GAVNØ GODS

Her er der skifter fra Gavnø gods i Præstø Amt, hvilket starter i 1719 og indeholder et udvalg af skifter til 1795 indtil videre.

Bogen kaldes for en registreringsprotokol, men det ligner nu en almindelig skifteprotokol. Til fremhævede og understregede afdøde er der direkte link til det rette sted i skifteprotokollen.

Den indeholder skifter fra Hammer, Karrebæk, Køng, Mogenstrup, Vejlø samt Vester Egesborg sogn.

Den 24. september 1720: Margrethe Laursdatter, som var i huset hos Hans Torchelsen af Pederstrup i Mogenstrup sogn, er død. Arvinger: Bror, Jørgen Laursen Feldbereder, bror, Mads Laursen, som boede og døde i Blangslev, søster, Anne Laursdatter, som boede og døde i Blangslev, søster, Ellen Laursdatter, som boede og døde i Hammer [sogn], halvsøster, Anne Laursdatter, som er gift med Niels Torchelsen af Vejlø, halvsøster, Karen Laursdatter, som er gift med Hans Smidtz af Svinø i Køng sogn, halvsøster, Christentze Laursdatter, som boede og døde i Svinø i Køng sogn, halvsøster, Boel Laursdatter, som boede og døde i Lille Tvede i Næstelsø sogn, halvsøster, Sophie Laursdatter, som er på Svinø i Køng sogn hos Peder Pedersen. Formynder for Sophie er Peder Torchelsen af Hammer. Vurderingsmænd: Matthias Hytter af Vejlø og Peder Jensen Skiøtte på Gavnø Gods. Den afdøde kone havde givet en pude til Hans Jensen af Blangslev i Mogenstrup sogn, og den anden pude kom med i kisten. Der er også givet en pude til Niels Torchelsens kone af Vejlø. Margrethe Laursdatter havde penge til gode hos Christen Jørgensen af Svinø i Køng sogn. Der er givet nogle lagner til Michel Skrædder i Næstved, Hans Torchelsen og Christen Jørgensen på Svinø. Margrethe Laursdatters bror, Hans Larsen, er begravet med et lagen. Et lagen er købt af hollænderen Michel Jacobsen af Grevensvænge i Rønnebæk sogn, og et er købt af Margrethes søstersøn, Lars Larsen. Desuden er et købt af Hans Jensen af Blangslev og skolemesteren Berent Andersen af Blangslev i Mogenstrup sogn. Et lagen er givet til Margrethes halvsøsters datter, Maren Jonasdatter af Lefnende [nok Lekkende i Øster Egesborg sogn]. Margrethe havde boet hos Hans Torchelsen i 9 år. Ingen underskrifter.
Den 17. juni 1719: Gårdmand Niels Jensen af Vejlø er død. Enken er Kirsten Hemmingsdatter. Børn: Søn: Rasmus Nielsen, 10 år [1709], søn, Jens Nielsen, 8 år [1711], datter, Karen Nielsdatter, 7 år [1712], datter, Sidsel Nielsdatter, 6 år [1713], datter, Bodel Nielsdatter, ¾ år [1718]. Lavværge for enken er hendes far, Hemming Pedersen af Appenæs i Vejlø sogn. Formynder for børnene er Christen Christensen af Vejlø. Vurderingsmænd: Matthias Hytter af Vejlø og [blank]. På gården er der 10 heste, 13 køer, 12 får og 14 svin. Der er resterende landgilde fra 1703 til 1718. Der er overskud i boet, som deles mellem enken og børnene. Ingen underskrifter.
Den 27. juni
1719: Husmand Peder Pedersen på Enø i Karrebæk sogn er død. Enken er Ellen Olufsdatter. Børn: Søn, Peder Pedersen, 15 år [1704]. Lavværge for enken er Laurs Hansen af Enø. Formynder for drengen er Hans Pedersen af Enø. Vurderingsmænd: Anders Madsen af Appenæs i Vejlø sogn og Jørgen Knudsen på Enø. Boet gøres ikke op, men der nævnes et mindre beløb, som enken vist vil bruge til at opdrage drengen.
Den 20. juni
1721: Boel Laursdatter, som var gift med Hemming Andersen af Vejlø, er død. Børn: Datter, Ane Hemmingsdatter, 12 år [1709], datter, Karen Hemmingsdatter, 8 år [1713], datter, Sidsel Hemmingsdatter, 7 år [1714]. Formynder for børnene er deres morbror, Hans Laursen af Vejlø. Vurderingsmænd: Mathias Pedersen Hytter af Vejlø og Mads Nielsen Fynboe af Vejlø. Fordringer fra Hans Laursens kone af Vejlø og Biørn Mahler af Vejlø. Underskrifter fra Mathias Hytter, Hans Laursen, Hemming Andersen og Mads Nielsen.
Den 20. juni
1721: Povel Svendsen af Vejlø er død. Enken er Anna Hansdatter. Børn: Søn, Hans Povelsen, 19 år [1702], datter, Marte Povelsdatter, 20 år [1701], datter, Sisse Povelsdatter, 15 år [1706], søn, Michel Povelsen, 11 år [1710], datter, Johanne Povelsdatter, 8 år [1715]. Lavværge for enken er Ingvor Hansen af Lov i Hammer sogn. Børnenes formynder er Christen Christensen. Vurderingsmænd: Mathias Pedersen Hytter af Vejlø og Mads Nielsen Fyhnboe af Vejlø. Gæld til Bonde Hansen af Vejlø og Herluf Smed af Vejlø. Ingen underskrifter.
Den 2. juli
1721: Hans Smed [eller Niels Smed] på Svinø i Køng sogn er død. Enken er Ingeborg Olufsdatter [skrevet som Ingborre Ollufsdatter]. Børn: Søn, Laurs Smed [som måske hedder Laurs Hansen eller Laurs Nielsen], som er boemand [gårdmand] i Vejlø, Rasmus Smed, som måske hedder Rasmus Hansen eller Rasmus Nielsen, som bor på Svinø, datter, Anne Nielsdatter, som er gift med Michel Busk på Svinø. Lavværge for enken er Hans Grade [nok Giøde] af Svinø. Vurderingsmænd: Mathias Hytter af Vejlø og Povel Espensen af Svinø. Gæld til Hans Hornemand i Næstved, Mathias Hytter af Vejlø, Hans Erichsen i Næstved, Christen Erichsen, Peter Biørnsen og tjenestekarlen Niels Michelsen på gården på Svinø. Ingen underskrifter
Den 7. november 1721: Hemming Andersen på Enø i Karrebæk sogn er død. Enken er Sisse Andersdatter. Børn: Datter, Abelone Hemmingsdatter, som er gift med Laurs Hansen i Karrebækstorp [Karrebæk Thorup], søn, Anders Hemmingsen, som er ældst og myndig, søn, Hans Hemmingsen, som er yngste søn og også myndig. Lavværge for enken er Oluf Andersen på Enø, som senere kaldes for Ole Andersen. Vurderingsmænd: Hans Pedersen på Enø og Laurs Hansen Skræder på Enø.
Den 26. november
1721: Christen Andreasen af Rettestrup i Vejlø sogn er død. Enken er Birthe Pedersdatter. Børn: Søn, Hans Christensen, 6 år [1715], datter, Maren Christensdatter, 2 år [1719]. Lavværge for enken er Michel Pedersen af Rettestrup. Formynder for børnene er Christen Andersen af Rettestrup. Vurderingsmænd: Oluf Jensen Kudsk og Niels Eggesborg af Rettestrup. Underskrifter fra Birte Peders, Olle Jensen, Michel Pedersen, ridefoged Anders Pedersen og Niels Rasmussen [Eggesborg].
Den 27. november
1721: Husmand Hans Laursen af Svenstrup i Vejlø sogn er død. Enken er Birte Christensdatter. Børn: Datter, Kirsten Hansdatter, som er gift med Rasmus Svendsen af Rettestrup i Vejlø sogn. Lavværge for enken er Torkild Hansen [skrevet Torgel Hansen]. Vurderingsmænd: Laurs Pedersen og Hans Skaaning af Svenstrup. Der skyldes fæste på huset fra påske 1720 til påske 1722. Der er gæld til Peder Fries af Basnæs i Vejlø sogn. Der er mere gæld end indtægter, og der er således ikke noget at arve. Underskrifter fra Birte Christensdatter, Torchel Hansen, CPS og HIS.

Den 16. januar 1722: Maren Hansdatter, som var gift med Hemming Nielsen Krag af Basnæs i Vejlø sogn, er død. Børn: Søn, Peder Hemmingsen Krag, myndig, søn, Jørgen Hemmingsen Krag, myndig. Vurderingsmænd: Peder Christensen og Christen Andersen af Basnæs. Gæld til: Hans Klingenberg i Næstved, Abelone, som tjener hos Peder Christensen, og Rasmus Knudsen skomager i Næstved. Der er også gæld til sønnen Peder Hemmingsen, men denne eftergiver gælden af sønlig godhed. Underskrifter fra PHS [Peder Hemmingsen Krag] og HN [Hemming Nielsen Krag].
Den 1. december
1722: Margrethe Andreasdatter, som var gift med gårdmand Friderich Mogensen på Svinø i Køng sogn, er død. Børn: Datter, Kirsten Friderichsdatter, søn, Mogens Friderichsen, 3 år [1719], datter, Maren Friderichsdatter, 3 uger [1722]. Vurderingsmænd: Michel Kudsk og Mads Mortensen på Svinø. Gårdens søndre længe er på 8 fag, den venstre på 9 fag, den østre på 7 fag og den nordre på 13 fag. Gæld til Peder Børring i Vordingborg, Kasten Christensen af Kostræde i Køng sogn, Christen Michelsen af Kostræde, Christen Michelsen på Svinø, Hans Skonning på Svinø og Diderich Horneman i Næstved. Underskrifter fra Friderik Mogensen, Michel Kudsk og Mads Mortensen.

Den 18. januar 1723: Anders Jensen af Lov i Hammer sogn er død. Enken er [navnet angives ikke]. Børn [men afsnittet er 95 % usynligt]: Søn, Mads Andersen, myndig, datter, [navnet kan ikke læses]. Lavværge for enken er Hans Jensen. Vurderingsmænd: Ole Hansen og Lars Mortensen af Lov i Hammer sogn. Enken vil forblive på gården men agter ikke at gifte sig igen. Hun lover at vedligeholde gården og opfostre sine børn der, indtil sønnen, Mads Andersen, kan overtage den. Underskrifter fra Mathias Hytter, Hans Jensen og Lars Mortensen.
Den 27. september
1723: [kan ikke læses], som var gift med gårdmand Anders Mortensen af Rettestrup i Vejlø sogn, er død. Børn: [angives ikke med navne]. Vurderingsmænd: Ole Kudsk og Jep Hansen af Rettestrup i Vejlø sogn. Der er gæld til Diderich Hornemann af Vordingborg og hr. Biørn Mahler. Underskrifter fra Anders Mortensen, Ole Kudsk og Jep Hansen. [En stor del af dette skifte kan ikke læses]

Den 13. december 1723: Bodil Olsdatter, som var gift med Anders Skaaning på Svinø i Køng sogn, er død. Børn fra første ægteskab med Lars: Søn, Niels Larsen, søn, Peder Larsen, datter, Maren Larsdatter, som er gift med Hans Larsen, datter, Ingeborg Larsdatter, som opholder sig hos sin stedfar, datter, Bodil Larsdatter, som er gift med Jørgen Ladefoged, alle opholder sig på Svinø, datter, Kirsten Larsdatter, som er gift med Ole Pedersen af Kostræde i Køng sogn. Vurderingsmænd: Svend Torkildsen og Hans Giøde af Svinø. Fortsætter den 24. februar 1725: Det ser ud til, at alle børnene giver afkald på arv. Underskrifter fra Hans Giøde og Anders Skaaning.
Den
19. juni 1723: Niels Pedersen af Svinø i Køng sogn er død. Enken er Kirstine Corneliusdatter. Børn: Søn: Cornelius Nielsen, 16 år [1707]. Lavværge for enken er sognedegn Andreas Johansen af Køng, som senere hen kaldes for Anders Johansen. Sønnens fødselsværge er Michel Kudsk på Svinø. Vurderingsmænd: Hans Giøde og Svend Torchelsen af Svinø. Der er gæld, så der holdes auktion over boet. Der er gæld til Lars Boesen af Sallerup i Køng sogn, Hans Drusken af Kostræde i Køng sogn, Christen Michelsen af Svinø, Niels Michelsen af Svinø, Michel Kudsk af Svinø, kusken Rasmus på Gavnø samt Anders Johansen af Køng. Underskrifter fra Christen Michelsen, Niels Michelsen, Michel Kudsk, Mathias Jensen, Svend Torchilsen, Hans Dxxx af Kostræde, Christen Christophersen af Kostræde samt Lars Boesen af Sallerup. [Meget af skiftet kan ikke læses pga. bogens forfatning].
Den 19. juni
1724: Gårdmand Mads Mortensen af Svinø i Køng sogn er død. Enken er [initialer BND]?. To børn: ?, ?, ? år, datter, Karen Madsdatter, ? år. Formynder for børnene er Jens Mortensen af ?. Lavværge for enken er Svend Torkildsen af Svinø. Vurderingsmænd: Anders Ladefoged på Gavnø og Hans Giøde på Svinø. Boet bliver registreret. Stuehuset kan ikke læses. Der er en længe mod vest på 9 fag. Længen mod syd er på 11 fag, og længen mod nord er på 15 fag. Der er gæld til Niels Michelsen for lånte penge, Christen Michelsen, Rasmus Kudsk for langhalm, Niels Bondesen af Vejlø formodentligt [skrevet Bundesen] for lånte penge, Hans Drucker [af Kostræde formodentligt], Svend Torkildsen af på Svinø, Christen ? og Christen ?, Hans Mortensen og Lars Andersen. Der er vist lidt overskud i boet, som deles mellem enken og de to børn. Af underskrifter kan kun læses BND, hvilket må være enken.
[Noget af skiftet kan ikke læses pga. bogens forfatning].

[Det meste af skiftet kan ikke læses pga. bogens forfatning].
Den 4. september
1725: ?, der var gift med gårdmand Eiller ? af ? er død. Børn: Datter, Anne Eilersdatter, 8 år [1717]. Der nævnes ladefoged Anders Olsen samt gæld til Hornemann i Næstved, Peder Pedersen af Næstved og Ib Madsen i Magle Mølle. I forhold til Christen Brun er der noget om, at hans afdøde far havde tilladt ham at nyde forlods, men der fremførtes ingen beviser uden alene hans moder skulle vide, at han havde tilstået som samme. Niels Brun og Christen Smed siger, at han ikke skal nyde forlods, da der er 4 umyndige børn, hvoraf 2 er sønner, og 2 er døtre, som skal fordre deres. Der skal betales arv til søstersønnen, når han forlanger det. Hans stedbørn er Simon Hansen, 23 år [1702], Hans Kieldsen, 11 år [1714], Karen Hansdatter, 15 år [1710], Ellen Hansdatter, 24 år [1701]. Boet bliver registreret. Enkemanden skylder løn til sin stedsøn, Simon Hansen. Underskrifter fra enkemanden Eiller ? og vuderingsmændene Niels ?.
Den 19. februar
1726: Maren Hansdatter, som var gift med gårdmand Christen Christensen af Vejlø, er død. Børn: Søn, Christen Christensen, 13 år [1713], søn, Niels Christensen, 4 år [1722]. Nu fremstår Bunde Hansen og Niels Bundesen af Løestrup og Mads Bundesen af Enø, der er enkens brødre, og der snakkes om umyndige morbrødre. Underskrifter fra Mathias Hytter, Christen Christensen, Bunde Hansen, Niels Bundesen og Mads Bundesen.

Den 6. juli 1742: Maren Sørensdatter, som var gift med husmand Hans Hemmingsen af Appenæs i Vejlø sogn, er død. Børn: Søn, Ole Hansen, 13 år [1729], der opholder sig hos sin far. Tilsynsværge er drengens mormors bror, Peder Hemmingsen af Appenæs. Vurderingsmænd: Hans Poulsen og Peder Beck af Appenæs som erstatning for de oprindelige. Boet blev vurderet den 21. april 1742 af vurderingsmænd: Mathias Hÿtter og Michel Pedersen af Vejlø. Maren var død den 15. marts 1742. Gæld til Hans Poulsen af Appenæs. Ingen underskrifter.
Den 13. juli
1742: Anne Torkildsdatter, som var gift med Ole Larsen af Vejlø, er død. Børn: Søn, Peder Olsen, ½ år [1741]. Formynder for sønnen: Cornelius Smed af Vejlø. Registreringen blev foretaget den 28. december 1741. Vurderingsmænd: Mathias Hytter og Michel Pedersen af Vejlø. Uægte underskrifter fra Matthias Hytter, Michel Pedersen samt Cornelius Smed af Vejlø. Der er gæld til Niels Holm købmand i Næstved og Jens Christensen, som tjener hos Michel Pedersen af Vejlø. Der er overskud i boet, som deles mellem faren og sønnen.
Den 13. december
1742: Otte Clausen Hugger af Vejlø er død. Enken er Mette Michelsdatter. Børn: Søn, Michel Ottesen af Myrup i Vester Egesborg sogn, søn, Hans Ottesen af Køng, søn, Christen Ottesen af Vallensved, datter, ? Ottesdatter, som er gift med Johan Qvade af Græsbjerg i Vordingborg Landsogn, datter, ? Ottesdatter, som er gift med Mads Povelsen af Vester Egesborg, datter, Ellen Ottesdatter, 26 år [1716], som er ugift og tjener i København, søn, ? Ottesen, som er slagter på Rosengården [i Vejlø?]. Vurderingsmænd: Michel Pedersen og Hans Michelsen af Vejlø. Det er kun Mette Michelsdatter og Mads Povelsen, som er mødt op. Boet skulle være blevet registreret den 7. juli 1742 af samme vurderingsmænd som i december, men døren var låst, da enken var gået til København. Boet er dog ekstremt lille og udgør kun 5 rigsdaler. Underskrifter fra Michel Pedersen og Hans Michelsen.
Den 8. januar 1743: Ole Hansen Skinder af Basnæs i Vejlø sogn er død. Enken er Catharina Nielsdatter. Børn: Søn, Jens Olsen Skinder, som er matros, datter, Maria Olsdatter Skinder, som er gift med Morten Jensen af Lille Næstved. Enken har til huse hos Jacob Ibsen af Rettestrup i Vejlø sogn. Lavværge for enken er Hans Hansen Skonning af Rettestrup. På vegne af børnene er mødt Ebbe Olsen. Boet er blevet registreret den 17. november 1741. Vurderingsmænd: Mathias Hytter og Cnud Norman af Vejlø. Huset er på 6 fag. Der er et meget lille overskud i boet, som deles mellem enken og børnene. Enken kan ikke skaffe penge til at betale børnene deres arv, så noget af boet må sælges på auktion. Gavnø Gods fjerner beløbet fra husets brøstfældighed, så enken har noget at leve af. Hverken sønnen eller svigersønnen vil undskylde for, at de ønsker deres arv udbetalt. Fortsætter den 19. februar 1743 hos Jacob Ibsen af Rettestrup: Der er ikke indkommet penge nok til at betale al gæld, så sagen ender med, at der ikke er noget til enken eller børnene at arve.

Den 13. juli 1743: Maren Olsdatter, som var gift med Peder Jensen på Enø i Karrebæk sogn, er død. Børn fra første ægteskab med Hans Bondesen: Datter: Lisbeth Cathrine Hansdatter, 10 år [1733]. Maren døde den 12. maj 1743. Formynder for pigen er hendes farfar, Bonde Hansen af Vejlø, som er der med birkefogden af Vejlø, Matthias Hytter, for at observere. Vurderingsmænd: Laurs Jørgensen på Enø og Rasmus Nielsen på Enø. Boet er opgjort den 15. maj 1743 af samme vurderingsmænd. Underskrifter fra Laurs Jørgensen og Rasmus Nielsen. Der hører en del fiskeri til gårdens besiddelser. Peder Jensen foreslår, at han giver Lisbeth Cathrine lige så meget i arv efter sin mor, som hun fik efter sin far, hvis Bonde Hansen er fornøjet med dette. Bonde Hansen går med på dette forslag, så der ikke skal laves yderligere skifte efter Maren Olsdatter. Enken efter købmand Friderich Hornemann i Næstved har et mindre krav gældende, som Peder Jensen bekræfter. Tjenestekarlen Anders Jensen på gården har også løn til gode. Michel Olsen i Loshuset har også lidt penge til gode. Desuden er der stadigvæk noget gæld til hans afdøde hustrus bror, Anders Olsen på Falster, der dog er død, samt til hendes søster, der er gift med Michel Laursen. Enkemanden lover at betale al sin gæld før den 11. december 1743. Ingen underskrifter.
Den 20. september 1741: Forrige ridefoged Rasmus Sørensen Langkiær på Gavnø Gods er død. Arving er Rasmus Langkiærs far: Søren Laursen af Tårup under Holckenhavn Gods på Fyn [kan være Frørup, Tårup eller Mesinge sogn]. Vurderingsmænd: Gårdmændene Michel Pedersen og Hans Michelsen af Vejlø. Der er søgt efter arvinger i både danske og tyske aviser på 3 datoer i november 1740. Boet er registreret den 18. juni 1740. Underskrifter fra Mikel Pedersen og Hans Mikelsen. Der er afholdt auktion over de ting, som tilhørte Rasmus Langkiær, hvilket indbragte lidt mere end 89 rigsdaler. Underskrifter på auktionen: Mathias Hytter og Cnud Normann. Rasmus Sørensens far eller nogen på hans vegne er ikke mødt op, og brevene fra Søren Laursen til skifteretten indskrives derfor i protokollen, bl.a. den 27. februar 1741, hvor forvalter Langhoff på Holckenhavn Gods meddeler, at der skal betales 20 rigsdaler tilbage til hr. fuldmægtig Hans Jørgen Møller på Nyborg Amtsstue, som er angivet et brev fra Rasmus Langkiær, idet han havde lånt pengene. Provsten hr. Thomas Borch af Vejlø fremlægger derefter en revers angående penge, som Rasmus Langkiær havde lånt af ham den 6. februar 1739. Der er også en regning fra Niels Holm Købmand af Næstved. Regningens indhold indskrives nu en for en, bl.a. udlagt til Vejlø Mølle, Ole Kudsk af Rettestrup, Morten Hansen af Basnæs, Hans Skonning af Stenstrup, Christen Væver af Rettestrup og Mads Pedersen af Rettestrup. Forpagter Iver Bruun af Gavnø fremlægger derefter en revers på, hvad Rasmus Langkiær skylder ham, bl.a. for begravelsen. Der er endvidere gæld til feldberederen i Næstved, skrædderen i Karrebæk. Jens Jørgensen Skovfoged på Gavnø Land har også et krav, som retten betvivler, men som skulle kunne bekræftes af Hans Mathiasen på Gavnø. Fortsætter den 15. december 1741: Hans Hytter har gennemgået Langkiærs regnskab, hvorefter gælden vedrørende Hans Skonning af Stenstrup betvivles, men der dukket en ny kreditor op, som er skytten Andreas Ludvig. Fortsætter den 9. marts 1742: Hans Hytter meddeler, at gennemgangen af regnskabet nu er helt færdigt. Fortsætter den 21. april 1742: Sagen udsættes, da godsejeren pga. kongelige affærer og forretninger ikke har haft tid til at gennemgå regnskabet. Fortsætte den 30. maj 1742: Der er underskud i boet, og skifteforretningen afsluttes derefter.

Den 23. januar 1744: Maren Jensdatter, som var gift med Christian Jensen Jyde af Vejlø, er død. Børn fra første ægteskab: Søn, Hans Friderichsen, 18 år [1726], som er rømt fra sin tjeneste i Ring i Hammer sogn. Børn fra andet ægteskab: Søn, Rasmus Christiansen Jyde, 9 år [1735], som skal opfostres hos gårdmand Hans Nielsen af Lov i Hammer sogn, der er mødt op og er udnævnt til formynder. Maren var indsidder hos husmand Mads Andersen af Vejlø. Christian Jyde var rømt for 2 år siden. Vurderingsmænd: Michel Pedersen af Vejlø og Hans Laursen af Vejlø. Maren Jensdatter er død den 26. maj 1743, hvor der var 5 rigsdaler i boet bevidnet af Michel Pedersen og Hans Larsen af Vejlø. Underskrifter fra Michel Pedersen og Hans Larsen. Der blev afholdt auktion over Marens ting den 1. juli 1743, hvilket indbragte 17 rigsdaler. Da udgifter i forbindelse med begravelse er betalt, er der 5 rigsdaler tilbage i arv til sønnen. Hans Nielsen af Lov lover at opdrage drengen på forsvarlig vis. Ingen underskrifter.
Den 24. januar 1744:
Gårdmand Jens Sørensen af Rettestrup i Vejlø sogn er død. Enken er Ane Jørgensdatter. Børn: Søn, Søren Jensen, 17 år [1726], datter, Maren Jensdatter, 16 år [1725]. Lavværge for enken er Svend Michelsen af Rettestrup. Formynder for børnene er Ebbe Olsen af Rettestrup. Skifteforretningen er startet den 6. november 1743, hvor boet bliver registreret til en værdi af 146 rigsdaler. Vurderingsmænd: Jacob Christensen af Rettestrup og Hans Ibsen af Rettestrup. Underskrifter fra Jacob Christensen og Hans Ibsen. I stuehuset på 9 vægge er skorstenen og bageovnen brøstfældige. Der er en længe mod nord på 10 vægge og en mod vest på 7 vægge. Der er gæld til Jens Smed af Rettestrup, købmand Niels Holm af Næstved, købmand Mathias Bruun af Næstved og sønnen Søren Jensen. I alt er der gæld for 194 rigsdaler. Enken afstår gården til hendes xxx, Hans Hansen af Rettestrup, imod at nyde ophold på gården. Ingen underskrifter.
Den 5. februar
1744: Bonde Hansen af Vejlø er død. Enken er Maren Andersdatter. Sessionen blev aftalt på birketinget den 23. januar 1744. Arvinger: Sønnedatter, Lisbeth Cathrine Hansdatter, 11 år [1733], der ved en ulykkelig hændelse 2. juledags aften, ca. 4 uger efter farfarens død. Formynder for pigen var Michel Olsen af Loeshuset ved Karrebæksminde, der er pigens morbror på mormoren, Ane Olsdatters side, der er arving [efter pigen]. Arvinger er Bonde Hansens søskende: Bror, Mads Bondesen, der er gårdmand på Svinø, Niels Bondesen, der er gårdmand i Vejlø, søster, Lisbeth Hansdatter, der er gift med husmand Hans Povelsen af Appenæs i Vejlø sogn, bror, afdøde Andreas Hansen, der boede på Svinø og har efterladt følgende sig 2 sønner og 1 datter, søster, afdøde Maren Hansdatter, der var gift med afdøde Christen Christensen af Vejlø, og som har efterladt sig 4 sønner. Lavværge for enken er birkedommer Mathias Hytter af Vejlø. Vurderingsmænd: ? og Michel Pedersen af Vejlø. Mads Bondesen lægger en påstand på egne og sine fuld-søskendes vegne om, at ? [sikker henvendt mod deres halv-søskende, dvs. Hansens]. Der er også noget paragrafværk omkring Lisbeth Cathrine Hansdatter og omkring næst-arving, og hvor farmoren og mormoren begge stadigvæk er i live. Der henvises nu til diverse forskellige steder i arvesystemet. Vurderingen af boet blev foretaget den 17. december 1743, idet Bonde Hansen døde den 27. november 1743. Vurderingsmænd var Cnud Normand og Michel Pedersen. Der er en del gæld, f.eks. landgilderestancer fra 1703 og fremefter. Der er også gæld til tjenestepigerne Else Andersdatter og Lisbeth Frieholtsdatter. Da boet gøre op, er gælden større end indtægterne pga. de mange restancer omkring f.eks. landgilde, så der er ikke noget at arve. Der sætter heller ingen underskrifter på skiftet.
Den 16. januar 1744: Lisbeth Cathrine Hansdatter, som er sønnedatter til Bonde Hansen af Vejlø, er død. Hun druknede og omkom på stranden 2. juledag, den 26. december 1743, hvor hun var 11 år gammel, mens hun var på rejse hjemad fra Enø til Vejlø. Arvinger: Farmor, Maren Andersdatter, som er enke efter Bonde Hansen, mormor, Ane Olsdatter, som bor på Enø hos sin svigersøn, Michel Laursen. Lavværge for Maren Andersdatter er birkedommer Matthias Hytter, mens lavværge for Ane Olsdatter er Michel Olsen i Lørshuset ved Karrebæksminde. Der er ikke noget at arve. Fortsætter den 5. februar 1744 hos Bonde Hansens enke: Enken angiver, at hun har givet nogle af Lisbeth Cathrines klæder til fattige børn. Der er betalt til mag. Nold i Karrebæk, degnen og Peder Jensen Snedker for kisten. Der er overskud i boet til deling mellem arvingerne, idet hun skulle have arvet efter sin farfar. Michel Olsen siger, at hans mor, Ane Olsdatter, der var gift med Ole Andersen, og som er mormor til barnet, skal være arving på lige fod med enken, hvorefter der diskuteres en del om broderlod og søsterlod. Begge kvinder arver, men enken arver dog en smule mere end mormoren. Uægte underskrifter fra Cnud Norman og Michel Pedersen.
Den 9. april 1744:
Husmand Ole Andersen af Vejlø er død. Enken er Maren Jensdatter. Børn: Søn, Ole Olsen, nogle få uger gammel [1744]. Lavværge for enken er Niels Bundesen af Vejlø. Formynder for drengen er hans farbror, Niels Andersen af Basnæs i Vejlø sogn. Vurderingsmænd: Michel Pedersen af Vejlø og Torkild Nielsen af Vejlø. Boet er registreret den 2. januar 1744, idet Ole Andersen døde den 31. december 1743. I boet hører ikke de 5 får på Svinø, som nu tilhører Hans Kirstein, som er karl hos provsten hr. Borch. Hans Christensen, som tjener hos Ole Andersen af Basnæs, har fået de 3/4 får for de 2 rigsdaler, som enken har fået. Enken ved ikke, om ægtemanden har fået den tærskeløn for 1742, som han var blevet lovet af 10 mænd på Svinø. Underskrifter fra Michel Pedersen og Torkild Nielsen. Familien har boet på husmandsstedet i 3 år. Der er gæld til Niels Larsen af Appenæs i Vejlø sogn, som Ole Andersen lånte for at betale Peder Møller på Svinø de penge, han skyldte ham. Der er også fordringer fra Niels Bundesen af Vejlø, Mads Bundesen, som tjener hos Michel Larsen på Enø, samt Hans Christensen, som tjener hos Christen Andersen af Basnæs. Ægte underskrifter fra Niels Bundesen, Niels Andersen og Torkill Nielsen. Fortsætter den 23. april 1744: Pengene til de tre kreditorer er betalt, og enken har penge til gode hos indsidder Michel Pedersen af Vejlø. Skiftet afsluttes med, at drengens farbror ønsker, at barnet skal blive hos sin mor, og at en arv derfor ikke skal effektueres derved, at hendes ting sættes på auktion.
Den 11. april 1744: Gårdmand Christen Svan på Svinø i Køng sogn er død. Enken er Karen Svendsdatter. Børn: Søn: Hans Christensen Svan, 4 år [1740], datter, Ane Christensdatter Svan, ½ år [1743]. Lavværge for enken er hendes far, Svend Jørgensen af Køng. Formynder for børnene er deres farbror, Anders Svan. Vurderingsmænd: Mads Bondesen og Peder Hendrichsen af Svinø. Registreringen den 12. februar 1744: Der snakkes om en lille pige, Maren Andersdatter. Underskrifter fra Peder Hendrichsen og Matz Bondesen. Der er en del brøstfældighed på gården samt skatterestancer. Gæld til tjenestekarlen Anders Svan, der er bror til den afdøde, for 8 år. Der er endvidere gæld til Peder Møller på Svinø og Hans Christensen, som tjener hos Svend Kudsk på Svinø, for penge, der blev lånt for 3 år siden. Enken benægter at acceptere disse krav, da Peder Møller og Hans Christensen ikke har noget bevis. Der er også gæld til købmand Friderich Hornemanns enke i Næstved. Endvidere er der gæld til husmand Niels Svan på Svinø for lånte penge. Da Niels Svan ikke har noget bevis, nægter enken at godtage dette krav. Gælden er større end indtægterne og ikke alle fordringer kan betales. Ingen underskrifter.
Den 18. april 1744: Dorthe Rasmusdatter, som var gift med Hans Hansen Kok på Svinø i Køng sogn, er død. Børn fra første ægteskab med Niels Jensen: Datter, Karen Nielsdatter, 21 år [1723], som tjener hos Ole Busk, datter, Maren Nielsdatter, 18 år [1726], som er hjemme på gården, og hvis formynder er hendes morbror, Anders Kudsk af Svinø, datter, Ane Nielsdatter, 15 år [1729], som er hjemme på gården, datter, Kirsten Nielsdatter, 8 år [1736], som opholder sig hos sin morbror, Christen Kudsk på Svinø, der er formynder for de to yngste børn. Børn fra andet ægteskab med Hans Hansen Kok: Søn, Niels Hansen Kok, 2 år [1742], datter, Margrethe Hansdatter Kok, 5 år [1739]. Formynder for de to sidste børn er deres mosters mand, Ole Busk på Svinø. Selve skiftet fandt sted den 14. november 1743, idet Dorthe var død 4 dage forinden. Vurderingsmænd: Niels Michelsen og Sven Kudsk af Svinø. Underskrifter fra Niels Michelsen og Sven Kudsk. Gæld til afdøde købmand Friderich Hornemans enke i Næstved, købmand Peder Laursen i Vordingborg, Niels Michelsen på Svinø samt gårdens karl, Peder Larsen. På Dorthe Rasmusdatters sygeseng aftalte hun med Hans Kok, at hendes 4 ældste børn og hans stedbørn skal have nogle uldunderdyner efter deres forældre til en værdi af 11 rigsdaler til begge. Ingen underskrifter til sidst.

Den 11. september 1744: Karen Hansdatter, som var gift med Morten Laursen af Blangsted i Hammer sogn, er død. Arvinger: Søster, Anne Hansdatter, som tjener hos Hans Christensen af Næstelsø, og som repræsenteres af sin morbror, Hans Frandsen af Næstelsø. Vurderingsmænd: Mads Andersen og Jørgen Torkildsen af Lov i Hammer sogn. Boet opgøres. Underskrifter fra Matz Andersen og Jørgen Torkildsen. Fordring fra Hendrik Laursen af Lov i Hammer sogn på broren, Peder Laursen af Lov i Hammer sogns vegne. Fordring fra Niels Olsen, som tjener hos Anders Laursen af Lov i Hammer sogn. Fordring fra Thomas Hansen, som tjener hos Mads Laursen af Lov. Gæld til købmand Niels Holm i Næstved. Morten Laursen lover at betale fordringer til de ovenstående plus Michel Svendsen. Ingen underskrifter
Den 5. oktober 1744: Ane Hansdatter, som var gift med Torkild Hansen af Lindholm i Svenstrup i Vejlø sogn, er død. Børn: Søn, Hans Torkildsen, 9½ år [1734], datter, Birthe Torkildsdatter, 7½ år [1736]. Formynder for børnene er deres morbror, Anders Brun af Vejlø. Ane Hansdatter er også mor til et uægte barn: Datter: Lisbeth Laursdatter, 25 år [1719], som tjener på Enø hos Michel Laursen. Hendes formynder er Søren Andersen af Svenstrup i Vejlø sogn. Vurderingsmænd: Søren Brun og Lars Jacobsen af Svenstrup. Der er gæld til Lars Rasmussen af Kostræde i Køng sogn og til arvingen, Lisbeth Laursdatter. Ingen underskrifter.
Den 27. november 1744: Peder Andersen på Svinø i Køng sogn er død. Enken er Karen Rasmusdatter. Børn: Søn, Rasmus Pedersen, 5 år [1739], datter, Kirsten Pedersdatter, 7 år [1737], datter, Maren Pedersdatter, 3 år [1741]. Peder Andersen er død den 18. august 1744. Lavværge for enken er Hans Kieldsen af Svinø. Vurderingsmænd: Peder Hendrichsen Møller og Svend Torkildsen af Svinø. Formynder for børnene er deres farbror, Jens Andersen på Svinø. Fortsætter den 16. december 1744: Boet gøres op. Underskrifter fra Svend Torkildsen og Peder Hendriksen [Møller]. Fortsætter den ?: Der er gæld til Jens Andersen af Svinø. Niels Michelsen er mødt op som vurderingsmand, da Peder Møller har forfald. Gæld til karlen Mads Kudsk og tjenestepige Anne Rasmusdatter. Gæld til Niels Hvem i Næstved. Gæld til Christen Kudsk for noget tømmer.

Den 2. april 1745: Gårdmand Peder Jensen på Enø i Karrebæk sogn er død. Enken er Jytte Thagesdatter. Børn: Datter, Anne Lisbeth Pedersdatter, 7 uger [1745]. Lavværge for enken er hendes far, Thage Laursen af Karrebæk. Formynder for pigen er hendes farbror, gårdmand Hans Jensen af Køng. Vurderingsmænd: Michel Laursen af Enø og Søren Hansen af Enø. Peder Jensen er død den 8. november 1744. Boet bliver registreret, og vurderingen er foregået den 14. november 1744. Underskrifter fra Michel Laursen og Søren Hansen af Enø. Der er gæld til skoleholder Jacob Tersling af Karrebæk, tjenestekarlen Hans Larsen og den lille tjenestepige ved navn Maria. Der er også gæld til enken efter købmand Friderich Hornemann i Næstved. Jordemoren er betalt. Endelig er der gæld til husmand Peder Hansen på Enø. Peder Jensen har været gift før, og der er lavet et skifte efter hans første hustru, Maren Olsdatter, den 13. juli 1743. Enken er blevet trolovet med Christen Christophersen. Ingen underskrifter.
Den 23. april 1745: Husmand
Hans Svendsen af Basnæs i Vejlø sogn er død. Enken er Margrethe Hansdatter. Børn: Søn, Svend Hansen, 14 år [1731], søn, Jens Hansen, 2 år [1743], datter, Anne Hansdatter, 10 år [1735], datter, Maren Hansdatter, 7 år [1738]. Hans Svendsen omkom ved en ulykkelig hændelse den 22. juli 1744, da han til fods ville gå fra Lindholm til Gavnø Land. Lavværge for enken er birkedommer Mathias Hytter af Vejlø. Formynder for børnene er Christen Andersen. Vurderingsmænd: Niels Andersen af Basnæs og Jens Offersen af Basnæs. Boet bliver registreret, og vurderingen fandt sted den 4. august 1744. Underskrifter fra Niels Andersen og Jens Offersen. Der er gæld til købmand Niels Holm i Næstved og Eiler Andersen af Basnæs. Der er ikke noget at arve, men enken lover at betale den resterende gæld imod at måtte beholde deres ting.
Den 23. april 1745: Ungkarl Hans Christensen, som tjente hos unge Christen Andersen i Basnæs i Vejlø sogn, er død i samme forbindelse som Hans Svendsen. Arvinger: Bror, Christen Christensen, som er gårdmand i Appenæs, bror, Anders Christensen, som tjener på Gavnø Gods, bror, Niels Christensen, 22 år [1723], som tjener hos sin bror, Christen Christensen i Appenæs, søster, Maren Christensdatter, som opholder sig hos sin stedfar, Hans Michelsen i Vejlø, der er formynder for hende. Vurderingsmænd: Niels Andersen og Jens Offersen af Basnæs. Ingen af arvingerne er mødt op, så sagen udsættes 8 dage. Fortsættes den 30. april 1745: Ingen arvinger er mødt op, og sagen udsættes. Fortsætter den 3. juni 1745: Christen Christensen og Niels Christensen fra Appenæs er mødt op. Boet blev vurderet den 27. juli 1744 overvåget af Christen Christensen af Appenæs og Anders Christensen af Gavnø. Gæld til Jens Offersen af Basnæs, Niels Andersen af Basnæs, Eiler Andersen af Basnæs, Christen Andersen af Basnæs og Hans Michelsen af Vejlø. Penge til gode hos: Tjenestekarl Anders Nielsen, Mads Sørensen i Vejlø, skytten samt Laurs Ochsens kone i Vejlø. Underskrifter fra vurderingsmændene, Anders Christensen og Christen Christensen. Christen Andersen tilbyder at droppe sit krav, hvis Niels Christensen overtager Hans Christensens plads som tjenestekarl. Der er også en halvsøster til Hans Christensen. Der er lidt penge til over, som deles mellem søsteren og halvsøsteren, mens Hans Christensens ejendele fordeles mellem hans helsøskende.
Den 28. juni 1745:
Jacob Laursen Bidsk af Svenstrup i Vejlø sogn er død. Enken er Johanne Hansdatter. Børn: Søn, Hans Jacobsen Bidsk, 14 år [1731], søn, Christian Jacobsen Bidsk, 4 år [1741]. Lavværge for enken er Rasmus Svendsen. Formynder for børnene er deres farbror, Niels Bidsk på Svinø i Køng sogn, men da han er syg, er mødt Michel Pedersen af Vejlø.
Vurderingsmænd: Laurs Jacobsen Bidsk af Svenstrup og Søren Andersen Skrædder af Svenstrup. Boet bliver registreret til en værdi af 17 rigsdaler, og vurderingen fandt sted den 4. marts 1745. Underskrifter fra Laurs Jacobsen og Søren Andersen af Svenstrup. Der er gæld for 19 rigsdaler til herskabet, husleje og kirken ved fuldmægtig Iver Bruun. Enken lover at passe børnene forsvarligt, indtil de er store nok til at tjene hos hendes ældste bror. Ingen underskrifter.
Den 1. juli 1745:
Dorthe Eilertsdatter, som var gift med Hans Torchilsen af Pederstrup i Mogenstrup sogn, er død. Børn: Datter, Karen Hansdatter, som var gift med Hans Christensen af Blangslev i Mogenstrup sogn, men som er død og har efterladt sig: Søn, Bendt Hansen, 3 år [1742], søn, Christen Hansen, 1½ år [1743]; datter, Bodil Hansdatter, som er gift med Niels Andersen af Blangslev i Mogenstrup sogn, datter, Margrethe Hansdatter, ugift og hjemme, søn, Torkild Hansen, 20 år [1725], hjemme, søn, Eilert Hansen, 14 år [1731], hjemme. Dorthe Eilertsdatter døde den 2. januar 1745. Værge for umyndige børn er Jep Pedersen af Borup, der er gift med en søster til Dorthe Eilertsdatter. Faren, Hans Torchilsen bliver dog værge for børnene, hvis der bliver noget af arve. Vurderingsmænd: Friderich Laursen af Lov i Hammer sogn og Anders Laursen af Lov i Hammer sogn. Boet blev vurderet den 18. januar 1745 af Hendrich Laursen af Lov i Hammer sogn og Anders Laursen af Lov i Hammer sogn. Underskrifter fra Hendrich Laursen og Anders Laursen [initialer]. Der skyldes løn til tjenestefolkene fra mikkelsdag 1744 til påske 1745, deraf til 2 af sønnerne. Der er underskud i boet, og der bliver således ikke noget til børnene at arve. Ingen underskrifter.
Den 4. december 1745:
Bodel Nielsdatter, som var gift med Christen Andersen af Basnæs i Vejlø sogn, er død. Børn: Datter, Mette Christensdatter, som er gift med Rasmus Hansen af Fuglesang ved Mogenstrup, datter, Anne Christensdatter, som er gift med Ole Friderichsen af Myrup i Vester Egesborg sogn, datter, Karen Christensdatter, som er gift med Jørgen Olsen af Nørre Tvede i Toksværd sogn, datter, Sidsel Christensdatter, som er gift med Hans Laursen af Aaderup i Næstved Landsogn, datter, Maren Christensdatter, som er ugift og hjemme, søn, Anders Christensen, 24 år [1721]. Formynder for umyndige børn er deres morbror, Ole Nielsen af Basnæs i Vejlø sogn. Vurderingsmænd: Niels Andersen af Basnæs og unge Christen Andersen af Basnæs. Fortsat fra den 5. oktober 1745: Boet er gjort op. Underskrifter fra Niels Andersen og unge Christen Andersen. Til sidst underskrifter fra Christen Andersen, Anders Christensen, Rasmus Hansen Fuglsang, Ole Fredrichsen, Jørgen Olsen, Ole Nielsen, Niels Andersen og unge Christen Andersen. Fortsætter den 10. januar 1746: Der er ikke mere at tilføje i forhold til indtægter og gæld. Skifteforretningen afsluttes uden underskrifter.

Den 11. juni 1746: Indsidder Hans Hemmingsen af Rettestrup i Vejlø sogn er død. Enken er Ellen Hansdatter. Børn fra første ægteskab med Maren Sørensdatter: Søn: Ole Hansen, 17 år [1729], der tjener hos Jacob Christensen af Rettestrup. Børn fra andet ægteskab med Ellen Hansdatter: Søn, Simon Hansen, 3 år [1743]. Formynder for Simon er Mads Pedersen af Rettestrup, som er søskendebarn til Hans Hemmingsen. Lavværge for enken er Jens Christensen af Rettestrup. Parret var indsiddere hos Svend Nielsen af Rettestrup. Registreringen af boet blev foretaget den 9. april 1746 af Ebbe Olsen og Svend Nielsen af Rettestrup, hvilket gav en værdi af 3 rigsdaler. Gavnø Gods har fordringer for 6 rigsdaler. Peder Hemmingsen af Appenæs i Vejlø sogn indsættes som formynder for Ole Hansen i forbindelse med sin mors død. Noget af arven er pantsat i Aaderup i Næstved Landsogn for 3 år siden for at få brød. Enken kan beholde ejendelene i boet, imod at hun betaler gælden eller finder en ny ægtemand, som vil betale for hende. Underskrifter fra Ebbe Olsen og Sven Nielsen. Fortsætter den 18. juni 1746: Enken er mødt op med sin nye fæstemand, der vil betale for boets effekter med 5 rigsdaler, mens resten bliver betalt senere.
Den 12. november 1746: Anne Olsdatter, som var tjenestepige hos Peder Møller på Svinø i Køng sogn, er død. Arvinger: Bror, gårdmand Ole Olsen af Skallerup i Udby sogn, brorsøn, Rasmus Jensen, 24 år [1722], som er tjenestekarl i Skallerup, brordatter, Anne Jensdatter, som tjener hos Niels Bertelsen af Dyrlev i Beldringe sogn. Formynder for Anne var Ole Olsen. Vurderingen er foregået den 7. juli 1746. Peder Møllers kone og Matthias Jensen på Svinø havde hørt, at Anne Olsdatter havde til gode 6 rigsdaler hos smeden på Svinø, Niels Hansen, hvilket Ole Olsen af Skallerup accepterer. Vurderingsmænd: Mads Bonde og Anders Giøde. Underskrifter fra Ole Olsen, Matz Bondesen og Anders Hansen Gøde. Der blev afholdt auktion over Annes ting den 16. juli 1746. Køberne var: Niels Beldring på Svinø, Peder Møller på Svinø, Christen Mikkelsen på Svinø, Matz Bunde på Svinø, Niels Smed på Svinø, Ole Olsen af Skallerup, Niels Mikkelsen på Svinø, hr. Norman af Vejlø, Sven Torkildsen på Svinø, skoleholder Anders Ludvig på Svinø, Rasmus Busk på Svinø, Hans Mikkelsen på Svinø og hr. Altz på Enø. Underskrevet af Matthias Hytter og Cnud Norman. Smeden Niels Hansen erklærer herefter, at han for lang tid siden har betalt de 6 rigsdaler. Hans Kok på Svinø erklærer nu, at han har været til Næstved fire gange for at hente medicin til Anne, hvilket han mener at skulle have betaling for, hvilket arvingerne accepterer. Hustruen til Niels Laursen Bidsk på Svinø har passet Anne i de 10 til 12 uger, hvor hun var syg og mener, at hun skal have betaling for dette, hvilket arvingerne tilstod. Peder Møller har haft en del udgifter i forbindelse med hendes død og begravelse, hvilket arvingerne tilstår [accepterer]. Sven Torkildsen skal have betaling for den særk, hendes lig er begravet i. Skiftet afsluttes uden underskrifter.

Den 25. november 1746: Karen Nielsdatter, som var gift med husmand Peder Hansen af Basnæs i Vejlø sogn, er død. Børn: Søn, Niels Pedersen, 14 år [1732], datter, Anne Pedersdatter, 17 år [1729]. Formynder for børnene er deres morbror, gårdmand Mads Bondesen af Vejlø. Vurderingsmænd: Gårdmand Niels Andersen og inderste Laurs Fyhn af Basnæs. Boet er registreret den 25. april 1746. Underskrifter fra Niels Andersen og Laurs J. Fyhn. Der er gæld til provsten i Vejlø og købmand Mathies Bruun i Næstved. Gælden er 1 rigsdaler højere end indtægterne, så der er ikke noget til ægtemanden eller børnene at arve.
Den 17. juni 1746: Husmand
Jørgen Nielsen Viborg på Enø i Karrebæk sogn er død. Enken er [ikke til at læse]. Arving: Søsterdatter: Giertrud Mortensdatter, som tjener hos Lars Hansen af Karrebæk. Formynder for pigen er Mads Rasmussen på Enø. Jørgen Viborgs ejendele er solgt på auktion den 26. februar 1746. Køberne er Villum Pedersen på Enø, Mads Rasmussen på Enø, Laurs Jørgensen på Enø, inderste Jens Sørensen på Enø, tjenestekarl Anders Jensen hos Rasmus Nielsen på Enø, Mikkel Laursen på Enø, Peder Smed på Enø og Peder Rasmussen på Enø. Vurderingsmænd: Laurs Jørgensen i Skoven i Karrebæk sogn og Mikkel Laursen på vegne af skoleholder Niels Christiansen af Karrebæk. Underskrifter fra Laurs Jørgensen og Michel Laursen. Fortsætter den 25. juni 1746: Der er penge til gode hos Mads Rasmussen på Enø. Der er gæld til Mikkel Laursen på Enø og mag. Nold af Karrebæk for ting købt på auktion efter Morten Rasmussen på Enø. Giertrud Mortensdatter har betalt for Jørgen Viborgs ligkiste, og skal have penge for den. Hans Laursen har en fordring på sin fars vegne, Laurs Hansen på Enø. Søren Hansen har en fordring for brød og øl. Ungkarl Anders Jensen har en fordring på sin fars vegne, Jens Sørensen, for lånte penge. Laurs Jørgensen har en fordring på vegne af Ole Skrædder af Karrebæk. Sissel Laursdatter, som tjener hos Søren Hansen, har en fordring på to skjorter, som hun havde syet til Jørgen Viborg. Noget af gælden betales, men ikke alle kreditorer får deres tilgodehavende, og der er således ikke noget at arve efterfølgende.
Den 14. december 1746: Anne Hemmingsdatter, som var gift med husmand Peder Madsen på Enø i Karrebæk sogn, er død. Børn: Søn, Jens Pedersen, 3 år [1746]. Anne Hemmingsdatter er død den 16. august 1746. Formynder for drengen er hans mosters mand, Jens Laursen Smed af Rettestrup i Vejlø sogn. Vurderingsmænd: Laurs Hansen på Enø og Jens Jørgensen Skovfoged af Gavnø Land. Boet er registreret den 19. august 1746 til en værdi af 39 rigsdaler. Underskrifter fra Laurs Hansen og Jens Jørgensen. På stedet er 6 får, 4 lam og 10 gæs. Der er gæld til magister Nold af Karrebæk i forbindelse med konens begravelse og i alt på 22 rigsdaler. Overskuddet deles mellem ægtemanden og sønnen. Sønnens arvepart bliver stående hos sin far.
Den 18. februar 1747: Gårdmand
Christen Michelsen på Svinø i Køng sogn er død. Enken er Maren Hansdatter. Børn: Søn, Hans Christensen, 16 år [1731]. Formynder for sønnen er efter loven hans farbror, Niels Michelsen på Svinø. Lavværge for enken er hendes bror, gårdmand Anders Hansen Giøde på Svinø. Vurderingsmænd: Svend Jensen Kudsk af Svinø og Mathias Jensen af Svinø. Christen Michelsen er død den 6. november 1746. Boet er registreret den 12. november 1746 og indskrives til en værdi af 324 rigsdaler. Underskrifter fra Mathias Jensen og Svend Jensen Kudsk. Gården består af en længe mod vest på 9 væggerum, en mod syd på 10 væggerum, en længe mod øst på 10 væggerum og en mod nord på 13 væggerum. Der er skatterestancer fra 1730 og efterfølgende. Der skyldes løn til karlen Niels Busk. Der er gæld til Peder Møller på Svinø, købmand S. Holm i Næstved og Niels Giøde på Svinø. I alt er gælden på 289 rigsdaler. Overskuddet deles mellem enken og sønnen. Mandens to brødre er tilfredse, hvoraf den anden er gårdmand Hans Michelsen på Svinø. Sønnens arv forbliver i boet indtil videre.

Den 20. februar 1747: Husmand Jens Andersen af Lov i Hammer sogn er død. Enken er Kirsten Andersdatter. Børn: Søn, Anders Jensen, myndig, datter, Kirsten Andersdatter. Lavværge for enken er husmand Niels Ibsen af Lov i Hammer sogn. Formynder for datteren er hendes farbror, Mads Andersen af Lov i Hammer sogn. Vurderingsmænd: Mads Larsen af Lov i Hammer sogn og Anders Larsen. Boet er registreret den 10. januar 1747, men det er forholdsvis lille. Underskrifter fra Mads Larsen og Anders Larsen. Der er gæld til købmand Niels Holm af Næstved, gårdmand Hans Larsen af Lov i Hammer sogn, gårdmand Mads Andersen af Lov og sønnen Anders Jensen. Der er underskud i boet og således ikke noget til enken eller børnene at arve.
Den 24. februar 1747: Gårdmand
Svend Michelsen af Rettestrup i Vejlø sogn er død. Enken er Ellen Rasmusdatter. Børn: Søn, Jens Svendsen, 9 år [1737], søn, Rasmus Svendsen, 6 år [1740], søn, Michel Svendsen, 6 år [1740], datter, Bodil Svendsdatter, 13 år [1733], datter, Johanne Svendsdatter, 11 år [1735], datter, Maren Svendsdatter, 2 år [1744]. Lavværge for enken er hendes trolovede. Formynder for børnene er deres farbror, Hans Michelsen af Vejlø. Vurderingsmænd: Ebbe Olsen af Rettestrup og Jacob Christensen af Rettestrup. Svend Michelsen er død den 17. januar 1747. Enken er nu trolovet til Peder Jensen af Rettestrup. Boet er registreret til en værdi af 255 rigsdaler. Gården består af 4 længer. Der er gæld til købmand Niels Holm af Næstved, enkens bror, Niels Rasmussen, og børnenes farbror, Hans Michelsen. I alt er der gæld for 262 rigsdaler, og der er således intet at arve. Enken kan beholde gården med indholdet, idet enken lover at betale gælden.
Den 15. april 1747: Husmand
Niels Beldring på Svinø i Køng sogn er død. Enken er Dorthe Andersdatter. Børn: Søn, Anders Nielsen Beldring, 15 år [1731], søn, Rasmus Nielsen Beldring, 13 år [1733], søn, Peder Nielsen Beldring, 6 år [1740], søn, Jens Nielsen Beldring, 2 år [1744], datter, Karen Nielsdatter Beldring, 4 år [1742]. Lavværge for enken er Mathias Hytter af Vejlø. Formynder for børnene er deres far-halvbror, Anders Mogensen af Leestrup i Kongsted sogn, men da han ikke er mødt op efter at have fået besked, udnævnes i stedet Svend Torkildsen på Svinø. Vurderingsmænd: Mads Bondesen på Svinø og Hans Kieldsen på Svinø. Niels Beldring skulle være fundet omkommet på stranden mellem Falster og Sjælland før julen i 1746. Boet er registreret den 28. december 1746 til en værdi af 22 rigsdaler. Enken siger, at et eller andet er berettet af præsten til Rasmus Christensen af Alstrup på Falster. Anders Krag af Øster Klippinge på Falster skylder penge til Niels Beldring. Enken siger, at andre på Lolland og Falster også skylder ham penge. Boet har gæld til købmand Peder Staal af Vordingborg, Jørgen Als på Avnø, Jens Christensen af Alstrup i Brarup sogn [skrevet Praderup], hvor Niels Beldring har købt 9 svin, og Peder Møller på Svinø. Han har også købt 2 svin af Rasmus Christensen af Alstrup i Brarup sogn. Underskrifter fra Jens Christensen og Rasmus Christensen. Hans Christensen, der er søn af afdøde Christen Michelsen på Svinø, fordrer penge på vegne af sin far, hvilket mellemværende ordnes med det samme. Anders Mogensen ankommer til stedet og siger, at der ikke er noget mellemværende mellem ham og enken. Underskrifter fra Mathias Hytter, Anders Mogensen, Mads Bondesen og Hans Kielsen. Fortsætter den 8. juli 1747: De forskellige skyldsbeløb er nu kendt. Gælden er på 24 rigsdaler, så der er ikke noget at arve. Underskrifter fra Dorthe Andersdatter, Mathias Hytter, Anders Mogensen, Mads Bondesen og Hans Kieldsen.

Den 19. oktober 1747: Landsoldat Niels Jensen, som tjente hos Hans Mortensen af Lundby, er død. Skiftet afholdes hos Peder Heboe af Vester Egesborg. Arvinger: Søskendebarn, Johanne Andersdatter, som er gift med Peder Heboe, søskendebarn, gårdmand Peder Andersen af Vester Egesborg. Der er vist også en halvbror til Niels Jensen, som ikke nævnes med navn. Vurderingsmænd: Skoleholder Hans Ring og Rasmus Tønnesen af Vester Egesborg. Der er afholdt auktion over Niels Jensens ting den 23. februar 1747, hvor køberne var: Peiter Snedker af Vester Egesborg, Ole Kudsk af Vester Egesborg, Peder Smed af Lov i Hammer sogn, Anders Povelsen af Vester Egesborg, Mads Gøeg af Vejlø, Anders Nielsen af Lov i Hammer sogn, Peder Torkelsen soldat, Anders Røytrup på Gavnø, Peder Væver af Vester Egesborg, Niels Hansen soldat af Lov i Hammer sogn og Jon Rasmussen karl. Fra auktionen og til skiftet har det været hos gårdmand Hans Mortensen af Lundby. Tingløberen i Køng, Ingvor Grib, havde lånt en smule penge af Niels Jensen. Skiftet afsluttes, da indtægter imod udgifter viser, at der er underskud og således intet at arve. Underskrifter fra Peder Pedersen Heboe, Peder Andersen, Hans Ring og Rasmus Tønnesen.

Den 7. april 1753: Karen Laursdatter, som var gift med Niels Hansen Giøde på Svinø, er død. Børn: Datter, Ane Nielsdatter Giøde, 7 år [1746]. Værge for pigen er hendes mors morbror, Peder Møller på Svinø. Vurderingsmænd: Jeppe Christensen og Peder Andreasen af Svinø. Boet blev opgjort den 11. februar 1753. Der skal betales løn til tjenestefolkene, som er Jens Jensen, Svend Jensen og tjenestepigen Dorthe. Underskrifter fra Niels Hansen Giød, Peder Hendriksen Møller, Peder Andersen og Jeppe Christensen. [Se også under Lægdsruller mht. Niels Giøde på Svinø]
Den 26. maj
1753: Gårdmand Niels Lindgaard af Vester Egesborg er død. Enken er Maren Tønnesdatter. Børn: Søn, Tønne Nielsen Lindgaard, 22 år [1731], søn, Peder Nielsen Lindgaard, 15 år [1738], søn, Jens Nielsen Lindgaard, 10 år [1743], datter, Arethe Nielsdatter Lindgaard, datter, Karen Nielsdatter Lindgaard, 16 år [1737], datter, Kirsten Nielsdatter Lindgaard, 7 år [1746]. Lavværge for enken er hendes bror, Laurs Tønnesen af Rudstrup. Formynder for umyndige børn er gamle Hans Hansen af Vester Egesborg. Vurderingsmænd: Knud Hansen og Hans Hemmingsen. Boet er registreret den 2. april 1753 af de samme vurderingsmænd. Niels Lindgaard er død den 26. marts 1753. Gårdens stuehus er på 13 væggerum. Der er en østre længe på 8 væggerum. Længen mod vest er på 6 væggerum, mens længen mod syd er på 10 væggerum. Desuden er der en bygning på 3 væggerum [krostue?]. Sønnen Tønne er hjemme og driver nu gården mod at få løn. Der er gæld til enkens søster, som er gift med gårdmand Jens Andersen af Vester Egesborg. Desuden er der gæld til købmand Wilken Horneman i Næstved. Gælden er større end indtægterne, og der er ikke noget til enken eller børnene at arve. Enken lover at holde gården i forsvarlig stand og betale skatterestancerne. Underskrifter fra Maren Tønnisdatter, Laurs Tønnesen, Tønnis Nielsen, Hans Hansen, Knud Hansen og Hans Hemmingsen.
Stege, den 22. juni 1753: Moren til Peder Hansens stedbørn af Vejlø Skovhus er død. Børn: Datter, ? Sørensdatter Weisbach, som er død og har efterladt sig to sønner, søn, Jørgen Sørensen Weisbach, 8 år [1745], søn, Johan Friderich Sørensen Weisbach, 6½ år [1746]. Moren døde i Stege på Møn, hvor arven efter børnenes far, Søren Weisbach [skrevet Veisbach], også blev opbevaret. Arven er flyttet fra Stege til Gavnø Gods. Arven er inklusive renter fra 1752 og 1753 på 8 rigsdaler, der efter afkald fra Gavnø Gods gives til Peder Hansen til drengenes ophold hos ham. Underskrevet af byfoged M. Jørgensen af Stege. Den 6. juli 1753 skriver Peder Hansen under på, at han vil bruge pengene til klæder og føde samt at holde drengene flittig i skolen. Desuden får Peder Hansen arven til den afdøde datter, idet dennes sønner også opholder sig hos Peder Hansen. Underskrives til vitterlighed af E. Balling og Jens Jensen Fisker.
Den 1. februar 1754: Karen Svendsdatter, som var gift med gårdmand Morten Laursen af Blangslev i Hammer sogn, er død. Børn: Søn, Laurs Mortensen, 8 år [1746], datter, Mette Mortensdatter, 3 uger [1754]. Tilsynsværge er gårdmand Anders Nielsen af Over Even i Snesere sogn. Vurderingsmænd: Skoleholder Lorentz Arff af Vejlø og gårdmand Hans Christensen af Blangslev i Hammer sogn. Boet er blevet registreret den 2. januar 1754, hvilket indskrives med ejendelene til en værdi af 454 rigsdaler. Karen Svendsdatter er død den 2. december 1753. Gårdens stuelænge mod nord er på 11 væggerum og er blevet ombygget for få år siden. Længen mod øst er også på 11 væggerum, men længen mod syd er på 15 væggerum. Endeligt er der en længe mod vest på 11 væggerum. Der er gæld til købmand Wilken Hornemann i Næstved. Morten Laursen skylder også penge til gårdmand Hans Christensen af Blangslev. Underskrifter fra Morten Laursen og Anders Nielsen. Der er overskud i boet, som deles mellem enkemanden og børnene. Værge for børnene er deres farbrødre, Henrich Laursen af Lov i Hammer sogn og Peder Laursen af Lov i Hammer sogn. Underskrifter fra Morten Laursen, Anders Nielsen, Peder Lavesen og Hendrich Laursen samt vurderingsmændene Hans Christensen og Lorentz Arff.

Den 20. april 1754: Niels Ibsen af Lov i Hammer sogn er død. Enken er Birthe Hansdatter. Lavværge for enken er hendes bror, Jørgen Torkildsen. Arvinger er på farens side: (1) Farbror, Peder Laursen, som boede i Appenæs, men er død og har efterladt: Søn, Jens Pedersen, som tjener hos Christen Christensen af Appenæs, datter, Johanne Pedersdatter, som er gift med Hans Nielsen af Appenæs, (2) farbror, Ole Laursen, som boede i Lov i Hammer sogn, men som er død og har efterladt: Datter, Maren Olsdatter, som er gift med Søren Olsen af Stenstrup i Rønnebæk sogn, (3) faster, Maren Laursdatter, som var gift med Hans Tommesen og boede i et hus ved Mogenstrup Mølle, begge døde og har efterladt: Søn, Thomas Hansen, som er gårdmand i Pederstrup, søn, Laurs Hansen, som er død og har efterladt: Søn, Jens Laursen, datter, Kirsten Laursdatter; datter, Johanne Hansdatter, som er gift med gårdmand Jørgen Pedersen i Aversie, datter, Maren Hansdatter, som er gift med husmand Jens Hansen ved Rødegaard, datter, Margrethe Hansdatter, som er død og har efterladt: Søn, Hans, som tjener hos Thomas i Pederstrup i Mogenstrup sogn, datter, Ellen, som er hos sin moster i Aversie, (4) faster, Bodel Laursdatter, som var gift med Anders Laursen af Kalkerup i Fensmark sogn, men som er død og har efterladt sig: Søn, Laurs Andersen, som er husmand under Fyrendals Gods, datter, Lisbeth Andersdatter, som er gift med Laurs Johansen af Rislev, datter, Johanne Andersdatter, som er gift med Niels Snedker ved Holmegaard, datter, Ellen Andersdatter, som er død og har efterladt: Datter, Johanne, som er gift med Jørgen Laursen af Gødstrup i Toksværd sogn; datter, Maren Andersdatter, som er død og har efterladt: Søn, Thomas Andersen, der bor i Olstrup i Ulse sogn, datter, Cathrine Andersdatter, som er gift med Søren Dreiker af Rislev, datter, Anna Andersdatter, som tjener i Øverup [nok Tingsted sogn på Falster]. Arvinger er på morens side: (1) Morbror, Anders Mortensen af Ring i Hammer sogn, som er død og har efterladt 3 børn: Søn, Morten Andersen, som var husmand i Ring og er død og har efterladt: Søn, Niels Mortensen, der er gårdmand i Hammer-Thorup; datter, Kirsten Andersdatter, som lever hos sin søn, Anders Jensen af Svenstrup i Vejlø sogn, datter, Johanne Andersdatter, som var gift med Peder Brun af Svenstrup i Vejlø sogn men som er død og har efterladt: Datter, Dorthe, som er gift med Niels Hansen af Vejlø, (2) moster, Margrethe Mortensdatter, som er død men først var gift med gårdmand Mads Bondesen af Lov i Hammer sogn og efterladt: Søn, Bonde Madsen, som er død og har efterladt 3 sønner: Søn, Mads Bondesen, som er gårdmand i Vejlø, søn, Hans Bondesen, som er husmand i Vejlø, søn, Niels Bondesen, som var husmand i Vejlø men er død og har efterladt: Søn, Rasmus Nielsen, som tjener hos Mads Bondesen af Vejlø, datter, Inger Nielsdatter, som tjener hos Mads Christensen af Vejlø. Margrethe Mortensdatter var anden gang gift med Hans Kok, der var gårdmand i Lov i Hammer sogn, som er død og har efterladt: Datter, Kirsten Hansdatter Kok, der er gift med Jeppe Hansen, som er gårdmand i Lov i Hammer sogn, begge er døde og har efterladt: Søn, Peder Jeppesen, der er husmand i Lov i Hammer sogn, datter, Margrethe Jeppesdatter, som tjener hos Hans Andersen af Lov, datter, Ane Jeppesdatter, som er død uden arvinger.

Den 4. juni 1755: Lisbeth Willumsdatter, som var gift med gårdmand Jens Nielsen af Basnæs i Vejlø sogn, er død. Børn: Søn, Willum Jensen, 8 år [1747], datter, Karen Jensdatter, 5 år [1750], datter, Anna Jensdatter, 3 år [1752]. Vurderingsmænd: Bondefoged Michel Pedersen af Vejlø og gårdmand Laurs Bondesen af Basnæs. Underskrifter fra Michel Pedersen og Laurs Bondesen. Fortsætter den 19. januar 1756. Gæld til: Hustruens søster, Maren Willumsdatter, som tjener hos Michel Olsen i Lodshuset, Hans Michelsen, som tjener hos Laurs Pedersen af Vejlø, og Sidse Willumsdatter, som tjener på Jens Nielsens gård i Basnæs. Endvidere er der gæld til købmand Wilchen Horneman i Næstved samt tjenestekarlen på gården. Underskrifter fra Jens Nielsen, Michel Pedersen og Lars Bondesen.
Den 6. marts 1755: Birthe Pedersdatter, der var gift med Mads Andersen af Lov i Hammer sogn, er død. Arvinger, som er mødt op, er: Søn, Anders Madsen, 27 år [1728], søn, Søren Madsen, 24 år [1731], søn, Peder Madsen, 13 år [1742], datter, Anne Madsdatter, som er gift med gårdmand Torkild Madsen af Hammer i Præstø Amt. Vurderingsmænd: Hendrick Laursen og Hans Laursen af Lov i Hammer sogn. Fortsætter den 20. januar 1756: Der er sendt indkaldelser til arvinger. Mads Andersen er formynder for sine børn. Børnenes morbrødre, Anders Pedersen i Risby og Hans Pedersen i Lundby, er indkaldt og er mødt op. Der er penge til gode hos Søren Hansen i Thorup, Mads Jensen i Præstegaardshuset og Hans Larsen i Svendstrup. Der er gæld til sønnen, Søren Madsen, Anders Madsen og købmand Holm i Næstved. Torkild Madsen af Hammer på sin kone vegne afgiver deres del af arven til den yngste søn, Peder Madsen. Mads Andersen lover, at sønnen Peder kan blive hjemme, til han er myndig. Underskrifter fra Mads Andersen, Anders Madsen, Søren Madsen, Torkel Madsen [af Hammer], Hendrich Laursen og Hans Laursen.

Den 29. december 1755: Husmand Søren Bruun af Svenstrup i Vejlø sogn er død. Enken er Kirsten Olsdatter. Børn: Søn, Appelin Sørensen Bruun, 27 år [1728], søn, Oluf Sørensen Bruun, 25 år [1730], søn, Niels Sørensen Bruun, 13 år [1742], datter, Anna Sørensdatter Bruun, 23 år [1732], datter, Anna Sørensdatter Bruun, 10 år [1745]. Søren Bruun døde, da han natten før faldt i en brønd i Svenstrup. Vurderingsmænd: Michel Pedersen af Vejlø og Peder Larsen af Svenstrup i Vejlø sogn. Fortsætter den 21. januar 1756: Lavværge for enken er Jens Jacobsen af Svenstrup i Vejlø sogn. På egne og de andre børns vegne er mødt Appelin Sørensen Bruun. Huset er på 12 fag. Der er gæld til Christen Pedersen af Rettestrup Mølle i Vejlø sogn, til sønnen Ole Sørensen Bruun, samt til Lars Jacobsen. Der er intet at arve til børnene, da indtægterne ikke modsvarer udgifterne. Underskrifter fra Kirsten Olsdatter, Jens Jacobsen, Mickel Pedersen og Peder Laursen. Fortsætter den 29. marts 1756: Der er holdt auktion over Søren Bruuns ting. Køberne er Ole Sørensen Bruun, som tjener på Enø i Vejlø sogn, Jørgen Olsen af Rettestrup, Niels Brun af Vester Egesborg, Ole Knudsen af Vester Egesborg, Ebbe Olsen af Rettestrup, Jens Pedersen af Vester Egesborg, Peder Pedersen af Vester Egesborg, Mads Sørensen af Vejlø, Anders Skrædder af Vejlø, Jens Smed af Rettestrup, Ole Olsen soldat af Vejlø, Anders Christophersen af Vejlø, husmand Morten Pedersen af Vejlø, Jep Nielsen af Rettestrup, forvalter Ellerup, Jørgen Pedersen af Appenæs, Hans Larsen af Svenstrup, husmand Christen Pedersen af Vejlø, Hans Jensen af Svenstrup i Vejlø sogn, Peder Larsen af Svenstrup og Peder Hugger af Vejlø.
Den 23. april
1756: Ungkarl Jens Pedersen, som tjente og døde hos Christen Christensen af Appenæs i Vejlø sogn, er død. Jens Pedersen var stedsøn til Christen Christensen. Arvinger: Mor, Anna Jensdatter, som er gift med Christen Christensen, søster, Johanne Pedersdatter, som er gift med gårdmand, gamle Hans Nielsen af Appenæs i Vejlø sogn under Herlufholm Gods. Vurderingsmænd: Husmændene Peder Olsen og Hans Poulsen af Appenæs. Underskrifter fra Christen Christensen, Hans Nielsen, Peder Olsen og Hans Poulsen. Hans Nielsen på hustruens vegne giver afkald på arv efter broren den 4. maj 1756, underskrevet af Hans Nielsen.
Den 28. december 1756: Maren Andersdatter, som var gift med gårdmand Torkild Svendsen af Vejlø, er død. Arvinger: Brordatter, Elisabeth Pedersdatter, som er tjenestepige i Præstø. Maren Andersdatter er død den 27. december 1756. Vurderingsmænd: Anders Nielsen og Mads Bondesen af Vejlø. Boet bliver registreret. Underskrifter fra Torkild Svendsen, Anders Nielsen og Mads Bondesen. Fortsætter den 26. januar 1757: Formynder for Elisabeth Pedersdatter er indsidder Peder Jensen af Endegårde i Skibinge sogn. Stuehuset på 8 fag er i nogenlunde stand. Der er en længe mod gaden på 12 fag. Længen mod syd er på 14 fag, mens den mod øst er på 7 fag. Underskrifter fra Torkild Svendsen, Lisbeth Pedersdatter, Peder Jensen, Anders Nielsen og Mads Bondesen.
Den 18. januar
1757: Edel Jacobsdatter, som var enke efter gårdmand Niels Hansen af Vejlø, er død. Forældreløse børn: Søn, Peder Nielsen, 13 år [1743], søn, Hans Nielsen, 11 år [1745], søn, Jacob Nielsen, 1½ år [1755], datter, Birthe Nielsdatter, 6½ år [1750], datter, Karen Nielsdatter, 4 år [1752]. Vurderingsmænd: Gårdmændene Anders Nielsen og Hans Michelsen af Vejlø. Boet bliver registreret. Uægte underskrifter fra Anders Nielsen og Hans Miekelsen. Fortsætter den 17. februar 1757: Formynder for børnene er deres morfar, Jacob Christensen af Rettestrup i Vejlø sogn. Til stede er også Edel Jacobsdatters sidste fæstemand, Ole Olsen, der har gården i fæste. Stuehuset er på 14 fag og i nogenlunde stand. Længen mod gaden er på 14 fag og i nogenlunde stand. Toftelængen er på 7 fag og mangler lægder og tag. Gælden er større end indtægterne, og der er ikke noget at arve. Dog besluttes, at kisten med Edels gangklæder skal gives til hendes far, Jacob Christensen af Rettestrup, idet denne tager de tager mindste børn i pleje hos sig, dvs. Jacob, Birthe og Karen. Uægte underskrifter fra Jacob Christensen, Anders Nielsen og Hans Mikkelsen.

Den 24. oktober 1757: Karen Hansdatter, som var gift med husmand Torkild Hansen af Svenstrup i Vejlø sogn, er død. Arvinger: Mor og søskende: Bror, Svend Hansen af Køng, indsidder, søster, Johanne Hansdatter, der er gift med husmand Jens Laursen af Ring i Hammer sogn. Vurderingsmænd: Anders Nielsen og Torkild Nielsen af Vejlø. Underskrifter fra Anders Nielsen og Torkel Nielsen. Fortsætter den 17. november 1757: Gæld til købmand Holm i Næstved, Birthe Torkelsdatter og Niels Mikkelsen på Gavnø. Karen Hansdatters gamle mors svigersøn, Jens Laursen af Ring i Hammer sogn, lover at passe den gamle kone imod at arve alle hendes sager, når hun er væk. Underskrifter fra Torkild Hansen, Jens Laursen, Peder Pedersen og Svend Hansen [de to sidste må være vurderingsmænd fra Vejlø].
Den 1. juli
1757: Gårdmand Hans Ibsen af Borup i Rønnebæk sogn er død. Enken er Kirsten Svendsdatter. Børn: Søn, Svend Hansen, 4 år [1753], søn, Jeppe Hansen, 2 år [1755]. Lavværge for enken er husmand Lars Hansen af Rønnebæk. Formynder for børnene er Peder Hansen Møller af Rettestrup. Vurderingsmænd: Ebbe Olsen og Jacob Christensen af Rettestrup. Underskrifter fra Lars Hansen, Peder Hansen Møller, Ebbe Olsen og Jacob Christensen. Fortsætter den 15. november 1757: Gårdens stuehus er på 10 fag og forfalden. Der er en lade mod øst på 15 fag og en lade mod syd på 11 fag. Endeligt er der et tørrehus mod vest på 11 fag. Der er gæld til Niels Poulsen af Rønnebæk, Niels Holm i Næstved, Peder Hansen Møller, Christen Pedersen af Rettestrup og Søren Larsen af Rettestrup. Underskrifter fra Kirsten Svendsdatter, Peder Hansen Møller, Jacob Christensen og Hans Christensen. Den nye fæster af gården er Lars Siersted [Sigersted].

Den 15. oktober 1757: Karlen Anders Nielsen, som opholdt sig og døde hos Mads Bondesen af Vejlø, er død. Arving: Søster: Karen Nielsdatter, som tjener på Svinø. Formynder for søsteren er Jacob Christensen af Rettestrup i Vejlø sogn. Vurderingsmænd: Tredningsfoged Anders Nielsen og indsidder Torkild Nielsen af Vejlø. Boet er meget lille. Uægte underskrifter fra Jacob Christensen, Anders Nielsen og Torkel Nielsen. Fortsætter den 23. november 1757 på Gavnø: Der er gæld til Hans Bondesen af Vejlø. Der er overskud i boet, hvilket overlades til værgen Jacob Christensen, og hvilket Karen Nielsdatter kan få udbetalt den dag, hvor hun bliver gift. Uægte underskrifter fra Jacob Christensen, Anders Nielsen og Mads Bondesen.
Den 10. september
1757: Gårdmand Jens Andreasen af Svinø i Køng sogn er død. Enken er Kirsten Hansdatter. Børn: Søn, Hans Jensen, 12 år [1745], søn, Andreas Jensen, 1 år [1756], datter, Kirsten Jensdatter, 17 år [1740]. Vurderingsmænd: Peder Torkildsen og Peder Møller af Svinø. Lavværge for enken er Niels Hansen Giøde. Underskrifter fra N. H. Giød, Svend Torkildsen og Peder Møller. Fortsætter den 22. november 1757: Til stede er Niels Giøde, Jeppe Christensen og Peder Møller. Tjenestekarlen på gården er Niels Rasmussen. Gæld til købmand Christian Falster i Vordingborg, Peder Møller, husmand Niels Pedersen af Køng, Niels Nielsen af Svinø og Espen Andersen af Svinø. Sidstnævnte har også et krav fra sin bror, unge Mads Andersen af Lov i Hammer sogn. Underskrifter fra Niels Giøde, Jeppe Christensen og Peder Møller. Espen Andersen af Svinø er formynder for børnene. Enken er nu trolovet til Hans Jacobsen. Udgifter oversteg indtægterne, så der er ikke noget at arve, selv om Espen og Mads Andersens fordringer benægtes af enken, og de modtager ikke noget. Underskrifter fra Kirsten Hansdatter, Niels Hansen Giøde, Hans Jacobsen, Peder Møller og Espen Andersen. Gamle Mads Andersen af Lov i Hammer sogn dør i øvrigt kort efter dette skifte, men han er ikke den samme som unge Mads Andersen, der er bror til Espen Andersen.

Den 11. januar 1779: Husmand Povel Jacobsen i Rettestrup i Vejlø sogn er død. Enken er Anne Michelsdatter. Børn: Søn, Christen Povelsen, 6½ år [1772]. Formynder for drengen er hans farbror, gårdmand Peder Jacobsen i Rettestrup i Vejlø sogn. Lavværge for enken er husmand Anders Madsen i Svendstrup i Vejlø sogn. Vurderingsmænd: Bonde Madsen og Anders Hansen. Huset er på 6 fag. Gæld til mag. Hersom i Vejlø. Der bliver intet at arve, når udgifter og indtægter sammenlignes. Enken kan foreløbigt forblive i huset. Underskrifter fra Ane Mikkelsdatter, Anders Madsen, Peder Jacobsen, Bonde Madsen og Anders Hansen.
Den 13. august 1779: Mette Olsdatter, som var gift med husmand Jens Nielsen af Lov i Hammer sogn, er død. Børn: Søn, Niels Jensen, ½ år [1779], datter, Anne Jensdatter, 3 år [1776]. Formynder for børnene er Mads Jensen af Lov i Hammer sogn. Vurderingsmænd: Povel Andersen og Hendrik Larsen af Lov i Hammer sogn. Huset består af 7 fag. Gæld til Jeppe Christensen på Svinø i Køng sogn. Gælden er større end indtægterne, og der er ikke noget at arve for børnene. Underskrifter fra Jens Nielsen, Anders Larsen [som underskriver som formynder for børnene], Povel Andersen og Hendrik Larsen.
Den 31. januar 1780: Gårdmand Anders Nielsen af Basnæs i Vejlø sogn er død. Enken er Else Kirstine Hansdatter. Børn: Søn, Niels Andersen, 20 år [1760], datter, Lucia Andersdatter, 15 år [1765]. Husmand Anders Hansen af Vejlø er lavværge for enken. Formynder for umyndige børn er gårdmand Anders Eylersen af Basnæs, som er søskendebarn til Anders Nielsen. Vurderingsmænd: Bent Hansen af Vejlø og Bonde Madsen af Rettestrup i Vejlø sogn. Gårdens stuehus er på 15 fag. Længen mod øst er på 11 fag, mod syd på 11 fag og mod vest på 10 fag. Gæld til Christian Smed på Svinø, husmand Anders Madsen af Basnæs, Benjamin Hornemann for sild, smeden i Vejlø, sønnen Niels Andersen for tjenesteløn samt tjenestedrengen Hans Larsen foruden tjenestepigen uden navn. Underskrifter fra Else Kirstine Hansdatter, Anders Hansen, Anders Eilersen, Bent Hansen og Bonde Madsen.

Den 31. januar 1780: Gårdmand Niels Olsen af Basnæs i Vejlø sogn er død. Enken er Anne Hansdatter. Børn: Søn, Ole Nielsen, 26 år [1754], søn, Peder Nielsen, 17 år [1763], søn, Hans Nielsen, 12 år [1768], datter, Anne Nielsdatter, 21 år [1759], datter, Karen Nielsdatter, 19 år [1761]. Lavværge for enken er hendes bror, husmand Anders Hansen af Basnæs. Formynder for børnene er gårdmand Lars Olsen af Vejlø. Vurderingsmænd: Bonde Madsen af Rettestrup i Vejlø sogn og Bent Hansen af Vejlø. Gårdens stuehus er på 15 fag. Længen mod øst er på 11 fag, mod syd på 11 fag og mod vest på 10 fag. Gæld til købmand Mørch i Næstved, tjenestekarl Anders Larsen, tjenesteløn til sønnerne Peder og Hans Nielsen samt datteren Anne Nielsdatter frem til Mikkelsdag 1779, tjenesteløn til sønnen Ole Nielsen for 4 år. Desuden et halvt års løn til 3 andre tjenestefolk uden navn. Sønnen Ole Nielsen overtager fæstet efter faren. Underskrifter fra Anne Hansdatter, Anders Hansen, Lars Olsen, Bent Hansen og Bonde Madsen.
Den 3. februar 1780: Bodil Andersdatter, som var enke efter gårdmand Anders Jensen Smed af Vester Egesborg, er død. Børn: Søn, Rasmus Andersen, 27 år [1753], som er landsoldat og overtager sin fædrene gård, søn, Jens Andersen, 17 år [1763]. Formynder for den yngste søn er gårdmand Niels Pedersen af Vester Egesborg. Begge brødre nævner, at den yngste søn endnu nyder sin forhen tilfalden fædrene arv. Rasmus skal ifølge skiftet dele halvdelen af gårdens værdi med sin bror. Vurderingsmænd: Sognefoged Anders Jensen af Vester Egesborg og Anders Hansen af Rettestrup i Vejlø sogn. Underskrifter fra Rasmus Andersen, Niels Pedersen, Anders Jensen og Anders Hansen.
Den 31. marts 1780: Karen Pedersdatter, som var gift med sognefoged og gårdmand Anders Jensen af Vester Egesborg, er død. Børn: Datter, Kirsten Andersdatter, 2 år [1778]. Formynder for datteren er Karen Pedersdatters bror, som er gårdmand Peder Pedersen Glar af Vester Egesborg. Vurderingsmænd: Anders Hansen af Rettestrup i Vejlø sogn og Søren Rasmussen af Vester Egesborg. Anders Jensen og Peder Glar fremlægger før boopgørelsen, at barnet er lovet 50 rigsdaler. Boet er ikke så meget værd, men Anders Jensen fastholder sit løfte af kærlighed til datteren. Skiftet afsluttes således, da alle er enige. Underskrifter fra Anders Jensen, Peder Pedersen Glar, Anders Hansen og Søren Rasmussen.

Den 25. august 1782: Anne Hansdatter, som var gift med forhenværende skovfoged Peder Clausen i Nyelandshuset ved Vejlø Skov, er død. Arvinger: Bror, skoleholder Peder Hansen Borg i Vester Egesborg, bror, afdøde gårdmand Hans Hansen i Vester Egesborg, som har efterladt sig følgende børn: Søn, Ole Hansen, 21 år [1761], datter, Maren Hansdatter, datter, Else Hansdatter, som er gift med gårdmand Hans Olsen i Lov i Hammer sogn, datter, Kirsten Hansdatter, som er gift med gårdmand Peder Andersen i Vester Egesborg. Vurderingsmænd: Udridder Jens Hansen på Gavnø og foged Bendt Hansen i Vejlø. Boet gøres op. Underskrifter fra Bendt Hansen og Jens Hansen. Fortsætter den 25. marts 1783: Værge for Hans Hansens børn er gårdmand Ingvor Ingvorsen i Vester Egesborg, der er stedfar til børnene. Peder Andersen af Vester Egesborg er dog mødt på sin kones vegne. Enkemanden Peder Clausen har nu ophold på Lindersvold Gods. Underskrifter fra Peder Clausen, Bendt Hansen og Jens Hansen. Fortsætter den 26. marts 1783: Alle arvinger er mødt op uden indvendinger. Underskrives af Peder Clausen, Bendt Hansen og Jens Hansen [og her er alle underskrifterne ægte].
Den 18. marts 1783: Birgitte Hansdatter, som var gift med husmand Jens Indvoldsen af Lov i Hammer sogn, er død. Der er ingen børn i ægteskabet. Arvinger: Appelone Jørgensdatter, som er enke efter husmand Hans Larsen, Margrethe Hansdatter, som er gift med gårdmand Mads Pedersen af Lov, Birgitte Jørgensdatter, som er enke efter husmand Mads Hansen, Anne Jørgensdatter, Lucie Jørgensdatter, søskendebarn, Mads Jensen, søskendebarn, Lucie Jensdatter, der er gift med husmand Lars Hansen af Blangslev i Hammer sogn. På arvingernes vegne er mødt gårdmand Mads Pedersen af Lov i Hammer sogn. Huset er på 7 fag. Vurderingsmænd: Povel Andersen af Lov og gårdmand Niels Pedersen af Lov i Hammer sogn. Underskrifter fra Jens Endvoldsen, Mads Pedersen, Povel Andersen og Niels Pedersen. Fortsætter den 4. april 1783: Povel Andersen har betalt for begravelsen, hvilket Jens Envoldsen godkender. Underskrifter fra Jens Engvoldsen, Povel Andersen og Niels Pedersen. Fortsætter den 22. april 1783: Der gives afkald fra husmand Lars Hansen af Blangslev i Hammer sogn på vegne af hans hustru, Lucie Jensdatter, som er moster til den afdøde. Der gives også afkald fra Mads Pedersen af Lov på vegne af den afdødes broderdatter, Margrethe Hansdatter. Der er også afkald fra husmand Mads Hansens enke, Birgitte Jørgensdatter. Der er også afkald fra husmand Hans Larsens enke, Appelone Jørgensdatter af Lov. Der er således givet afkald på arv fra alle arvinger.

Den 1. december 1791: Kirsten Hansdatter, som var gift med gårdmand Jeppe Jensen i Vejlø, er død. Børn: 1 barn. Faren er selv værge for barnet. Tilsynsværge er gårdmand Søren Madsen i Vejlø. Vurderingsmænd: Rasmus Jensen og Peder Madsen. Underskrifter fra Jeppe Jensen, Søren Madsen, Rasmus Jensen og Peder Madsen.
Den 29. december
1791: Gårdmand Lars Hansen på Enø i Karrebæk sogn er død. Enken er Maren Andersdatter. Der er børn. Enken er nu gift med Peder Nielsen, som er hendes lavværge. Formynder for børnene er Jens Jørgensen og Anders Nielsen af Enø. Vurderingsmænd: Rasmus Jensen og Christen Olsen. Underskrifter fra Maren Andersdatter, Peder Nielsen, Anders Nielsen, Jens Jørgensen, Rasmus Jensen og Christen Ollesen.
Den 2. februar
1792: Indsidder Peder Knudsen af Vester Egesborg er død. Enken er Dorthe Pedersdatter. Børn: Søn, Simon Pedersen, 14 år [1778], datter, Mette Pedersdatter, 24 år [1768], der begge er tjenestefolk på Gavnø Gods. Lavværge for enken er Mads Andersen af Vester Egesborg. Gårdmand Jens Nielsen af Vester Egesborg er formynder for børnene. Vurderingsmænd: Bondefoged Anders Jensen samt Christen Hansen af Vester Egesborg. Underskrifter fra Dorthe Pedersdatter, Mads Andersen, Jens Nielsen, Anders Jensen og Christen Hansen.
Den 12. marts
1792: Pennefieder samler Rasmus Peter Kindt er død hos gårdmand Friderich Sørensen i Basnæs i Vejlø sogn. Enken er Cathrine Nielsdatter. Lavværge for enken er gårdmand Ingvor Hansen i Basnæs. Børn fra 1. ægteskab med Dorthe Hermandsdatter: Søn: Lorentz Rasmussen Kindt Sadelmager i København [i 1801 er han sejlmagersvend i Købmager kvarter], søn, Peter Rasmussen Kindt Skomagerdreng i Frederiksborg [nok Frederiksberg], datter, Maren Rasmusdatter Kindt, som tjener i Lille Næstved, datter, Anne Marie Rasmusdatter Kindt, som ej vides om er død, datter, Bolette Cathrine Rasmusdatter Kindt, som er gift med en skomager i Roskilde. Vurderingsmænd: Gårdmand Andreas Pedersen og husmand Hans Kylling. Enken oplyser, at parret har været rundt omkring i landet og bl.a. på Møn og på Falster. Der er en del sølv blandt hans ejendele. Underskrifter fra Cathrine Nielsdatter, Ingvor Hansen, Andreas Pedersen og Hans Kylling. Fortsætter den 5. maj 1792: Lavværge for enken er nu købmand Harboe af Næstved. På arvingernes vegne er mødt bondefoged Anders Jensen af Vester Egesborg. Der er udgifter til gårdmand Friderich Sørensen af Basnæs i Vejlø sogn og til købmand Harboe af Næstved. Gårdmand Søren Mortensen af Skafterup fordrer på vegne af godset Holsteinborg for opdragelsen af den afdødes datter, Maren Rasmusdatter Kindt, i 2 år, hvilket enken med lavværge sætter spørgsmålstegn ved, fordi ?. Udgifterne er større end indtægterne, og der er ikke noget til enken eller børnene at arve. Underskrifter fra Catrine Nielsdatter, Harboe [er vel Mathias Harboe?], Anders Jensen, Jørgen Andersen og Olle Hansen.
Den 17. april
1792: Gårdmand Anders Eilersen af Basnæs i Vejlø sogn er død. Enken er Marie Pedersdatter. Børn: Søn, Peder Andersen, 25 år [1767], som er hjemme på gården, søn, Eiler Andersen, 20 år [1772], som tjener i Vester Egesborg, datter, Karen Andersdatter, 23 år [1769], som opholder sig i Basnæs, datter, Johanne Andersdatter, som er hos sin mor. Lavværge for enken er gårdmand Rasmus Kieldsen af Basnæs. Peder Andersen er til stede på egne og sin brors vegne. Formynder for pigerne er gårdmand Friderich Sørensen af Basnæs. Vurderingsmænd: Bondefoged Peder Madsen af Vejlø og udridder Rasmus Jensen af Gavnø Gods. Gårdens stuehus mod nord er på 13 fag. Der er en østre længe på 9 fag, som er lade og fæhus, en søndre længe på 12 fag, som er hølade og fårehus, samt en vestre længe på 7 fag, der er lade. Underskrifter fra Marie Pedersdatter, Rasmus Kieldsen, Peder Andersen, Fridrick Sørensen, Peder Madsen og Rasmus Jensen.
Den 20. april
1792: Indsidder Bodil Pedersdatter af Svinø i Køng sogn er død. Arving: En uægte søn ved navn Rasmus Madsen, 10 år [1781], som tjener i Sibberup i Rønnebæk sogn. Formynder for drengen er gårdmand Peder Halling af Borup i Rønnebæk sogn. Vurderingsmænd: Ole Jeppesen og Niels Hansen af Svinø. Boet bliver registreret, men det er ganske lille. Skiftet afsluttes herefter, da der ikke kan være overskud i boet. Underskrifter fra Peder Halling, Ole Jeppesen og Niels Hansen.
Den 14. maj 1792: Maren Mathiasdatter, som var gift med husmand Christen Nielsen af Blangslev i Hammer sogn, er død. Børn fra første ægteskab med Christopher Pedersen: Datter, Maren Christophersdatter, 3 år gammel [1789]. Tilsynsværge for pigen er bondefoged Hans Pedersen af Blangslev i Hammer sogn, mens Christen Nielsen selv er værge for sin steddatter. Vurderingsmænd: Morten Pedersen og Hans Andersen af Blangslev. Boet bliver registreret, men det er ganske lille. Huset er på 6 fag, der kræver en del reparation. Skifteforretningen afsluttes for øjeblikket. Underskrifter fra Christen Nielsen, Hans Pedersen, Morten Pedersen og Hans Andersen.
Den 14. maj
1792: Ellen Andreasdatter, som var gift med indsidder Niels Christensen af Fårup i Hammer sogn, er død. Børn: Datter, Johanne Nielsdatter, 18 år [1774], som tjener i Blangslev i Hammer sogn, datter, Ellen Nielsdatter, 8 år [1784], som opholder sig hos sin far. Vurderingsmænd: Tønnes Andersen og Peder Jensen. Værge for pigerne er sognefoged Hans Pedersen af Blangslev. Boet bliver registreret med ganske få ejendele. Underskrifter fra Niels Christensen, Thønes Andersen og Peder Jensen. Fortsætter den 8. september 1792: Tilsynsværge for børnene er sognefoged Anders Jensen af Vester Egesborg. Vurderingsmænd: Jens Nielsen og Jens Rasmussen. Ud over betalingen for begravelsen og skifteforretningen er der ikke nogen gæld i boet. Gælden er dog større end indtægterne, og der er ikke noget til enkemanden eller børnene at arve. Uægte underskrifter fra Niels Christensen, Anders Jensen, Jens Nielsen og Jens Rasmussen.
Den 19. september
1792: Ungkarl Jens Hansen af Åderup i Næstved Landsogn er død. Arvinger: Bror, gårdmand Christen Hansen af Åderup, 35 år [1757], bror, Thomas Hansen, 30 år [1762], der forsvandt for nogle siden og hvis bopæl ikke kendes, hvis han lever, bror, Rasmus Hansen, 24 år [1768], der forsvandt for nogle siden og hvis bopæl ikke kendes, hvis han lever, søster, Karen Hansdatter, 36 år [1756], som tjener i Rislev, søster, Ellen Hansdatter, 19 år [1774], som tjener i Appenæs i Hammer sogn, søster, Anne Hansdatter, 23 år [1769], som er på gården i Åderup, søster, Johanne Hansdatter, 15 år [1777], som er på gården i Åderup. Skifteforretningen finder sted hos gårdmand Christen Hansen af Åderup, der repræsenterer sig selv og alle sine søskende. Vurderingsmænd: Gårdmand Niels Jensen og husmand Jørgen Christensen af Åderup. Boet bliver registreret. Skifteforretningen udsættes derefter indtil videre. Underskrifter fra Christen Hansen, Niels Jensen og Jørgen Christensen.

Den 11. december 1795: Ungkarl Niels Pedersen af Vejlø er død. Arvinger: Bror, husmand Christen Pedersen af Vejlø, søster, Maren Pedersdatter, som er gift med husmand Hans Nielsen af Hammer, bror, Rasmus Pedersen, 20 år [1775], som tjener i Vester Egesborg. Vurderingsmænd: Sognefoged Søren Madsen af Vejlø og udridder Rasmus Jensen af Gavnø. Registreringen af boet skete den 12. oktober 1795. Der er ingen gæld i boet, men man fandt heller ikke noget at vurdere. Underskrifter fra Christen Pedersen, Rasmus Pedersen, Hans Nielsen, Søren Madsen og Rasmus Jensen.
Den
17. december 1795: Gårdmand Hans Christensen af Svinø i Køng sogn er død. Enken er: Dorthe Olsdatter. Børn: Søn, Ole Hansen, 21 år [1774], søn, Rasmus Hansen, 17 år [1778], søn, Jens Hansen, 16 år [1779], datter, Anne Hansdatter, 11 år [1784], datter, Kirsten Hansdatter, 6 år [1789], datter, Maren Hansdatter, 3 år [1792], søn, Hans Hansen, 7 uger [1795]. Lavværge for enken er gårdmand Niels Hansen af Svinø i Køng sogn. Formynder for børnene er deres farbrødre, dvs. Rasmus Christensen af Svinø for de ældste og Peder Christensen af Svinø for de yngste. Vurderingsmænd: Sognefoged Rasmus Pedersen af Køng og udridder Rasmus Jensen af Gavnø. Boet er blevet registreret den 4. juni 1795 til en værdi af 339 rigsdaler. Der er udgifter for 44 rigsdaler og således en arv på 295 rigsdaler til deling mellem enken og børnene. Underskrifter fra Dorthe Olsdatter, Niels Hansen, Ole Hansen, Rasmus Christensen, Peder Christensen, Rasmus Pedersen og Rasmus Jensen.

Den 14. december 1801: Sognefoged Søren Madsen af Vejlø er død. Enken er [ikke angivet]. Børn: Datter, Sidse Sørensdatter, 18 år [1783], datter, Ane Sørensdatter, 13 år [1788], datter, Maren Sørensdatter, 5 år [1796]. Søren Madsen havde afstået sin ejendom til Eiler Andersen før sin dødelige afgang, idet denne skal giftes med hans ældste datter. Formynder for de yngste piger er gårdmand Rasmus Nielsen af Rettestrup i Vejlø sogn. Boet bliver ikke registreret, idet Rasmus Nielsen siger, at det hele er aftalt på forhånd med Søren Madsen, født han døde, dvs. hvad Eiler Andersen skal betale til hustruens søstre. Underskrifter fra Eiler Andersen, Rasmus Nielsen og til vitterlighed af Rasmus Jensen og Hans Andersen.
Den 29. december 1801: Gårdmand
Peder Nielsen Krag af Enø i Karrebæk sogn og hustru Karen Hansdatter er begge døde. Børn: Søn, Hans Pedersen Krag, 11 år [1790], søn, Rasmus Pedersen Krag, 6 år [1795]. Vurderingsmænd: Sognefoged Anders Erichsen af Karrebæk og Rasmus Jensen af Gavnø. På børnenes vegne er mødt deres farbrødre, gårdmand Hans Nielsen af Svinø i Køng sogn og gårdmand Jens Nielsen af Svinø i Køng sogn. Boet har indtægter for 433 rigsdaler. Der er skatterestancer mv. for 191 rigsdaler. Der er gæld til distriktskirurg Lorentz Nielsen Munch af Næstved, birkedommer Hiort, gårdmand Ole Johnsen på Enø, tjenestekarl Hans Larsen, tjenestekarl Hemming Nielsen, skoleholder Nicolai Ambæk på Enø, enken Henriette Katrine Bast af Karrebæk, købmand Christian Simonsen af Næstved, skomager Friderich Henrichsen af Karrebæk, sognefoged Anders Erichsen af Karrebæk, Hemming Pedersen af Skaverup i Sværdborg sogn for løn frem til sommer, gårdmand Peder Nielsen på Enø, Lars Clausen på Enø for løn til sin datter, de to brødre på Svinø, husmand Peder Olsen på Enø, smed Hans Larsen af Rettestrup i Vejlø sogn, skrædder Hans Skou af Lundby, Søren Væver af Basnæs i Vejlø sogn og indsidder Anders Michelsen af Vejlø. I alt er der gæld for 317 rigsdaler. Der er altså 115 rigsdaler, der kan udbetales i arv. Underskrifter fra Jens Nielsen af Svinø, Hans Nielsen af Svinø, Anders Erichsen og Rasmus Jensen.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang