LILLIENDAL GODS

Denne side indeholder skiftesager fra Lilliendal gods i Præstø Amt, der starter i 1777. Der er fortrinsvis skifter fra Mern sogn, Øster Egesborg sogn, Kalvehave sogn og Vordingborg Landsogn.

Til visse skifter er der direkte link til siden, hvor skiftet findes.

Den 25. juni 1777: Gårdmand Jacob Rasmussen af Kindvig i Mern sogn er død. Enken er Dorthe Johansdatter. Børn: Datter, Anna Jacobsdatter, 4 år [1773], søn, Jacob Jacobsen, 5 uger [1777]. Formynder for børnene er gårdmand Povel Hiort af Kindvig. Lavværge for enken er Morten Sørensen, som enken agter at indgå ægteskab med. Vurderingsmænd: Bondefoged Michel Madsen af Sønder Mern og gårdmand Hans Larsen af Kindvig. Boet er blevet registreret den 25. januar 1777 til en værdi af 141 rigsdaler af vurderingsmændene bondefoged Ole Hansen af Sønder Mern og gårdmand Rasmus Nielsen af Balle i Kalvehave sogn. På tidspunktet for registreringen var enken frugtsommelig, da sønnen endnu ikke var født. Til stede er Claus Mathiasen af Kastrup, som er gift med enkens søster. Underskrifter fra Dorthe Johansdatter, Claus Mathiasen, Ole Hansen og Rasmus Nielsen af Balle by. Gårdens stuehus mod nord er på 14 fag. Længen mod øst er på 4 fag, mens den mod syd er på 9 fag. Endelig er der en længe mod vest på 4 fag. På gården mangler der både heste og vogn. I boet er der pga. brøstfældighed og manglende dyr udgifter for 153 rigsdaler, og der er således ikke noget til enken eller børnene at arve. Af kærlighed til sine børn giver enken 10 rigsdaler til sin datter og 20 rigsdaler til sin søn som arv. Underskrifter fra Povel Larsen Hiort, Michel Madsen og Hans Larsen.

Den 30. juni 1777: Husmand Morten Madsen af Sønder Mern er død. Enken er Helvig Hansdatter. Børn: Søn, Mads Mortensen, 18 år [1759], datter, Birthe Mortensdatter, 23 år [1754], som er gift med husmand Søren Pedersen af Sønder Mern. Lavværge for enken er Christen Pedersen af Sønder Mern. Husmand Jørgen Christensen af Sønder Mern er formynder for sønnen, mens husmand Søren Pedersen af Sønder Mern er formynder for sin kone. Vurderingsmænd: Bondefoged Michel Madsen af Sønder Mern og husmand Peder Pedersen af Sønder Mern. Boet er registreret den 3. januar 1777 af bondefoged Ole Hansen og gårdmand Christen Pedersen af Sønder Mern. Underskrifter fra Helvig Hansdatter, Ole Hansen og Christen Pedersen. Der er et mindre underskud i boet, og der er således ikke noget til enken eller børnene at arve. Helvig Hansdatter vil af kærlighed til sine børn lade dem arve af indboet, hvilket sønnen giver afkald på, hvorefter Søren Pedersen udvælger nogle ting. Underskrifter fra Helvig Hansdatter, Christen Pedersen, Jørgen Christensen, Søren Pedersen, Michel Madsen og Peder Pedersen.
Den 14. januar 1778: Maren Sørensdatter, som var gift med gårdmand Jacob Hansen af Kindvig i Mern sogn, er død. Arvinger: Bror, Hans Sørensen, som tjener hos Jacob Hansen af Kindvig, søster, Hedvig Sørensdatter, som er gift med Ole Thomasen af Sandvig i Mern sogn, søster, Karen Sørensdatter, som tjener i Sageby i Mern sogn, halvbror, Jens Sørensen af Viemose i Kalvehave sogn, halvbror, Anders Sørensen af Sønder Mern, halvbror, Søren Olsen af Sageby. Ingen af disse søskende er til stede den 14. januar med undtagelse af Hans Sørensen. Vurderingsmænd: Gårdmand Hans Larsen af Kindvig og gårdmand Hans Madsen af Kindvig. Boets registrering blev fortaget den 16. december 1777. Vurderingsmænd var bondefoged Michel Madsen af Sønder Mern og gårdmand Hans Larsen af Kindvig. Søsteren Karen Sørensdatter tjener da hos Jacob Hansen af Kindvig, mens hun nu tjener hos Peder Lærche af Sageby. Underskrifter fra Jacob Hansen, Hans Sørensen, Hans Larsen og Michel Madsen. Boet gøres op. Nye og samme underskrifter som tidligere foruden Hans Madsen.
Den 14. januar 1778:
Kirsten Rasmusdatter, som var gift med gårdmand Povel Nielsen af Kindvig i Mern sogn, er død. Børn: Søn, Hans Povelsen, 9 år [1769], søn, Rasmus Povelsen, 5 år [1773], datter, Sidsel Povelsdatter, 19 år [1759], datter, Ellen Povelsdatter, 17 år [1761]. Vurderingsmænd: Hans Larsen af Kindvig og Hans Madsen af Kindvig. Boet er registreret den 4. november 1777 til en værdi af 155 rigsdaler. Vurderingsmænd: Bondefoged Michel Madsen af Sønder Mern og gårdmand Peder Ingvorsen af Kindvig. Underskrifter fra Povel Nielsen, Michel Madsen og Peder Ingvorsen. På gården mangler der både dyr og redskaber samt korn. Gårdens stuehus er på 18 fag. Desuden er der en længe mod gaden på 5 fag. Der er pga. manglerne på gården gæld for 199 rigsdaler, og der er således ikke noget til enkemanden eller børnene at arve. Underskrifter fra Povel Nielsen, Hans Larsen og Hans Madsen.
Den 6. april 1778: Husmand Ole Rasmussen af Sønder Mern er død. Enken er Karen Christensdatter. Børn: Søn, Anders Olsen, ½ år [1777]. Vurderingsmænd: Bondefoged Michel Madsen og Hans Mathiasen Smed af Sønder Mern. Lavværge for enken er hendes far, Christen Pedersen af Sønder Mern. Formynder for sønnen er hans farbror, Lars Rasmussen af Sønder Mern. Registreringen er boet fandt sted den 16. december 1777. Vurderingsmænd var da: Bondefoged Michel Madsen og gårdmand Peder Hansen af Sønder Mern. Sønnen var da 13 uger gammel. Karen Christensdatter har to døtre fra sit første ægteskab. Underskrifter fra Karen Christensdatter, Christen Pedersen, Hans Bentsen, der er formynder for de to piger af første ægteskab, Michel Madsen og Peder Hansen. Gæld til gårdmand Lars Larsen af Sønder Mern i forbindelse med arven til pigerne, men gælden i boet overstiger indtægterne. Der skal derfor være auktion over boets ejendele, så Lars Larsen kan betales. Underskrifter fra Karen Christensdatter, Christen Pedersen, Lars Rasmussen, Michel Madsen og Hans Mathiasen Smed [sidstnævnte kan i øvrigt selv skrive].

Den 13. juni 1778: Gårdmand Anders Hansen af Bakkebølle i Vordingborg Landsogn er død. Enken er Margrethe Hansdatter. Børn: Søn, Hans Andersen, 8 år [1770]. Vurderingsmænd: Foged David Modeman af Skuderup i Øster Egesborg sogn og Mads Pedersen af Bakkebølle. Lavværge for enken er hendes far, gårdmand Hans Hansen af Grumløse i Udby sogn. Værge for det umyndige barn er gårdmand Peder Madsen af Bårse. Til vurderingen er indkaldt den 22. april 1778: Skytten Andreas Lund og bondefoged Mads Pedersen af Bakkebølle. Anders Hansen døde den 19. april 1778. Underskrifter fra Margrethe Hansdatter, Andreas Schøtt [Lund] og Mads Pedersen. Fortsættes den 27. april 1778: Boet gøres op, og det er temmelig stort. Underskrifter fra Margrethe Hansdatter, Hans Hansen af Grumløse, Peder Madsen af Bårse, Andreas Schiøtte og Mads Pedersen. Der er en panteobligation per 14. januar 1772 hos Lars [Hansen] Piil i Vordingborg. Obligationen er underskrevet af Knud Knudsen og Albert Wichmann af Vordingborg. Uægte underskrifter fra Lars Hansen, Knud Knudsen og Albert Wichman. Der er vist også gæld til gårdmand Hans Bentsen af Ugledige i Allerslev sogn og gårdmand Ole Munch af Vintersbølle i Vordingborg Landsogn. Underskrifter fra Margrethe Hansdatter, Hans Hansen af Grumløse, Peder Madsen af Bårse, David Modeman og Mads Pedersen. Fortsætter den 11. februar 1779: Lavværge for enken er nu Hans Jørgensen af Bakkebølle. De forskellige udgifter er vist betalt. Underskrifter fra Margrethe Hansdatter, David Modeman, Hans Jørgensen og Mads Pedersen.
Den 28. september 1778: Mette Larsdatter, som var gift med Hans Madsen af Kindvig i Mern sogn, er død. Børn: Søn, Mads Hansen, 25 år [1753], søn, Lars Hansen, 7 år [1771], datter. Anne Hansdatter, 16 år [1762], datter, Kirsten Hansdatter, 13 år [1765], datter, Maren Hansdatter, 10 år [1768], datter, Johanne Hansdatter, 4½ år [1773]. Formynder for de umyndige børn er gårdmand Hans Larsen af Kindvig. Vurderingsmænd: Gregorius Hansen af Balle i Kalvehave sogn og David Modeman af Skuderupgaard [Lilliendal] i Øster Egesborg sogn. Boet var gjort op den 7. februar 1778 af Michel Madsen af Sønder Mern og gårdmand Ole Jensen af Kindvig. Underskrifter fra Hans Madsen, Michel Madsen og Ole Jensen. Der er overskud, som deles mellem enkemanden og børnene. Til sidst underskrifter fra Hans Madsen, Hans Larsen, David Mademan og Gregorius Hansen.

Den 8. februar 1779: Christian Jacobsen af Nørre Mern er død. Enken er Anne Olsdatter. Børn: Søn, Jacob Christiansen, 6½ år [1772]. Lavværge for enken er gårdmand Hans Hansen af Hastrup i Beldringe sogn. Et eller andet skal tilbageleveres af unge karl Rasmus Sørensen, hvis stedfar er Rasmus Hansen i Sønder Mern, og denne Rasmus Sørensen havde førhen tjent hos præsten i Mern og noget med en ko hos Bent Olsen i Nørre Mern. Vurderingsmænd: Hans Mathiasen og Ole Hansen. Underskrifter fra Anne Olsdatter, Hans Hansen Hastrup, Hans Mathiasen og Ole Hansen fra den 11. maj 1776. Der er solgt nogle bæster til gårdmand Rasmus Nielsen af Mern. Gårdmand Hans Nielsen i Ugledige i Allerslev sogn nævnes. Drengens formynder er Jacob Jensen af Dyrlev i Beldringe sogn. Vurderingsmænd er nu Hans Pedersen og Christen Svendsen. Uægte underskrifter fra Anne Olsdatter, Jacob Jensen, David Modeman og Hans Hansen. Fortsætter den 31. marts 1779: Skiftet udsætter. Ægte underskrifter fra Anne Olsdatter, David Modeman, Hans Hansen og Jacob Jensen. Fortsætter den 14. april 1779: Vurderingsmænd: Hans Pedersen af Kindvig og Christen Svendsen af Nørre Mern. Enken har før boets opgørelse bortført noget fra boet, bl.a. 3 bæster. Enken er nu blevet gift med gårdmand Hans Hansen i Hastrup i Beldringe sogn. Enken har fraskrevet retten til arv, men der er alligevel ikke noget til drengen at arve. Underskrifter fra Hans Pedersen og Christen Svendsen.
Den 24. marts 1779: Johanne Christiansdatter, som var gift med ladefoged David Modeman, er død. Børn fra første ægteskab med forrige skovfoged på Sorø Ridderlige Akademiets Gods i Gyrstinge sogn, Anders Alexandersen: Søn: Alexander Andersen, ca. 40 år gammel [1739], søn, Claus Andersen, ca. 36 år gammel [1743], som begge er borte for 18 år siden og efter beretning opholder sig i Holland som bødker og smed, datter, Karen Andersdatter, som er gift med gårdmand Niels Larsen i Stensby. Børn fra andet ægteskab med ladefoged David Modemand: Datter, Anne Davidsdatter Modeman, som er gift med gårdmand Rasmus Jensen på Tærø, datter, Maren Davidsdatter Modeman, som er gift med gårdmand Lars Olsen af Stensby. Vurderingsmænd: Sr. Friderich Hansen og husmand Niels Nielsen af Liliendal. Der har været en eftersøgning efter arvinger i de Berlingske aviser i nummer 21 skrevet den 12. februar 1779. Mødt op er enkemanden samt de to gårdmænd af Stensby. Vitterlighedsvidner var Niels Nielsen og Anders Kock. Boet er registreret af Svend Ebbesen af Liliendal og Christopher Madsen af Skovhuse i Øster Egesborg sogn. På arvingernes vegne var mødt gårdejer Sr. David Laborn og murermester Johan Christen Langeloth af Liliendal. Underskrifter fra David Modeman, Rasmus Jensen på Tærø, David Larbon og Christian Langelotz samt Svend Ebbesen og Christopher Madsen. Gæld til bondefogeden Hans Krog for lånte penge, Svend Ebbesen Smed, ungkarl Hemming Olsen af Bakkebølle i Vordingborg Landsogn, Johan Steffens af Vordingborg, hr. Wessendunk af Præstø, kræmmer hr. Ebbesen af København, gårdmand Christen Bechmann i Tolstrup i Øster Egesborg sogn, Rasmus Jensen af Kindvig i Mern sogn. Underskrifter fra David Modeman, Niels Larsen, Lars Olsen, Anna Davidsdatter, Friderich Hansen og Niels Nielsen. Fortsætter den 12. maj 1779: Vurderingsmænd: Hans Krog af Øster Egesborg og Svend Ebbesen af Skuderup. Arvinger mødt er Niels Larsen og Lars Olsen af Stensby. Der er endvidere gæld til Hans Mathiesen Smed af Sønder Mern. Gælden i boet overstiger dermed indtægterne. Underskrifter fra David Modemann, Svend Ebbesen, Hans Hansen, Niels Larsen og Maren Davidsdatter.
Den 19. februar 1779: Anne Hemmingsdatter, som var gift med gårdmand Anders Jensen Kaare af Bakkebølle i Vordingborg Landsogn, er død. Anne Hemmingsdatters børn fra første ægteskab med Ole Nielsen med skiftebrev af 23. marts 1776, hvor der blev udloddet overskud til hans børn: Søn, Hemming Olsen, 23 år [1756], søn, Niels Olsen, 19 år [1760], søn, Hans Olsen, 14 år [1765], søn, Peder Olsen, 4 år [1775], datter, Maren Olsdatter, 17 år [1762], datter, Mette Olsdatter, 7 år [1772]. Formynder for børnene er Ole Hemmingsen af Bakkebølle og gårdmand Lars Pedersen af Bakkebølle. Vurderingsmænd: David Modeman af Skuderup og Mads Pedersen af Bakkebølle. Registreringen af boet den 7. januar 1779: Boet gøres op, hvilket fremlægges i skifteretten den 19. februar 1779. Der er en lang smøre om, hvordan midlerne skal håndteres. Underskrifter fra Anders Jensen Kaare, Ole Hemmingsen, Christen Bentsen, Lars Pedersen, David Modeman og Mads Pedersen.
Den 23. februar
1779: Gårdmand Lars Nielsen af Stårby i Øster Egesborg sogn er død. Enken er Karen Rasmusdatter. Børn af første ægteskab: Søn, Niels Larsen, som er gårdmand i Skovhuse i Øster Egesborg sogn, datter, Christine Larsdatter, som er gift med Johannes Hansen af Stårby. Børn af andet ægteskab: Datter, Maren Larsdatter. Lavværge for enken er Rasmus Larsen af Stårby. Vurderingsmænd: David Modeman af Skuderup og Hans Krog af Øster Egesborg. Boet er registreret den 20. september 1776. Den ældste datter kaldes nu for Kirsten Larsdatter, som er gift med Johannes Hansen. Underskrifter fra Karen Rasmusdatter, Rasmus Larsen, David Modeman og Hans Hansen Krog.
Den 23. februar
1779: Anna Hansdatter, som var gift med Jens Larsen af Stårby i Øster Egesborg sogn, er død. Børn: Datter, Anne Jensdatter, 3 år [1775], datter, Karen Jensdatter, 1¼ år [1777]. Formynder for børnene er Hans Hansen Krog af Øster Egesborg. Vurderingsmænd: David Modeman af Skuderup og Hans Hansen Krog af Øster Egesborg. Der er lidt snak om Jens Larsens ældste søn, Jens Jensen. Underskrift fra Jens Larsen, Hans Hansen Krog, David Modeman og Hans Hansen.
Den 15. juni
1781: Dorthe Madsdatter, som var gift med gårdmand Peder Ingvorsen af Kindvig i Mern sogn, er død. Børn: Søn, Mads Pedersen, 13 år [1768], søn, Peder Pedersen, 8 år [1773], begge hjemme hos deres far. Vurderingsmænd: Gregorius Hansen af Balle i Kalvehave sogn og Christopher Povelsen af Kindvig. Boet er registreret den 19. februar 1781 af Gregorius Hansen af Balle og Hans Hansen af Kindvig. Peder Ingvorsen er selv værge for sine børn. Gårdens stuehus er på 13 fag. Der er desuden en østre længe på 6 fag, en søndre længe på 17 fag og en vestre længe på 8 fag. Der er gæld til købmand Steffensen i Vordingborg, indsidder Hans Jørgensen af Sageby i Mern sogn og smeden Morten Hemmingsen af Sageby. Der er kun et mindre overskud, men Peder Ingvorsen giver af boet til sine børn af kærlighed til dem. Underskrifter fra Peder Ingvorsen, Gregorius Hansen og Christen Povelsen.
Den 18. juni
1782: Anne Envoldsdatter, som var gift med Lars Pedersen af Øster Egesborg, er død. Arvinger: Bror, husmand Johan Envoldsen af Ambækshuset, søster, Karen Envoldsdatter, som er gift med indsidder Rasmus Pedersen af Tolstrup i Øster Egesborg sogn. Vurderingsmænd: Ladefoged Christen Christensen og bondefoged Hans Hansen Krog af Øster Egesborg. Boet blev registreret den 21. maj 1781. Underskrifter fra Lars Pedersen, Christen Christensen og Hans Hansen. Der er gæld til Christen Erichsen, som tjener hos Ditzel i Øster Egesborg. Udgifterne er større end indtægterne, og der er ikke noget til overs til arvingerne. Underskrifter fra Lars Pedersen, Hans Hansen og Christen Christensen.
Den 16. juni
1781: Indsidder Hans Jochumsen af Kindvig i Mern sogn er død. Efterfølgende kaldes han dog for Hans Jacobsen af Kindvig. Enken er Mette Pedersdatter. Børn: Søn, gårdmand Jacob Hansen af Kindvig, 31 år [1750], søn, gårdmand Hans Hansen af Kindvig, 40 år [1741], datter, Maren Hansdatter, som er gift med husmand Hans Jensen af Sageby i Mern sogn. Lavværge for enken er Hans Larsen. Vurderingsmænd: J. Hansen og Christopher Poulsen. Underskrifter fra Hans Larsen, Jacob Hansen, J. Hansen og Christopher Poulsen. Boet er opgjort den 14. december 1780: Indsidder Hans Jacobsen af Kindvig er død. Vurderingsmænd: Hans Gregoriussen af Balle i Kalvehave sogn og Christopher Poulsen af Kindvig i Mern sogn. Underskrifter fra Mette Pedersdatter, Hans Larsen, Gregorius Hansen, Christopher Povelsen og Jacob Hansen.
Den 15. juni
1781: Ane Larsdatter, som var gift med gårdmand Jens Pedersen af Sageby i Mern sogn, er død. Børn: Datter, Margrethe Jensdatter, 12 år [1769], datter, Kirsten Jensdatter, 7 år [1774], søn, Peder Jensen, 2½ år [1779], som alle er hjemme hos deres far. Jens Pedersen er selv værge for sine børn. Vurderingsmænd: sognefoged Gregorius Hansen af Balle i Kalvehave sogn og husmand Anders Ingvorsen af Sageby. Boet er blevet registreret den 26. maj 1781. Som formynder for børnene er antaget Jens Larsen. Gårdens stuehus er på 12 fag. Der er en længe mod øst på 4 fag samt en længe mod vest på 5 fag. Underskrifter fra Jens Pedersen, Jens Larsen, Gregorius Hansen og Anders Enevorsen. Der er ikke nogen gæld i forbindelse med dødsboet, så der er et mindre overskud, som skal deles mellem Jens Pedersen og hans børn. Desuden får børnene nogle af de ting, som tilhørte deres mor. Underskrifter fra Jens Pedersen, Gregorius Hansen og Anders Engvorsen.

Den 15. juni 1781: Gårdmand gamle Rasmus Olsen af Sageby i Mern sogn er død. Enken er Ane Pedersdatter. Børn fra første ægteskab med Helvig Hansdatter: Søn, Hans Rasmussen, 26 år [1755], der opholder sig på gården, datter, Dorthe Rasmusdatter, 22 år [1759], som tjener hos Boe Madsen af Tågeby i Mern sogn. Søn fra andet ægteskab med Karen Hansdatter: Søn, Lars Rasmussen, 16 år [1765], datter, Ane Rasmusdatter, 9 år [1772], datter, Maren Rasmusdatter, 7 år [1774], datter, Helvig Rasmusdatter, 14 år [1767], der opholder sig hos hans svigerfar, Hans Jørgensen af Sageby. De tre første børn opholder sig på gården. Børn fra tredje ægteskab med Ane Pedersdatter: Søn, Christen Rasmussen, 1½ år [1779]. Lavværge for enken er hendes far, gårdmand [skrevet Peder Lærke] Peder Lærche af Sageby. Hans Rasmussen er formynder for sin søster, mens morfaren, Hans Jørgensen af Sageby, er det på vegne af sine umyndige børnebørn. Vurderingsmænd: Bondefoged Gregorius Hansen af Balle i Kalvesogn og gårdmand Jens Pedersen af Sageby. Boet er registreret den 20. april 1781. Boet har gæld til Hans Jørgensen af Sageby, sønnen Hans Rasmussen, gårdmand Jens Pedersen af Sageby, smeden Christian Hansen, husmand Morten Krog, tjenestekarlen Lars Krog, smeden Niels Svendsen af Roneklint i Jungshoved sogn, Hans Sørensen, som tjener på Høvdingsgård, købmand Brøndel af Vordingborg, til hørkræmmer Gielstrup i København, samt til ungkarl Hans Pedersen, som tjener hos pastor Ditzel af Øster Egesborg. Gælden er større end indtægterne, så der er ikke noget til enken eller børnene at arve. Enken ønsker at forblive på gården og vil betale af på gælden. Underskrifter fra Ane Pedersdatter Lærche, Peder Lærke, Hans Rasmussen, Hans Jørgensen, G. Hansen og Jens Pedersen.
Den 16. juni 1781: Husmand Ole Madsen af Balle i Kalvehave sogn er død. Enken er Dorthe Olsdatter. Børn fra første ægteskab med for længst afdøde Maren: Datter, enken Ellen Olsdatter, 38 år [1743], som var gift med indsidder Anders Olsen af Skovhuse [i Øster Egesborg eller Skibinge sogn]. Børn fra andet ægteskab med afdøde Kirsten Hansdatter: Søn, Mads Olsen af Lundby, 28 år [1753], som er tjenestekarl, søn, husmand Hans Olsen af Kindvig i Mern sogn, 26 år [1755], datter, Maren Olsdatter af Sønder Mern, 22 år [1759], som tjener hos Rasmus Hansen af Sønder Mern. Lavværge for enken er Rasmus Hemmingsen af Kalvehave. Ingen børn er mødt op, så de repræsenteres af gårdmand Hans Larsen af Kindvig i Mern sogn. Vurderingsmænd: Bondefoged Gregorius Hansen af Balle i Kalvehave sogn og gårdmand Jacob Hansen af Kindvig i Mern sogn. Boet blev registreret den 10. april 1781, hvor sønnen Hans Olsen var tjenestekarl hos Gregorius Hansen. Vurderingsmænd under registreringen var Gregorius Hansen og Niels Jacobsen af Balle i Kalvehave sogn. Boet bliver registreret til 22 rigsdaler, og huset på 4 fag har brøstfældighed til en værdi af 1 rigsdaler. Underskrifter fra Dorthe Olsdatter Kampman, Gregorius Hansen og Niels Jacobsen. Enken fremlægger et af hendes 3 stedbørn underskrevet afkald dateret den 9. juni 1781 imod at få 8 rigsdaler. Enken skylder lidt penge til sin lavværge, Rasmus Hemmingsen. Gælden er større end indtægterne, så der er ikke noget til enken at arve. Hvis enken betaler inden 4 uger, vil der ikke blive afholdt auktion over hendes ejendele. Underskrifter fra Dorthe Oelsdatter, Rasmus Hemmingsen, Hans Larsen af Kindvig, Gregorius Hansen og Jacob Hansen.
Den 18. juni 1781: Maren Espensdatter, som var gift med husmand Lars Larsen af Balle i Kalvehave sogn, er død. Børn: Søn, Jesper Larsen, 14 år [1767], søn, Lars Larsen, 12 år [1769], søn, Christopher Larsen, 3 år [1778]. Vurderingsmænd: G. Hansen og Rasmus Nielsen. Boet er blevet registreret til en værdi af 52 rigsdaler af Jens Larsen af Balle og Mads Pedersen af Balle i Kalvehave sogn. Underskrifter fra Lars Larsen, Jens Larsen og Mads Pedersen. Der er udgifter for 18 rigsdaler. Overskuddet deles mellem enkemanden og børnene.

Den 20. juni 1781: Indsidder Jørgen Jørgensen og hustru Maren Jensdatter af Bakkebølle i Vordingborg Landsogn er begge døde. Børn: Søn, Jens Jørgensen, 4 år [1777], søn, Rasmus Jørgensen, 2 år [1779]. Formynder for børnene er deres morbror, husmand Jens Hansen af Vestenbæk i Kalvehave sogn. Vurderingsmænd: Ladefoged Christen Christensen på Liliendal og bondefoged Mads Petersen af Bakkebølle. Vurderingsforretningen blev afholdt den 17. juni 1780. Der var auktion i Bakkebølle den 8. september 1780 over Maren Jensdatters ting. Køberne på auktionen var: Jens Hansen af Vestenbæk, Hans Gregersen af Tolstrup i Øster Egesborg sogn, Niels Rasmussen af Tolstrup, Jens Mathiasen, en karl hos Lars Slager af Balle i Kalvehave sogn, Mads Christiansen af Bakkebølle, indsidder Jens Hansen af Bakkebølle, Johan Snedker af Bakkebølle, Rasmus Andersen af Vestenbæk, Peder Jensen af Bakkebølle, Hans Bonde af Bakkebølle, Niels Christensen af Bakkebølle, Peiter Smed af Bakkebølle, Mads Pedersen af Bakkebølle, Mathies Skrædder af Bakkebølle, Ole Jensen af Vestenbæk, Hans Gregoriusen af Tolstrup samt Ole Jørgensen af Vestenbæk. Underskrifter fra Jens Hansen af Vestenbæk, Mads Pedersen og Christen Christensen.
Den 13. juni 1782: Anne Cathrine Nielsdatter, som var gift med fæstemøller Friderich Nielsen af Sageby Mølle i Kalvehave sogn, er død. Børn: Søn, Niels Friderichsen, 12 år [1769], datter, Conradine Friderichsdatter, 10 år [1771], datter, Caroline Friderichsdatter, 9 år [1772], søn, Jens Friderichsen, 5 år [1776], søn, Christian Friderichsen, 5 år [1776], datter, Kirsten Friderichsdatter, 3 år [1778], søn, Hans Jacob Friderichsen, 1 år [1780]. Vurderingsmænd: Bondefoged Gregorius Hansen af Balle i Kalvehave sogn og indsidder Hans Jørgensen af Sageby i Mern sogn. Boet er registreret den 19. december 1781, hvor vurderingsmænd var: Gårdmand Christian Hansen og husmand Hans Jørgensen af Sageby i Mern sogn. Friderich Nielsen angiver at have noget hos Jens Thuesen i Krensehuset og Peder Jensen af Sageby. Stuehuset er på 21 fag med en anden stuelænge på 16 fag. Stampemøllen er på 6 fag. Der er en vognbygning på 3 fag og en hestemølle på 6 fag. Underskrifter fra Friderich Nielsen, Christian Hansen og [ikke læsbar]. Møller Johan Berens fra Frenderup Mølle på Møn er mødt op og foreviste noget fra den 11. juni 1778. Der er noget om gæld til Johan Berens Pettersen af Sageby Mølle og en obligation bevidnet af degnen Jørgen Weilbye af Mern og møller Otte Christian Jacobsen af Mern Mølle. Underskrevet af JWB og OJS.

Den 25. marts 1787: Sognefoged og gårdmand Hans Hansen Krog af Øster Egesborg er død. Enken er Marie Rasmusdatter. Børn: Datter, Maren Hansdatter Krog [1766], datter, Ane Hansdatter Krog, hvis værge er Rasmus Boesen [Bogøe] af Skalsby i Mern sogn, 10 år [1777], og han er gift med søsteren Maren Hansdatter. Lavværge for enken er Hans Olsen i Vallebogaarden og Peder Jensen af Skovhuse [i Øster Egesborg sogn], der er gift med enkens datter fra første ægteskab [Sidse Olsdatter]. Vurderingsmænd: Hans Jørgensen Smed i Øster Egesborg og husmand Christen Dreyer i Øster Egesborg. Et eller andet er begyndt fra Ugledige Ting den 3. juni 1766 til den 21. oktober 1784. Fæstebrevet er dateret den 19. september 1752. Obligation af Hans Jørgensen Smed, som er dateret den 9. marts 1787. Penge til gode hos gårdmand Søren Olsen Rytter i Øster Egesborg, gårdmand Søren Christensen i Øster Egesborg, Niels Madsen i Tolstrup, der har pantsat en kakkelovn, som dødsboet har hos indsidder Lars Mathiesen Helboeshus i Rødstofte på 4. år, Anders Rasmussen i Skovhuse, Joseph Jensen i Tolstrup [i Øster Egesborg sogn], Hans Walleboe [= Hans Olsen] og Christen Erichsen i Øster Egesborg. Der er stude hos Christian Jensen i Rødstofte, Peder Piil i Rødstofte, Rasmus Nielsen i Lekkende, Rasmus Vrang i Over Vindinge [i Sværdborg sogn], Hans Vallebo, Mads Jacobsen i Tolstrup, Niels Olsen i Kalvehave hos Søren Christensen og Christen Frijs i Vrangsgaard. Ved Hans Krogs død er mellemværnet mellem ham og Hans Valleboe afgjort. Gæld til Forpagter Neergaard, forvalter Bruusen og købmand Steffensen i Vordingborg. Underskrifter fra Marie Rasmusdatter, Hans Olsen Valleboe, Rasmus Boesen, Christen Dreyer og Hans Jørgensen. Fortsætter den 12. juni 1787: Vurderingsmænd: Ladefoged Christen Jensen af Liliendal og husmand Christen Dreyer af Øster Egesborg. Formynder for Ane Hansdatter Krog er Peder Olsen [nok i Rødstofte], hvis kone [Anna Hansdatter] er søster til den afdøde Hans Krog. Underskrifter fra Hans Olsen af Vallebo [gården], Rasmus Boesen af Skallerup [Skalsby], Peder Olsen, Christen Jensen og Christen Rasmussen Dreyer.
Den 7. juli 1787: Husmand Peder Nielsen i Nørre Mern er død. Enken er Ane Tobiasdatter. Børn: Søn, Niels Pedersen, 8 år [1779], søn, Tobias Pedersen, 5 år [1782], datter, Maren Pedersdatter, 11 år [1776]. Enkens lavværge er Rasmus Smed af Nørre Mern. Børnenes formynder er gårdmand Rasmus Hansen af Sønder Mern. Vurderingsmænd er Christen Jensen Ladefoged af Liliendal og Rasmus Pedersen af Nørre Mern. Gæld til Rasmus Sørensen i Sønder Mern. Underskrifter fra Ane Tobiasdatter, Rasmus Laursen [Smed], Rasmus Hansen, Christen Jensen og Rasmus Pedersen [men vist ikke ægte underskrifter]
Den 7. september 1787: Bodil Nielsdatter, som var gift med Laurs Pedersen i Stårby, er død. Jens Nielsen, som er hendes bror, bor i Tolstrup [i Øster Egesborg sogn]. Men ved ikke lige, hvad denne handler om. Underskrifter fra Mads Nielsen, Jens Nielsen, Jens Pedersen og Gregorius Hansen.

Den 11. september 1787: Friderich Nielsen Møllers enke af Sageby Mølle er død i 1785. Regnskabet gøres op. Der skrives ikke mere. Fortsættes med noget regnskab fra den 13. januar 1787, hvorefter der er noget regnskab fra den 10. oktober 1785.
Den 27. oktober 1787:
Margrethe Christensdatter, som var gift med husmand Peder Olsen af Kindvig i Mern sogn, er død. Børn: Søn, Hans Pedersen, 17 år [1770], som tjener hos Jens Pedersen af Sageby i Mern sogn, søn, Niels Pedersen, 13 år [1774], som tjener hos Lars Andersen af Sageby, søn, Christen Pedersen, 13 år [1774], som tjener hos Povel Hiort af Kindvig, datter, Johanne Pedersdatter, 6 år [1781]. Peder Olsen er selv formynder for sine børn. Vurderingsmænd: Gårdmand Hans Larsen af Kindvig og husmand Niels Olsen af Kindvig [skrevet Peder Olsen]. Boet bliver registreret til en værdi af 6 sletdaler. Huset er på 6 fag. Der er gæld til Boe Madsen af Tågeby i Mern sogn. I alt er gælden på 16 sletdaler, og der er således ikke noget til enkemanden eller børnene at arve. Underskrifter fra Peder Olsen, Hans Larsen og Niels Olsen.
Den 10. marts 1788: Gårdmand
Rasmus Boesen af Skalsby i Mern sogn giver afkald på vegne af sin hustru, Maren Hansdatter [skrevet Rasmus Bogøe ved FT1787], i forhold til hendes mor, Marie Rasmusdatter, som er enken efter Hans Hansen Krog af Øster Egesborg. De har modtaget deres arv. Vitterlighedsvidner er Peder Olsen Piil af Rødstofte i Øster Egesborg sogn og Hans Jensen af Øster Egesborg. Underskrifter fra Rasmus Pedersen, Peder Olsen Piihl og Hans Jensen.
Den 22. marts 1788:
Ane Margrethe Pedersdatter, som var gift med indsidder Jens Axelsen af Bakkebølle i Vordingborg Landsogn, er død. Børn: Datter, Sidse Jensdatter, 3 år [1784]. Faren er selv værge for sin datter. Vurderingsmænd: Husmand Niels Thygesen af Bakkebølle og skrædder Mathias Christensen af Bakkebølle. Boet bliver registreret til en værdi af 3 sletdaler. Der er gæld for kakkelovnsleje i 3 år til ungkarl Hans Thygesen af Vordingborg, enken efter Peder Larsen af Bakkebølle og en karl hos Lars Stage af Bakkebølle. I alt er gælden på 7 sletdaler, og der er således ikke noget til enkemanden eller datteren. Underskrifter fra Jens Axelsen, Niels Thygesen og Mathias Christensen.
Den 16. februar 1788: Gårdmand Povel Larsen Hiort i Kindvig i Mern sogn er død. Hustruen er død i forvejen. Børn: Datter, Dorthe Povelsdatter Hiort, 24 år [1764], datter, Else Povelsdatter Hiort, 22 år [1766], datter, Maren Povelsdatter Hiort, 21 år [1767]. På pigernes vegne er mødt husmand Rasmus Pedersen Griis af Nørre Mern. Vurderingsmænd: Gårdmand Rasmus Jensen og gårdmand Hans Rasmussen af Kindvig. Underskrifter fra Rasmus Jensen og Hans Rasmussen.

Den 26. juni 1788: Hans Jensen af Bakkebølle i Vordingborg Landsogn er død. Arvinger: Bror, gårdmand Jens Jensen i Grumløse, bror, husmand Rasmus Jensen af Grumløse, bror, Jørgen Jensen, som er ungkarl i Lekkende i Øster Egesborg sogn, søster, Kirsten Jensdatter, som opholder sig på den anden side af Næstved men vides ikke hvor, søster, Johanne Jensdatter, som også opholder sig på den anden side af Næstved, halvbror, Jens Jensen, som er husmand i Ørslev, halvbror, Christen Jensen, som bor ved Vordingborg, halvbror, Henrich Jensen, hvis opholdssted ikke kendes. Vurderingsmænd: Niels Brakker af Ørslev og Ole Pedersen af Grumløse i Udby sogn. Der kendes ikke andre arvinger, men Hans Jensen skulle være trolovet til en fruentimmer, som er død, og med hende skulle han havde fået en søn, som opholder sig i Blangslev [Ifølge Mogenstrup kirkebog er de trolovet den 20. april 1779]. Men bryllup har de ikke haft. Det skal undersøges, om historien om denne dreng passer, hvilket bevidnes på tinget af Niels Brakker af Ørslev, Christen Jørgensen af Udby, Lars Andersen af Ambæk, Peder Olsen af Allerslev, Casper Olsen af Lekkende, Jesper Pedersen af Stensby, Ole Mathiasen af Ørslev og Jens Nielsen af Store Røttinge. Jens Jensen af Grumløse lægger den påstand, at drengen som uægte ikke er berettiget til at arve, samt at han, hans søskende og halv-søskende er de rigtige arvinger. Drengen opholder sig vist hos Peder Nielsen i Blangslev. Jens Jensen på egne og søskendes vegne kan dog gå med til at lade drengen arve, såfremt der gives noget af arven til dem. Dette bevidnes af Ladefoged Niels Gildgaard på Lilliendal og materielkarl Christen Jensen på Lilliendal. Hans Jensen tjente hos Niels Povelsens enke i Bakkebølle, og foruden løn består arven af rede penge, som pt. er hos Jens Jensen i Grumløse, samt indtægterne for hans ejendele, der er solgt på auktion. Regningerne i boet består af fordringer fra Niels Povelsens enke i Bakkebølle og Jens Jensen i Grumløse [som er det fulde beløb i rede penge, der ligger hos Jens Jensen]. Underskrifter fra Rasmus Jensen, Christen Jensen, Jørgen Jensen, Jens Jensen, Christen Jensen og Niels Gildgaard. Fortsætter den 30. marts 1789: Ungkarl Hans Jensen af Bakkebølle er død. Børn: Søn, Jens Hansen. Vitterlighedsvidner: Christen Jensen og ladefoged Niels Gildgaard af Lilliendal. Sidste skifteforretning var den 28. juni 1787. Formynder for drengen er gårdmand Peder Nielsen i Blangslev i Mogenstrup sogn, hvor Jens Hansen er en 8-årig tjenestedreng i 1787 og således født omkring 1779. Drengens mor, som var trolovet til Hans Jensen, er afdøde Anne Mortensdatter, som er en datter af Peder Nielsens hustrus første ægteskab, og som har søsteren Sidse Mortensdatter. Drengen er dog ikke indskrevet som født i Mogenstrup sogn. "Drengen skal opdrages saa med af fader som moder til det bliver 10 aar", og dette vis hos nogle under Beldringe gods. Underskrifter fra Niels Gildgaard og Christen Jensen. Fortsætter den 1. maj 1789: Forvalter N. Knudsen på Gavnø har den 29. april 1787 skrevet en skrivelse om, hvorvidt den uægte søn er arveberettiget. Det bliver han, og der overføres 27 Rigsdaler til Blangslev, hvor drengen er. Underskrifter fra Christen Jensen og Niels Gildgaard.
Den 11. juni 1789: Husmand Hans Olsen Tolstrup af Skovhuse i Øster Egesborg sogn er død. Børn: Datter, Maren Hansdatter Tolstrup, som tjener hos hr. Lund på Parcellen i Præstø, datter, Karen Hansdatter Tolstrup, der er gift med husmand Peder Rasmussen af Skovhuse i Øster Egesborg sogn. Boet bliver registreret. Der er meget lidt i boet, idet der kun er 23 ejendele, og disse overdrages til svigersønnen, husmand Peder Rasmussen af Skovhuse. Vurderingsmænd: Ladefoged Niels Gildgaard af Lilliendal og Rasmus Jensen af Skovhuse i Øster Egesborg sogn. Underskrifter fra Peder Rasmussen, Rasmus Jensen og Niels Gildgaard.
Den 10. oktober 1789: Hans Mortensen af Nørre Mern på en udflyttet gård er død. Enken er Helvig Jørgensdatter. Arvinger er: Bror, indsidder Peder Mortensen af Kragevig i Allerslev sogn, søster, Marie Mortensdatter, som er gift med gårdmand Anders Rasmussen af Nørre Mern, halvbror, gårdmand Ole Mortensen af Ammendrup i Allerslev sogn, halvbror, ungkarl [navn ikke angivet] Mortensen, som tjener i Kræmmervænge i Kalvehave [Stensby] sogn. Lavværge for enken er hr. Møller af Mern. Vurderingsmænd: tømmermand Anders Hansen af Sønder Mern og Hans Frandsen af Rødstofte i Øster Egesborg sogn. Boet bliver registreret. Underskrifter fra Anders Hansen og Hans Frandzen. Den 4. marts 1790 bliver der på Vordingborg Ting indkaldt kreditorer og debitorer til boet. Skifteforretningen fortsætter den 6. marts 1790: Vurderingsmænd: Niels Gildgaard af Lilliendal og gårdmand Rasmus Larsen af Nørre Mern. Der er større restancer til godset, som derfor fordrer, at det ikke kan udbetales arv til enken eller de øvrige arvinger og vist heller ikke til andre kreditorer og debitorer. Da enken ikke kan betale gælden til godset, må hun forlade gården og kun få med sig en seng, en gryde, en kiste og en rok. Underskrifter fra J. Møller, Helwig Jørgensdatter, Peder Mortensen, Maren Mortensdatter, Rasmus Larsen og Niels Gildgaard.

Den 15. november 1819: Kirsten Jensdatter, som var gift med husmand Poul Nielsen i Nørre Mern, er død. Børn: Datter, Ane Katrine Poulsdatter, 3 år [1816]. Formynder for pigen er husmand Poul Rasmussen af Mern, som er gift med en søster til Poul Nielsen. Poul Nielsen selv står i fast tjeneste hos norske regiment i Korsør eller København. Vurderingsmænd: sognefoged Peder Jensen og husmand Hans Larsen af Nørre Mern. På Poul Nielsens vegne er hans far til stede, og dette er Niels Poulsen af Skibinge. Kirsten Jensdatters stedfar, Jeppe Pedersen fra Langebæk [i Kalvehave sogn] er også til stede. Underskrifter fra Poul Rasmussen, Jeppe Pedersen, Niels Poulsen, Peder Jensen og Hans Larsen.
Den 4. februar 1820: Gårdmand Niels Christensen i Skovhuse [i Øster Egesborg sogn] indleverer papirer for hans og hans fraskilte hustrus fælles bo, som bevidnes af sognefoged Gregorius Hansen i Tolstrup og Anders Hemmingsen samt formynder for Inger Johannesdatter, gårdmand Christopher Olsen af Ornebjerg [i Kastrup sogn ved Vordingborg]. Der blev frivilligt afholdt auktion den 18. februar 1818. Til hr. fuldmægtig Holberg i Vordingborg er der den 30. november 1818 fremlagt penge. Ligeledes til købmand Meyer i Vordingborg. Inger Johannesdatters far var Johannes Christensen i Skovhuse, hvor der tilfaldt arv 1796. Niels Christensen har før været gift. Synsforretningen var den 22. april 1818. Underskrifter fra Christopher Olsen, Niels Christensen, Anders Hemmingsen og Hemming Olsen [der må være der på vegne af Gregorius Hansen].
Den 20. marts 1820: Hustruen til skovfoged og husmand Jørgen Sax af Rødstofte Kohave i Øster Egesborg sogn er død. Der er umyndige børn i boet. Fortsætter den 21. marts 1820: Vurderingsmænd: Sognefoged Gregorius Hansen af Tolstrup og Jacob Jørgensen af Øster Egesborg. Børn: Datter, Anna Jørgensdatter Sax, 13 år [1807], søn, Jacob Jørgensen Sax, 11 år [1809], søn, Jørgen Jørgensen Sax, 8 ¾ år [1811], datter, Margrethe Jørgensdatter Sax, 7 år [1813], søn, Johann Jørgensen Sax, 5 år [1815], søn, Ole Jørgensen Sax, 2 ¾ år [1817]. Formynder for børnene er Hans Jacobsen Ugledie. Gæld til Jeppe Pedersen i Ugledige, brændevinsbrænder Ole Nielsen i Vordingborg og købmand Biørn i Vordingborg. Underskrifter fra Jørgen Sax, Hans Jacobsen fra Ugledige, Gregorius Hansen og Jacob Jørgensen.
Den 27. marts 1820: Anne Hansdatter, som var enke efter afdøde husmand Niels Larsen i Stårby, er død. Børn: Søn, Hans Nielsen, som er død, og hvis enke er Karen Nielsdatter, der er mødt med lavværge gartner Madsen fra Liliendal, søn, Niels Nielsen, som er død og har efterladt sig: Datter, Johanne Nielsdatter, 15 år [1805]; søn, Lars Nielsen, 34 år [1786], datter, Karen Nielsdatter, som er gift med indsidder Christian Hansen. Fortsætter den 29. marts 1820: Vurderingsmænd: Sognefoged Gregorius Hansen og Jacob Jørgensen af Øster Egesborg. På sønnedatterens vegne er mødt husmand Jørgen Rasmussen fra Stårby. For afdøde Hans Nielsens børn er mødt på deres vegne Christian Hansen i Stårby. Underskrifter fra Karen Nielsdatter, Christen Hansen, Jørgen Rasmussen, Hans Larsen og Jacob Jørgensen foruden gartner Madsen. Fortsætter den 6. maj 1820: Vidner: Gartner Madsen og ladefoged Anders Rasmussen på Liliendal. Arvinger til stede: sønnen Hans Nielsens enke, Karen Nielsdatter, med lavværge, premierløjtnant Andersen, sønnen Niels Nielsens datter, Johanne Nielsdatter, hvor stedfaren, Jørgen Rasmussen i Stårby, er mødt, datteren Karen Nielsdatter med hendes mand, Christian Hansen i Stårby. Sønnen Lars Nielsen har sendt et brev, hvori han angiver, at han frasiger sig sin arv efter sin mor. Gæld til Lars Krog i Stårby, Rasmus Jørgensen i Ammendrup [i Allerslev sogn] og til indsidder Christian Hansen. Underskrifter fra Jørgen Rasmussen, Christian Hansen, Anders Rasmussen og [gartner] Madsen.

Den 22. august 1831: Kirsten Pedersdatter, som var gift med husmand Søren Nielsen i Skovhuse i Øster Egesborg sogn, er død. Arvinger: Bror, Hans Pedersen, 20 år [1811], søster, Malene Pedersdatter, ugift. Fortsætter den 29. august 1831: Vurderingsmænd: Sognefoged Svend Andersen af Stårby og gårdmand Jacob Jørgensen af Øster Egesborg. Formynder for børnene er deres morbror, husmand Christian Pedersen af Kalvehave. Gæld til Jens Rasmussen på Petergaards ? [i Kalvehave sogn], Niels Nielsen Væver i Skovhuse, gårdmand Lars Olsen i Rødstofte, købmand Heur i Vordingborg [menes nok købmand Jens Hage], købmand Kønig [Lorentz Koenig] i Vordingborg, Lars Rasmussen i Rødstofte, Peder Olsen i Skovhuse og gårdmand Hans Nielsen i Kræmmervænge. Endvidere er der noget skyldigt til Hans Nielsen i Snertinge [i Sværdborg sogn]. Underskrifter fra Søren Nielsen, Hans Pedersen, Malene Pedersdatter, Christian Pedersen, Svend Andersen og Jacob Jørgensen.
Den 24. august 1831: Husmand Hans Sørensen af Skovhuse i Øster Egesborg sogn er død. Enken er ?. Børn: Søn, Niels Hansen, 22 år [1809], søn, Anders Hansen, 20 år [1811], datter, Sidse Hansdatter, ugift. Enken sidder i uskiftet bo.
Den 29. august 1831: Husmand Johan Rasmussen i Øster Egesborg er død. Enken er ?. Børn: Søn, Rasmus Johansen, 25 år [1806], søn, Jørgen Johansen, 20 år [1811], søn, Anders Johansen, 15 år [1816], datter, Ellen Johansdatter, ugift. Enken sidder i uskiftet bo.
Den 29. august 1831: Husmand Peder Jensen i Stårby er død. Der er en enke og 2 børn.
Den 31. august 1831: Johanne Nielsdatter, som var gift med husmand Jørgen Hansen i Rødstofte i Øster Egesborg sogn, er død. Børn: Søn, Hans Jørgensen, 4 år [1827], søn, Niels Jørgensen, 1½ år [1829], datter, Ane Jørgensdatter, 7 år [1824].

Den 31. august 1831: Husmand Hemming Morthensen i Rødstofte i Øster Egesborg sogn er død. Han efterlader sig hustru og børn: Søn, Morthen Hemmingsen, 40 år [1791], som er husmand i Skibinge, søn, Andreas Hemmingsen, 36 år [1795], som er husmand i Lundby, datter, Karen Hemmingsdatter, som er gift og ? i Rødstofte skov, datter, Margrethe Hemmingsdatter, som er gift med indsidder Peder Nielsen i Nyråd i Vordingborg Landsogn, datter, Maren Hemmingsdatter, som er gift med indsidder Hans Nielsen i Nyråd, datter, Ane Hemmingsdatter, som er ugift. Hemming Mortensens enke ønsker at sidde i uskiftet bo.
Den 2. september 1831: Kirsten Hansdatter, som var gift med husmand Anders Hemmingsen i Nørre Mern, er død. Hun efterlader sig enkemanden og 5 umyndige børn.

Den 13. juli 1832: Fæstehusmand Christen Rasmussen af Skovhuse i Øster Egesborg sogn anmelder, at hans datter, Margrethe Christensdatter, er død, 6 måneder gammel.
Den 14. juli 1832: Husmand Jørgen Rasmussen af Skovhuse i Øster Egesborg sogn er død. Enken er Anne Marie Hansdatter. Børn: Søn, Niels Jørgensen, 22 år [1810], søn, Hans Jørgensen, 19 år [1813], søn, Rasmus Jørgensen, 16 år [1816], søn, Peder Jørgensen, 12 år [1820], datter, Maren Jørgensdatter, som er gift med en indsidder i Ørslev. Enken sidder i uskiftet bo.
Den 19. juli 1832: Gårdmand Lars Olsen Plovmann af Stårby i Øster Egesborg sogn er død. Enken er Birthe Pedersdatter. Børn: Søn, gårdmand Niels Olsen af Ørslev [ved Vordingborg]. Vurderingsmænd: Sognefoged Svend Andersen af Stårby og tingmand Jens Rasmussen af Skovhuse i Øster Egesborg sogn. Lavværge for enken er gårdmand Peder Pedersen af Risby. Underskrifter fra Birthe Pedersdatter, Peder Pedersen, Niels Olsen, Svend Andersen og Jens Rasmussen.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang