen. Underskrifter fra Ole Larsen, Willum Henrichsen, Peder Willumsen og Anders Willumsen.
Den 15. august 1834: Husmand Hans Hansens søn, Niels Hansen, i Ørslev anmeldes død ¾ år gammel om natten uden at efterlade sig noget.
Den 15. august 1834: Husmand Niels Jensens datter, Anne Margrethe Nielsdatter, i Ørslev anmeldes død 1½ år gammel uden at efterlade sig noget. En note siger, at søsteren til hende, Anne Nielsdatter, også er afgået ved døden.
Den 5. september 1834: Husmand Lars Hansen Vævers datter, Gertrud Kirstine Larsdatter, af Ørslev anmeldes død 2 år gammel uden at efterlade sig noget.

Den 5. september 1834: Gårdmand Peder Hansen af Ornebjerg i Kastrup sogn er død. Enken er Gertrud Thorkildsdatter. Børn: Søn, Thorkild Pedersen, søn, Hans Pedersen, søn, Jens Pedersen, datter, Maren Pedersdatter, datter, Gertrud Pedersdatter. Lavværge for enken er husmand Jens Hansen af Ornebjerg. Formynder for umyndige børn er deres fødselsværge, husmand Hans Hansen af Ornebjerg. Vurderingsmænd: Sognefoged Jørgen Pedersen og tingmand Peder Jensen Rolstrup af Ornebjerg. Godsejeren er berettiget til at gøre udlæg i boet. Der skal betales løn til tjenestekarl Hendrich Hansen. Der er overskud i boet, som fordeles mellem enken og børnene. Enken med lavværge anmoder om, at pengene forbliver i boet, indtil børnene er myndige. Underskrifter fra Gertrud Thorkildsdatter, Jens Hansen, Hans Hansen, Jørgen Pedersen og Peder Jensen.
Den 4. oktober 1834: Gårdmand Christen Pedersen af Ornebjerg meddeler, at hans datter, Kirsten Christensdatter er død 20 år gammel. Hun efterlader sig ikke noget.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang