VEMMETOFTE KLOSTER
Her er nogle skifter fra Vemmetofte Kloster Gods, som indtil videre går fra 1743 til 1800.
Skifterne kan både være over almindelige mennesker, der hørte til fæstejorden under klosteret, men der er også nogle frøkener fra selve klosteret.
Den 21. august 1743: Hospitalslem Oluf Rabe på Spjellerup Hospital er død.
Arving: Søstersøn: Christen Nielsen, som tjener hos Hans Pedersen af
Taarø [menes nok Torøje i Smerup sogn]. Ifølge Christen Nielsen er han
den eneste, som i familien endnu er i live. Der er ikke noget at arve,
men Christen Nielsen lover at betale for Oluf Rabes begravelse.
Vurderingsmænd: Jens Nielsen og Anders Hofmann. Underskrifter fra
Christen Nielsen, Jens Nielsen og Anders Hofman. [Der er en von
Rabe-familie under Sankt Petri Tyske kirke i København i 1733.]
Den 6. april 1744: Husmand Niels Pedersen af Stubberup i Fakse sogn er død. Enken er Sidse Michelsdatter. Børn: Datter: Gundild Nielsdatter, 22 år [1722], som er steddatter til enken. Vurderingsmænd:
Peder Hansen og Peder Jørgensen af Stubberup. Der er intet at arve, da
han har forsømt det havearbejde for klosteret, som han skulle udføre, og
ellers har restancer til klosteret. Underskrifter fra Peder Hansen og
Peder Jørgensen.
Den 20. april 1744: Maren Olufsdatter, som var gift med Jens Nielsen Skrædder af Spjellerup, er død.
Arvinger: Søster, Inger Olufsdatter på Spjellerup Hospital, brorsøn,
Rasmus Nielsen af Vivede, brorsøn, Oluf Nielsen af Vivede.
Vurderingsmænd: Anders Christophersen og Jens Jensen af Spjellerup. Der er gæld
til Mons. Steenberg af Spjellerup og Oluf Pedersen af Spjellerup. Da
der sættes penge af til enkemandens begravelse, er der ikke yderligere
at arve. Underskrifter fra Anders Christophersen, Jens Jensen, Oluf
Nielsen, Rasmus Nielsen og Inger Olufsdatter.
Den 20. april 1744: Niels Olufsen af Smerup er død.
Enken er Sidse Rasmusdatter. Børn: Søn, Peder Nielsen, 20 år [1724],
som er i tjeneste hos Hans Friis af Smerup. Vurderingsmænd: Udridder
Anders Christophersen af Vemmetofte Kloster og Christopher Jensen af
Smerup. Boet er meget lille. Der er kæmpe gæld efter at have haft en
gård i Spjellerup, så der er absolut ikke noget at arve. Enken får dog
lov til at blive boende i huset, såfremt hun holder det i stand.
Underskrifter fra Christopher Jensen, Anders Christophersen og Sidse Rasmusdatter.
Den 25. maj 1744: Gartner Johan David Adler af Vemmetofte er død. Enken er Karen Larsdatter. Børn: Datter, Christiane Margrethe Adler, 5 år [1739], datter, Johanne Sophie Adler, 3 år [1741]. Lavværge for enken er præsten for Vemmetofte, Johannes Clod Tydsk. Formynder for børnene er Johan Adlers bror, Johan Bonaventura Adler. Vurderingsmænd: Hendrich Christensen Tønsberg og Hartvig Holst af Vemmetofte Kirkebro. Før skifteforretningen går i gang får børnene hver 10 rigsdaler, klæder og skolegang af enken og hendes lavværge, indtil de bliver voksne. Idet enken også lover at betale gælden, afsluttes skifteforretningen. Underskrifter fra H. Chrestensen Tønsberg, Karen Larsdatter, Johannes Clod, H. Holst og J. Adlerth "als der Kinder Vormünder".
Den 22. juni 1744: Husmand Christen Hansen af Torøje i Smerup sogn er død. Enken er Dorthe Olsdatter. Børn: Søn, Gregers Christensen. Vurderingsmænd: Hans Jensen af Torøje og Niels Olsen af Torøje. Boet bliver registreret til en værdi af 11 rigsdaler. Huset er på 6 fag. Der er udgifter for 27 rigsdaler, og derfor er der ikke noget til enken eller sønnen at arve. Enken ønsker at forblive i huset. Underskrifter fra Hans Jensen og Niels Olsen.
Den 2. oktober 1744: Bodil Ibsdatter, som var gift med Peder Erichsen af Spjellerup, er død. Arvinger: Helsøster, Anne Ibsdatter, som er gift med Søren Nielsen af Spjellerup, halvsøster, Sophie Nielsdatter, som er gift med Simon Henrichsen af Smerup. Bodil Ibsdatter havde til huse hos Peder Pedersen af Spjellerup. Vurderingsmænd: Jens Jensen af Spjellerup og Jens Nielsen af Spjellerup. Boet bliver registreret til en værdi af 11 rigsdaler. Der er gæld til degnen hr. Wulf af Spjellerup. Der skyldes også penge til Peder Pedersen, som har lånt ægtemanden pengene til begravelsen. I alt er der udgifter for 11 rigsdaler, så der er ikke noget til ægtemanden eller søskende at arve. Underskrifter fra Peder Erichsen, Jens Jensen og Jens Nielsen.
Den 8. oktober 1744: Inger Pedersdatter, som var gift med gårdmand Peder Jensen af Vivede i Hylleholt sogn, er død. Børn: Datter, Cathrine Pedersdatter, 17 år [1727], datter, Sidse Pedersdatter, 12 år [1732], datter, Anne Pedersdatter, 9 år [1735], søn, Jens Pedersen, 8 år [1736], søn, Frantz Pedersen, 6 år [1738], søn, Hans Pedersen, 3 år [1741]. Vurderingsmænd: Morten Hansen af Vivede og Poul Olsen af Vivede. Peder Jensen siger på forhånd, at han vil give 500 rigsdaler til sine 6 børn, men at beløbet kan blive højere, hvis skifteforretningen viser det. Boet bliver registreret. Der er indkomst fra smedemester Henrich Tønsberg ved Vemmetofte på 100 rigsdaler fra obligation dateret den 11. januar 1744. Der er indkomst fra husmand Peder Taagerup ved Vemmetofte på 200 rigsdaler fra obligation dateret den 10. maj 1742. Der er indkomst fra sognepræst hr. Frølund af Faxe på 98 rigsdaler fra obligation dateret den 25. august 1740. Der er indkomst fra degn Holger Wulf af Spjellerup på 100 rigsdaler fra obligation dateret den 11. juni 1743. Der er indkomst fra degn Rasmus Olsen Roersløw på 80 rigsdaler fra revers dateret den 11. december 1743. Der er indkomst fra bager Heinrich Licht ved Vemmetofte på 70 rigsdaler fra revers dateret den 15. februar 1742. Der er indkomst fra skoleholder Johan Christian Find af Spjellerup på 30 rigsdaler fra revers dateret den 11. juni 1744. Boets formue er i alt på 1208 rigsdaler. På gården mangler der heste, vogne og sæd. Der skyldes løn til en tjenestekarl, to drenge og to tjenestepiger. Med udgifter for 320 rigsdaler er der et overskud på 888 rigsdaler, som deles mellem faren og hans 6 børn. Underskrifter fra Peder Jensen, Morten Hansen og Povel Olsen.
Den 8. december 1745: Maren Jacobsdatter, som var gift med Mogens Andersen af Torøje i Smerup sogn, er død. Arving: Mor, Karen Ibsdatter, som er gift med Svend Rasmussen af Faxe. Vurderingsmænd: Frantz Jørgensen af Torøje og Ingvor Hansen af Torøje i Smerup sogn. Boet bliver registreret til en værdi af 15 rigsdaler. Der er gæld til Hans Pedersen af Torøje i Smerup sogn, Mads Skiøtte af Vemmetofte, Peder Jensen af Vivede samt Poul Andersen i Holtegaard. I alt er der udgifter for 24 rigsdaler. Der er altså ikke noget til enkemanden eller moderen at arve. Underskrifter fra Mogens Andersen, Frantz Jørgensen og Ingvor Hansen.
Den 26. januar 1746: Jørgen Jochumsen Dueberg af Vemmetofte Hovmark er død. Enken er Else Margrethe Witte. Børn: Søn, Jochum Jørgensen Dueberg, 2 år [1744]. Lavværge for enken er hendes far, Sr. Christian Witte, som bor ved Vemmetofte. Formynder for drengen er Jørgen Duebergs bror, Jochum Grandjean, der er skovridder ved Vemmetofte Kloster. Vurderingsmænd: Jacob Rasmussen Myer, som er udridder ved Vemmetofte Kloster, og gårdmand Peder Jensen af Vivede. Der er gæld til Christopher Jensen af Smerup, Peder Jensen af Vivede og Jens Jensen af Spjellerup. Boet er blevet registreret den 11. juni 1745 af samme vurderingsmænd, hvilket herefter indskrives i skiftebogen. Der er også lånt penge af forpagter Jonas Jørgensen af Vemmetofte. Der er penge til gode hos den afdøde mands far, hr. Ludvig Grandjean af Lejerstofte i Store Heddinge sogn og hos degnen hr. Wulf af Spjellerup. Desuden er der gæld til bager Hendrich Licht af Vemmetofte, justitsråd Høgel af Vemmetofte, hr. Steenberg af Spjellerup, kobbersmed Jens Møller af Køge, købmand Anders Olsen af Køge og smedemester Heinrich ved Vemmetofte. Fra dødsboet er døde to køer af kvægsyge. Der er penge til gode hos præsten hr. Astenfeld af Spjellerup for korn og møller Michel Larsen af Torøje Mølle. Jens Markussen af Spjellerup fordrer penge for at have gravet graven, dvs. 2 dages arbejde. Gælden er større end indtægterne, så der er ikke noget til enken eller børnene at arve. Underskrifter fra J. Grandjean, C. Witte, Jacob Myer og Peder Jensen.
Den 3. marts 1746: Gårdmand Peder Christiansen af Torøje i Smerup sogn, er død. Enken er Johanne Pedersdatter. Børn: Søn, Christian Pedersen, 14 år [1731], søn, Rasmus Pedersen [skrevet Rasmus Christiansen], 12 år [1733], datter, Inger Pedersdatter [skrevet Inger Christiansen], 20 år [1725]. Vurderingsmænd: Hans Jensen af Torøje og Lars Christensen af Torøje i Smerup sogn. Boet bliver registreret til en værdi af 78 rigsdaler. Gården er i alt på 31 fag. Der er gæld for i alt 427 rigsdaler, idet der er store skatterestancer. Der er altså ikke noget til enken eller børnene at arve. Enken ønsker at forblive på gården. Underskrifter fra Hans Jensen og Lars Christensen.
Den 16. juni 1746: Forhen Kirurg Johann Georg von Lengerken af Vemmetofte er død. Enken er Cathrine Sophie Harboe. Børn, søn, Carl Adolph von Lengerken, 10 år [1736], søn, Johann von Lengerken, 9 år [1737], datter, Gørvel Cathrine von Lengerken, 5 år [1741]. På børnenes vegne er mødt børnenes morbror, degn hr. Harboe af Herlufmagle [skrevet Hellemagle]. Vurderingsmænd: Smedemester Heinrich Smed af Vemmetofte og hr. Hartvig Holst af Vemmetofte. Boet bliver registreret til en værdi af 164 rigsdaler. Der er udgifter fro 219 rigsdaler og således ikke noget til enken eller børnene at arve. Underskrifter fra Heinrich Christensen Smed [= Henrich Christensen Tønsberg] og Hartvig Holst.
Den 29. november 1747: Engel Dorothea Danielsdatter, som var gift med murermester Ole Bomholt af Vemmetofte, er død. Børn: Datter, Johanne Engelche Bomholt, 8 år [1739], datter, Ane Juliane Bomholt, 5 år [1742], datter, Caroline Bomholt, 2 år [1745]. Vurderingsmænd: Henrich Christensen Tønsberg og Henrich Licht af Vemmetofte Kirkebro. Engel Dorothea er død den 31. oktober 1747. Formynder og tilsynsværge for børnene er deres morfar, Daniel Uldrich under Nysø Gods ved Præstø [skrevet Nysøgaards gods]. Før registreringen og vurderingen finder sted, foreslår Ole Bomholt, at han vil give 120 rigsdaler i arv til børnene, så de hver især får 40 rigsdaler. Efter at have kigget på boets tilstand og effekter og en derover gjort kalkulation finder de tilstedeværende dette tilbud kristeligt og retsindigt. Både Daniel Uldrich og skifteretten accepterer tilbuddet, hvorfor der ikke foretages nogen registrering. De 120 rigsdaler forbliver i boet under tilsyn af Daniel Uldrich. Underskrifter fra Christensen Tønsberg, Hinrich Licht, Daniel Ulrich og Oluf Pedersen Bomholt.
Den 15. december 1743: Smed Heinrich Christensen Tønsberg af Vemmetofte agter at indgå i et nyt ægteskab. Han havde været gift med Magdalene Erichsdatter, som er død, og med hende havde avlet 4 børn, som alle nu er myndige, og som alle har givet afkald på arv efter deres mor. Hans Daase giver afkald på vegne af sin hustru, Sophia Hedevig Hendrichsdatter Tønsberg. H. Christian Tønsberg giver samme dag afkald på arv efter sin mor. Til vitterlighed af Hinrich Licht og Hartvig Holst. Den 12. februar 1746: T. W. Tønsberg giver afkald på arv efter sin mor. Den 27. december 1747: Anne Marie Tønsberg, som var gift med sl. Kirketoft, giver afkald på arv efter sin mor. Til vitterlighed H. Christian Tønsberg og H. Daase. Den 5. januar 1748: Processen er nu afsluttet, da afkaldene er indskrevet her.
Den 6. december 1748: Dorothea Andersdatter, som var gift med gårdmand Jens Jensen af Spjellerup, er død. Børn fra første ægteskab: Søn, gårdmand Hans Nielsen af Vivede, datter, Maren Nielsdatter på Spjellerup Hospital. Børn fra andet ægteskab med Jens Jensen: Søn, Jens Jensen, som er på gården i Spjellerup, datter, Johanne Jensdatter, som er gift med Peder Jensen Rindum af København, som alle er myndige. Vurderingsmænd: Rasmus Nielsen og Morten Pedersen af Spjellerup. Arvingerne er tilfredse med, at Jens Jensen vil udbetale 90 rigsdaler i arv, hvilket giver 30 rigsdaler til hver søn og 15 rigsdaler til hver datter, og pengene bliver udbetalt med det samme. Jens Jensen forbliver på gården og vil i den forbindelse påtage sig at betale al gæld, der er i denne. Underskrifter fra Jens Jensen, Maren Nielsdatter, Hans Nielsen, Peder Jensen Rindum, Morten Pedersen og Rasmus Nielsen.
Den 19. december 1748: ?, som var gift med gårdmand Lars Nielsen af Spjellerup, er død. Børn fra første ægteskab: Søn, Jens Andersen, 14 år [1734], datter, Bente Marie Andersdatter, 12 år [1736]. Vurderingsmænd: Udridder Rasmus Friis af Vemmetofte og Jens Nielsen af Spjellerup. Boet bliver registreret til en værdi af 132 rigsdaler. Gården består at stuehuset samt tre længer mod nord, øst og syd. På gården mangler der en del og blandt andet 8 plovheste til en værdi af 96 rigsdaler. Gælden bliver i alt 222 rigsdaler, og er derfor større end indtægterne, så der er ikke noget til børnene eller manden at arve. Underskrifter fra Rasmus Fris og Jens Nielsen.
Den 19. december 1748: Karen Larsdatter, som var gift med gårdmand Anders Olsen af Ebbeskov i Faxe sogn, er død. Karen og Anders havde ikke fået børn sammen. Vurderingsmænd: Jens Mortensen af Ebbeskov og Oluf Jensen af Ebbeskov. Boet bliver registreret til en værdi af 107 rigsdaler. På gården mangler der en del og blandt andet 8 plovheste til en værdi af 96 rigsdaler. Gælden bliver i alt 161 rigsdaler, og er derfor større end indtægterne. Ægtemanden, og hvad konen havde af eventuelle arvinger, får således ikke noget at arve. Underskrifter fra Jens Mortensen og Ole Jensen.
Den 20. december 1748: Husmand Michel Pedersen af Vemmetofte er død. Enken er Birgitte Nielsdatter. Børn: Datter, Mette Michelsdatter, 14 år [1734], datter, Anne Michelsdatter, 12 år [1736], søn, Christen Michelsen, 7 år [1741], søn, Jens Michelsen, 2 år [1746]. Vurderingsmænd: Mester Henrich Tønsberg af Vemmetofte og Henrich Licht af Vemmetofte. Boet bliver registreret til en værdi af 20 rigsdaler. Der er gæld for 21 rigsdaler, så der er ikke noget at arve. Underskrifter fra smed H. Christensen [alias Hinrich Tønsberg] og Hinrich Licht.
Den 20. december 1748: Mathias Wincentzen af Spjellerup hospital er død [først kun skrevet Mathias Wincentz]. Børn: Datter, [navn angives ikke], som er gift med husmand Jens Lund af Vesterskov i ? sogn, datter, [navn angives ikke], som er gift med husmand Niels Saxe af Tågerup i Sønder Dalby sogn. Vurderingsmænd: Jens Jensen af Spjellerup og Rasmus Olsen af Spjellerup. Begge ægtefæller er mødt op. Boet bliver registreret til en værdi af 3 rigsdaler. Underskrifter fra Jens Jensen og Rasmus Olsen.
Den 28. december 1748: Ama Ibsdatter, som var gift med gårdmand Søren Nielsen af Spjellerup, er død. Børn: Datter, Mette Sørensdatter. Vurderingsmænd: Hans Larsen af Spjellerup og udrider Rasmus Fries af Vemmetofte. Boet bliver registreret til en værdi af 100 rigsdaler. Der mangler dyr for 174 rigsdaler. Underskrifter fra Rasmus Fries og Hans Larsen.
Den 28. december 1748: Sophia, som var enke efter Niels Gregersen, af Spjellerup hospital er død. Vurderingsmænd: Jens Nielsen af Spjellerup og udrider Rasmus Friis af Vemmetofte. Boet bliver registreret til en værdi af 2 rigsdaler. Sophia har gammel gæld på 26 rigsdaler. Underskrifter fra Rasmus Friis og Jens Nielsen.
Den 21. marts 1757: Husmand Anders Pedersen af Vivede Møllehuse i Hylleholt sogn er død.
Enken er Margrethe Hansdatter. Børn: Søn, Niels Andersen, 15 år [1742],
som opholder sig på Rosenlunds Gods, søn, Peder Andersen, 2 år [1755],
som er hos sin mor. Lavværge for enken er gårdmand Hans Nielsen af
Vivede. Værge for umyndige børne er gårdmand Ole Nielsen af Vivede. Boet bliver registreret til en værdi af 9 rigsdaler. Vurderingsmænd: Bondefoged Povel Olsen af Vivede og Morten Pedersen af
Spjellerup. Underskrifter fra Povel Olsen og Morten Pedersen. Fortsætter
den 12. januar 1758: Vurderingsmænd: Poul Olsen af Vivede og udrider Poul
Hansen. Den 14. april 1757 er der søgt efter kreditorer, men boet er
meget lille. Gælden er større end indtægterne, og der er ikke noget til
enken eller børnene at arve. Enken er helt uformuende og kan ikke betale
klosteret eller øvrig gæld. Underskrifter fra Hans Nielsen, Ole
Nielsen, Povel Hansen og Povel Olsen.
Den 12. januar 1758: Husmand Peder Nielsen af Vivede Møllehuse i Hylleholt sogn er død. Enken er Margrethe Hansdatter. Børn: Søn, Anders Pedersen, ½ år [1757]. Lavværge for enken er gårdmand Hans Nielsen af Vivede. Drengens fødselsværge er hans farbror, gårdmand Ole Nielsen af Vivede. Vurderingsmænd: Bondefoged Povel Olsen af Vivede og gårdmand Ole Nielsen af Vivede. Boet bliver registreret til en værdi af 4 rigsdaler. Til boet hører lidt byg, som er hos Hans Nielsen af Vivede, samt lidt rug på Ole Nielsens jord, som Povel Olsen har ansvaret for. Huset er på 5 fag. Underskrifter fra P. Hansen, Povel Olsen og Ole Nielsen. Fortsætter den 13. juli 1759: Der er i januar 1759 søgt efter kreditorer og debitorer til dette fattige bo. Uægte underskrifter den 16. januar 1759 fra F. Ulsted og P. Wiimb. Den 14. marts 1759 var der ingen, som havde indfundet sig omkring boet. Gårdmand Ole Nielsen angiver, at hans bror, før sin død, har sat nogle ting hos sig, der er vurderet til 3 rigsdaler. Enken siger, at hendes mands mor, Mette, som er enke efter Niels Hansen, har fået et par skosølvspænder, som hendes mand havde efterladt. Svigermoren har givet dette til sønnen Ole Nielsen, som skulle give det til hans Qvinde til Brudegave, og han er siden blevet gift. Enken var syg, da hun skulle have sit barn og havde betalt 5 rigsdaler til Anders Marskow af Fuglsang. Huset i Vivede er blevet overdraget til Mathias Jensen. Der er underskud i boet, som enken skal betale. Uægte underskrifter fra Hans Nielsen, Ole Nielsen, Povel Olsen og Povel Hansen.
Den 18. juni 1784: Klosterfrøken Margaretha Catharina de Wind er død på Vemmetofte Kloster.
Boet gøres op. Underskrives af A. F. von Bülow, E. S. Juell Wind, J. D.
von Løvenørn og J. Lunnum. Fortsætter den 15. juli 1784: Frøken
Margaretha Birgitta de Wind af Roskilde arklige frøkenkloster bekræfter
testamente af den 7. maj 1780, hvor hun er arving til den afdøde.
Vidneunderskrifter på testamentet siger J. Clod og T. Thaning.
Vurderingsmænd: Andreas Christiansen Glarmester, som bor ved Vemmetofte,
og Jørgen Rasmussen af Vemmetofte. Der er ingen livsarvinger til de to
frøkener de Wind. Den 28. april 1781 har Margarethe Catharina foræret
Vemmetofte kloster sit sølvtøj og en del møbler og ting. Bevidnet af T.
Thaning. Margaretha Birgitta giver afkald på resten. Underskrifter fra
Margaretha Birgitta de Wind og kurator J. Clod.
Den 28. oktober 1786: Judithe Agnete von Witzleben er død på Vemmetofte Kloster.
Det er overværet af Adelheid Christina von Bülow, Edel Sophia Juul Wind
og Christiana von Ressen. Fortsætter den 27. november 1786: Boet gøres
op. Hendes frøkenbrev er dateret den 18. november 1768. Hendes farbrors
testamente på 1000 rigsdaler er dateret den 13. oktober 1745.
Vurderingsmænd: A. Christiansen og Ole Jensen. Underskrifter fra von
Bülow, Juul Wind og von Ressen samt A. Christiansen og Ole Jensen.
Fortsætter den 12. april 1787: Judithe von Witzleben har oprettet et
testamente, hvilket verificeres den 22. december 1786: Arving, da
Judithe von Witzleben ikke har børn: Eleonora Marie von Witzleben af
Vemmetofte Kloster. Eleonora Marie von Witzleben bekræfter modtagelsen
den 24. maj 1787.
Den 1. december 1789: Karen Hansdatter, som var gift med husmand Jens Poulsen af Havnelev, er død. Børn: Datter, Kirsten Jensdatter, som er gift med indsidder Niels Nielsen af Havnelev, datter, Karen Jensdatter, 24 år [1765], som tjener hos gårdmand Hans Jacobsen af Havnelev, datter, Mette Jensdatter, 18 år [1771], som tjener hos gårdmand Jens Eriksen på Frøslev Overdrev i Frøslev sogn, datter, Anne Marie Jensdatter, 10 år [1779], der opholder sig hos sin far. Tilsynsværge for de umyndige døtre er gårdmand Knud Hansen af Havnelev. Vurderingsmænd: Udrider Lars Ingvorsen af Lund samt sognefoged og gårdmand Niels Madsen af Havnelev. Registreringen af det ganske lille bo er foretaget den 6. november 1789 af de samme vurderingsmænd som den 1. december. Underskrifter fra Jens Poulsen, Lars Ingvorsen og Niels Madsen. Der er gæld til Johan Handelfører, husmand Thomas Andersen af Lille Heddinge og indsidder Niels Nielsen af Havnelev. Der er et lille overskud på 6 rigsdaler i boet, som deles mellem ægtemanden og børnene. Niels Nielsen betales med det samme på hustruens vegne, mens pengene til de umyndige døtre skal indsættes i Vemmetofte kloster formynderkasse, hvilket er en del af boet, der forbliver i boet under tilsyn af Knud Hansen. Underskrifter fra Niels Nielsen, Knud Hansen, Lars Ingvorsen og Niels Madsen.
Den 3. december 1789: Skovfoged Hans Andersen af Fælledskovshuset i Gevnø i Lyderslev sogn er død. Enken er Kirsten Jensdatter. Børn: Datter, Ellen Margrethe Hansdatter, 6 år [1783], datter, Karen Hansdatter, 2½ år [1787]. Formynder for pigerne er deres morbror, gårdmand Jens Larsen af Gevnø. Vurderingsmænd: Udrider Jørgen Rasmussen ved Vemmetofte og udrider Lars Ingvorsen ved Højstrup. Til stede er Carl Jeppesen, som agter at ægte enken. Registreringen af boet har fundet sted den 20. februar 1789 til en værdi af 71 rigsdaler, hvor vurderingsmænd var Lars Ingvorsen og bondefoged Jens Olsen af Lund i Lyderslev sogn. Gårdmand Mads Hansen af Lund i Lyderslev sogn var da tilsynsværge for børnene. Underskrifter fra Kirsten Jensdatter, Mads Hansen, Lars Ingvorsen og Jens Olsen. Der er gæld til købmand Hoffmejer i Store Heddinge, Jens Larsen af Gevnø samt Lars Ingvorsen. I alt er gælden på 44 rigsdaler. Arven deles mellem enken og børnene og med kautionist af Carl Jeppesens far, Jeppe Bentsen Kudsk af Vemmetofte Kloster. Underskrifter fra Kirsten Jensdatter, lavværge Jeppe Larsen, Jens Larsen, J. Bentzen, Carl Jeppesen, Jørgen Friis og Lars Ingvorsen.
Den 2. oktober 1789: Gårdmand Lars Christensen af Lyderslev er død. Enken er Maren Willadsdatter. Børn: Søn, Niels Larsen, 18 år [1771], datter, Anna Larsdatter, 21 år [1768], datter, Ellen Larsdatter, 11 år [1778], datter, Karen Larsdatter, 4 år [1785]. Lavværge for enken er gårdmand Ole Friderichsen af Lyderslev. Tilsynsværge for børnene er deres morfar, indsidder Christen Jensen af Lyderslev. Vurderingsmænd: Udrider Lars Ingvorsen ved Højstrup og gårdmand og bondefoged Jens Pedersen af Gevnø i Lyderslev sogn. Boet bliver registreret til en værdi af 479 rigsdaler. Underskrifter fra Maren Willadsdatter, Ole Friderichsen, Christen Jensen, Lars Ingvorsen og Jens Pedersen.
Den 31. marts 1793: Adelheid Christina von Bülow er død på Vemmetofte Kloster. Boet bliver registreret. Adelheid er søster til priorinde Anne Friderika von Bülow. Det er overværet af Edel Sophia Juell Wind, Ermuth Christiane von Plessen og Conradina Juliane Luvisa von Plessen. Underskrives af Fr. v. Bülow, E. S. Juell Wind, E. C. v. Plessen og C. J. Z. v. Plessen. Vurderingsmænd: Glarmester Andreas Christiansen og skomager Ole Jensen, begge af Vemmetofte. I boet er et konfirmeret testamente. Ægte underskrifter fra A. Christiansen og Ole Jensen. Testamentet bliver indskrevet, og det er fra den 18. september 1767. Den længstlevende arver alt efter den anden.
Den 5. februar 1798: Løjtnant Thomas Müller på Vemmetofte Gods er død [eller Thomas Møller]. Enken er Sidse Johansdatter [skrevet Sidse Johannesdatter], som er 66 år gammel. Børn: Søn, snedkersvend Alexander Müller [Alexander Møller], 24 år [1774], der er rejst udenlands, datter, Pauline Müller [Pauline Møller], som er gift med skovridder Johan Christian Radekop på Vemmetofte, datter, Cathrine Wincentine Müller [Cathrine Wincentine Møller], som er gift med værtshusholder Niels Simonsen Schiøtz [skrevet Niels Simonsen Schøts og senere Niels Simonsen Schiøtt] af Slagelse, datter, Micheline Johanne Müller [Micheline Johanne Møller], 28 år [1770], som tjener i København. Lavværge og formynder: Niels Simonsen Schiøtz. Vurderingsmænd: Ole Jensen skomager på Vemmetofte og udridder Jørgen Friis på Vemmetofte. Thomas Müllers ejendele gøres op. Underskrifter fra Sidse Johansdatter, N. Simonsen Schiøetz, Ole Jensen og Jørgen Friis. Fortsætter den 10. december 1799: Lavværge for enken er nu tømmermand Anders Christensen på Vemmetofte. Niels Simonsen Schiøtt er tilsynsværge for de børn, der er udenlands eller umyndige. Vurderingsmænd: Udrider Poul Jensen af Vemmetofte og skovfoged Peder Andersen af Vemmetofte. Der har været en annonce i Københavns Adresse Contoirs Efterretninger nr. 1 og 2. Der er indtægter for 106 rigsdaler. Johan Christian Radekop har i de sidste 8 år udlagt penge, som i alt udgør 40 rigsdaler. Radekop har også udlagt penge til Christen Jørgensen af Favrby i Hylleholt sogn for den tid, hvor den afdøde og enken har boet hos ham. Der er overskud i boet, som deles mellem børnene. Underskrifter fra Sidse Johansdatter, J. Radekop, Poul Jensen og Peder Andersen.
Den 20. februar 1798: Malersvend Friderich Adolph Meyer af Højstrup Gaard er død. Vurderingsmænd: Udridder Lars Ingvorsen af Lund og gårdmand Andreas Larsen af Lund. Boets få ejendele opgøres. Underskrifter fra Lars Ingvorsen og Andreas Larsen. Fortsætter den 8. december 1798: Arvinger: Bror, Melzer i Berlin, søster: Christiane Margrethe Tyrmann født Meyer af København, som har sendt et brev den 10. marts 1798. Friderich Meyer hørte til den tyske kirke, var katolik og har sidst boet i Berlin, og hun angiver hans navn som værende Christian Adolph Mejer. Vurderingsmænd: Lars Ingvorsen af Højstrup i Lyderslev sogn og sognefoged Jens Pedersen af Gevnø. Boet blev registreret den 20. februar 1798. Hans ting er alle solgt på auktion. Der er lidt i overskud til arv til søsteren. Underskrevet af Lars Ingvorsen og Jens Pedersen. Bilag 1: Arvingen er fundet vha. et brev dateret "Kiøbenhavn 1796". Bilag 3: Jobst Herrmann Meyer og Lovisa Sophia Meyer har ved Skt. Petri kirke fået døbt Friderich Adolph Meyer den 20. marts 1733 og Christiana Margretha den 30. november 1735. Dateret København den 8. marts 1798 og underskrevet af D. Mathei og C. Hanevie. Christiana Margrethe er nu den eneste tilbagelevende af i alt 8 søskende. En bror rejste dog fra København til Danzig [Øst-Preussen] i 1767, og det vides ikke, om han endnu lever. Fortsætter den 20. december 1798: C. M. H. Tyrmanns enke bekræfter i brev, at hun har modtaget arven. Underskrifter bekræftet af hendes svoger, Søren Rossing.
Den 13. december 1798: Hospitalslem Jens Hansen Merchel af Vemmetofte er død. Børn: Søn, murermester Lars Jensen Merchel af Holstedgaard [skrevet Hulpstedgaard], søn, Christian Jensen Merchel ved Lundervold, søn, murermester Niels Jensen Merchel ved Gavnø, søn, Abraham Jensen Merchel ved Havby, datter, Marie Jensdatter Merchel af København, der er enke, datter, Else Jensdatter Merchel, som er gift med xxxmægler Andreas Carlsen af Næstved [skrevet skomager ved FT1801], datter, Charlotte Jensdatter Merchel ved Sæbygaard i Sæby sogn i Holbæk Amt, som er gift [med husmand Jens Larsen ved FT1801], datter, Anne Sophie Jensdatter Merchel, som er gift med murermester Johan Martin Kyhn. Jens Hansen Merkel boede hos sin svigersøn, murermester Johan Martin Kyhn af Vemmetofte. Boet er temmelig lille mht. ejendele. Underskrifter fra Johann Martin Kyhn [skrevet Johan Martin Kühn] og vurderingsmænd: A: Christiansen og Ole Jensen. Fortsætter den 9. december 1799: Jens Merchel var tidligere murermester under Vemmetofte kloster. Til stede er de tre sønner, Christian, Niels og Abraham samt svigersønnen murermester Kyhn. Der er gæld til murermester Kyhn, bondefoged Niels Olsen af Spjellerup og husmand Ole Peitersen af Vemmetofte. Der er overskud i boet, som deles mellem børnene. Underskrifter fra Niels Merckel, Christian Merchel, Joh. Martin Kühn, Abraham Merckel, Pouel Jensen og Hans Jørgensen.
Den 22. december 1798: Carsten Bendtsen af Pludsehus i Havnelev sogn under Højstrup Gods er død. Enken er Anne Andersdatter. Børn: Søn, Bendt Carstensen af Lille Heddinge Mølle, søn, Niels Carstensen, søn, Anders Carstensen, der er død og har efterladt: Datter, Bodil Andersdatter; søn, Ole Carstensen, søn, Hans Carstensen, der er død og har efterladt: Søn, Anders Hansen, 9 år [1789], søn, Bendt Hansen, 5 år [1793], datter, Anne Cathrine Hansdatter, datter, Anne Gertrud Hansdatter; søn, Christian Carstensen. Vurderingsmænd: Udridder Lars Ingvorsen ved Højstrup Gods og sognefoged Niels Madsen af Haurlund. Huset er blevet registreret den 29. november 1797 og består af et stuehus på 9 fag samt 2 udhuse på hhv. 5 fag og 2 fag. Skiftet efter Carsten Bendtsens hustru, Gertrud Ovesdatter, er dateret den 11. marts 1767, hvor noget tilhører Bodil Hemmingsdatter, ??, Niels Ingvorsen og hustruen Anne samt Inger Ingvorsdatter og Bodil Ingvorsdatter, men sønnerne erklærer, at ingen af arvingerne har meldt sig gennem de 31 år. Christian Carstensen har arbejdet for sin far, men hans løn er ikke blevet udbetalt, hvilket svarer til 50 rigsdaler. Brødrene går dog kun med til, at det svarer til 30 rigsdaler. Der er overskud i boet, som deles mellem arvingerne. Den 17. december 1790 nævnes i forbindelse med Bodil Andersdatter. Underskrifter fra Anne Andersdatter, Bend Carstensen, Oele Carstensen, Christian Carstensen, Lars Ingvorsen og Niels Madsen.
Den 2. januar 1799: Frøken Ovidia Anna Friderica von der Osten på Vemmetofte kloster er død. Vurderingsmænd: Glarmester Andreas Christiansen af Vemmetofte og skomager Ole Jensen af Vemmetofte. Noget af boet bliver registreret. Underskrifter fra Margrethe von der Osten, Andreas Christiansen og Ole Jensen. Fortsætter den 11. februar 1799: Boet efter frøkenen indskrives fuldt ud. Underskrifter fra Andreas Christiansen og Ole Jensen. Fortsætter den 23. september 1799: Arvinger: Bror [A], Løjtnant Johan Wibe von der Osten af Trondheim i Norge, bror [B], løjtnant Otte Christopher von der Osten, som er død og har efterladt sig følgende: Søn [B1], Otte Carl Baltazar von der Osten, som er død og har efterladt sig følgende: Søn [B1A], kammerjunker og løjtnant Casper Herman von der Osten af Slagelse, søn [B1B], løjtnant Otte Christopher von der Osten, datter [B1C], Sophia Amalia von der Osten af Slagelse; datter [B2], Charlotte Amalie von der Osten, gift med Schested, der vist er hos grevinde von Trampe på Rødstenseje i Jylland; bror [C], løjtnant Jacob Friderich von der Osten, som er død og har efterladt sig følgende: Søn [C1], kaptajn Johan Otte von der Osten af Trondheim i Norge, søn [1B], løjtnant Otte Friderich von der Osten, Bror [D], Major Christian Ulrich von der Osten, som er død og har efterladt sig følgende; Søn [D1], Johan Wibe von der Osten, som er i kejserlig xxx-tjeneste, datter [D2], Margrethe von der Osten, som er til stede ved skifteforretningen, og som er conventualinde på Vemmetofte kloster, datter [D3], datter, Susanne von der Osten, som er conventualinde på Roskilde kloster, datter [D4], Charlotte Amalia von der Osten, gift til von Oldeland, som er død og har efterladt sig 2 sønner og 3 døtre, hvis navne ikke kendes; Søster [E], Anne Christine von der Osten, gift til baronesse von Knuth, som er død og har efterladt sig: Søn [E1], baron og kammerjunker Adam Christopher von Knuth af baroniet Christiansdal på Lolland, datter [E2], Friderica Louise von Knuth, som er gift med kaptajn von Oldeland af København, datter [E3], Ide Margrethe von Knuth, som er enke efter kammerherre von Haxthausen, datter [E4], Charlotte Amalia von Knuth, som er gift med ritmester von Flindt. Der er søgt efter arvinger i Berlingske og andre aviser. Der er afholdt auktion over ejendelene til en værdi af 521 rigsdaler, som er indskrevet i Vemmetofte auktionsprotokol. Inklusive kontanter og en legation er der værdier for 561 rigsdaler. Af udgifter er der løn til tjenestepigen Karen Knudsdatter. Desuden en panteobligation dateret den 9. december 1780 til Jochum Grandjean transporteret ved skiftet efter hendes far den 19. december 1785. Andre udgifter er til kirurg Roed for medikamenter og opvartning under hendes sygdom, kaminfejer Michael Wilhelm Habermann, værtshusholder Bille samt bager Kwasik?. I alt er der udgifter for 238 rigsdaler.
[fortsætter...]
Den 25. januar 1799: Ungkarl og skomagersvend Niels Jørgensen er død hos sin stedfar, husmand Hans Jørgensen af Vemmetofte Hovmarkshus. Fortsætter den 25. februar 1799: Arvinger: Mor, Maren Nielsdatter, halvbror, Jørgen Hansen, 10 år [1789], halvbror, Jens True Hansen, 8 år [1791], begge hos deres far. Vurderingsmænd: Jørgen Friis ved Vemmetofte og sognefoged Niels Olsen af Spjellerup. Underskrifter fra Hans Jørgensen, Jørgen Friis og Niels Olsen. Fortsætter den 29. november 1799: Vurderingsmænd: Udridder Poul Jensen af Vemmetofte og materialkusk Hans Malthesen af Vemmetofte. Der er afholdt auktion over Niels Jørgensens ejendele den 12. marts 1799, hvilket gav indtægter for 68 rigsdaler. Skiftet efter Niels Jørgensens far, Jørgen Nielsen af Strandskovhuset ved Vemmetofte er dateret den 27. januar 1787, hvor hans arv lød på 30 rigsdaler samt renter til dags dato på 15 rigsdaler. I alt er der i boet 113 rigsdaler. Hans Jørgensen siger, at Niels havde 1 rigsdaler til gode hos skrædder Jochum Arentsen ved Vemmetofte. Der er et overskud på 106 rigsdaler, når udgifterne er betalt. Hans Jørgensen beslutter på sin og hustruens vegne, at de to sønner skal arve hver 50 rigsdaler efter deres halvbror. Underskrifter fra Hans Jørgensen, Povel Jensen og Hans Mathiasen. [Ved FT1801 bor Hans Jørgensen med familien i Spjellerup Skovhuse, og den yngste søn kaldes da for Jens Truels Hansen. Ved samme FT1801 kaldes materialkusken for Hans Mathiesen af Vemmetofte.]
Den 26. marts 1799: Husmand Peder Jørgensen af Ebbeskovhus i Ebbeskov i Fakse sogn er død. Enken er Anne Hartvigsdatter. Børn: Søn, Henrich Pedersen, 2 år [1797], søn, Ole Pedersen, ¼ år [1799], som begge opholder sig hjemme. Lavværge for enken er gårdmand Niels Olsen af Ebbeskov. Tilsynsværge for børnene er gårdmand Hans Jensen af Ebbeskov. Fortsætter den 24. april 1799: Vurderingsmænd: Bondefoged Frands Pedersen af Stubberup og gårdmand Peder Madsen af Ebbeskov. Boet bliver registreret men er temmelig lille, så skiftet afsluttes. Af dyr er der 4 får og 3 lam samt 4 høner og en hane. Underskrifter fra Anne Hartvigsdatter, Hans Jensen, Niels Olsen, Frantz Pedersen og Peder Peder Madsen, hvor iblandt kun Frantz Pedersen kan skrive. Fortsætter den 20. december 1799: Vurderingsmænd: gårdmand Frands Pedersen af Stubberup og udrider Povel Jensen ved Vemmetofte. Der er indtægter for 25 rigsdaler. Der er udgifter for 15 rigsdaler. De 9 rigsdaler i overskud deles mellem enken og sønnerne, men børnenes penge forbliver hos enken. Underskrifter fra Anne Hartvigsdatter, Niels Olsen, Hans Jensen, Frantz Pedersen og Pouel Jensen.
Den 27. marts 1799: Skovfoged Rasmus Carlsen af Strandskov i Vemmetofte sogn er død. Enken er Anne Rasmusdatter. Børn: Datter, Margrethe Caroline Rasmusdatter, 7½ år [1791], datter, Anne Marie Rasmusdatter, 5 år [1794], som begge er hos deres mor. Lavværge for enken er gårdmand Jørgen Hansen af Hylleholt. Værge for umyndige børn er Christen Jørgensen af Lille Faurby i Fakse sogn, som er gift med Rasmus Carlsens søster. Fortsætter den 25. april 1799: Vurderingsmænd: Jørgen Friis af Vemmetofte og Hans Jørgensen. Boet bliver registreret. Underskrifter fra Anne Rasmusdatter, Jørgen Hansen, Christen Jørgensen, Jørgen Friis og Hans Jørgensen. Fortsætter den 9. december 1799: Christen Jørgensen af Lille Faurby er mødt på vegne af pigernes farbror, Andreas Carlsen. Vurderingsmænd: Udrider Povel Jensen ved Vemmetofte og Hans Jørgensen af Strandskovhuset i Vemmetofte sogn. I boet er indtægter for 239 rigsdaler. Der er udgifter for 173 rigsdaler. Overskuddet deles mellem enken og børnene, hvor børnenes skal betales til klosterets formynderkasse. Underskrifter fra Anne Rasmusdatter, Jørgen Hansen, Christen Jørgensen, Jens Christensen, Pouel Jensen og Hans Jørgensen.
Den 9. april 1799: Kirstine Abrahamsdatter, som var gift med husmand Anders Pedersen af Store Spjellerup, er død. Børn: Søn, gårdmand Abraham Larsen af Store Spjellerup, søn, husmand Jacob Larsen af Store Spjellerup, søn, husmand Isach Larsen af Spjellerup Markhus, søn, husmand Christian Larsen af Tågerup i Sønder Dalby sogn, datter, Inger Larsdatter, som var gift med Hans Jensen Schade af Spjellerup, men som er død og har efterladt sig følgende børn: Søn, Lars Hansen Schade, 18 år [1781], som tjener hos gårdmand Jacob Pedersen af Tågerup, søn, Jens Hansen Schade, 16 år [1783], som tjener hos gårdmand Eiler Peitersen af Stubberup i Fakse sogn, datter, Anne Kirstine Hansdatter Schade, 10 år [1789], som opholder sig hos husmand Anders Pedersen af Spjellerup; datter, Karen Larsdatter, som var gift med indsidder Ole Mikkelsen af Havnelev, men som er død og har efterladt sig følgende børn: Søn, Mikkel Olsen, 16 år [1783], som tjener hos gårdmand Knud Hansen af Store Spjellerup, søn, Lars Olsen, 18 år [1781], som tjener hos gårdmand Morten Nielsen af Stubberup, søn, Peder Olsen, 5 år [1794], hos sin far, datter, Anne Olsdatter, 20 år [1779], som tjener hos gårdmand Jørgen Christensen af Store Taarøe [nok Store Torøje i Smerup sogn]. Vurderingsmænd: Jørgen Friis ved Vemmetofte og sognefoged Niels Olsen af Spjellerup. Fortsætter den 10. april 1799: Abraham Larsen er til stede på sine søskendes vegne. Underskrifter fra Anders Pedersen, Abraham Larsen, Jørgen Friis og Niels Olsen. Fortsætter den 19. december 1799: Vurderingsmænd: Udrider Povel Jensen af Vemmetofte og Lars Ingvorsen af Højstrup. Der er indtægter for 15 rigsdaler og udgifter for 18 rigsdaler. Der er gæld til gårdmand Hans Povelsen af Store Spjellerup og gårdmand Niels Olsen af Store Spjellerup. Der er således intet til ægtemanden eller børnene at arve. Underskrifter fra Anders Pedersen, Abraham Larsen, Isach Larsen, Las Ingvorsen og Pouel Jensen.
Den 26. april 1799: Anne Poulsdatter, som tjente hos forpagter Müller ved Vemmetofte Gods, er død. Uægte barn: Datter: Anne Christiansdatter, 8 år [1791]. Bror: husmand Peder Poulsen af Store Torøje i Smerup sogn [skrevet Store Tuurøe]. Vurderingsmænd: Udridder Jørgen Friis ved Vemmetofte og Hans Mathiasen, som er materialkusk ved Vemmetofte. Boet bliver registreret, og det indeholder faktisk en del ting. Peder Poulsen anmelder, at der også er noget hos hendes værge, Christen Hansen af Tågerup i Sønder Dalby sogn. Underskrifter fra Peder Poulsen, Jørgen Friis og Hans Mathiasen. Fortsætter den 29. november 1799: Datterens formynder er hendes morbror, husmand Peder Poulsen af Store Torøje. Vurderingsmænd: Udridder Povel Jensen og materialkusk Hans Mathiasen. Anne har 28½ alen dynevår, som er til vævning hos skoleholder Christen Hansen af Tågerup. Der er 80 rigsdaler i overskud, når udgifterne er betalt, til arvingen Anne Christiansdatter. Underskrifter fra Peder Povelsen, Povel Jensen og Hans Mathiasen.
Den 28. april 1799: Bodil Olsdatter, som var gift med gårdmand unge Hans Olsen af Kissendrup i Hylleholt sogn, er død. Børn: Søn, Ole Hansen, myndig, søn, Mathias Hansen, myndig, datter, Ellen Hansdatter, 21 år [1778], alle tre lever hjemme. Vurderingsmænd: Udridder Jørgen Friis ved Vemmetofte og sognefoged Lars Hansen af Faxe. Fortsætter den 27. maj 1799: Boet bliver registreret. Morens kiste og gangklæder bliver givet af faren og sønnerne til datteren. Underskrifter fra Hans Olsen, Ole Hansen, Mathias Hansen, Lars Hansen og Jørgen Friis. Fortsætter den 17. december 1799: Faren kaldes nu for Hans Olsen Smed. Vurderingsmænd: Sognefoged Lars Hansen af Faxe og udridder Poul Jensen ved Vemmetofte. Der er et overskud i boet på 24 rigsdaler. De to sønner giver begge afkald på de 4 rigsdaler, de kunne arve, så pengene går til faren og søsteren. Ægte underskrifter fra Hans Olsen, Ole Hansen, Mathias Hansen, Povel Jensen og Lars Hansen.
Den 21. juni 1799: Husmand Anders Nielsen af Lille Heddinge er død. Enken er Anne Hansdatter. Børn: Søn: Hans Andersen, 1 år [1798]. Lavværge for enken er gårdmand Lars Hansen af Gjevnov?. Tilsynsværge for barnet er husmand Mads Olesen af Lille Heddinge. Vurderingsmænd: Udridder Lars Ingvorsen af Lund og sognefoged Niels Madsen af Havnelev. Boet bliver registreret. Der er gæld til madame Hofmejer i Store Heddinge, som er repræsenteret af sognefoged Niels Paulsen af Lille Heddinge. Der er også gæld til gårdmand Peder Nielsen af Lille Heddinge, Mads Olsen af Lille Heddinge og gårdmand Jørgen Nielsen af Lille Heddinge. Der er et mindre overskud i boet, som deles mellem enken og sønnen. Underskrifter fra Anne Hansdatter, Lars Hansen, Mads Olsen, Lars Ingvorsen og Niels Madsen.
Den 1. april 1791: Testamente imellem gårdmand Frantz Pedersen og afdøde hustru Anna Hansdatter af Stubberup i Fakse sogn. Testamentet er oprettet den 12. marts 1791. Den længstlevende arver alt, men hvis vedkommende gifter sig igen, skal arven til andre udbetales. Vidner ved oprettelsen af testamentet er sognepræst Søren Johan Heiberg og forvalter Terkel Thaning ved Vemmetofte gods. Uægte underskrifter fra Frantz Pedersen og Anna Hansdatter.
Den 4. oktober 1799: Udrider Jørgen Rasmussen Friis af Skuderuphus i Vesterskov i Vemmetofte sogn er død. Enken er Johanne Andersdatter. Børn: Datter, tjenestepige Margrethe Jørgensdatter Friis af Lille Heddinge præstegård, 19 år [1780], datter, Ingeborg Jørgensdatter Friis, 16 år [1783], som tjener i dødsboet, datter, Mette Marie Jørgensdatter Friis, 13 år [1786], som er hos smeden Mogens Andersen af Havnelev, datter, Anne Kirstine Jørgensdatter Friis, 11 år [1788], som er hos jordemoderen i Spjellerup, datter, Ellen Jørgensdatter Friis, som er hjemme i dødsboet. Lavværge for enken er skovfoged Christen Paulsen af Vesterskov. Værge for umyndige børn er deres farbror, gårdmand Andreas Rasmussen af Smerup. Vurderingsmænd: Sognefoged Niels Olsen af Spjellerup og husmand Johannes Christensen af Spjellerup. Fortsætter den 2. november 1799: Boet bliver registreret. Underskrives af Johanne Andersdatter, Christen Povelsen, Andreas Rasmussen, Niels Olsen og Johannes Christensen.
Den 23. oktober 1799: Gårdmand Peder Larsen af Lyderslev er død, hvilket bliver anmeldt. Enken er Anne Jensdatter. Børn: Søn, Jens Pedersen, 25 år [1774], datter, Else Pedersdatter, 20 år [1779], der begge er hjemme hos deres mor. Lavværge for enken er Peder Hansen af Lyderslev. Jens Pedersen er til stede på egne vegne og på søsterens vegne. Vurderingsmænd: Sognefoged Jens Peitersen af ? og udridder Lars Ingvorsen af Lund. Fortsætter den 21. november 1799: Boet bliver registreret. Gårdens besætning i stalden består af 4 køer, 1 kalv, 10 får, 1 so og 4 grise, 2 svin, 5 gæs og 6 høns. Desuden er der 8 heste og hopper. Underskrifter fra Anne Jensdatter, Peder Henrichsen, Jens Pedersen, Jens Peitersen og Lars Ingvorsen.
Den 23. november 1799 Gårdmand Frands Nielsen af Kissendrup i Hylleholt sogn er død, hvilket bliver anmeldt.
Den 10. januar 1800: Hustruen til husmand Jens Olsen af Stibakkehusene ved Vemmetofte Kloster er død. Dødsfaldet bliver anmeldt.
Den 14. januar 1800: Elisabeth Marie Ermandinger på Højstrup gods er død [skrevet Ermendinge]. Boet bliver registreret til en værdi af 11 rigsdaler. Skifteforretningen bliver afholdt i Store Heddinge på hendes bopæl. Underskrifter fra Lars Ingvorsen og Rasmus Jensen. [Ved FT1787 angives, at hun var enke efter en bror til kommissær Christen Brasch af Store Heddinge, samt at hun i 1787 var 47 år gammel.]
Den 19. januar 1800: Jomfru Anne Kirstine Witussen af Vemmetofte er død [skrevet Vithusen]. Arvinger: Ingen er mødt op, selv om der er søgt i aviser. Vurderingsmænd: Jeppe Madsen Kudsk af Vemmetofte og Peder Pedersen Materialkusk af Vemmetofte. Boet bliver registreret til en værdi af 335 rigsdaler. Fortsætter den 17. februar 1800: Vurderingsmænd: Glarmester Andreas Christiansen af Vemmetofte og skomager Ole Jensen af Vemmetofte. [Ved FT1787 er hun en 65-årig forrige husholderske, der bor på Vemmetofte Adelige Kloster og kaldes Anna Christina Withusen]. Underskrifter fra A. Christiansen og Ole Jensen. [Hun må en datter af forvalter af Tryggevælde Amt, Petter Witussen, der er død i Kongsted i 1756. Skiftet efter ham er på denne side under Tryggevælde Amt.]
Den 20. januar 1800: Mette Larsdatter, som var gift med tømmermand Andreas Christensen af Vemmetofte, er død. Testamentet fra den 15. april 1782 er indskrevet for tømmermand Andreas Christensen af København, hvor han og hustruen har levet en del år tilsammen. Deri angives, at Mette Larsdatter har søsteren Ingeborg Larsdatter. Testamentet er underskrevet af vidnerne, borgerne Lars Hansen og skrædder Jacob Jochumsen af København [som kaldes for Jacob Joachimsen ved FT1787]. Den 24. maj 1782 bekræftes ægtheden af testamentet af Luddorph og P. Aagaard.
Den 6. marts 1800: Kirsten Henrichsdatter, som var gift med husmand Ole Jørgensen af Vivede Møllehus i Hylleholt sogn er død. Dette er en anmeldelse af dødsfaldet.
Den 6. marts 1800: Husmand Hans Andersen af Stubberup i Faxe sogn er død. Dette er en anmeldelse af dødsfaldet.
Den 7. februar 1800: Frøken Anne Margrethe de Løvenørn er død.
Arvinger: Bror, generaladjudant kaptajn de Løvenørn. Men ellers
tilfalder arven vist Vemmetofte kloster. Dokument fra den 11. oktober
1776 fra København tilføjes: Conferenceråd og Amtsmand Frederik Løvenørn
om sine to døtre, Elisabeth Marie Løvenørn og Frederica Løvenørn, hvor
han er deres værge. Kurator er Povel de Løvenørn, som er løjtnant ved
etaten. Den 6. april 1780 i Slagelse: D. Løvenørn skriver under på, at
Elisabeth Marie og Frederica Løvenørn må være deres egen værge.
Rigtigheden af dokumentet underskrives af Elisabeth Marie de Løvenørn,
Frederica de Løvenørn og Adelaide Benedicte de Løvenørn. Den 11. oktober
1776 angives, at Adelaide Benedicte Løvenørn må være sin egen værge
under generaladjudant Ditlev Løvenørn i forbindelse med hendes brors
død. København, den 13. februar 1789: Jomfru Adelaide Benedicte Løvenørn
af København er sin egen værge under kurator, sin bror, generaladjudant
Poul de Løvenørn. Den 7. marts 1789 angives, at Anne Margrethe,
Frederica og Adelaide Benedicte er frøkener i det adelige kloster.
Underskrives i København af Poul de Løvenørn. Oberst Bardenfleth, som er
kurator for Anne Margrethe, bekræfter i Horsens med brev fra den 23.
april 1789. Vemmetofte den 12. maj 1800: Ifølge loven er Vemmetofte
kloster ikke arveberettiget, og arven fordeles mellem søstrene.
Underskrives af Elisabeth Marie og Frederica de Løvenørn.
Den 31. marts 1803: Margrethe Nielsdatter, som var gift med husmand Jacob Larsen af Store Spjellerup er død.
Børn fra første ægteskab med afdøde tømmermand Henning Birch: Søn,
Niels Birch, 31 år [1772], der opholder sig i Vestindien, søn, Rasmus
Birch, 19 år [1784], der er i bødkerlære i København, datter, Ellen
Birch, der er gift med brændevinsbrænder Jens Jørgensen af København,
datter, Frideriche Birch, 28 år [1775], der er tjenestepige i København,
datter, Johanne Birch, 21 år [1782], der er tjenestepige hos hr. Biørn i
Store Spjellerup. På arvingernes vegne er mødt gårdmand Anders Poulsen
af Spjellerup, idet Jens Jørgensen ikke kunne møde. Vurderingsmænd:
Sognefoged Niels Olsen af Spjellerup og udridder Poul Jensen. Boet er
blevet registreret den 26. august 1802. Skiftet efter børnenes far,
Henning Birch, er dateret den 21. november 1794. I dette skifte er der
afsat dyner mv. samt 20 rigsdaler til de tre døtre, hvilket er
accepteret af Jens Jørgensen. Den eneste gæld i boet er for begravelsen,
som skyldes til sognefoged Niels Olsen. Der er overskud i boet, som
deles mellem enkemanden og børnene. Det er kun sønnen, Rasmus Birch, der
ønsker at få udbetalt sin arv med det samme, da han har brug for tøj i
forbindelse med sin læreplads. Ægte underskrifter fra Jacob Larsen,
Anders Poulsen, Niels Olsen og Paul Jensen.
Den 6. april 1803: Markfoged Johan Buch af Spjellerup er død. Enken er Elisabeth Kirstine Hansdatter. Børn: Søn: Johan Diderich Buch af København, 44 år [1758], søn, Wulf Henrich Buch, 42 år [1760], som er til søs, søn, Christian Ludvig Buch af København, 39 år [1763], søn, Mogens Buch af København, 32 år [1770], datter, Elisabeth Kirstine Buch, som er død og har efterladt sig følgende børn: Søn, Søren Mogensen, 16 år [1786], Christian Mogensen, 24 år [1778], datter, Sitze Mogensdatter, 12 år [1790], datter, Anne Marie Mogensdatter, 6 år [1796], hvoraf de to sønner opholder sig på Aastrupgaard, mens de to døtre opholder sig i dødsboet. Lavværge for enken er skoleholder Jens Andersen Bircheløw af Spjellerup. Christian Ludvig Buch er til stede på børnenes vegne. Vurderingsmænd: Sognefoged Niels Olsen af Spjellerup og udrider Poul Jensen af Vemmetofte. Boet bliver registreret til en værdi af 194 rigsdaler. Underskrifter fra Elisabeth Christine Buch, Christian Buch, Jens Birkeløv, Niels Olsen og Poul Jensen.
Den 8. april 1803: Den gamle smed Johan Marcussen Svendler af Vemmetofte er død. Enken er Birgitte Margrethe Mathiasdatter Høyer. Børn fra første ægteskab med Ane Margrethe Sørensdatter [kun skrevet Grethe]: Søn: Smed Søren Johansen Svendler af Brandelev på Lolland under baron Knuths gods, 56 år [1746], datter, Maren Johansdatter Svendler, som er gift med smed Peder Ulrichsen af København, som er død og har efterladt sig: Datter, Grethe Ulrichsen, som er gift med en ukendt snedker i Jylland, datter, Lene Ulrichsen, som er gift med en ukendt gårdskarl i København, datter, Marie Ulrichsen, som er gift med skrædder Christian Brabrand af København, halvsøster?, Marie Johansdatter, som er gift med en ukendt stenhugger i København, halvsøster, Grethe Johansdatter, som er gift med husmand Anders Nielsen af Ishøj under Bentzons gods, halvsøster, Christiane Johansdatter, som var gift med slagter Ring af Store Heddinge, men som er død og har efterladt sig: Søn, Arent Friderich Ring, 16 år [1786], som er i lære hos sin morbror [skrevet Arndt], Marcus Svendler af Spjellerup, søn, Johan Ring, 14 år [1788], som er boedreng hos jøden Franck i Køge, datter, tjenestepige Christiane Ring af København, 20 år [1782], datter, tjenestepige Grethe Ring af København. Børn fra andet ægteskab med Birgitte Høyer: Søn, Smed Hans Svendler af Vemmetofte, 43 år [1759], søn, smed Marcus Svendler af Spjellerup, 33 år [1769], datter, Kirsten Johansdatter Svendler, som er gift med gårdskarl Christen Christiansen af København. Tilsynsværge for børnene er smed Hans Svendler af Vemmetofte [skrevet Swendler ved FT1801]. Vurderingsmænd: Skomager Ole Jensen af Vemmetofte og udrider Poul Jensen af Vemmetofte. Boet bliver registreret til en værdi af 56 rigsdaler. Underskrifter fra H. Svendler, Ole Jensen og Poul Jensen.
Den 13. april 1803: Gårdmand gamle Niels Larsen af Lille Torøje i Smerup sogn er død. Dette er en anmeldelse af dødsfaldet.
Den 2. maj 1803: Anne Jensdatter, som var gift med husmand Hans Jensen af Store Spjellerup, er død. Dette er en anmeldelse af dødsfaldet.